Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 31 Paź 2014 13:46 

sa trzy typy biletow wiec zalezy jaki kupiles:
a) Advanced - wazny tylko na konkretna godzine, nie da sie nic a nic zmienic.. mozesz zagrac turyste ze nie wiedziales, mandatu ci nie wsytawia, jedyne co to kaza kupic nowy bilet na miejscu
b) Off Peak - nie wiem dokladnie kiedy ale wazny jest jakos po 9 rano
c) All day - od pierwszych pociagow o 4 rano do ostatnich prawie do 1 w nocy

Swoja droga z lotnisk chyba nie ma Advanced? Z reszta mi sie nigdy nie udalo ich dostac ;)

co do toalet, to tu na prawde roznie bywa.. zalezy od operatora (czesto nie ma toalet na krtokich trasach po Londynie dla zaoszczedzenie miejsca.. z reszta w porannych korkach nikt by sie nie przecisnal do wc :P )
 PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#502 PostWysłany: 31 Paź 2014 13:55 

Anonymous napisał(a):
co do toalet, to tu na prawde roznie bywa.. zalezy od operatora (czesto nie ma toalet na krtokich trasach po Londynie dla zaoszczedzenie miejsca.. z reszta w porannych korkach nikt by sie nie przecisnal do wc :P )

Między stacją w Luton a Lądkiem StPancras jeżdżą pociągi owszem tzw "commuter" trains ale one mają trasę na 1,5 -2h zatem kible są w tych pociągach ;)

#503 PostWysłany: 04 Lis 2014 14:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Piccolo napisał(a):
Witam,
jeśli trafisz na na off peak to zapłacicie za całą czwórkę 32,40gbp łącznie z metrem na cały dzień (w promocji grupowej więc wszyscy podróżują razem).
(...)

PS: Wg mnie jest to najlepszy sposób dotarcia do centrum Londynu (zakładając ograniczenia czasowe związane z offpeak) bo przy 4 osobach wychodzi po około 8gbp za transport z metrem na cały dzień.

Powyższy post jest sprzed 11 miesięcy i jak pamiętam, za tyle jechaliśmy pociągiem w 4kę na trasie LTN - St. Pancras - LTN + całodzienna travelka.
Czy to możliwe, że ceny do dnia dzisiejszego tak wzrosły?
Obecnie tę samą opcję znajduję za 54 gbp

#504 PostWysłany: 05 Lis 2014 14:08 

Czy orientujecie się, czy easybus realizuje połączenie między Luton a Liverpool Street przez National Express, czy własnymi busami?
Ile trwa podróż z Liverpool Street a Luton w sobotę o 18?
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:50 

1) własnymi
2) rozkładowo ok. 1 godz., realnie to nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:56 

Loty: 226
Kilometry: 412 751
Krajów: 34 / 15.9%
Mam szybkie pytanie o bilety kolejowe dla dzieci (4 lata).
To, że jedzie za free to wiem, pytanie czy muszę go jakoś wykazywać (kupowac jakiś bilet "zerowy" - ala nasze kochane PKP) ??

Pytanie może wydawać się "idiotyczne" ale po ostatniej przygodzie z PKP jestem uczulony. U nas dziecko za free oznacza normalny bilet za 0pln. Brak takiego biletu powoduje potrzebę zakupu u konduktora i dopłatę za wystawienie biletu ;) Człowiek się uczy całe życie

#507 PostWysłany: 12 Lis 2014 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Wirecki1 napisał(a):
W niedzielę 5 X kurs z Londynu do Luton o 18:14 z Baker Street, bilet Easybus, realizowany przez National Express.
Kierowca zatrzymał sie, otworzył drzwi i powiedział ze ma full i ani jedna osoba nie wsiądzie do jego autobusu. Ludzie zaczęli machać wydrukami rezerwacji, ale nic to nie dało. Ktoś zapytał o możliwość podstawienia dodatkowego busa, kierowca stwierdził ze to możliwe ale potrwa 1h 40min, wiec jest bez sensu.
Pytany przez jedną dziewczynę doradził jazdę 757, bo następny NE tez może być full....

Ręce opadają. Bilety w 757 2x drożej, ale udało nam sie zdążyć na loty do WAW i KTW, skasował po 10 GBP za os.

Co robić? Reklamacja? żądanie zwrotu za bilety easybus czy tych 2x droższych z 757?

wywalczyłeś coś ?

W moim (naszym) przypadku (8.11 bilety kupione na 17:44) byliśmy na przystanku przed czasem.
Do godz ~18:40 nie przyjechał ŻADEN National Express jadący do Luton :roll:
GreenLine`y 757 chyba ze 3...

Ok 18:40 wsiedliśmy w 757 za wspomniane 10GBP/os :|

Napisałem do EasyBuca - otrzymałem odpowiedź, że nie są w stanie przewidzieć korków bla bla bla jakiś żart :roll:

#508 PostWysłany: 12 Lis 2014 09:10 

niebieski
Moje doświadczenia (pierwsze z Easybusem Luton-Victoria-Luton): do miasta bez problemów po 8 rano, mimo sporej kolejki, wlókł się prawie 2h, po drodze miał 4 przystanki. Z Victoria miałam bilet na 8.30, już czekało kilka osób, przyjechał dopiero o 9.15, zabrał kilkanaście osób (mnie też :) ), odjechał niepełny mimo protestów zostawionych na peronie. Ale po drodze wypełnił się prawie cały. Środek tygodnia; środa-piątek. Ach i nie miałam wydrukowanych biletów, tylko potwierdzenie, stresowałam się tym bardzo, ale bez żadnych problemów. Teraz widzę, że chyba lepiej kupić na pociąg-mniej stresów, więcej czasu, ale i więcej pieniędzy ;)
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:17 
Awatar użytkownika

Niestety spotkały mnie podobne doświadczenia jak użytkowników ewaolivka i rysiekkk. W czwartek 6.11 miałem bilet na 8:20 z Luton (udało się załapać nawet na wcześniejszy kurs). Niestety podróż trwała ponad 2 godziny, a w tym czasie mieliśmy m.in. przerwę na wyczyszczenie przedniej szyby. Jak widać kierowca zbytnio nie przejmował się opóźnieniem. W drodze powrotnej było niestety jeszcze gorzej. Wracałem tym samych kursem co rysiekkk i jedynie GreenLine pozwolił dostać się na czas na lotnisko. Czy ktoś może z was jeszcze podejmował próby złożenia reklamacji do EasyBus ? Zdarzały się jakieś przypadki pozytywnych odpowiedzi ?
 Profil Relacje PM off
rysiekkk lubi ten post.
rysiekkk uważa post za pomocny.

#510 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:19 

ja wiem, te parę funtów taniej ale naprawdę zachodzę w głowę jak można wybierać te wszystkie busy w przypadku gdy jest PEWNY i WYGODNY dojazd pociągiem?

#511 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
u99artur napisał(a):
ja wiem, te parę funtów taniej ale naprawdę zachodzę w głowę jak można wybierać te wszystkie busy w przypadku gdy jest PEWNY i WYGODNY dojazd pociągiem?

cóż - po szkodzie człowiek mądrzejszy :roll:
przed dokonaniem rezerwacji jakoś nie wpadłem na to, żeby szukać opinii o tym przewoźniku :?

btw grs jeszcze raz WIELKIE podziękowania za pożyczenie £ na GreenLine`a 8-)

#512 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:42 

rysiekkk napisał(a):
przed dokonaniem rezerwacji jakoś nie wpadłem na to, żeby szukać opinii o tym przewoźniku :?

nie chodzi o TEGO przewoźnika czy innego - ja jak widzę w takim ogromnym mieście opcję Autobus-lotnisko to mi się słabo robi bo zawsze mogą być wypadki, korki i inne nieprzewidziane sytuacje, a pociąg prawie na bank pojedzie i dojedzie :)

#513 PostWysłany: 12 Lis 2014 15:24 
Awatar użytkownika

u99artur napisał(a):
nie chodzi o TEGO przewoźnika czy innego - ja jak widzę w takim ogromnym mieście opcję Autobus-lotnisko to mi się słabo robi bo zawsze mogą być wypadki, korki i inne nieprzewidziane sytuacje, a pociąg prawie na bank pojedzie i dojedzie :)

EasyBus'a wybrałem bez większego zastanowienia. ze względu na promocje która pozwoliła za 1£. W pełni się jednak z Tobą zgadzam i w przyszłości na pewno bardziej będę zwracał uwagę na wybór przewoźnika z/do lotniska. Mam też cichą nadzieję, że osoby piszące na głównej stronie w przyszłości, przy informacjach o nowych pulach biletów wspomną o możliwych problemach z przewoźnikiem.

rysiekkk - cieszę się, że mogliśmy pomóc ;)
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 12 Lis 2014 15:56 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
6.11 popołudniu jechałem easybusem prawie 2h na Stansted i nie zdązyłem na samolot. Nie obwiniam kierowcy - korki były straszne a on starał się jak tylko mógł (zabrakło mi 10 minut)

Ostatnio edytowany przez marcino86, 12 Lis 2014 16:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:09 

marcino86 napisał(a):
6.11 jechałem popołudniu jechałem easybusem prawie 2h na Stansted i nie zdązyłem na samolot. Nie obwiniam kierowcy - korki były straszne a on starał się jak tylko mógł (zabrakło mi 10 minut)

No na Stanstead brać autobus podczas gdy pociąg zajeżdża praktycznie pod terminal to już jest barbarzyństwo! :)

#516 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:22 

niebieski
na polską kieszeń 1GBP a 10GBP robi różnicę :P

#517 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:25 

no... zwłaszcza robi różnicę jak się spóźnisz na samolot... wtedy dopiero masz róznicę :)

#518 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:28 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
bilet na stansted express mozna kupic juz za 7.5-8GBP.... cena nowego biletu na samolot to na pewno wiekszy wydatek.
 Profil Relacje PM off
u99artur lubi ten post.

#519 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:50 

niebieski
nie no jasne, macie racje, planowałem od dawna te korki i spóźnienie na samolot ;)

#520 PostWysłany: 12 Lis 2014 19:34 

11.11 ladowalismy w Luton o 7:30. Szybka ewakuacja (tylko bagaz podreczny), paszporty bez kolejek i 15 min pozniej bylismy przed autobusem (wybralismy National Express - bilety kupione przez EasyBus). Bilety mielismy na 8:05 a zalapalismy sie na wczesniejszy (dopychali na full). Czas podrozy to okolo 1h45m. Po przestudiowaniu tego watku zaplanowalismy powrot na 16:00 i jechalismy okolo 2h30min. Spokojnie mozna bylo wyjechac 16:30, ale wolelismy nie ryzykowac, 16:00 jest najbardziej optymalna godzina.
Z Victoria Coach Station jechalo kilka osob, po drodze sukcesywnie dochodzili nowi, ale full nie bylo. Dojechalismy na lotnisko i 20:35 wylecielismy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości