Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#621 PostWysłany: 08 Paź 2014 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Odhacz tę kartę. Nie trzeba jej brać, żeby się zarejestrować.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#622 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:04 

niestety nie mam takiej możliwości

zakładka Your Home jest stała i pod nią wpis:
"Provide your Italian address that be used to send you the new card."
wszystkie pola oznaczone gwiazdką.
 Profil Relacje PM off  

#623 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Hmm, ja się zarejestrowałem na początku roku bez problemu. Kup bilety bez rejestracji po prostu - szukasz trasę, wybierasz pociągi, miejsca i przed płatnością masz do wyboru "Not registered User" Podajesz imię, nazwisko, maila i to wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:19 

Niestety nie mam możliwości kupna bilety z pominięciem rejestracji...

doszedłem już czemu tak jest, jeśli chcemy kupić bilet na pociag regionalny to nie mozemy zrobić tego bez rejestracji, która wymaga podanie włoskiego adresu do przesyłki karty klienta.

Jak pisali inni użytkownicy forum, bilety regionalne raczej nie ulegają zmianie względem terminu podróży.
dlatego można je spokojnie kupić na stacji.
bilety na pociągi dalekobieżne można kupić z pominięciem rejestracji.
Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zawada napisał(a):
Niestety nie mam możliwości kupna bilety z pominięciem rejestracji...

coś źle patrzysz.
dopiero co moglem kupić bilet w dosłownie dwóch krokach, bez rejestracji, tylko imię, nazwisko, email i telefon.
----
OK, widzę że już znalazłeś przyczynę :)

#626 PostWysłany: 10 Paź 2014 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Niemniej jednak jeżeli ktoś korzysta częściej z włoskich pociagów, warto dokonać pełnej rejestracji łącznie z ich kartą, a powody są dwa:
1. Na karcie zbiera się punkty bonusowe, które można użyć do upgrade standardu podróży lub zakupu biletu. Trzeba niestety natrzaskać trochę punktów, żeby z tego skorzystać.
2. Od czasu do czasu przysyłają jakieś promocje, a nawet kody zniżkowe - ostatnio dostałem akurat kod na 10€ :)

Jeżeli chodzi o problem z podaniem włoskich danych adresowych, to można skorzystać z odpowiedniego generatora. Link do takiego generatora był gdzieś na forum, chyba nawet w tym wątku. Nie ma problemu, że karty nie dostaniemy fizycznie do ręki, bo nie jest ona potrzebna, wystarczy przyznany numer klienta. Z poziomu konta klienta można sobie ewentualnie wydrukować tymczasowy duplikat karty.

edit:
Jak ktoś chce się zarejestrować to nie musi już szukać generatora:
http://pl.fakenamegenerator.com/gen-random-it-it.php
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#627 PostWysłany: 10 Paź 2014 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
maczala1 napisał(a):
Niemniej jednak jeżeli ktoś korzysta częściej z włoskich pociagów, warto dokonać pełnej rejestracji łącznie z ich kartą, a powody są dwa:
1. Na karcie zbiera się punkty bonusowe, które można użyć do upgrade standardu podróży lub zakupu biletu. Trzeba niestety natrzaskać trochę punktów, żeby z tego skorzystać.
2. Od czasu do czasu przysyłają jakieś promocje, a nawet kody zniżkowe - ostatnio dostałem akurat kod na 10€ :)

Jeżeli chodzi o problem z podaniem włoskich danych adresowych, to można skorzystać z odpowiedniego generatora. Link do takiego generatora był gdzieś na forum, chyba nawet w tym wątku. Nie ma problemu, że karty nie dostaniemy fizycznie do ręki, bo nie jest ona potrzebna, wystarczy przyznany numer klienta. Z poziomu konta klienta można sobie ewentualnie wydrukować tymczasowy duplikat karty.

edit:

Zgadzam się z maczala1 !

Od 2 lat w ten sposób zdobywam punkty i otrzymuję kody na 10€ lub 20 € przy zakupie dwóch biletów.
Fizycznie karta nie jest do niczego potrzebna. Wystarczy tylko numer klienta.

-- 10 Paź 2014 12:55 --

maczala1 napisał(a):

edit:

Zgadzam się z maczala1 !

Od 2 lat w ten sposób zdobywam punkty i otrzymuję kody na 10€ lub 20 € przy zakupie dwóch biletów.
Fizycznie karta nie jest do niczego potrzebna. Wystarczy tylko numer klienta.
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 10 Paź 2014 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
@cool_aka_romeo
Jak robisz przy kupowaniu biletów dla 2 osób. Dane osobowe i kod klienta dla pierwszej osoby jest podpowiadany automatycznie (pobierane z danych konta). Czy dla drugiej osoby wpisujesz ten sam kod klienta i w ten sposób zbierasz punkty za dwa bilety ? O ile dobrze pamiętam to strona przyjmuje ten sam kod klienta dla drugiej osoby, nie wiem tylko czy to nie jest łamanie jakiegoś regulaminu ?

edit:
Jednak po sprawdzeniu okazuje się, że nie przejdzie rezerwacja z takim samym kodem klienta dla dwóch pasażerów. Trzeba by w takim przypadku założyć oddzielne konto z oddzielną kartą dla drugiej osoby i zbierać punkty osobno. Z tego co widziałem jest chyba możliwosć późniejszego transferu punktów między kontami, co by było korzystne w takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 10 Paź 2014 13:14 
Awatar użytkownika

niebieski
maczala1 napisał(a):
@cool_aka_romeo
Jak robisz przy kupowaniu biletów dla 2 osób. Dane osobowe i kod klienta dla pierwszej osoby jest podpowiadany automatycznie (pobierane z danych konta). Czy dla drugiej osoby wpisujesz ten sam kod klienta i w ten sposób zbierasz punkty za dwa bilety ? O ile dobrze pamiętam to strona przyjmuje ten sam kod klienta dla drugiej osoby, nie wiem tylko czy to nie jest łamanie jakiegoś regulaminu ?

edit:
Jednak po sprawdzeniu okazuje się, że nie przejdzie rezerwacja z takim samym kodem klienta dla dwóch pasażerów. Trzeba by w takim przypadku założyć oddzielne konto z oddzielną kartą dla drugiej osoby i zbierać punkty osobno. Z tego co widziałem jest chyba możliwosć późniejszego transferu punktów między kontami, co by było korzystne w takiej sytuacji.

Dobre pytanie,

za tydzień może dwa będę kupował bilety na "białą" i napiszę jak naliczyło. Zawsze robiłem pod jednym kodem i nigdy nie zastanawiałem się czy to dobrze. Ale z drugiej strony kupuje z jednego konta dwa bilety na tą samą podróż.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 10 Paź 2014 13:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale z tego co przed chwilą sprawdzałem, to jak się powtórzy ten sam kod klienta dla dwóch osób, to rezerwacja nie przechodzi dalej. Natomiast jak się drugi kod klienta zostawi pusty, to nalicza punkty tylko za jeden bilet. Nie ma chyba możliwości zaliczenia punktów za dwa bilety na jedno konto. Trzeba by założyć oddzielne konto dla drugiej osoby i zbierać punkty osobno.
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 10 Paź 2014 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
maczala1 napisał(a):
Ale z tego co przed chwilą sprawdzałem, to jak się powtórzy ten sam kod klienta dla dwóch osób, to rezerwacja nie przechodzi dalej. Natomiast jak się drugi kod klienta zostawi pusty, to nalicza punkty tylko za jeden bilet. Nie ma chyba możliwości zaliczenia punktów za dwa bilety na jedno konto. Trzeba by założyć oddzielne konto dla drugiej osoby i zbierać punkty osobno.

Masz rację. Jest dokładnie tak jak opisujesz. W sumie to ciężko mi nawet teraz powiedzieć jak mi naliczało poprzednio punkty. Może coś zmienili ? Nie mam pojęcia. Rejestrowałem się w 2012 roku i od tamtej pory kupiłem około 20 może 25 biletów. Pewnie straciłem na tym, że nie miałem drugiego nr konta.
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 10 Paź 2014 18:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Teraz dopiero zauważyłem, że ostatni kod zniżkowy na 10€ dostałem z okazji urodzin, więc jak ktoś dopiero będzie się rejestrował, to warto dobrze zastanowić się nad swoją datą urodzenia :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#633 PostWysłany: 13 Paź 2014 15:13 

Teraz mam kolejny problem.

Kupowałem bilet na pociąg, wybrałem konkretną datę, że kupowałem wieczorem to pojawiły mi się od godzin wieczornych, dałem dalej i przez przypadek kupiłem bilet na kolejny dzień, który mi w ogóle nie odpowiada.
Chciałbym zwrócić ten bilet, bądz zmienić rezerwację na dzień wcześniej.
Kupiłem w taryfie "Super Economy", chyba zwrócić nie mogę, nie mogę założyć konta na http://www.trenitalia.com/ bo nie jestem rezydentem Włoch.
Co mam zrobić by odzyskać kasę, zmienić rezerwację/sprzedać ten bilet.
Chce tą sytuację opisać i wysłać maila z reklamację może mi uwzględnią. pod jaki adres mailowy napisać ??

#634 PostWysłany: 13 Paź 2014 15:19 
Awatar użytkownika

niebieski
"SuperEconomy" = oferta bezwrotna i niepodlegająca zmianom.

Kontakt: http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 17f90aRCRD
 Profil Relacje PM off  

#635 PostWysłany: 14 Paź 2014 15:28 

próbuje napisać skargę,
przy formularzu mam problem z datą :/ wpisuje ręcznie/automatycznie
samoczynnie pojawia mi sie inna data ://

MOD: Proszę zmniejszać obrazki przed wstawieniem na forum

Załączniki:
aaa.jpg
aaa.jpg [ 36.84 KiB | Obejrzany 1723 razy ]

Ostatnio edytowany przez Roku, 14 Paź 2014 15:47, edytowano w sumie 1 raz
Zbyt duży obrazek w treści.
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 14 Paź 2014 15:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam, mam pytanie odnosnie polaczen Szwajcaria-Wlochy. Na jakiej stronie najlepiej kupowac bilety: trenitalia, SBB, jeszcze jakas inna, czy moze nie ma to znaczenia? Chodzi mi o bezposredni pociag Basel-Milano lub Zurich-Milano.

Odnosnie karty w Trenitalia i bonusow: akurat podroz bedzie w okolicach moich urodzin, ale oczywiscie bilet chce kupic z wyprzedzeniem, zeby zalapac sie na promocyjna cene. Czy ten bonus (10e) wpadnie mi wczesniej jesli sie u nich zarejestruje, czy dopiero po urodzinach (= po zakupie biletow)?

#637 PostWysłany: 14 Paź 2014 17:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Magaa napisał(a):
Witam, mam pytanie odnosnie polaczen Szwajcaria-Wlochy. Na jakiej stronie najlepiej kupowac bilety: trenitalia, SBB, jeszcze jakas inna, czy moze nie ma to znaczenia? Chodzi mi o bezposredni pociag Basel-Milano lub Zurich-Milano.
...

tam gdzie taniej.
najłatwiej chyba na trenitalii

#638 PostWysłany: 14 Paź 2014 17:20 

niebieski
Magaa napisał(a):

Odnosnie karty w Trenitalia i bonusow: akurat podroz bedzie w okolicach moich urodzin, ale oczywiscie bilet chce kupic z wyprzedzeniem, zeby zalapac sie na promocyjna cene. Czy ten bonus (10e) wpadnie mi wczesniej jesli sie u nich zarejestruje, czy dopiero po urodzinach (= po zakupie biletow)?

Szwajcarskie koleje maja mnóstwo innych rozwiązań niż zwykły bilet, moze taka kombinacja wyjdzie taniej.
Podaj cel i datę, moze uda sie cos znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#639 PostWysłany: 14 Paź 2014 17:21 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Maciek78 napisał(a):
Magaa napisał(a):

Szwajcarskie koleje maja mnóstwo innych rozwiązań niż zwykły bilet, moze taka kombinacja wyjdzie taniej.

Jemu raczej chodzi o taryfę smart więc wątpię żeby coś tańszego dało się znaleźć bez jakichs specjalnych kart itp zniżek.

#640 PostWysłany: 14 Paź 2014 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciek78 napisał(a):

21.11 Basel-Milano
23.11 Milano-Basel

Znalazlam 32e "tam" i 32e Milano-Zurich + Zurich-Basel 32CHF za powrot. Jesli komus by sie chcialo rzucic okiem czy da sie taniej, bede wdzieczna. Mozliwe, ze do tego czasu bede juz dysponowac karta 50%off na koleje szwajcarskie, dlatego ten ostatni odcinek dokupilabym juz pozniej za 16CHF. Z tego co sprawdzalam karta 50%off nie obniza promocyjnej ceny tego miedzynarodowego pociagu, ale moze sie myle?

Cytuj:
Jemu raczej chodzi o taryfę smart więc wątpię żeby coś tańszego dało się znaleźć bez jakichs specjalnych kart itp zniżek.

Jej, ale jakos przezyje ta zniewage :roll: ;)
Jak sie domyslacie, chodzi mi o opcje jak najtansza, do tego rozwazam wyrobienie roznych kart znizkowych, bo przez najblizszy rok bede troche jezdzic po tych rejonach, dlatego pytam tez o wloskie karty.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość