Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
hej,
mam do ulokowania na 6 miesięcy większą kwotę i z tego co wiem, można indywidulanie negocjować wysokość oprocentowania.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakie banki są bardziej chętne do takich rozmów? Przy jakim poziomie kwoty?
Pytanie czy to kwestia banku czy jej pracownika? Temat dopiro zaczęłam analizować i na razie mam odczucie, że zależy na kogo się trafia.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
jezeli kwota 6-cyfrowa, rzuc okiem na Lions Bank - lokata bonjour
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Żeby mieć możliwośc negocjowania wyokości oprocentowania trzeba być w banku na poziomie klienta premium. Kiedyś mając większą kwote do przetrzymania przez kilka miesiecy z ciekawości zapytałem w banku (miałem wtedy konto Gold w Citibanku) i owszem jest tak możliwość, ale negocjacje zaczynają się od 500,000 zł w górę. Zakładam, że podobnie będzie w innych bankach. Dodatkowo jeśli na normalnej lokacie można dostać 2-2,5% to wątpie, że wynegocjujesz wiecej niż 3% przy obecnych stopach.

#4 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
w lions banku dadzą Ci ten fajny miesiąc na początek a potem będą mamić strukturami

ale i tak warto, przynajmniej na ten pierwszy okres
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
barka napisał(a):
mam do ulokowania na 6 miesięcy większą kwotę

Basia, zainwestuj w jakies tikety.. 8-)
warzywo440 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:13 

barka napisał(a):
hej,
mam do ulokowania na 6 miesięcy większą kwotę i z tego co wiem, można indywidulanie negocjować wysokość oprocentowania.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakie banki są bardziej chętne do takich rozmów? Przy jakim poziomie kwoty?
Pytanie czy to kwestia banku czy jej pracownika? Temat dopiro zaczęłam analizować i na razie mam odczucie, że zależy na kogo się trafia.

Kwestia banku i do jakiego segmentu zostaniesz przydzielona ze swoimi aktywami. Gdzieś jest 500 tys., a znam bank gdzie musi to być min 1 mln. Przy czym negocjacja warunków lokaty nie musi zależeć jedynie od tego jaka ma być jej wysokość. Może być brana pod uwagę całość aktywów, ile masz w obligacjach, ile w funduszach, czy masz już jakąś historię w danej instytucji, itd. Niestety, żadnej konkretniejszej odpowiedzi tutaj raczej nie uzyskasz - musisz podzwonić, a czasem pewnie i się spotkać.
 PM off  

#7 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:18 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
w niektórych bankach negocjacje zaczynają się od 100.000zł aczkolwiek to nie będą ogromne różnice w stosunku do oprocentowania zwykłych lokat. Czasem mogą być wręcz niższe, jeśli bank jest nadpłynny. Możesz poszukać lepszych stawek np. w bankach spółdzielczych.
Na dziś oprocentowanie lokaty na 1-3 miesiące przy kwocie 1 mln zł to w jednym z dużych banków max 2,3%
Rozważ może inwestycję w fundusze inwestycyjne np. pieniężny lub obligacji, jesli lokujesz na krótszy termin. Możesz z nich wyjść w ciągu 1-2dni, nie utracisz "odsetek" za zerwanie w dowolnej chwili, ale jest tez ryzyko że nie zarobisz, jak coś się stanie. Chyba że rozważasz dłuższy termin to fundusze akcyjne.

Ostatnio edytowany przez maxima, 09 Gru 2014 17:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:34 

niebieski
Alternatywa dla lokaty W ZADNYM WYPADKU nie sa fundusze, struktury itp., poniewaz trzeba miec minimum wiedzy aby swiadomie sie nimi bawic. Dlatego tego typu rady sa, moim zdaniem, wprowadzaniem w blad. Kto potem odpowie za ewentualne straty na kapitale podstawowym? Uslyszymy to co zwykle w PL, czyli "trza bylo poczytac"?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 09 Gru 2014 17:36, edytowano w sumie 1 raz
nie cytuj całego posta na który odpowiadasz jeżeli jest zaraz nad Twoim
 Profil Relacje PM off
Arrival lubi ten post.

#9 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
4% jest tez na lokacie welcome w banku o ktorym wspominalem
prog chyba 100.000 zerknij na ich strone, szalu obecnie nie ma w depozytach.
Mzesz spedzic caly wieczor i dzielic to na paczki po 10.000 i zakladac wszelkie lokaty na start powitanie etc w roznych bankach

co kto lubi i na co kogo stac :) jak to w zyciu
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:42 

srebrny
bnp paribas ostatnio zakladalem lokaty na 4 procent, coprawda na 3 miechy, ale ok
mozna miec 3 lokaty max 500.000
po trzech miesiacach szukamy kolejnych promocji :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie oczekuję konkretnej odpowiedzi, ale chodzi mi o burzę mózgów - bo im więcej pomysłów, tym więcej możliwości po prostu. Dzięki za podpowiedzi, sprawdzę je dokładniej... i liczę na więcej :).
A co to biletów Tomek, to na nie zawsze znajdą się fundusze :D - mnie zazwyczaj blokuje niestety czas.

-- 09 Gru 2014 16:46 --

michcioj napisał(a):
bnp paribas ostatnio zakladalem lokaty

Do nich właśnie już dzwoniłam: "Oczywiście można negocjować, zapraszamy, ale nic lepszego poza ustalonymi przez bank lokatami Pani nie uzyska" - taką radosną odpowiedź dostałam ;)

#12 PostWysłany: 09 Gru 2014 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Kiedys trzymalam sporo gotowki w Paribas, owczesnym Fortis. Nie chcieli ze mna w ogole negocjowac. Nawet nie chcieli uznac mi reklamacji, ze system pokazywal wyzszy procent przy zakladaniu lokaty niz byl faktycznie i dac mi tyle, co pokazywalo sie na poczatku.

#13 PostWysłany: 09 Gru 2014 18:29 

Real Madrid - Ludogorets
lokata 2-godzinna na 13% Image
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 09 Gru 2014 18:38 

gruda napisał(a):
Real Madrid - Ludogorets
lokata 2-godzinna na 13%

Ja tak kiedys zrobilem.. Legia wygrala na wyjezdzie z 6:0, grala u siebie.. i tez mialo byc 13% w 2h.. i wyszlo -100%, stracilem cale miesieczne kieszonkowe :) Ale przynajmniej od tego czasu juz mnie tego typu lokaty nie interesuja.

Mi osobiscie ten temat sie wydaje troche bez sensu bo tu znow wrozenie jak z kapelusza.. nie wiemy ile masz kasy, ile oczekujesz zysku, 6 miesiecy.. jakis bufor plus minus? jakie ryzyko chcesz na te srodki nalozyc? itd. itd... jezeli mowimy o jakichs 500tys to ja bym pewnie kupil mieszkanie w jakims miescie studenckim, wynajal od razu i przez 6 mcy staral sie sprzedac bez strat

ale jezeli chcesz burze mozgow to tez nie za bardzo bo jezeli ktos ma pomysl na dobry zysk i ma gotowke to tym sie nie podzieli, wiec mozemy tu takie pitu pitu.. gdzie przy 5% w ciagu 6 miesiecy uzyskasz jakies 9000zl, wiec nie wiem czy oplaca sie mrozic takie srodki dla "groszy".. chyab ze na prawde chcesz nic nie ryzykowac i przeczkac do wiosny to rzuc okiem na:
http://www.najlepszelokaty.pl/ranking-lokat/

raczej chyba tyle..
 PM off  

#15 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@andiron, nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym "pitu pitu" ;) . Jasno określiłam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie w negocjowaniu wysokości lokaty. Nie chodzi o mi o pomysł na biznes, inwestycję itp., w czym niejasność? A że dyskusja rozszerzyła się na szersze tematy pomnażania oszczędności, to co w tym złego? BTW Ranking lokat też umiem sobie sama znaleźć w internecie ;)

#16 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:14 

niebieski
barka, moim zdaniem powinnaś udać się na forum które porusza kwestie finansów. Tam są profesjonaliści i na pewno coś Ci doradzą.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:22 

niebieski
Najlepsze stawki uzyskasz w regularnych promocjach dla szaraczkow, bo sa one wtedy marketingowe a nie rynkowe.

Natomiast na rynku "cena" pieniadza jest regulowana i nie ma wielkiego pola do manewru, bo dodatkowo banki sa nadplynne (czyli nie maja cisnienia na pozyskanie od ciebie pieniedzy, bo taniej moga pozyskac go z innych zrodel)

Negocjowanie to tylko zagranie marketingowe, zeby klient poczul sie wyjatkowo;) A podwyzsza ci o max 0,2 pp
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:23 

barka, no ja zszedlem rowniez raczej na dalszy plan - pomysl na biznes itp.. ok, nie mam doswiadczenia w negocjowaniu wysokosci lokat - bo chyba tylko o to ci chodzi w tym temacie ;)
 PM off  

#19 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:49 

Rację w tej dyskusji ma bez wątpienia @ digger.
W obecnej sytuacji , ekstremalnie niskich stóp procentowych, te negocjowanie warunków to zabieg czysto marketingowy.
Inwestycje w akcje, fundusze itp. ,całkowicie nie na temat. Można stracić kapitał, zamiast uzyskania chociaż minimalnego zysku.
A "perełką" wątku, jest propozycja @ andirona, zakupu " na szybko" mieszkania za 0,5 mln zł, wynajęcia go studentom, a po kilku miesiącach, sprzedaż nieruchomości bez strat. A najlepiej z zyskiem. :D
Siedzę w tym temacie, ale nie słyszałem o takim piorunującym tempie obrotu nieruchomościami. Już nie wspominając o opłatach notarialnych, podatkach np PCC, o których @ andiron widocznie zapomniał. ;)
 PM off  

#20 PostWysłany: 09 Gru 2014 20:27 

srebrny
barka napisał(a):
michcioj napisał(a):
bnp paribas ostatnio zakladalem lokaty

Do nich właśnie już dzwoniłam: "Oczywiście można negocjować, zapraszamy, ale nic lepszego poza ustalonymi przez bank lokatami Pani nie uzyska" - taką radosną odpowiedź dostałam ;)

zauwaz, ze 4 procent to duzo powyzej rynku.
do tego wibor wynosi okolo 2 procent, a inflacja -0.6 procenta.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości