Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kantory online
#1 PostWysłany: 07 Paź 2014 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Chciałbym tu zacząć małą dyskusję na temat kantorów online. Z jakich korzystacie, co o nich sądzicie? Jest tego na rynku sporo, więc może warto poszukać najlepszego.

Ja korzystam z kantoru Aliora, który ma świetne darmowe karty, i natychmiastowe przelewy z głównego Aliora i TMobile, ale kursy odbiegające od najlepszych, i długie czasy przelewów do innych banków. Od czasu do czasu korzystam też z Cinkciarza, w zasadzie głównie dlatego że otworzyłem u nich konto jak jeszcze praktycznie nie mieli konkurencji - w zasadzie nie widzę przesłanek za korzystaniem z ich usług, za to dużym minusem (jak i chyba większości innych kantorów) są wypłaty tylko w dni/godziny robocze.

Ktoś poleci coś innego? Przede wszystkim zależy mi na wypłatach 24/7 do dużych polskich banków - czy ktokolwiek to oferuje? A może jeszcze są jakieś użyteczne rozwiązania o których nie wiem?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
 Temat postu: Re: Kantory online
#2 PostWysłany: 07 Paź 2014 19:11 
Awatar użytkownika

http://strefawalut.pl/
Przykmiń sobie stronę, warto skorzystać z wszystkich promocji i akcji tam umieszczonych. WymieniajTaniej na przykład ma akcję pierwszej transakcji wymiany po kursie zbliżonym do średniego forex.
Powodzenia.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Paź 2014 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
ja poza Kantorem Aliora korzystam jeszcze z walutomat.pl
kursy wydają się w miarę ok, jest mała prowizja 0,02% bodajże…
mam konto w bzwbk, przelewy są do bzwbk i jeszcze kilku innych banków darmowe i w dni robocze działają dość sprawnie: w ciągu 30 minut jest kasa w walutomacie albo na koncie (zależy w którą stronę robię przelew), w weekendy różnie bywa - mam wrażenie, że to zależy od systemu bankowego - czasami jest tak, że nawet w nocy czy w niedziele kasa się od razu pojawia a czasami trzeba czekać, ale chyba nigdy dłużej niż 12h nie czekałem, przy czym wymieniam tam głównie EUR…
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Paź 2014 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
kantordarex.pl
Plusem są dobre kursy dwóch walut które mnie interesują EUR i CHF, minusem czasami długie, do kilku godzin, oczekiwanie na zrealizowanie transakcji.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Paź 2014 20:44 
Awatar użytkownika

Kantor Alior z zakupem przez internet z racji tego, że ma oddział w moim mieście i kursy lepsze niż w kantorach zwykłych. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Paź 2014 19:55 

walutomat.pl + 3 karty w Alior Sync (USD, EUR, GBP) -> tani, szybki, wygodny zestaw
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Paź 2014 23:46 

Loty: 2
Kilometry: 3 770
Krajów: 2 / 0.9%
kantor aliorbanku - polecam, dobre kursy!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Paź 2014 20:12 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
walutomat.pl - najlepsze kursy, śmieszna prowizja i szyba realizacja przewalutowań.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Paź 2014 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
To teraz kolejna osoba powinna napisać kantor Alior, do czego ma prowadzić ta przepychanka? :D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Paź 2014 08:47 

niebieski
a nie, nie Alior ;)

Mareckipl napisał(a):
Od czasu do czasu korzystam też z Cinkciarza, w zasadzie głównie dlatego że otworzyłem u nich konto jak jeszcze praktycznie nie mieli konkurencji - w zasadzie nie widzę przesłanek za korzystaniem z ich usług, za to dużym minusem (jak i chyba większości innych kantorów) są wypłaty tylko w dni/godziny robocze.

Jak dla mnie Cinkciarz najlepszy - kursy ok, szybka realizacja, żadnych prowizji, po wystawieniu opinii - kody rabatowe (zawsze coś do przodu).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Paź 2014 23:56 

niebieski
Kursy są drugorzędne, bo jakie kwoty milionerzy wymieniacie?
Typowy spread to w tej chwili 3 grosze (jak za operę:)). Jak znajdziecie taniej np. za 2 grosze, to przy wymianie np. 500 jednostek waluty zarobicie 2,50 PLN. Lepiej się skupcie na przewalutowaniach kartowych, bo tam są większe pieniądze albo ten czas przeznaczcie na poszukanie tańszego o jednego dolara lotu lub hotelu (za dobę!).
Gdyby jednak ktoś się upierał, to poniżej porównywarka kantorów zarówno klasycznych jak i "społecznościowych":
http://kurencja.com/
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Paź 2014 00:04 
Awatar użytkownika

srebrny
W końcu głos rozsądku, przede wszystkim, wygoda, dostępność i szybkość działania, ile euro lub dolarów wydamy na osobę na jeden wyjazd i jak się ma te kilka/kilkadziesiąt złotych przy koszcie wyjazdu?
Większą "stratę" poniesiemy przy pierwszym potknięciu z noclegiem lub lotem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Paź 2014 00:40 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
mashacra napisał(a):
W końcu głos rozsądku, przede wszystkim, wygoda, dostępność i szybkość działania, ile euro lub dolarów wydamy na osobę na jeden wyjazd i jak się ma te kilka/kilkadziesiąt złotych przy koszcie wyjazdu?
Większą "stratę" poniesiemy przy pierwszym potknięciu z noclegiem lub lotem.

Przede wszystkim bezpieczenstwo. Ile zyskasz na minimalnie mniejszym spreadzie? Pomysl ile stracisz, jesli z jakiegos powodu w trakcie tranzakcji kantor upadnie/przestanie odpowiadac/bedzie mial problemy z partnerami?

Dzialalnosc kantorow internetowych jest wciaz nieuregulowana. Kazdy nawet pan od amber gold moze go zalozyc i w polowie dobrego dnia zwinac interes.

Sugeruje korzystac tylko z bankowych kantorow. Te daja gwarancje, a w polaczeniu z wlasnymi kontami blyskawiczne tranzakcje. Korzystam z Aliora i szczerze polecam, ale powtarzam kazdy bankowy. Szkoda ryzykowac z niebankowymi wynalazkami, nawet jesli sponsoruja reprezentacje.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Paź 2014 00:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Czytałeś ze zrozumieniem? Gdzie napisałem, żeby korzystać z tych prywatnych wynalazków?

Jestem wiernym klientem kantoru Aliora :)
A cechy o których pisałem dotyczyły właśnie niego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: _oskar, marrak oraz 1 gość