Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Gru 2014 23:46 

Cześć,
szukałem w internetach ale nie znalazłem, więc spytam wprost :)

Czy w Zakopanem działa jakaś komunikacja miejsca? Gdzie w sieci znajdę ich rozkład jazdy? Potrzebuję dostać się z dworca pod Szpital pod Nosalem na Balzera. Wiecie jak mogę się tam dostać?

Dziękuję serdecznie za podpowiedzi!

Ostatnio edytowany przez Zeus, 11 Gru 2014 10:05, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:02 

Z pod dworca prywatnym busem kierunek Morskie Oko. Wszystkie też busy do Kużnic, ale musisz wysiąść na rondzie. Są też bysy do Murzasichle przez rondo. Kazdy górol palcem ci pokaże.
 PM off  

#3 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:03 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Krajów: 31 / 14.5%
Są trasy busów, niestety nie pamiętam jaka to może być linia, ale...

pod dworcem PKS jest przystanek busów kursujących w kierunku Morskiego Oka. Taki bus przejeżdża pod Nosalem i nie powinno być problemów z zatrzymaniem się tam.

#4 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Na dworcu podchodzisz do pierwszego lepszego busa i pytasz który jedzie w miejsce do którego się udajesz :D

Na pewno wskażą Ci odpowiedni.

Rozkładu nie ma, a może nawet jakiś jest ale trzymaj się opcji, że machasz jak na stopa i nawet między przystankami się zatrzymują.

Kierunek jaki Cię interesuje to bus co ok. 10-15 minut ogólnie cokolwiek co jedzie na Morskie Oko lub do Cyrhli... zapytaj a wskażą.

Pierwsze kursy pewnie ok. 7 ostatnie pewnie ok. 21 ale to też zależy od sezonu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:19 

mashacra napisał(a):
trzymaj się opcji, że machasz jak na stopa i nawet między przystankami się zatrzymują.

Podoba mi się! :D

Dziękuję wszystkim za pomoc, jak wrócę z weekendu to zdam relację czym dojechałem. Chyba że dojdę szybciej pieszo ;]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Oczywiście jest jak ze stopem, Ty machasz, a oni niekoniecznie się zatrzymują ;)

Standardowo lepiej jednak czekać na przystanku, ale jak jest miejsce i możliwość to i złapiesz coś po drodze. Szczególnie gdzieś dalej od centrum.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:51 

srebrny
Moje gratulacje. Tytuł tego wątku to jeden z najlepszych oksymoronów, jakie słyszałem. Tam jest kwintesencja postpeerelowskiej patologii, podobnie w Pieninach. Obleśne busiki, skaczące na wybojach, wolna amerykanka, zakurzone od nieużywania kasy fiskalne, chowanie "autobusów" po krzakach i naganianie pasażerów, płacenie przy wysiadaniu do czapki. Przy tym jakiś Cypr czy Malta to jest szczyt cywilizacji.
Ale mogę się mylić. Jakiś czas już nie byłem, a w Pieninach ostatnio - tam w zależności od punktu widzenia niektórzy mogliby sugerować, że jest nieźle.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Gru 2014 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
z drugiej strony ... choć nadal jest tam drogo, ale całość tworzy unikalny klimacik :)
 Profil Relacje PM off
siGGe lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Gru 2014 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 142 458
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Piękny wątek :) Główny powód dlaczego unikam Zakopanego to brak komunikacji miejskiej. Myślałem, że coś tam w końcu powstało :? Ostatnio szedłem z dworca do Kuźnic na nogach i dalej w góry. Szkoda, że w TPN turystów wożą zdezelowane busy kopcące jak 30 letni Ikarus.
Polecam poparcie kampanii http://pociagautobusgory.pl/ Jednym z postulatów jest stworzenie komunikacji miejskiej na Podhalu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Gru 2014 10:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Fakt faktem, że Zakopane w ostatnich 2-3 latach było dla mnie tylko stacją kolejową lub parkingiem przed wyjściem w góry i raczej po samym mieście się nie poruszałem. Ale wcześniej podróżowałem tylko busami będąc w górach po kilkanaście razy w roku.
Ale naprawdę widziałem gorzej zorganizowaną komunikację i to w zachodnich cywilizowanych landach.
Owszem nie jest to londyńskie metro czy japońska kolej, ale bez przesady. Busem dojedziesz wszędzie, wiesz za ile, a rozkłady na przystankach wiszą, bo często z nich korzystałem a także zawsze dostałem paragon z kasy fiskalnej. Może dla osób przyzwyczajonych do wygód i odwiedzających Zakopane raz na ruski rok to szok cywilizacyjny, ale ja nie widzę w tym nic złego.

A co do Kuźnic i kopcenia jak Ikarus, to na górę wjeżdża od paru lat autobus elektryczny ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Gru 2014 10:44 

Loty: 252
Kilometry: 422 578
Krajów: 35 / 16.4%
Z tegorocznych doświadczeń - ja jestem mile zaskoczona funkcjonowaniem busów w Zakopanem. Na przystanku przy Dworcu jest ich dużo, ale nie ma problemu ze znalezieniem właściwego ("Kuźniceeeeeeee, Kuźniceeeeee, kto do Kuźnic, pani do Kuźnic?" :D). Kasa fiskalna w użyciu, busik standardowy, jeżdżą często i sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Gru 2014 10:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Cena też wydaje się sensowna w granicach miasta za 3 pln, po za chyba 5 pln, Morskie Oko za 10 pln.

Transport w Zakopanem trzeba rozpatrywać bardziej w kategoriach wschodnich lub prowincjonalnych, a nie typowo miejskich/aglomeracyjnych, ale to nie skreśla tej formy transportu.

Jeździłem przez kilka lat w ferie do Krynicy Górskiej, miasto mniejsze, niby rozkłady są, ale też czy przyjedzie na 100% tego nie wiadomo. Ten sam klimat, podobne busiki, a nikt nie narzeka. Na Mobilis lub Neoplan to na tych drogach nie ma miejsca ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Gru 2014 00:37 

mashacra napisał(a):
Cena też wydaje się sensowna w granicach miasta za 3 pln, po za chyba 5 pln, Morskie Oko za 10 pln.

Transport w Zakopanem trzeba rozpatrywać bardziej w kategoriach wschodnich lub prowincjonalnych, a nie typowo miejskich/aglomeracyjnych, ale to nie skreśla tej formy transportu.

Jeździłem przez kilka lat w ferie do Krynicy Górskiej, miasto mniejsze, niby rozkłady są, ale też czy przyjedzie na 100% tego nie wiadomo. Ten sam klimat, podobne busiki, a nikt nie narzeka. Na Mobilis lub Neoplan to na tych drogach nie ma miejsca ;)

Co najśmieszniejsze, te ich rozkłady na przystankach W Zakopanem są niesamowicie nieczytelne, szczególnie jeśli nie jedziecie na Rysy albo nad Morskie Oko ;)

Po mieście zapłaciłem 3zł żółtą linią, nad Morskie Oko 10zł. Busy odjeżdżają po obu stronach ulicy sprzed dworca. Z Morskiego busy jeżdżą tylko do którejś godziny, potem po zmroku czeka Pan który chętnie zawiezie Was do Zakopca za ... 140zł. A stopem wraca się duużo lepiej ;]

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Paź 2015 20:51 

Niby cos zaczyna sie dziać... http://www.transport-publiczny.pl/mobil ... 50631.html
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość