Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lis 2014 12:48 

hej, W dniach 20.01.2015 do 25.01.2015 będe przebywała w Tromso. Powód wiadomy: zorza polarna.
Jesli ktos jest chetny prosze o priv.:):):)

pozdrawiam

Basia

Ostatnio edytowany przez Abcn 15 Gru 2018 02:11, edytowano w sumie 2 razy
Edit: wydzielona dyskusja z zeszłorocznego wątku:http://www.fly4free.pl/forum/zorza-polarna-w-tromso-niskobudzetowo-zima-2013-14,248,33795
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 05 Lis 2014 18:02 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
vincenzo i 84nikon jakimi lotami i skąd lecicie?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lis 2014 13:51 

Fafikdog napisał(a):
vincenzo i 84nikon jakimi lotami i skąd lecicie?

Jesli moge wiedzieć chetnie tez sie dowiem moj emeil grzesiek984@o2.pl
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lis 2014 18:08 
Awatar użytkownika

Cześć Basiu, z chęcią dowiem się więcej. mój mail piekny.dzien@wp.pl

pozdrawiam, Kasia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Lis 2014 18:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
jeżeli mogę to też poprosze: ruskije(at)yandex.ru
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lis 2014 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 270
Kilometry: 521 014
Krajów: 82 / 38.3%
srebrny
Napiszcie na forum, nie ma co podawać kolejnych maili. Przecież to żadna poufna informacja :roll:

#7 PostWysłany: 11 Lis 2014 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak do Tromso to zapewne Norwegianem z Oslo, teraz jest akurat promocja na ten kierunek.
http://www.norwegian.com/pl/loty/tanie- ... &rnd=42796
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lis 2014 00:28 

Loty: 23
Kilometry: 41 249
Krajów: 12 / 5.6%
Zbanowany
A co z noclegiem? Macie jakiś pomysł? W takim terminie koszt noclegu to jakiś kosmos :roll:

#9 PostWysłany: 14 Lis 2014 00:48 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Moze zobacz Trondheim i ten drugi watek o Zorzy, gdzie ludzie jezdzili pociagiem dalej na polnoc i zatrzymywali sie na kampingu. W Tromso nigdy nie jest tanio, nawet poza sezonem. Sprawdzalam na ten weekend, na ostatnia chwile.

#10 PostWysłany: 14 Lis 2014 00:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Odnośnie noclegu:
maczala1 napisał(a):
Jeżeli nie zdecydowałeś jeszcze o noclegu, to NCH otworzył właśnie nowy hotel w Tromso. Jest dużo dat w cenach promocyjnych - od 590 NOK za pokój 2-osobowy. Fajny hotel pachnący świeżością w dobrej cenie :)
https://www.nordicchoicehotels.com/comf ... mso/about/

A więcej tutaj:
oslo-tromso-316-pln-rt,231,37735
tromso-i-oslo-czyli-norwegia-zima,209,43339
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Lis 2014 01:18 

Ja będę tam w terminie 16-20 I, jakby ktoś miał ochotę:-)

Lecę AirBerlin z 3 przesiadkami plus dolot do Berlina. Opcja niezbyt sympatyczna, ale wyszło tanio (ze starej promocji airfasttickets). W tej chwili wstępnie zaklepane mam 3 noclegi przez airbnb. Brakuje mi pierwszej nocy. Jak trafię coś za 200-250zł to kupuję, jak nie to zostanę na lotnisku. Najchętniej dołożyłbym się do pokoju z kimś 16go.

#12 PostWysłany: 26 Lis 2014 22:45 

Loty: 37
Kilometry: 44 653
Krajów: 6 / 2.8%
Właśnie wróciłam z czterodniowego pobytu w Tromso, w celach wiadomych ;) Gdyby ktoś potrzebował jakichś rad, wskazówek - chętnie służę pomocą :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Lis 2014 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisz jak bylo, skad ogladalas zorze, wklej zdjecia, itp.

#14 PostWysłany: 02 Gru 2014 00:43 
Awatar użytkownika

Pomiędzy 15 a 20 stycznia 2015 wybieramy się do Lenangsøyra (69°48'15.9"N 19°58'16.0"E) które jest ok 70km na Pn-Wsch od Tromso

Krótki opis domu który wynajęliśmy -"House Grindvoll is located on Lenangsøyra in Lyngen county. The home is 140m2, one floor, and contains four bedrooms, two bathrooms, two living rooms as well a fully furbished kitchen"
Zajmujemy 2 sypialnie tak więc 2 sypialnie są do zagospodarowania ;)

Plan podróży jest następujący
1 samolot z Warszawy do Tromso (raczej SAS bo bierzemy jedzenie ponieważ mamy w pełni wyposażoną kuchnię :P)
2 wynajęcie samochodu (warunek niezbędny aby dostać się do Lenangsøyra )
3 dotarcie do "bazy" (baza już jest "zaklepana" sypialnie, kuchnia, 2 łazienki, internet 15Mbps + WI-Fi no po prostu dom :P)
4 polowanie na zorzę polarną - to cel główny
5 "zwiedzanie" host od którego wynajęliśmy dom podesłał nam kilka ciekawych lokalnych atrakcji np. fortyfikacje z II wojny (coś dla facetów ale nie tylko), lodowcowe jeziorka (cóż będą zamarznięte ale co tam :P), ciekawe kamyki + gniazda orłów morskich (zawsze bliżej natury :P),Tromso z jego atrakcjami itd.
Pokrótce - mamy dom, wynajmujemy samochód jesteśmy niezależni :)

Jak ktoś ma ochotę i czas to zapraszam

P.S My tj. Ja+ mój brat + kolejny brat ale cioteczny :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Gru 2014 03:27 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
Wybieram się do Finlandii w dniach 9-11 lutego. Czy zorzę będę mógł zaobserwować (poza miastem, w sytuacji bezchmurnego nieba) bez większych problemów nawet na południu Finlandii?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Gru 2014 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@ Koociaczeek
Południe Finlandii to już raczej nie jest rejon na zorze. Żeby ją tam zobaczyć trzeba mieć spora szczęścia (trafić na bardzo silne świecenie oraz dobrą pogodę). W innym wątku była ostatnio zamieszczona stronka, która codziennie podaje orientacyjny obszar występowania zorzy. Można tam prześledzić dane historyczne i południe Finlandii rzadko bywa objęte obszarem występowania zorzy.
http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe

@ proxima1
Mam nadzieję, że wzieliście pod uwagę, że w Tromso do połowy stycznia jest noc polarna. W terminie wyjazdu światła będzie ze 4 godziny dziennie (wliczając w to nie tylko faktyczny dzień ale i przejściową szarówkę). Nie ma więc co nastawiać się na większe zwiedzanie okolicy. Z tego powodu daleką północ Europy raczej wybieram na początku lub końcu zimy. Szanse zobaczenia zorzy są podobne ale w dzień można jednak zdecydowanie więcej obejrzeć.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Gru 2014 20:16 
Awatar użytkownika

@maczala1
Tak wiemy że wtedy jest noc polarna :)
Jak dla nas to bonus :P w tym terminie też księżyca nie będzie tak więc niebo będzie "idealnie ciemne" , a jako że głównym celem jest polowanie zorzę to powinno być o.k
Faktem jest że coś za coś. Brak dnia to mniejsza możliwość zwiedzania ale... robimy to świadomie a życie pokaże czy termin wybraliśmy dobry
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Gru 2014 20:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak jest taki krotki dzien to sa fajne kolory wschodu i zachodu slonca, bardzo fajny okres na zdjecia. Bylam w Norwegii od konca stycznia do polowy lutego i bylo bardzo kolorowo.

Lokalizacja jest dosc daleko od Tromso i wypad na wycieczke do miasta moze zajac Ci sporo czasu. W lecie jechalo sie dosc dlugo, wiec sadze ze zima moze byc minimalnie dluzej, za to ruch maly ;-) Najblizszy sklep nie zaoferuje duzego wyboru produktow. Jesli chcecie zrobic jakies zakupy, to polecam supermarket Rema 1000 przy lotnisku. Ja robie tam duze zakupy zanim udam sie na zadupie.

Mam nadzieje, ze chmury nie beda sie zbierac nad gorami po drugiej stronie zatoki i bedziecie mieli w miare bezchmurne niebo. Powodzenia!

Zdjecie do mojego avatara zostalo zrobione w okolicy, do ktorej jedziesz, aczkolwiek we wrzesniu.

#19 PostWysłany: 03 Gru 2014 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Aga_podrozniczka napisał(a):
Jak jest taki krotki dzien to sa fajne kolory wschodu i zachodu slonca, bardzo fajny okres na zdjecia. Bylam w Norwegii od konca stycznia do polowy lutego i bylo bardzo kolorowo.

No tak, tylko Ty byłaś w pierwszej połowie lutego, a oni jadą 15-20 stycznia. Niby niewielkie przesunięcie terminów ale w tym okresie jeżeli chodzi o długość dnia, to jest jednak bardzo duża różnica.

proxima1 napisał(a):
@maczala1
Tak wiemy że wtedy jest noc polarna :)
Jak dla nas to bonus :P w tym terminie też księżyca nie będzie tak więc niebo będzie "idealnie ciemne" , a jako że głównym celem jest polowanie zorzę to powinno być o.k
Faktem jest że coś za coś. Brak dnia to mniejsza możliwość zwiedzania ale... robimy to świadomie a życie pokaże czy termin wybraliśmy dobry

Wszystko zależy oczywiście od podejścia do tematu. Ponieważ zorza bywa jednak bardzo kapryśna, staram się teraz traktować ją jako bonus, a nie podporządkowywać cały wyjazd tylko pod zorzę. Jak się nie pojawi to potem jest mniejsze rozczarowanie :)
Tak samo jeżeli chodzi o fazy księżyca. Pierwszy wyjazd zaplanowałem przy idealnym nowiu i zorzy nie było, a dodatkowo można było się zabić po ciemku :) Z tego co czytałem na blogach "zawodowców" w temacie zorzy, to faza księżyca nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Oczywiście słabą zorzę łatwiej zauważyć w idealnej ciemności, ale już zorzę o średniej mocy widać spokojnie w każdych warunkach księżycowych. Ja staram się tylko, żeby wyjazd nie wypadał przy pełni księżyca ale już I, czy III kwadra może być.
Życzę powodzenia i oczekuję późniejszej relacji :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Gru 2014 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Bylam troche wczesniej, pod koniec stycznia, w Finlandii, wschody slonca byly okolo 10.00 i dzien trwal okolo 4h na poczatku pobytu. Generalnie okolo 13.30 zaczynala sie Zlota Godzina. Przed wschodem slonca i po jego zachodzie nie jest ciemno, panuje zmrok i da sie spokojnie zwiedzac.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości