Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Gru 2014 10:26 

Dokąd
  • Norwegia - Lofoty (Harstad-Narvik lub okolice)

Data wylotu
  • 14.05.2015

Data powrotu
  • 20.05.2015

Długość pobytu
  • 7 dni +/- 3dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • KTW -> OSL (200zł RT WizzAir) OSL -> EVE (680zł RT Norwegian)

Dodatkowe informacje
  • Witam,
    mam rodzinę w Norwegii (miejscowość Stokmarknes) i chciałbym ich odwiedzić w 2015. Termin nie jest sztywny, ale preferuję wiosna/lato.
    Może ktoś z Was bywał w tych rejonach i wie jak się tam dostać najtaniej? Kiedyś widziałem wątek na forum, w którym ktoś proponował wyjazd na lofoty autobusem w dobrej cenie, ale go nie mogę znaleźć.
    Domyślam się że Wizz może stanieć, a jak jest z Norwegianem? Czego można się spodziewać? Widziałem też loty SASem ale są droższe.
    Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 13 Gru 2014 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Rozważ kupienie wszystkiego na jednym bilecie Norwegian. Wyjdzie trochę drożej, ale Wizzem wylądujesz na TRF i zapłacisz za transfer do OSL przynajniej 100 zł OW.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Gru 2014 11:19 

Mieszkam w Harstad i zjeździłem całe okolice o które pytasz.

Dolicz transfer pomiędzy lotniskami - 250 zł/os RT.

Jeśli latam stąd to chociażby bylet w wizzair kosztował 39 zł to i tak po zsumowaniu wszystkich kosztów wychodzi to samo co Norwegianem bezpośrednio.

Tak czy siak tur-retur to 1100 zł od osoby.

Poszukaj SAS z wrocławia - ta sama cena a w cenie 23 kg bagażu.

Wypożyczenie samochodu na miejscu: WARUNEK KONIECZNY.

Odległość od wszelakich atrakcji z Harstad - minimum 3 godziny jazdy. Samo Harstad - najbrzydsze miasto w jakim kiedykolwiek byłem. Moja rada: nawet sie tutaj nie zatrzymuj.

Mogę polecić jakie miejsca odwiedzić i które są po prostu przepiękne.

-- 13 Gru 2014 10:21 --

17 maja to święto narodowe w Norwegii. Wybrałeś paskudnie drogi okres na podróż. Hotele w ten weekend już mogą być w pełni zabukowane.
 Profil Relacje PM off
radekmad90 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Gru 2014 11:54 

@roccobarocco dzięki bardzo za odpowiedź.
W jakiej firmie najlepiej wynająć samochód?
A za jaką cene najniższą udało Ci się tam dostać?
Tak jak pisałem, myślę że uda mi się zatrzymać u rodziny więc nocleg mi nie będzie potrzebny.
Co do terminu, to jest on bardzo elastyczny, ale dzięki za info że wtedy akurat jest święto.
Jasne, chętnie się dowiem co najlepiej zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Gru 2014 12:25 
Awatar użytkownika

niebieski
roccobarocco napisał(a):
Mieszkam w Harstad i zjeździłem całe okolice o które pytasz.
Mogę polecić jakie miejsca odwiedzić i które są po prostu przepiękne.

To może poleć jakieś konkretne atrakcje, bo też planuję wyjazd w tamte okolice.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Gru 2014 13:50 

1. Zakładam że początek wyjazdu przypadnie na miasto Harstad. Przylot w Piątek. Po co Harstad w którym nic nie ma i jest brudno i brzydko ? po to aby zrobić zakupy w Biltemie na kolejne dni. W Biltemie kup piecyk i naboje gazowe do piecyka, namiot plus wszelkie wyposażenie dodatkowe , które uważasz za niezbędne do samodzielnego przygotowania posiłku. Nocleg w Thon Hotel

2. W sobotę wycieczka do Troms promem Hurtigboat. Dlaczego w sobotę ? ano dlatego, że tylko w sobotę obowiązuje promocja - płacisz za cenę w jedną stronę a otrzymujesz RT. Koszt od osoby bodajże 350 koron. Wypłynięcie z Harstad o 7 rano. W tromso jesteś o 10. Powrót musi być tego samego dnia o 15.45 lub 20 ( dokładny rozkład na stronie Hurtigboat). Powrót do Harstad i nocleg w Hotelu.

3. Niedziela: cel podróży to A i Lofoten: http://www.mojanorwegia.pl/turystyka/lo ... -8692.html

Cel na niedzielę: miasto Andenes a dokładnie Bleik

ale jaką drogę wybrać ?

pod względem widoków jest tylko jedna:

Harstad - Auna - Myra ( tutaj zaczyna się przepiękna widokowa trasa około 10 km, ) - Borkenes - Hestvika - Nergard ( w tych okolicach są najpiękniejsze małe plaże, które widziałem. Warto chwilę się zatrzymać) - Revsnes (przeprawa promem) - i dalej do Andenes.

Pomiędzy Andenes a Bleik widoki są bajkowe. Plaże + Lofoty na wyciągnięcie ręki. Bajka. Tutaj warto zostać 1 noc. Gdzie zostać ? Namiot lub kwatera prywatna. Przy plaży jest dużo zieleni, w miesiącach letnich ta zieleń jest pełna namiotów więc nikt wam nic nie powie jak się rozbijecie tutaj. Dotarcie do Andenes z Harstad to około 4 godzin wraz z przystankami.
W bleik warto wybrać się na wycieczkę z lokalnym organizatorem. Na przystani w Bleik są oferty rejsów kutrem. Można zobaczyć albo ptactwo albo orki ( zależnie od sezonu).

4. Wracamy z Andenes. Kierunek Sortland. Dotarcie do Sortland. W sortland na rondzie w lewo - kierunek Melbu - tutaj przeprawa promowa aby jechać dalej do A i Lofotem. ALE: w Sortland możecie na rondzie odbić w prawo - kierunek Myre. Tutaj jest odcinek drogi który mi niesamowicie przypadł do gustu. A dokładnie chodzi o odcinek: Haugen - Lia. Bajkowa droga wzdłuż fiordu. Dużo miejsc postojowych. Absolutnie trzeba zobaczyć. Do samego Myre nie ma co jechać. Jak ktoś chce to może - i wrócić tą samą drogą do Sortland lub drogą 821. Z Sortland jak już wspomniałem kierunek Melbu na prom.

Do autora wątku: dopiero w drodze na prom w Melbu będziesz mijał miejscowość w której mieszkają twoi znajomi: Stokmarknes. I praktycznie tylko teraz będzie możliwość przenocowania u nic, raptem 1 noc. W Norwegii odległości są kosmiczne. To co na mapie wygląda na 2-3 centymetry tak naprawdę jest 2-3 godzinami jazdy.

Jeśli chodzi o samo A i Lofoten to już wam nie doradzę. Info tutaj:

http://www.mojanorwegia.pl/turystyka/lo ... -8692.html

Powrót z A i Lofoten już standardową drogą - cały czas E 10 aż do lotniska w Evenes.

Wymieniłem miejsca, które trzeba zobaczyć, reszta to wg mnie strata czasu.

Zakupy ? chleb w Rema 1000 - 10 zł, wytrzymuje 4 dni spokojnie, w Kiwi - 3,5 zł ale często rano już go nie ma.

Odnośnie zaplanowania podróży: jak wybierzecie lot z PL to niestety w Harstad lądujecie około godziny 20. Więc zakupów w Biltemie i tak nie zdążycie zrobić. A w sobotę już wyruszacie do Tromso.... trzeba to wziąć pod uwagę. Wg mnie Biltemę trzeba odwiedzić :)

pozdrawiam

-- 13 Gru 2014 12:57 --

bywam też na końcu świata w Kirnekes a i na Nordkap się zdarzyło 2 razy. Niestety po prostu dostałem zlecienie od szefowej więc jeśli chodzi o zwiedzanie - nie mogę pomóc
 Profil Relacje PM off
maczala1 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Gru 2014 17:55 

Dzięki wielkie, jak będę planował już co chce zobaczyć to na pewno skorzystam z Twoich porad. Myślę też że może znajdziesz chwilę czasu i napiszesz na forum w dziale podróżnika co warto tam zobaczyć, myślę że dla wielu osób byłoby to przydatne.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Gru 2014 23:52 
Awatar użytkownika

złoty
Właśnie, ktoś może polecić jakąś wypożyczalnie samochodów w tej okolicy która oferuje swoje usługi w rozsądnych (jak na Norwegię) cenach?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Gru 2014 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Nie ma jednej slusznej, taniej wypozyczalni. Musisz uzyc standardowych wyszukiwarek samochodow i znalezc te, ktora jest bedzie najtansza akurat w tym miescie i w tym terminie. To jest losowka, bo raz najtanszy moze byc Avis, innym razem Europcar lub Hertz, itp.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości