Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:13 

Mam wrażenie, że jeśli gwałtowny spadek kursu rubla ( dzisiaj ponad 50 za $ , 60 za € ) potrwa dłużej, to wielu Rosjan okupujących dotychczas popularne wśród nich miejscówki Egipt, Turcja, Cypr, Tajlandia, nie będzie już stać na zagraniczne wyjazdy.
Efekt.
Spadek cen, żeby zapełnić hotele. Nasze biura podróży startują już z first minute.
Może warto poczekać ??
 PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:18 

Podoba mi się Twój tok myślenia. Oby w praktyce hotele tak też zrobiły i obniżyły ceny.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:22 

srebrny
obys mial racje :)
tak daleko nie pomyslalem :) :)

jak narazie dolar kosztuje dzisiaj juz 52 ruble i tanieje, rok temu kosztowal 33 dolary.
ropa po 67 dolarow, kilka miesiecy temu byla powyzej 100 dolarow za barylke.

trzymam kciuki za dalsza, jak najbardziej prawdopodobna kontynuacja przeceny rubla,
prognozy mowia o punkcie rownowagi w okolicach 60 rubli za dolara przy cenie ropy okolo 65 dolarow.

mnie sie te sankcje dla rosji bardzo podobaja, tanie warzywa i mieso, nizsze ceny ropy to tansza benzyna i gaz,
powodujace deflacje, przez co koszt kredytow coraz nizszy. no i teraz tansze wakacje :-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:26 

Generalnie to bilety lotnicze też powinny tanieć, ponieważ paliwo tanieje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:29 

Mnie ta sytuacja też bardzo cieszy.
Ps Nie wtrącajmy tu polityki, bo będzie.... :mrgreen:
Chodzi o związek z podróżami.
Wyłącznie. :D
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:38 

Loty: 72
Kilometry: 100 193
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Warto było kupić iphone 6 w rosji bo wychodził za 2100 :D TEraz apple podniosło ceny i wróciło do normy.

#7 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:50 

Nie wiem czy będzie taniej, ale na pewno będzie przyjemniej.
 PM off
maciek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:01 

niebieski
Niestety trzeba też wziąć pod uwagę to, jak w Rosji wygląda "klasa średnia", a raczej Jej brak i kto tak naprawdę jeździ za granicę.
Jestem skłonny twierdzić że ci Rosjanie, których "stać" było w zeszłych latach na wakacje za granicą niespecjalnie przejmą się nawet dwukrotnym wzrostem ceny...
Siłą rzeczy- na pewno szturmu na biura podróży w Rosji nie będzie i na pewno też zaobserwujemy jakiś spadek zainteresowania, ale wątpię, żeby to było bardzo zauważalne gołym okiem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:08 

A ja nie piszę o oligarchach.
Ostatnio stracili nawet połowę majątku, ale dalej pozostały im miliardy.
Jednak tzw. klasa średnia mocno ucierpiała finansowo. Zaskórniaki szybko się kończą. A inflacja wewnątrz kraju wynosi 10%. Wyjazdy zagraniczne robią się luksusowe,
Trzeba też pamiętać, że oni wyjeżdżają głównie z biur podróży. A ceny są kosmiczne, w porównaniu do naszych możliwości taniego podróżowania.
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Dokładnie tak,
Oligarchowie wiadomo że to inna bajka.
Ale klasa średnia bardzo odczuwa kurs rubla. Myślę że spora grupa zrezygnuje z zagranicznych wakacji w 2015r jeśli sytuacja się utrzyma.
john_doe napisał(a):
Jestem skłonny twierdzić że ci Rosjanie, których "stać" było w zeszłych latach na wakacje za granicą niespecjalnie przejmą się nawet dwukrotnym wzrostem ceny...

Nie do końca. Pamiętam jak pracowałem na Cyprze w 2006 roku to było mnóstwo Rosjan. Często z nimi rozmawiałem i to nie była mafia ani oligarchowie. Wielu z nich co miesiąc jakieś pieniążki odkładała żeby raz w roku wyskoczyć na 2 tygodnie na urlop. Teraz z pewnością będzie im trudniej oszczędzać.

No ale mają Krym, to tam mogą jeździć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:23 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
No jasne, ale czy poza Moskwą i Petersburgiem (w sumie ciężko traktować te miejsca jako reprezentacyjne dla Rosji) istnieje tam tzw. „klasa średnia”? ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:26 

niebieski
Oby było tak, jak piszecie- oczywiście wyłącznie z przyczyn, które były wymienione wcześniej, nie, żeby ktoś tu Rosjan po prostu nie lubił ;)

A tak poważnie: z moich pobieżnych obserwacji zachowania tych ludzi wynika, że po prostu nie są to wczasowicze liczący każdy grosz.
Największe doświadczenie mam z Grecji; to nie przypadek, że sklepy z futrami w naprawdę konkretnych cenach lokalizują się akurat tam, gdzie jest dużo Rosjan :) Ale oczywiście nie tylko o to chodzi- można zobaczyć na co i ile ci ludzie wydają. Nie wygląda to na wydatki drobnych ciułaczy.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:30 

srebrny
@john , ale do tego dochodzi jeszcze ichniejsza piekna mentalnosc - zastaw sie a postaw sie.
bardzo bardzo wazne dla nich jest szastanie kasa na lewo i prawo, czy stac czy nie stac, to juz inna sprawa,
moze sie okazac, ze koles szastajacy kasa to zwykly szerogowy pracownik z pensja np. 60.000 rubli.
 Profil Relacje PM off
john_doe lubi ten post.

#14 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:57 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
Ceny biletów powinny być niższe gdy ropa tańsza, ale szczerze powiem, że o wiele tańszych hoteli to bym się nie spodziewał. Myślę, że dopiero za rok tą klasę średnią uderzy ten "kryzys" bezpośrednio w kieszeń.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:24 

niebieski
michcioj napisał(a):
@john , ale do tego dochodzi jeszcze ichniejsza piekna mentalnosc - zastaw sie a postaw sie.

Każdy medal ma 2 strony i ta właśnie mentalność może też spowodować, że zamiast- racjonalnie- odpuścić sobie za drogi wyjazd, to taki szeregowy pracownik nakarmi rodzinę tynkiem ze ścian, ale np. do Grecji się wybierze pomimo dużo wyższych cen. I przed znajomymi będzie szpan... "patrzcie, Euro takie drogie a ja i tak za granicą na wakacjach" :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:49 

srebrny
Ktoś z Was ostatnio w Rosji był czy tylko tak sobie dywagujecie?
Ja byłem w poprzednim tygodniu (nie załapałem się na HI Sokolniki za 5.000 pkt. z PB, bo wyjątkowo na dany dzień był wyprzedany - to tak, żeby coś było z tematem promocji związane).
Optymizmem nie wiało.
Po co mają się pchać tam gdzie jest drogo i ich nie chcą?
Kilka biur podróży już w tym roku padło i są tego świadomi.
Nie chcą płacić za wycieczki wyprzedzeniem, bo nie wiedzą czy dane biuro w lecie jeszcze będzie działać.
Z drugiej strony w kraju stawki za wypoczynek też im konkretnie rosną.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:56 

Byłem w Rosji, ale dawno temu.
Nie trzeba też wszystkiego obserwować bezpośrednio na miejscu, żeby coś wiedzieć. :( Rozmowy z Rosjanami na wyjazdach [ komunikatywnie potrafię się dogadać w tym języku] też sporo wnoszą.
To dobrze,że mamy potwierdzenie z pierwszej ręki, naszych dywagacji,
 PM off  

#18 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:36 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
Anonymous napisał(a):
Byłem w Rosji, ale dawno temu.
Nie trzeba też wszystkiego obserwować bezpośrednio na miejscu, żeby coś wiedzieć. :( Rozmowy z Rosjanami na wyjazdach [ komunikatywnie potrafię się dogadać w tym języku] też sporo wnoszą.
To dobrze,że mamy potwierdzenie z pierwszej ręki, naszych dywagacji,

Mi się wydaje, że wystarczy posłuchać tylko tego co mówią ekonomiści. Moim zdaniem wnosi to więcej niż pobyt w Rosji i rozmowa z Rosjanami. Rosjanie odczuwają to co się dzieje tu i teraz, ekonomiści badają co będzie w związku z tym co jest tu i teraz, czyli są do przodu :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 01 Gru 2014 17:21, edytowano w sumie 1 raz
Lekceważące nazwy innych nacji.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:48 

Cena ropy może spaść nawet do 40$ za baryłkę.
http://biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/ostry-spadek-cen-ropy-naftowej-na-swiatowych-gieldach/msx76

Wtedy rubel poszybuje do 100 za $, albo i więcej. :D
Wtedy Rosjanie znikną całkowicie z popularnych kurortów.
I faktycznie, ceny biletów lotniczych, też mogą ostro zjechać w dół.
 PM off  

#20 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:53 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Cena ropy może spaść nawet do 40$ za baryłkę.
http://biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/ostry-spadek-cen-ropy-naftowej-na-swiatowych-gieldach/msx76

Wtedy rubel poszybuje do 100 za $, albo i więcej. :D
Wtedy Rosjanie znikną całkowicie z popularnych kurortów.
I faktycznie, ceny biletów lotniczych, też mogą ostro zjechać w dół.

nie sadze zeby jednak ropa taka tania byla.
ale... bylo pieknie :)
czego zycze sobie i wam forumowicze :-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości