Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Paź 2014 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Witam. zostało mi trochę funtów na karcie prepaid w funtach.
Bardziej chodzi mi o to czy nie ma prowizji dodatkowych.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 22 Paź 2014 21:41 

mahalnet napisał(a):
Witam. zostało mi trochę funtów na karcie prepaid w funtach.
Bardziej chodzi mi o to czy nie ma prowizji dodatkowych.

Policzą Ci po kursie kupna dewiz /patrz tabela kursów BZWBK/ na dzień dokonania zakupu w PLN i to wszystko,prowizji od zakupu nie ma.
 PM off  

#3 PostWysłany: 22 Paź 2014 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
owszem jest: 2,8%
wszystkich kart to dotyczy w BZWBK teraz

Cytuj:
Przewalutowanie transakcji dokonanej w walucie innej niŜ waluta rachunku (naliczana od wartości transakcji po przewalutowaniu na walutę rachunku)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Paź 2014 23:06 

lagor napisał(a):
owszem jest: 2,8%
wszystkich kart to dotyczy w BZWBK teraz

Cytuj:
Przewalutowanie transakcji dokonanej w walucie innej niŜ waluta rachunku (naliczana od wartości transakcji po przewalutowaniu na walutę rachunku)

Masz rację,teraz w BZWBK to działa w dwie strony.Czyli jak ktoś płaci z konta w PLN za coś w GBP to policzą mu po kursie sprzedaży dewiz /zbójnickim kursie/ i od tego co przeliczą dodają 2,8% jeszcze.
Odwrotnie z konta w GBP tak jak napisałem policzą po kursie kupna dewiz i dodadzą jeszcze te 2,8%
BZWBK transakcjach walutowych nie uwzględnia ze swojej tabeli kursów podanych w niej. Wszystkie operacje innych walut są najpierw przeliczane na euro,czyli zawsze jeszcze coś więcej wyjdzie
Tak więc kupując w PLN i płacąc kartą BZWBK w GBP wychodzi tak : 1 GBP=1,266 x 4,069 = 5,151 zł - 2,8% = 5,00 zł
czyli płacąc 50 zł w sklepie zabiorą Ci równe 10 funtów z karty.
 PM off  

#5 PostWysłany: 23 Paź 2014 00:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Wybaczcie, nie napisałem. Chciałbym zapłacić tą kartą ale w funtach. Czyli mam funty na karcie i płacę w funtach w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Paź 2014 00:39 

Jeżeli tak to sobie wyobraziłeś, że pójdziesz do Biedrony i powiesz proszę obciążyć kartę w funtach, to tak nie ma :P .
Natomiast "płacić w Polsce" w funtach, możesz za zakupy przez internet tam gdzie walutą są funty . W Wizz, możesz zapłacić za bilet z Wielkiej Brytanii,Irlandii lub za każdy inny, po wybraniu waluty: funty- ale wtedy po ich b. kiepskim kursie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Paź 2014 01:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Moment. W wielu miejscach widziałem możliwość płatności w innej walucie niż pln. Na pewno w Lidlu jest taka opcja i stąd moje pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Paź 2014 02:01 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
jeśli karta zostanie obciążona w Ł to nie zapłacisz żadnej dodatkowej prowizji
radzę natomiast sprawdzić po jakim kursie zostały przeliczone Twoje zakupy z PLN na GBP w tym lidlu… :lol:
jeśli to mała kwota to nie ma znaczenia… ale generalnie czy nie lepiej założyć sobie konto na jakimś walutomacie i wymienić te Ł na zł po normalnym kursie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Paź 2014 09:31 

mahalnet napisał(a):
Moment. W wielu miejscach widziałem możliwość płatności w innej walucie niż pln. Na pewno w Lidlu jest taka opcja i stąd moje pytanie.

Oczywiscie ,w wielu marketach przy kasach jest informacja PRZYJMUJEMY ZAPŁATĘ W EURO w jednym widziałem ,że też w funtach. Dzisiejszy kurs to 3,9 zł Resztę wydajemy w złotówkach.Ale oznacza to że fizycznie płacisz gotówką i to tylko banknotami a nie kartą.W sklepach odzieżowych na metkach wielokrotnie widziałem ceny w różnych walutach np.za spodnie. Często jest to jakiś sztywny kurs i wtedy można zapłacić tą cenę w walucie pod warunkiem że karta jest w tej walucie. Sprawdziłem kiedyś i wyszło że posiadacz karty w NOK zapłaci za spodnie warte 150 zł o 5 zł mniej niż posiadacz karty w euro,biorąc aktualny kurs wymiany.
 PM off  

#10 PostWysłany: 23 Paź 2014 09:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Czuje się w takim razie w obowiązku sprawdzić. Czy można kartą i jeśli tak to po jakim kursie i ogólnie jak to poszło.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Paź 2014 21:38 
Awatar użytkownika

niebieski
A z tymi metkami nie jest tak ze po prostu metka jest taka sama do szmaty która sprzedają w kilku krajach?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Paź 2014 16:37 

Loty: 59
Kilometry: 111 281
Krajów: 23 / 10.8%
Tak, często metka jest ta sama w kilku krajach :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości