Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Gru 2014 00:25 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
Stanislav napisał
Uber app zabroniony w Hiszpanii: http://www.bbc.co.uk/news/business-30395093

+
http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/uber-za ... 97162.html

Do tego zakazany w Holandii, a kierowcy dostali kary finansowe...

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#62 PostWysłany: 10 Gru 2014 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 1.0%
Poochaty napisał(a):
A tak zupełnie szczerze: możecie polecić ten sposób transportu? Jakoś mam mieszane uczucia co do Uberow Blablacar'ów i innych takich wynalazków. Gdzieś mi w głowie siedzi, że taksówka, to taksówka...

Co to znaczy taksówka, to taksówka? :) Jak dla mnie Uber to dokładnie to samo co taksówka zamawiana przez aplikację, z tą różnicą, że nie wiezie mnie Pan z korporacji. To nie znaczy, że to minus. W Uber nigdy nie miałem do czynienia ze stereotypowym taksówkarzem, który jest chamowaty i wyklina wszystkich innych uczestników ruchu. A w zwykłej taksówce się zdarzało, mimo, iż korzystałem bardzo rzadko.

A Blablacar to dla mnie najlepszy wynalazek z tego wszystkiego. Sytuacja win-win. Pasażer ma tańszy przejazd, kierowca zwrot za benzynę, czasem lekki zarobek. Idea taka prosta, a taka genialna.
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 10 Gru 2014 00:51 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Nie raz w Uberze zdarzyło mi się że kierowca wpakował się w korki, albo musiałem tłumaczyć jak jechać - taksówkarz dużo lepiej zna miasto i zawsze wie jak dojechać na moją małą uliczkę.

Ciekawy jestem jak się sytuacja u nas rozwinie - po cichu liczę na zlikwidowanie nocnej taryfy w taksówkach, ale kto ich tam wie. Taksiarzy jest masa, ostatnio jechałem z takim co nawet nie wiedział co to jest Uber - chyba nie czują jeszcze specjalnie oddechu Ubera na plecach. Kto jeździł taksówkami zawsze i wszędzie, też się Uberem nie interesuje. Znacznie wzrosło moim zdaniem zainteresowanie u tych którzy często uważali że 40zł w nocy to za drogo i jechali nocnym, a teraz te 15-20 są w stanie poświęcić i wygodnie pojechać "taksówką" - przynajmniej ja tak mam - zwłaszcza że zamawia się super wygodnie i nie trzeba nigdzie wydzwaniać i nie wiadomo ile czekać.

No i są też Ci, którzy zawsze chcieli na taksówce przyoszczędzić i przesiedli się z rozmaitych nightdriversów i bezpiecznych przejazdów - bo oni mają chyba dosyć podobne stawki - ale to nie zmienia ilości konkurencji dla taksówkarzy.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 10 Gru 2014 01:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@zbyhu, dlatego wsiadając do ubera nie wsiadasz do taksówki i nie powinno się uberowców traktować tak samo. jak chce spać w hotelu 3* to nie będę narzekał na brak basenu, no nie?
tak samo sytuacja ma się tutaj, a to co najbardziej wprowadza użytkownika w błąd to to wszędobylskie porównywanie do taksiarzy.
nie wiem jaka jest sytuacja nad wisłą ale wiem ile kosztuje licencja w nie tak turystycznym mieście hiszpanii - jeśli się nie mylę to starczyło by to...na dwie nowe s-klasy!
myślicie że to sporo? owszem! ale nie zdajecie sobie sprawy...jak szybko taka kasa się zwraca.
podsumowując: o co się plują taksiarze? a no właśnie o te nieszczęsne licencje, których uberowcy nie muszą nabywać...
WojtekGA lubi ten post.

#65 PostWysłany: 10 Gru 2014 01:59 

korpus napisał(a):
Poochaty napisał(a):

A Blablacar to dla mnie najlepszy wynalazek z tego wszystkiego. Sytuacja win-win. Pasażer ma tańszy przejazd, kierowca zwrot za benzynę, czasem lekki zarobek. Idea taka prosta, a taka genialna.

Nie zawsze to najlepszy wynalazek, bo można trafić na pirata drogowego, gdzie zamiast bezstresowo jedziesz to cały czas obserwujesz drogę w strachu.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 10 Gru 2014 03:15 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
nie wiem jaka jest sytuacja nad wisłą ale wiem ile kosztuje licencja w nie tak turystycznym mieście hiszpanii - jeśli się nie mylę to starczyło by to...na dwie nowe s-klasy!
myślicie że to sporo? owszem! ale nie zdajecie sobie sprawy...jak szybko taka kasa się zwraca.

Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, ale tak na zdrowy rozum nie jestem w stanie uwierzyć w te tezy. Raz, że tyle to kosztuje, a dwa, że szybko się zwraca. Jeśli tak jest to każdy taksówkarz musi być jakimś krezusem, bo skoro szybko zwracają się dwie nowe s-klasy, to tak samo szybko przybywa potem pieniędzy na koncie, aż kolejne s-klasy nie mieszczą się na parkingu przed villą nad brzegiem morza.

-- 10 Gru 2014 02:18 --

taszon napisał(a):
korpus napisał(a):
Poochaty napisał(a):

Nie zawsze to najlepszy wynalazek, bo można trafić na pirata drogowego, gdzie zamiast bezstresowo jedziesz to cały czas obserwujesz drogę w strachu.

Od tego jest system komentarzy, żeby werfikować swoich kierowców przed jazdą. A jak wsiadasz do busa, czy autobusu dalekobieżnego, to też nie wiesz kto będzie Twoim kierowcą i też się zdarza trafić na pirata. Oczywiście, w teorii ten kierowca jest zawodowym kierowcą, ale teoria teorią, a życie życiem.

Ostatnio edytowany przez korpus, 10 Gru 2014 11:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 10 Gru 2014 11:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tu masz artykuł z 2006 roku gdzie jest mowa o podwyższeniu opłaty za licencje o 100% w barcelonie z 57 do 120 tys euro, choć i tak wydaje mi się to za mało skoro w alicante ponoć kosztuje 180...
:arrow: http://cincodias.com/cincodias/2006/01/ ... 50215.html
a tu masz aktualne oferty z bcn (cena zawiera kilkuletni samochód) :arrow: http://www.asesoriasolano.es/bolsa-de-l ... ESC&page=1

dopytałem i doszukałem: w niektórych miastach hiszpańskich ciężko jest zdobyć nowa licencje i trzeba szukać kogoś kto chce się udać na emeryturę i żeby ją odsprzedał. ceny są od 60 do nawet 200 tys euro (zawierają w tym już samochód, czasem jest to octavia z 400k na liczniku a czasem nowszy prius).
tak wiec wyobraźcie sobie jaki...smutek dopada takiego taksówkarza, gdy taki przykładowy julio wstaje rano, instaluje app i jedzie na lotnisko kosić kasę. :)
zbyhu lubi ten post.

#68 PostWysłany: 10 Gru 2014 11:37 
Awatar użytkownika

Dobra. Teraz zaczynam Ci bardziej wierzyć :)
namteH lubi ten post.

#69 PostWysłany: 12 Gru 2014 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Kierowca Ubera zaproponował w Londynie pasażerce seks oralny. Uber w ramach odszkodowania dał jej voucher na 20 funtów :)

http://www.tvp.info/18038187/kierowca-u ... -pasazerki
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 13 Gru 2014 19:18 

srebrny
Ja mam pytanie do osob, ktore maja IP niemieckie.
Czy jest nadal appka dostepna na terenie Niemiec?

Od kilku dni probuje wejsc, przez chwile jest ciemny ekran a potem wraca pulpit i appka sie nie wczytuje.
Zastanawiam sie czy ma to zwiazek z zakazem dzialalnosci Ubera w Niemczech,czy moze jedynie potrzebne jest uaktualnienie?
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 13 Gru 2014 22:48 
Awatar użytkownika

piotrek_ napisał(a):
Kierowca Ubera zaproponował w Londynie pasażerce seks oralny. Uber w ramach odszkodowania dał jej voucher na 20 funtów :)

http://www.tvp.info/18038187/kierowca-u ... -pasazerki

Ale ten artykuł tendencyjny. Ewidentnie pisał go jakiś dedykowany przeciwnik Ubera i nieudolnie próbował przelać swoje poglądy na czytelnika odwołując się do "obiektywnych" faktów. Najlepszy jest ten fragment:
Kod:
W ostatnim czasie do podobnych przypadków z udziałem kierowców Ubera doszło też w innych krajach, m.in. w Indiach, gdzie została zgwałcona pasażerka. Aplikacja Ubera została zakazana w Hiszpanii, Holandii czy Tajlandii.
Tak jakby fakt, że ktoś jest kierowcą Ubera zwiększał prawdopodobieństwo, że jest też gwałcicielem. I zestawienie krajów, w których Uber został zakazany z przypadkiem gwałtu sugeruje, że przyczyną tych zakazów jest właśnie wysoki poziom zagrożenia ze strony kierowców. Co za bzdura.

Nie jestem żadnym obrońcą Ubera, ale też nie znoszę takich jednostronnych i zmanipulowanych artykułów.
2 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 13 Gru 2014 23:45 

korpus napisał(a):
Tak jakby fakt, że ktoś jest kierowcą Ubera zwiększał prawdopodobieństwo, że jest też gwałcicielem.

Przynajmniej w Polsce, żeby zostać taksówkarzem, nie można być karanym, więc coś w tym jest.

Ostatnio edytowany przez mmokrzycki, 14 Gru 2014 00:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Gru 2014 00:01 
Awatar użytkownika

A masz pewność, że Uber tego nie weryfikuje?

#74 PostWysłany: 14 Gru 2014 01:07 

Wygląda na to, że w Polsce Uber wymaga zaświadczenia o niekaralności:
http://www.wykop.pl/link/2145750/ama-ub ... t-23259654

W tej sytuacji oczywiście ryzyko jest takie same jak w przypadku taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 14 Gru 2014 01:17 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 155 471
Krajów: 19 / 9.2%
srebrny
Pamiętajmy też, że taksówki miały być zderegulowanym zawodem, ale rząd przestraszył się lobby taksówkarskiego i sru.

Ale Uber wszędzie ma wiele wymagań: oświadczenia o niekaralności, punktach karnych i weryfikacja stanu auta.

Generalnie czasem jak zamawiam taksówkę (np. przez myTaxi, czyli nie jakiś Grosik lub inny low-cost) to nie mam ochoty do niej wsiadać (smród, rozlatujące się 15-letnie auto). Do tego Uber wygrywa z jakością apki i modelem płacenia.

No i cenami. Last but not least.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 26 Gru 2014 00:20 

niebieski
przychodzi mi SMS żebym wpisał kod aby aktywować swoje kont w smartfonie (android) tylko nie mam nigdzie okienka gdzie mógłbym ten kod wpisać... ktoś ma jakiś pomysł gdzie tego szukać?

#77 PostWysłany: 26 Gru 2014 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 649 879
Krajów: 33 / 15.9%
niebieski
Miejsce na kod pojawi się jak będziesz zamawiać pierwszy przejazd.
 Profil Relacje PM off
futrzak uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 26 Gru 2014 10:07 

niebieski
a jak jest z płatnością? trzeba fizycznie posiadać kartę ze sobą, czy można dodać Entropay?

#79 PostWysłany: 26 Gru 2014 10:11 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.5%
Nie trzeba mieć fizycznie karty
 Profil Relacje PM off
futrzak uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 26 Gru 2014 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.9%
futrzak napisał(a):
a jak jest z płatnością? trzeba fizycznie posiadać kartę ze sobą, czy można dodać Entropay?

Śmiało może być EP, ale nie może być pusta, jeśli chcesz z kredytów skorzystać. Bo żeby zamówić przejazd sprawdza system, czy działa karta, potem jedziesz i na koniec rozliczasz kredytami, jeśli masz.
Więc można jeździć bez portfela. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 57  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości