Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2014 08:57 

Wedlug mnie to trzeba zabrac ze soba troche jedzenia z Polski, jakies np zupy z makaronem, ciastka, troche np suszonego, wedzonego miesa np kabanosy na pierwsze dni. Zarezerwowac Hostel/Hotel z wyzywieniem jakims. Ja polecam duzy Hostel Abraham w Jerozolimie za 80zl w sali z klimatyzacja lub pokoje priwat drozsze. Jest szwedzki stol, mozna sie najesc do syta przynajmniej rano. Przez caly dzien jest zimna i goraca woda z beczulek, takze mozna znalesc herbate kawe cukier ale to raczej rano. Internet dziala szybko. Oplaca sie to bo hostel bez wyzywienia kosztuje 55 zl a za 25 zl nie wiele sie kupi. Nie w kazdym hostelu jednak tak dobrze zywili ale zawsze sie cos dostalo, kawe, herbate, duza slodka bulke chociaz, jakies warzywa, ser itp. Zakupy w marketach i na bazarze sa tansze, w kawiarniach wg mnie bardzo drogo. W Jerozolimie po wyjsciu z dworca autobusowego zmierzajac np do Starej Jerozolimy sa ze dwa markety wieksze po drodze, co mozna cos tanszego pozywnego kupic np pite /takie ciasto jak dla mnie troche nalesnikowate/ za kilka szekli ale mozna sie najesc wagowo, podobnie jakies warzywa mozna kupic taniej, wode, pepsi cole, ice tea, wody ale cieple w paczce 3-4 sztuki moze byc w cenia podobnej jak w Polsce. Za zimna jednak trzeba zaplacic duzo wiecej. Ale w hostelu jest lodowka za darmo wiec mozna wychlodzic. Jakis serek za ok 4 szekle, mleko za 6,3 szekla. Piwo jest zwykle za 8-15 szekli, ale gorsze w promocji mozna znalesc w paczce za ok 4 szekli. Woda na lotnisku II poziom przy toaletach hala przylotow jest z automatow z filtrem i chlodzona za darmo. Podobnie w hali odlotow przy toaletach. Na plazach przy prysznicach sa kraniki z woda z rurociagu, co ja mozna pic, ja pilem i zyje. Chleb jest w marketach za 7-20 szekli, mieso bardzo drogie. Czasem konserwe idzie kupic taniej tzn za ok 6-8 zl np z łotwy, taka jak w Polsce bylaby za max 4 zl. W Tel Aviv sa przy plazach markety mniejsze ale trzeba odejsc od plaz z 200-400 m. Podobnie w Jerozolimie im blizej Starego Miasta i murow tym drozej. Na samym starym miescie za wode firmowa bylo az 30 szekli za szklanke, po targach spadlo na 5 szekli /woda warta max 2 szekle/, z Arabami czy Zydo-Arabami /Palestynczykami/ trzeba sie targowac, woda z puszek zimna to ok 8-10-12 szekli. W marketach żydowskich z kolei nie zawsze sa ceny na wszystkich towarach, brak tez czytnikow elektronicznych. Warto zapytać przy kasie ile co kosztuje lub kupować tylko to co ma nalepioną cene. Toalety na szczescie bezplatne lub za 1 szekla /80-90 groszy/. Mozna płacić kartami, można też gotówka ale zwykle tylko szeklami nie dolarami. Szekle można wyciągnać z bankomatu, co po wprowadzeniu karty polskiej zaraz pokazyje angielskie napisy, bo po hebrajsku raczej trudno przeczytac. Warto jednak wybierc mniejsze kwoty a nie od razu duża, bo mialem przypadek ze chcialem wyciagnac pieniedzy za 500 zl i bankomat mi nie wyplacil, ale zablokowal te 500 zl na prawie dwa tygodnie. Zydzi mne nie okradli, pieniądze wrocily na konto jako nie zrealizowana wyplata, bez zadnych reklamacji, ale prosze zauwazyc, ze gdyby to byly ostatnie moje pieniadze, to zostalbym bez srodkow za granica. Warto miec tez co najmniej dwie karty, bo jak mowil jeden z kolegow np w Malezji zablokowalo mu karte i tez by zostal bez srodkow na czas jakis. W Izraelu mozna wymienic dolary USA po dobrym kursi,e ale w Szabas kantory sa zamkniete. Uwazac tez prosze na terenie zachodniego brzegu /West Bank/ co zamieszkuja glownie Palestynczycy, bo kolega chcial wyplacic szekle w Betlehem a dostal dinary, ktore szybko sprzedał w kantorze tracąc na wymianie.

Ostatnio edytowany przez hol2 10 Wrz 2014 11:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 10 Wrz 2014 08:58 

Loty: 119
Kilometry: 167 104
Krajów: 24 / 11.6%
niebieski
Koniecznie zabierz z polski świńskie kabanosy i szynkę :). Tam tego nie dostaniesz ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Wrz 2014 09:09 

No tak zabralem wieprzowe kabanosy suche i jakas wedzonke sucha, nie zapsula sie w ciagu 2 dni i zajadalem czesc na lotnisku, a takze na plazy nawet w Szabas. Na lotnisku to nawet kawa z buleczka porafi kosztowac 35 szekli, jednak tansza kawa jak ktos musi miec kawe mozna kupic z automatu za ok 6-10 szekli, placac monetami szeklami lub karta. Z tym ze w marketach mozna kupic wieprzowine przy najmniej w Tel Awiw. Kupilem jakies kielbaski w folii za ok 20 zl. Malo bylo ale troszke mieska.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:32 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 81 410
Krajów: 13 / 6.3%
co do jedzenia to polecam Falafle tanie i da sie tym najeść , a tak to jedzonko z Polski ,ja nabrałem kabanosów oraz dżemy takie małe jednorazówki z 12ich miałem nie doczepili sie na granicy wiec luuz:) a zawsze lepiej kupić tu coś za 5zł i wyrzucić niż przepłacać za granicą.;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:35 

HON fly4free
Falafele... jaj kto lubi, mi nie smakują (to tak jakby w Polsce ktoś polecał "szczaw i mirabelki"). Już lepiej świeże pieczywo u arabów, pita i różne takie, posypane sezamem, bardzo dobre.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Zwłaszcza pita z hummusem - na śniadanie czy kolację jak znalazł. W przypadku "starej" Jerozolimy najtaniej wyjdzie kupować jedzenie w sklepach poza murami w części Arabskiej - wschodnia Jerozolima. Wystarczy wyjść z Bramy Damasceńskiej i przejść ze 300 metrów, a ceny znacznie spadają w porównaniu ze Starym Miastem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Paź 2014 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 23.2%
platynowy
lecielismy w 6 osob - zabralismy bagaz 32 kg w jedna strone
od alkoholu po artykuły dla osoby na diecie bezglutenowej
martwilismy sie nieco o kontrole i problemy z ewentulana konfiskata ale bylo wszystko ok

tutaj link do biezacych cen
http://www.mysupermarket.co.il/%D7%A9%D ... 7%93%D7%A3

mielismy wlasne auto wiec uzupelnialismy zakupy w supermarkecie wielki moloch, ceny naprawde przystepne zwłaszcza tych pakowanych po 3 sztuki
ale dla 6 osob to nie problem. Osoby ktore same przygotowujace obiady - wszelkie gatunki miesa na miejscu sa porcjowane, mielone etc.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lis 2014 17:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 638
Kilometry: 1 410 728
Krajów: 76 / 36.7%
Podstawą żywienia dla mnie jest hummus w czerwonym plastiku bo najlepsza/jakość cena robią też świetne surówki do tego ciepła pita z marketu i można tanio przetrwać. Ceny mięsa i alkoholu i nabiału są paskudne na nasze kieszenie. Nie polecam kupowania jogurtów z "dziadkiem" są niesmaczne a przetestowałem kilka.
Złodziejsko drogi jest AM.PM choć czasami mają promocje na alko "wielosztuki" Najlepsze piwne promo są w AMPM na drugiej przecznicy po prawej stronie idąc od ambasady brytyjskiej w dół. Skrzyżowanie ben jehuda/żabotyński.
Jeśli ktoś wypożyczył auto to najlepsze 2 markety są. 1 w kierunku petatikwy i drugi w kierunku Holonu(niekoszerny i troszkę droższy ale super wybór, jest też sporo sklepów "wschodnich" gdzie mają wieprzowinę i produkty zza naszej wschodniej granicy.
Gdybyście mieli jakieś pytania zapraszam na PW postaram się pomóc

#9 PostWysłany: 29 Lis 2017 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 11.1%
niebieski
A jak z zabraniem własnego jedzenia w bagażu rejestrowym, nie robią problemu w TLV na odprawie?
lecimy 13.12 i bym zabrał coś jedzenia, kabanoski wieprzowe albo coś :D

#10 PostWysłany: 29 Lis 2017 16:08 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 638
Kilometry: 1 410 728
Krajów: 76 / 36.7%
nIE ODPRAWIASZ SIĘ PO PRZYLOCIE :roll:

#11 PostWysłany: 29 Lis 2017 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 11.1%
niebieski
Szkoda, zatem nie będę kombinował, zaryzykujemy 3-4 konserwy najwyżej wyrzucą na lotnisku.

#12 PostWysłany: 30 Lis 2017 13:30 

Chleb, hummus i wino/woda. Jak chcesz jeść/pić co innego to będzie drogo :)

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 30 Lis 2017 14:43, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Lis 2017 14:22 

Loty: 328
Kilometry: 340 322
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Ja lecąc do Tel-Avivu zabrałem z obawą tylko trzy małe konserwki i trochę słodyczy. Nikt nie sprawdzał zawartości bagażu podręcznego, więc można było bez obawy wziąć z sobą więcej jedzenia. Ceny zróżnicowane w zależności od miejsca. Zaopatrywałem się praktycznie na starym mieście w Jerozolimie w dzielnicy arabskiej i przed starym miastem w okolicach Jaffa Gate. Trzeba pamiętać, że u Arabów ceny są bardzo umowne i TRZEBA zawsze zaproponować swoją - nic się złego nie stanie, najwyżej nie sprzedadzą towaru. Przelicznik w przybliżeniu to 1 szekiel = 1 złoty.
Bardzo lubię granaty, a u nich to jak u nas jabłka. Przykład na zróżnicowanie cen w zależności od sprzedawcy: 5 szekli za granat lub 5 szekli za kilogram (czyli 2-3 granaty). Banany wychodziły po 1 szeklę za jednego banana. Woda mineralna 1,5 litra to 5 szekli, najzwyklejsza cola 5 szekli. Popularne są ziarna kukurydzy w kubeczku za 7-10 szekli i soki ze świeżo wyciskanych owoców (około 10 szekli).
Targujcie się, proponujcie swoje ceny i za owoce, i za pieczywo, i za wszystko inne. Kolejny przykład: pierwsza cena sprzedawcy to 5 szekli za jeden wypiek, potem doszliśmy do ceny 5 szekli za 3 sztuki. Nie wstydźcie się, tylko targujcie się.
Dodam, że nie jadaliśmy w restauracjach, barach, czy u ulicznych sprzedawców falafeli i tego typu rzeczy. Tylko stragany i sklepy nas interesowały.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Lis 2017 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
Krajów: 15 / 7.3%
niebieski
Nie bierzcie ze sobą warzyw i owoców, bo po przylocie skanowali bagaż i doczepili się, że w bagażu są pomidory i jabłka i je skonfiskowali i jeszcze protokół spisali; po co na to tracić czas.

#15 PostWysłany: 30 Lis 2017 14:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
@Tom Stedd czytując klasyka

:D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Lis 2017 15:56 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 13.0%
srebrny
W Jerozolimie, w części żydowskiej, jakieś 50 m od bramy Jaffa, przy ulicy Ha-patriarkhya Ha-latinit jest po lewej stronie nowy lokal z falafelami i shawarmą. Najtańsza shawarma w picie to 25 szekli, można płacić kartą, lokal czysty, pracownicy nakładają mięso i dodatki w rękawiczkach, po zjedzeniu czyszczą stoliki płynem dezynfekującym. Nawet moja żona, która jest przewrażliwiona na punkcie higieny (i w części arabskiej niczego by nie spróbowała) :) sama zjadła tam i pozwoliła też zjeść dzieciom. ;)
 Profil Relacje PM off
p.wl lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 31 Gru 2017 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 24 / 11.6%
srebrny
@sranda
czy ten lokal o którym mówisz to Tala Hummus and Falafel (tutaj) ???

#18 PostWysłany: 31 Gru 2017 19:14 

niebieski
Tala Hummus raczej nie jest nowy, jest w tym miejscu chyba od paru lat. Ale jedzenie rzeczywiście mają dobre.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 09 Sty 2018 23:12 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
Dodam jeszcze, że jeżeli ktoś będzie korzystał z Free Tour of Jerusalem, to mając bilet z wycieczki otrzymamy w tym miejscu 10% zniżki.

#20 PostWysłany: 22 Sty 2019 12:58 

Izrael nie jest wcale taki drogi jak go niektórzy malują :) Ceny są podobne do tych w Wielkiej Brytanii. W UK wszystkie podstawowe artykuły spożywcze można kupić za 1 funta (4,87 PLN ) a w Tel-Avivie za 5 szekli ( 5,1 PLN ) :) według mnie jest 1,5-2 razy drożej :)

W Tel-Avivie w tanim sklepie Super Coffix (ul: Allenby St 119 ) ceny są następujące:

Dane z dnia 11 stycznia 2019 roku:

chleb 750g – 5 ILS

pita(5x100g) – 5 ILS ( bardzo dobre i smaczne pity polubiłem :) - mniam mniam :)

sok 1l ( pomarańcz , granat , lub inny ) - 5 ILS

kukurydza w puszce 550g ale 335 g po odsączeniu – 5 ILS

hummus 250g – 5 ILS

woda gazowana 1,5l – 3,7 ILS

torebka – 0,3 ILS
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości