Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 01 Gru 2014 23:53 

srebrny
namteH napisał(a):
lepiej pokaż jak się tym przejęli i ile im zostało...

wez mnie nie rosmieszaj, kilka milardow dolarow strat to dla kazdego b. duzo
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#42 PostWysłany: 02 Gru 2014 00:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 2 169
Krajów: 2 / 0.9%
@jacakatowice

Poszedł ostry skrót myślowy. Oczywiście największy eksporter gazu i ropy ;)
Może i mały kraj, ale bardzo liczący się na rynkach energetycznych.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 02 Gru 2014 07:51 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
michcioj napisał(a):
po co ci to ? co tam takiego ciekawego ? moze petersburg.

Po co? No właśnie dlatego że jest tam wiele ciekawych miejsc wartych zobaczenia. Petersburg, Moskwa, Kamczatka, jezioro Bajkał, kolej transyberyjska, tajga i wiele innych. Można się cieszyć ze spadku cen ropy i rubla ale nie przesadzajmy. Wszędzie są miejsca gdzie warto jechać, również w Rosji.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 02 Gru 2014 10:18 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
Po co? No właśnie dlatego że jest tam wiele ciekawych miejsc wartych zobaczenia. Petersburg, Moskwa, Kamczatka, jezioro Bajkał, kolej transyberyjska, tajga i wiele innych. Można się cieszyć ze spadku cen ropy i rubla ale nie przesadzajmy. Wszędzie są miejsca gdzie warto jechać, również w Rosji.

1. kolej transyberyjska - jedziesz tydzien, z okien widac tylko las, w ramach rozrywki jedyne co mozesz robic to pic tydzien ze wspolpasazerami
2. nic nie ma w rosji dlatego ze kiedy bylem w moskwie i niznym novgorodzie poza przygodami pelnymi problemow nic tam ciekawego nie bylo.
3. dochodzi haracz w wysokosci 200 zlotych za wize. naprawde chcesz jeszcze doplacac zebys mogl wydac swoje pieniadze.
4. sa gusta i gusciki - moglem sobie podarowac wczesniejsza wypowiedz, o gustach sie nie dyskutuje :)
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:00 

niebieski
trzeba mieć wybitnie podwyższony próg ciekawości, żeby twierdzić, że na powierzchni większej niż powierzchnia Europy (bez Rosji) i Australii łącznie nie ma nic ciekawego ;-)

A wracając do meritum, ciekawe jest, że Rosja w stosunku do innych państw ma dosyć krótki horyzont eksploatacji posiadanych złóż ropy; pomimo ogromnych udowodnionych rezerw ropy (8 kraj na świecie pod tym względem) ocenia się, że starczy im jej na 22 lata.

Nie da się ukryć, że ostatnia decyzja OPEC, żeby nie obniżać produkcji, pomimo nadwyżki podaży, dotkliwie uderzy w wiele państw, których budżety oparte są na ropie, w tym oczywiście w Rosję.

Co z tego, że np. taka Wenezuela ma największe rezerwy ropy na świecie i starczy jej podobno na 387 lat, skoro ponad 90% przychodów budżetowych opartych jest na ropie. Budżet planowany przy 100 dolarów za baryłkę z oczywistych względów nie domknie się przy 60 dolarach za baryłke.

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 02 Gru 2014 11:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:06 

srebrny
grzechu, kwestia gustu. poprostu. rozumiem, byles, widziales i na pewno polecisz mi w tym kraju mnostwo ciekawych miejsc :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:28 

niebieski
Właśnie nie chciałbym, żeby upraszczać to kwestią gustu, bo według mnie to szersza kwestia socjologiczna do dyskusji w odrębnym temacie:

Jak różni ludzie postrzegają, czy coś jest ciekawe, czy nie?

Na roboczo określiłem to w nienaukowy sposób ;-) jako próg ciekawości;
Ktoś ma próg ciekawości postawiony wysoko, jeżeli musi mieć dużo atrakcji w danym miejscu, żeby uznać dane miejsce za ciekawe;
ktoś ma niski próg ciekawości, gdy niewiele atrakcji wystarcza mu, żeby dane miejsce uznać za ciekawe.

Mni tam wystarczy, gdy dane miejsce chociaż trochę będzie się różniło od mojego warszawskiego osiedla mieszkaniowego. Z tego punktu widzenia wieś zabita dechami w Szwecji lub na Słowacji jest ciekawa, bo: jest wsią nie miastem, bo ludzie mówią w innym języku, bo jest inna waluta, bo zabudowania wyglądają już jednak trochę inaczej niż w Polsce. Idąc dalej taka Rosja, gdzie tylko tajga, albo taki Dubaj, gdzie tylko wieżowce i pustynia, są niewyobrażalnie ciekawe ;-)
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#48 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:38 

srebrny
no to sie grzesiek troche roznimy. dla mnie ani dubaj ani tajga rosyjska nie sa ciekawe, nic tam nie ma.

pozatym mam wrazenie, ze... przycisniety do muru pytaniem co w rosji jest ciekawe mydlisz oczy. :)

-- 02 Gru 2014 10:40 --
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:41 

W temacie podróży do Rosji, w celu poznania kraju, to pełna zgoda z @ Grzegorzem.
Odwiedziłem swego czasu Moskwę i Wołgograd ( d. Stalingrad). Na pewno było warto.
Mauzoleum Lenina, Mur Kremlowski, Arbat itp.
A Wołgograd, dla mnie, miłośnika historii 2 wojny, to była prawdziwa uczta. Kurhan Mamaja zapamiętam na zawsze. Żeby nie obecne utrudnienia, wizy itp jechałbym od razu.
PS. Moja mama jechała ostatnio wycieczką autokarem do Sankt Petersburga, przez państwa nadbałtyckie. Dalej totalna komuna. Na granicy Estońsko- Rosyjskiej ( mimo ,że nie było kolejki!) stali 8 godzin.
Bo swoje trzeba odstać i już. :(

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 02 Gru 2014 11:42, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#50 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:41 

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
Nie da się ukryć, że ostatnia decyzja OPEC, żeby nie obniżać produkcji, pomimo nadwyżki podaży, dotkliwie uderzy w wiele państw, których budżety oparte są na ropie, w tym oczywiście w Rosję.

to swietna wiadomosc.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:49 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Tymczasem w Rosji myślą już o tym: inf. z wp
Cytuj:
Obywatele państw nieprzyjaźnie nastawionych do Rosji, mogą mieć kłopoty z otrzymaniem rosyjskich wiz. Według "Rossijskoj Gaziety", odpowiedni projekt ustawy został wniesiony do Dumy Państwowej. Dokument zakłada stosowanie zasady wzajemności, w stosunku do obcokrajowców, pochodzących z krajów nakładających na Rosję sankcje.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:51 

niebieski
michcioj napisał(a):
no to sie grzesiek troche roznimy. dla mnie ani dubaj ani tajga rosyjska nie sa ciekawe, nic tam nie ma.

pozatym mam wrazenie, ze... przycisniety do muru pytaniem co w rosji jest ciekawe mydlisz oczy. :)

oczywiście, że mydlę, gdyż zawsze mam wrażenie, że gdy ktoś twierdzi, że gdzieś tam nie ma nic ciekawego, to po prostu nie zadał sobie większego trudu, żeby sprawdzić, czy tak jest w rzeczywistości ;-) więc nie będzie długiej listy atrakcji Rosji, którą można znaleźć w 5 sek. ;-) pod warunkiem oczywiście, że się chce znaleźć ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:53 

srebrny
Amcio napisał(a):
Tymczasem w Rosji myślą już o tym: inf. z wp
Cytuj:
Obywatele państw nieprzyjaźnie nastawionych do Rosji, mogą mieć kłopoty z otrzymaniem rosyjskich wiz. Według "Rossijskoj Gaziety", odpowiedni projekt ustawy został wniesiony do Dumy Państwowej. Dokument zakłada stosowanie zasady wzajemności, w stosunku do obcokrajowców, pochodzących z krajów nakładających na Rosję sankcje.

ci dopiero, laske robia, ze turystow z dolarami wpuszcza do siebie...
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:54 

niebieski
Anonymous napisał(a):
PS. Moja mama jechała ostatnio wycieczką autokarem do Sankt Petersburga, przez państwa nadbałtyckie. Dalej totalna komuna. Na granicy Estońsko- Rosyjskiej ( mimo ,że nie było kolejki!) stali 8 godzin.
Bo swoje trzeba odstać i już. :(

w lipcu stałem po godzinie w jedną i w drugą stronę; Simpleexpress: Tallin - Petersburg
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:57 

Może te "kursowe" mają preferencje ?
Bo to była wycieczka z jakiegoś biura , wynajętym autokarem.
 PM off  

#56 PostWysłany: 02 Gru 2014 12:14 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Może te "kursowe" mają preferencje ?
.

maja.

-- 02 Gru 2014 11:14 --

Anonymous napisał(a):
Bo to była wycieczka z jakiegoś biura , wynajętym autokarem.

maja za swoje w lape nie dali :)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 02 Gru 2014 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
dla kazdego cos sie znajdzie

lubisz sztuke - Ermitaz
chcesz sie wspinac - Elbrus
lubisz wulkany - Kamczatka
obserwujesz ptaki - delta Wołgi
bliskie Ci sa Alpy - Dombaj

i tak mozna w nieskonczonosc
problem w tym, ze by to zaliczyc michcioj
nie wyjdziesz z terminala i nie podjedziesz podmiejskim autobusem 2 przystanki
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 02 Gru 2014 12:54 

Co ja patrzę, w Rosji nie ma czego zwiedzać ;-D

To jest dla Polaków dobra nowina, ponieważ niska cena ropy powinna przełożyć się na niższe ceny w sklepach.
http://wpolityce.pl/gospodarka/223797-r ... -wydobycia
http://biznes.newsweek.pl/opec-nie-zmni ... 562,1.html

Dodatkowo, dzięki embargu na produkty spożywcze mamy niższe ceny w kraju.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 02 Gru 2014 12:56 

niebieski
no dobra nie będę taki ;-)

warto spojrzeć na miejsca z głównej i próbnej Światowej Listy Dziedzictwa UNESCO, które znajdują się w Rosji

http://whc.unesco.org/en/statesparties/ru

nawet jeśli się nie zna rosyjskiego, warto popatrzeć na rosyjskie forum turystyczne, trochę podobnego do naszego - forum.awd.ru, choćby po to, żeby przejrzeć zdjęcia; użytkownicy zamieszczają w nim relacje nie tylko z podróży po świecie, ale i z podróży po swoim kraju; tych relacji jest 578, więc trochę materiału jest:

http://forum.awd.ru/viewforum.php?f=616

użytkownicy tworzą też przewodniki po miastach, w których sami mieszkają; tutaj przewodników jest tylko 49, ale sporo w nich zdjęć:

http://forum.awd.ru/viewforum.php?f=1035
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:04 

srebrny
no coz moge wam powiedziec, kwestia gustu.
tak jak mowilem nizny novgorod i moskwa nie powalily na kolana.
dodatkowo wielkim problemem rosji jest ta cholerna biurokracja, nie mam
ochoty bawic sie w jakies wizy czy rejestracje na milicji i uzerania sie nie wiadomo o co.
cena/jakosc stosunek dla mnie jest bardzo slaby (chociaz teraz powinno byc
lepiej po dewaluacji rubla)
bylem w jakis 36 krajach na swiecie i sa imho sensowniejsze kraje na wycieczki
lokalnie rosja przegrywa np. z ukraina czy z gruzja.

Ostatnio edytowany przez michcioj, 02 Gru 2014 13:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Azaza lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości