Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:12 

Zbanowany
Nic to nie zmieni za bardzo w turystyce Rosjan, zaraz ich biura podrozy beda negocjowac nowe ceny w hotelach dla swoich.

Wiekszosc zarzadzajacych hotelami nie bedzie chcialo swiecic pustymi pokojami
lepiej mniej niz pustka, co zrobic z kadra wtedy- zwalniac ?
Oni i tak juz mieli preferencyjne ceny w 4* i 5* hotelach , bo po ich zachowaniu i wygladzie nie widze jak wydaja 300EUR/pokoj za dobe w hotelu 5*, a obrazki byly typowe rodzice + 2-3dzieci i do tego babcia pilnujaca dzieci.
Wiec troche znowu zejda z cenami hotele, troche sie wykruszy biedniejszych i ogolnie jak spadnie o 15% turytyka zagraniczna to bedzie wszystko.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#62 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:14 
Moderator forum

Wiemy, michcioj, wiemy
Offtopic ładny , ale -ponownie- proszę o przytomność

+ poprawność (przyzwoitość ) przynajmniej ortograficzną np Polak, Rosjanin

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 258 199
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
oedippus napisał(a):

Dodatkowo, dzięki embargu na produkty spożywcze mamy niższe ceny w kraju.

z tym stwierdzeniem bym się wstrzymał, ograniczenie a wręcz zablokowanie eksportu uważacie za coś pozytywnego, oczywiście jeżeli patrzeć krótkowzrocznie można odnieść takie wrażenie ale dla gospodarki taki stan rzeczy nie jest niczym dobrym. Gdy importerzy nie znajdą nowych kierunków handlu prędzej czy później upadną bądź ograniczą wydatki na rozwój i bieżącą .
Z tanią ropą się zgodzę ale z dużą dostępnością bardzo taniego towaru(jak tak dalej pójdzie poniżej kosztów produkcji) na rynku niestety już nie

#64 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:05 

Turndown napisał(a):
Nic to nie zmieni za bardzo w turystyce Rosjan, zaraz ich biura podrozy beda negocjowac nowe ceny w hotelach dla swoich.

Wiekszosc zarzadzajacych hotelami nie bedzie chcialo swiecic pustymi pokojami lepiej mniej niz pustka, co zrobic z kadra wtedy zwalniac ?
Oni i tak juz mieli preferencyjne ceny w 4* i 5* hotelach
bo po ich zachowaniu i wygladzie nie widze jak wydaja 300EUR/pokoj za dobe w hotelu 5*, a obrazki byly typowe rodzice + 2-3dzieci i do tego babcia pilnujaca dzieci. Wiec troche znowu zejda z cenami hotele, troche sie wykruszy biedniejszych i ogolnie jak spadnie o 15% turytyka zagraniczna to bedzie wszystko.

Od jakiegoś czasu obserwuję wpisy tego użytkownika, i widzę, że teorie ma coraz bardziej karkołomne. Waluta Rosji osłabia się o blisko połowę, w ciągu kilku miesięcy i nic to nie zmienia ???? Ich gospodarka jest właśnie wybitnie podatna na kryzysy walutowe. Vide rok 2009 i 1998. Skoro zaczyna brakować na podstawowe potrzeby, to żadne negocjacje cen pokoi nie pomogą. Ludzie przestają jeździć i koniec. Widzę tu , u niektórych, niezachwianą wiarę w ogromne możliwości finansowe zwykłych Rosjan. A wystarczy zerknąć do danych ekonomicznych, i się przekonać , że to mit.
Złoża ropy są zdekapitalizowane. Na zagospodarowanie nowych trzeba dużo kasy i technologii, których tam BRAK. Tylko do końca tego roku rosyjskie firmy muszą spłacić kredyty i odsetki, zaciągnięte na zachodzie , na kwotę 50 miliardów dolarów.
 PM off
michcioj lubi ten post.

#65 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:30 

Zgadzam się zwykli ludzie mało co maja do powiedzenia.

To już czwarta strona dyskusji i ciągle nie wiem będzie ta obniżka hoteli czy nie? Będą turyści z Rosji nadal jeździć czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:36 

nucyk napisał(a):

To już czwarta strona dyskusji i ciągle nie wiem będzie ta obniżka hoteli czy nie? Będą turyści z Rosji nadal jeździć czy nie?

Dyskutujemy. :mrgreen:
Opinie są jak widać rozbieżne. Ja myślę, że ruch mocno spadnie.
Mały test, może być już początkiem stycznia, u nas w Zakopanem.
Dotychczas sporo ich przyjeżdżało i szastaľo kasą, podczas ichnich ,prawosławnych świąt.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 02 Gru 2014 15:37, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#67 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:36 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
Turndown napisał(a):

Wiekszosc zarzadzajacych hotelami nie bedzie chcialo swiecic pustymi pokojami lepiej mniej niz pustka, co zrobic z kadra wtedy zwalniac ?
Oni i tak juz mieli preferencyjne ceny w 4* i 5* hotelach bo po ich zachowaniu i wygladzie nie widze ich jak wydaja 300EUR/pokoj za dobe w hotelu 5*, a obrazki byly typowe rodzice + 2-3dzieci i do tego babcia pilnujaca dzieci. Wiec troche znowu zejda z cenami hotele, troche sie wykruszy biedniejszych i ogolnie jak spadnie o 15% turytyka zagraniczna to bedzie wszystko.

Od jakiegoś czasu obserwuję wpisy tego użytkownika, i widzę, że teorie ma coraz bardziej karkołomne. Waluta Rosji osłabia się o blisko połowę, w ciągu kilku miesięcy i nic to nie zmienia ???? Ich gospodarka jest właśnie wybitnie podatna na kryzysy walutowe. Vide rok 2009 i 1998. Skoro zaczyna brakować na podstawowe potrzeby, to żadne negocjacje cen pokoi nie pomogą. Ludzie przestają jeździć i koniec. Widzę tu , u niektórych, niezachwianą wiarę w ogromne możliwości finansowe zwykłych Rosjan. A wystarczy zerknąć do danych ekonomicznych, i się przekonać , że to mit.
Złoża ropy są zdekapitalizowane. Na zagospodarowanie nowych trzeba kasy i technologii, których tam BRAK. Tylko do końca tego roku Rosyjskie firmy muszą spłacić kredyty i odsetki, zaciągnięte na zachodzie , na kwotę 50 miliardów dolarów.

Byłem w tym roku w Turcji - Hotel 5* (Utopia World). W większości (95%) Ukraina, Rosja . Odnośnie cen za wczasy: na to co my płaciliśmy przez biuro - oni stwierdzili że zaczynają jeździć z polskich biur, bo taniocha.
Nie ukrywam, iż mogą spuścić ceny dla Rosjan za hotele, jednak cena dla końcowego odbiorcy pozostanie bez zmian (więcej zarobi biuro).
Odnośnie haseł "pojadą na Krym" - podobno tam ceny są kosmiczne , oni pomimo wydania w przeliczeniu ok. 20.000 PLN, stwierdzili że ich nie stać na wypoczynek w Rosji.
Pensje w Rosji są relatywnie wysokie w stosunku do polskich
oraz mają oni dużo więcej urlopu - np. Galina która pracowała w Urzędzie Miasta, gdzieś na Uralu , w wieku ok. 30 lat ma 35 dni urlopu i każdego roku ma jeden dzień więcej.
Na wakacje jeździ 3 razy do roku - bo po co siedzieć w domu (w ubiegłym roku Sri Lanka, Wietnam, Turcja).
Generalnie - nie tak dużo jeździ Rosjan, tylko jeżdżą kilkakrotnie w roku ci sami .
Ci których było stać - bedzie ich stać i nie uogólniajmy całego tematu do jednego bieguna : będą - nie będą jeździć.

Na pewno my na tym korzystamy - wystarczy iść do sklepu i popatrzeć na ceny jabłek czy mięsa, prawa rynku również przełożą się na ceny podróży dla Polaków.

Ostatnio edytowany przez zbyhu 03 Gru 2014 04:07, edytowano w sumie 5 razy
poprawilem cytat
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:46 

To jak Galina, będzie miała 65 lat to 70 dni urlopu ? :mrgreen:
Bo co roku jej przybywa 1 dzień.
Średnia pensja na dzisiaj to 300 $. A więc szału nie ma.
Średniaki jeżdżą/jeździli ? do Turcji i Egiptu, bo to było najtańsze. Sami mi mówili , że strefa euro, czy jakieś Kanary to już poza zasięgiem, bo za drogo. I to było przed obecną zadymą.
 PM off  

#69 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:52 

Anonymous napisał(a):
nucyk napisał(a):

Dotychczas sporo ich przyjeżdżało i szastaľo kasą, podczas ichnich ,prawosławnych świąt.

Podoba mi się twój test, faktycznie ciekawie o ile mniej osób przyjedzie do Zakopanego. Chociaż tam dużo było Ukraińców, którzy rozmawiali po rosyjsku i wydawało się, że to z Rosji.

Czekam na komentarz górali ;)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:55 

Zbanowany
@jacakatowice: nie wiem jak Kanary bylem tam raz 25 lat temu nie zwracalem uwagi wtedy, ale Cypr caly stoi rosyjskojezycznie lacznie z szyldami CZy tam jest taniej niz obecnie na kanarach ?
UAE 5* gwiazdkowe hotele SPG co chwila ktos mowi po rosyjsku
w 5* resortach przy basenach oblezenie rosyjskich rodzin w galeriach zapraszaja nas do sklepu po rosyjsku (ostatnia moja wizyta w UAE 2 tygodnie temu),
w Mediolanie na ulicy luksusowych butikow jak wejdziesz do srodka zawsze za plecami jakas klientka odezwie sie po rosyjsku, w Westin Mediolan bylo nawet biurko z obsluga rosyjsko jezycznych gosci w lobby hotelu.
Jesli ich stac w takie miejsca jezdzic i robic zakupy to w czasach 'kryzysu' odwroca sie bardziej na Azje gdzie jest taniej niz w Europie i UAE.
W Rosji nie ma klasy sredniej wbij to sobie do glowy- sa albo robole albo ludzie majcy pieniadze i nie mowie tu o jakis oligarchach.
Podczas wrzesniowego wypadu do UAE rozmawialem 2h z glownym menagerem jednego hotelu SPG rozmowa dotyczyla innego tematu zwiazanego z moja praca i z ciekawosci pytalem sie jak bedzie z rosyjskimi turystami u niego w hotelu (glowna obsade pracownicza stanowil mix ukrainsko/rosyjski) bo cieszylbym sie jakby ten motloch troche wystopowal w odwiedzaniu hoteli. Odpowiedz padla - przewiduje spadek turystow ale niewielki i ich cena w pakietach dla biur podrozy jest uzalezniona od ilosci dostarczonych turystow przez biuro podrozy, wiec jesli biuro bedzie chcialo zarobic wiecej nie spuszczajac z cen moze sie nie wyrobic w ilosci sprzedanych pokoi, wiec hotel policzy im wyzsza cene za sprzedane pokoje.

Nie wiem gdzie bywales mimo gadania ze luksusowe hotele juz Cie znudzily i teraz nie musisz już ich odwiedzac bo wybrales inny tryb podrozowania, ale troche zaczynam watpic ze mialej jakikolwiek okres w swoim zyciu gdzie norma dla ciebie bylo spanie w 5* hotelach. A spedzenie 30-35dni wakacyjnych w takich hotelech nie jest jakas oznaka ze sie jest bogtym a raczej ze sie ma dobrze platna prace wiec nie mieszajmy tutaj 'oligarchow'.

Rosjanie ktorzy maja pieniadze -dla nich niewiele sie zmieni mimo medialnej nagonki w polskiej prasie jak to źle jest bo rubel sie dewaluowal tak bardzo, to tylko medialna wojna aby przekonac europejskie spoleczenstwo jakie to skutki ma nasza polityka wobec Rosji.
A Putin ma jedna przewage na pozostalymi rzadzacymi w Europie - nie musi sie przejmowac skamleniem spoleczenstwa.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:19 

Japi_29 napisał(a):
oedippus napisał(a):

Dodatkowo, dzięki embargu na produkty spożywcze mamy niższe ceny w kraju.

z tym stwierdzeniem bym się wstrzymał, ograniczenie a wręcz zablokowanie eksportu uważacie za coś pozytywnego, oczywiście jeżeli patrzeć krótkowzrocznie można odnieść takie wrażenie ale dla gospodarki taki stan rzeczy nie jest niczym dobrym. Gdy importerzy nie znajdą nowych kierunków handlu prędzej czy później upadną bądź ograniczą wydatki na rozwój i bieżącą .
Z tanią ropą się zgodzę ale z dużą dostępnością bardzo taniego towaru(jak tak dalej pójdzie poniżej kosztów produkcji) na rynku niestety już nie

Oczywiście że jest to krótkofalowe i zgadzam się z tym co napisałeś. Ale z drugiej strony winę ponoszą w pewnym sensie producenci, którzy mogli zabezpieczyć się na takie okoliczności dywersyfikacją odbiorców produktów. Szczególnie że od paru lat widać było, że Rosja nie stanowi stabilnego partnera i wiele razy wprowadzała embargo z politycznych względów.

Co do kierunków turystyki Rosjan to dużo ich jeździ do Gruzji i Azerbejdżanu.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Turndown napisał(a):
ale Cypr caly stoi rosyjskojezycznie lacznie z szyldami [...].

Dokładnie, na Cyprze mieszkają, podróżują i pracują Rosjanie. Spotykałam wielu turystów, ale także Rosjanki pracujące w sklepach czy jako opiekunki do dzieci. A jednak Cypr nie jest tani. Sądze, że dużo ich tam mieszka na stałe. Tak jak w Izraelu.
Także w Monako jest zatrzęsienie rosyjskich turystów, a może i rezydentów. :ugeek: Prawie cała knajpa w Monte Carlo mówiła po rosyjsku.

#73 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:45 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
W Limassol (zwanym poniekąd Limassolgradem) są sklepy z futrami przy głównej ulicy wzdłuż wybrzeża, wszędzie są napisy cyrylicą, a nawet byłem w hotelu, w którym chyba tylko my nie mówiliśmy po rosyjsku (nawet napisy w windzie były tylko cyrylicą).

/ort. Roku
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:52 

OK.
Tylko wszystko co tu piszecie, dotyczy tego co było lub jest obecnie. A założony przeze mnie temat, to luźne dywagacje, co może być w niedalekiej przyszłości. Wszystkie te miejsca typu Cypr, Monaco czy inne, znam doskonale. Potwierdzam. Jest /było tam masa Rosjan.
Ale powtarzam. Tutaj luźno "rozprawiamy" co może być w przyszłości.
PS. Na temat hoteli 5 gwiazdkowych i innych, zamilknę.
Są rzeczy i sprawy , których nie trzeba tu poruszać. ;)
 PM off  

#75 PostWysłany: 02 Gru 2014 18:18 

srebrny
Turndown napisał(a):
@jacakatowice: nie wiem jak Kanary bylem tam raz 25 lat temu nie zwracalem uwagi wtedy, ale Cypr caly stoi rosyjskojezycznie lacznie z szyldami CZy tam jest taniej niz obecnie na kanarach ?

nie wiem czy obecnie, w kazdym razie rok temu na Cyprze bylo drozej niz na Kanarach.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Gru 2014 09:45, edytowano w sumie 1 raz
Czy tak trudno Ci uzywac wielkich liter ?
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 02 Gru 2014 19:27 

niebieski
Nieśmiało można jeszcze analogicznie przywołać rok 2008/2009 z naszego podwórka. Szczerze pomyślcie, o ile pamiętacie ten czas: czy gwałtownie drożejące EUR i USD tak bardzo zmieniły Wasze plany wakacyjne? Bo w połowie 2008 roku dało się kupić za EUR 3,3zł, a pod koniec dobijało prawie do 5zł (wówczas rekordem było bodajże 4,92zł). Do wakacji ustabilizowało się na poziomie około 4,5zł.

Jakoś nie pamiętam nagłówków o armageddonie polskiego sektora turystycznego i o Polakach masowo pozostających w domach, zwłaszcza tych, co na wakacje zagraniczne jeździli wcześniej.

Kto ma zapasy finansowe- a tutaj zgodzę się z Turndown, ze Rosjanie na ogół albo mają sporo albo nie mają wcale- ten i tak wyjedzie. Kto nie ma, ten wybierze np. 7 dni zamiast 14stu, w lekko gorszym hotelu itp.
Biura podróży faktycznie- sporo podnegocjują, bo stawka negocjacji może być wysoka: puste pokoje z uwagi na spadek obłożenia np. o 50%.

Ogólnie rzecz biorąc: na pewno deprecjacja rubla wywoła lekką presję na spadek cen w turystyce wszędzie tam, gdzie pojawiali się do tej pory Rosjanie.
Ale nie przewidywałbym katastrofy i założe się, że w przyszłym roku język rosyjski w "odpowiednich" miejscach będzie słyszalny niemalże tak samo często.
 Profil Relacje PM off
wojtkow lubi ten post.

#77 PostWysłany: 02 Gru 2014 19:38 

Ja uważam, że turystyka w Rosji w najbliższym czasie ulegnie pogorszeniu. Wzrost ceny o 50% to dużo.
Mnie taka zmiana ceny zniechęciła by do podróżowania.

ps. Grałem na forexie na umacnianie się rubla. Jaki tego skutek, można się domyślić. :|
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 02 Gru 2014 19:53 

Najzabawniejsze w tej dyskusji jest to, że niektórzy naprawdę wierzą iż przeciętny Rosjanin wakacje spędza w Monako, w babie lato jedzie na Cypr, a w ferie szasta kasą w Zakopcu :lol:
Niech jeden z drugim pojeździ trochę za wschodnią granicę to przekona się jak jest faktycznie ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 03 Gru 2014 16:57 

niebieski
Zmianę kursu poczuli bez dwóch zdań.

Na turystycznym forum Winskiego przeprowadzono ankietę "Gdzie zamierzacie spędzić święta noworoczne 2014-2015". Każdy tam się jakoś chwalił wyjazdami, nawet dalekimi, ale można też znaleźć narzekania na kurs. Zresztą to forum rosyjskie nie jest stricte nastawione na podróżowanie tanie; bardziej na podróżowanie samodzielnie zorganizowane.

Ciekawy był głos Winskiego w komentarzu do ankiety pokazujący też trochę mentalność Rosjan:

"Dość często ludzie przyznają, że swoje noworoczne święta zaplanowali dużo wcześniej. Co znaczy wcześniej - kupili bilety lotnicze (zwykle najtańsze i dlatego bezzwrotne), zarezerwowali hotele, samochody, poświęcili swój czas na opracowanie noworocznego planu działania. Niektórzy przyznają, że gdyby wiedzieli, że rubel tak spadnie, to ich plany na Nowy Rok byłyby inne. (...) Nowy Rok dla Rosjan w odróżnieniu od np. Europejczyków, którzy bardziej wykosztowują się na Boże Narodzenie, jest jedną z ważniejszych dat i najbardziej ulubionym świętem w roku, dlatego oczywiście, że nasz naród, jak się mówi - ostatnią koszulę sprzeda a Nowy Rok przywita i żadne kursy walut temu nie przeszkodzą."

http://awd.ru/kuda-edut-rossiyane-na-novyj-god-2015/
http://forum.awd.ru/viewtopic.php?f=998&t=244438
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#80 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:22 

Anonymous napisał(a):

Jestem niestety przekonany, że masz rację. Pracuję w branży turystycznej, współpracujemy z rosyjskimi biurami. Spadek zamówień w porównaniu z ubiegłym rokiem czy tym co było 2 lata temu jest kolosalny.

Hotele z Zakopanem, które w ubiegłym roku na początku grudnia nie chciały już przyjmować rezerwacji na okres prawosławnych świąt teraz bez problemu potwierdzają dostępność. Zarówno tańsze jak i droższe obiekty.
Moim zdaniem możemy się spodziewać w styczniu informacji o tym, że górale zgrzytają zębami, bo nie zarobili tyle ile w poprzednich latach. Rosjanie i Ukraińcy idealnie zapełniali lukę między Sylwestrem a grand prix w skokach i feriami kiedy to Zakopane "wyżyje" z polskich turystów.

Teraz tego nie będzie, główną przyczyną jest oczywiście spadek kursu rubla w stosunku do euro, jakiś tam wpływ ma negatywna atmosfera wokół Polski w rosyjskich mediach. W tym roku w Rosji zbankrutowało 14 tour operatorów, ludzie boją się teraz powierzać swoje pieniądze tego typu podmiotom, a tam jednak odsetek turystów podróżujących na własną rękę jest moim zdaniem ciągle mniejszy niż np. u nas.

A jeśli chodzi o Ukrainę to aktualnie problem jest nawet z przelewami bankowymi, bo tamtejsze banki oglądają każdą hrywnę zanim wypuszczą ją zagranicę...

Także sytuacja nie nastraja optymistycznie, bo zarżnięta została "złota kura", która przynosiła sporo dutków nie tylko góralom, ale i całej branży turystycznej w Polsce (np. noclegi tranzytowe w rejonie Terespola).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość