Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Hej.
Chcemy dzieci zabrać na wycieczkę samolotem, ceny w FR zachęcają do tego mocno. Najmłodsza 2 lata skończy w polowie grudnia i zdecydowanie nie jest niemowlakiem. Nie mam ochoty płacić jak za niemowlę w takim razie i zwyczajnie chcę kupić dwa dla dorosłych i trzy dla dzieci <16. Czy mam się obawiać, że na którymś etapie podróży wyjdzie z tego jakiś problem? Podróż krajowa, ew. wewnątrz UE.

R.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:22 

po kliknięciu na szukaj np:

dorosly-jako-dziecko-dziecko-jako-dorosly,184,12212&p=143720&hilit=ryanair+bilet+niemowl%C4%99#p143720
 PM off  

#3 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:23 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Oczywiście że wyjdzie problem, jeśli zechcą sprawdzić dokładniej dowód/paszport dziecka przy gate.

Czasem może się udać przy pobieżnej kontroli, ale pytanie, czy wolisz zaryzykować i potencjalnie zapłacić jakąś chorą kwotę za nowy bilet dla dziecka uwzględniając pewnie opłatę serwisową, czy lepiej przełknąć teraz wyższą kwotę, albo w ogóle poczekać, aż mała skończy 2 lata.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):

Znam ten wątek.
Tylko tutaj sytuacja jest ciut inna, bo mała ma prawie dwa lata, wygląda na więcej niż dwa, jak idzie do lekarza to w dokumentach piszą dziecko lat 2. Itp. :-) no nic muszę poszukać w regulaminie dokładniej

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:38 

Pytasz, bo na etapie odprawy musisz skłamać co do daty urodzenia dziecka (choć ktoś przebąkiwał, że znacznie uprościli na loty krajowe),
Czytać też nie ma co bo zasady są jasno spisane, inna kwestia to ich respektowanie i samego podejścia obsługi gate do rodzin z małymi dziećmi (ale w podróż w ramach UE na tak zarezerwowanym bilecie dla dziecka do 2-lat nie odważyłbym się lecieć, chyba, że z kartą kredytową z wolnym limitem)
 PM off  

#6 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Pokaż mi proszę gdzie to jest w zasadach napisane.
Nie chcę nigdzie kłamać, kategoria infant jest po to żeby dziecko leciało na kolanach dorosłego, co zwykle jest tańsze niż osobne miejsce. Ale na wro - wmi już niekoniecznie.

Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Wrz 2014 16:10 

Kod:
Opłata za przewóz niemowląt wynosi £30/€30 (lub ekwiwalent w krajowej walucie) za niemowlę/za przelot w jedną stronę (maksymalnie 1 niemowlę na 1 osobę dorosłą)

Kod:
W przypadku osiągnięcia przez dziecko wieku 2 lat przed powrotem z podróży należy wnieść odpowiednie opłaty, opłacić podatki oraz dokonać innych opłat należnych za tę część podróży.

http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyc ... antsyoung/
 PM off  

#8 PostWysłany: 26 Wrz 2014 16:42 

Zbanowany
niebieski
Kolego zawiert, jak chcesz oszukiwać to rób to na własną odpowiedzialność, a nie licz na to ze ktoś Ci tu przyklaśnie.
Zasady Ryanaira są jasne - liczy się wiek dziecka, a nie to na ile wygląda, czy to co sobie wypisuje lekarz. :)
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

#9 PostWysłany: 26 Wrz 2014 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Musicie tak się od oszustów wyzywać i w ogóle??

Czy 'infant' (czyli dziecko < 2 lat na kolanach dorosłego) to prawo - czy obowiązek?
Tj czy zabronione jest wykupienie dla dziecka <2 osobnego miejsca?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Wrz 2014 19:19 

łowca napisał(a):
Musicie tak się od oszustów wyzywać i w ogóle??

Czy 'infant' (czyli dziecko < 2 lat na kolanach dorosłego) to prawo - czy obowiązek?
Tj czy zabronione jest wykupienie dla dziecka <2 osobnego miejsca?

Jak dla mnie bronisz przegranej sprawy, bo przewoźnik czyli Ryanair w cytowanym przeze mnie tekście z regulaminu jasno określił jak ma wyglądać płatność za dziecko do lat 2 i powyżej (co do słowa oszustwo niepotrzebnie tu padło, choć jest to naganne i może powodować finansowe konsekwencje z czym osoby te muszą się liczyć)
 PM off  

#11 PostWysłany: 26 Wrz 2014 20:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok, z komórki nie miałem jak odpisać.

Po pierwsze nigdzie nie napisałem, że chcę kogokolwiek oszukiwać, okradać czy co tam jeszcze, więc proszę sobie darujcie. Nie po to ten wątek założyłem.

Jak powiedział łowca, pytam się o to czy jest to obowiązek czy przywilej. Bo, zwróćcie uwagę, w większości przypadków bardziej opłaca się brać bilet typu infant, bo zwykle jest tańszy. Nawet w Ryanair na lotach w normalnych kierunkach. A w przypadku krajówki kwestia jest niestety odwrotna, więc jeśli mam za "przywilej" fajniejszego biletu infant zapłacić drożej (a nie zależy mi na dziecku na kolanach, przewozie rzeczy dla niemowlaka itp), a nie jest to konieczne, to wolę wydać 19 zł niż 100 (czy ile tam). Chodzi o głupią wycieczkę do Warszawy, na którą nie mam żadnego ciśnienia i mogę z niej zrezygnować, albo zostawić małą u cioci/babci/gdziekolwiek na cały dzień. Nie o to chodzi...
Kwestia jest taka, że Ryanair nie ma normalnego biura i nikt mi rzeczowej odpowiedzi nie udzieli.

Teraz skupmy się na faktach, cytowanych przez gorny77. Nie ma tam niczego, co by potwierdzało, że jest moim obowiązkiem kupić bilet infant dla dziecka. Jest to stwierdzenie, że FR ma zryczałtowaną stawkę za infanta do której traci się prawo, jeśli infant dorośnie przed podróżą powrotną. Tutaj jest to jasne i czytelne.

A teraz cytujmy w całości, a nie fragmentami:
Kod:
Ze względów prawnych niemowlęta, które w dniu odlotu mają więcej niż 8 dni i mniej niż 12 miesiący, nie mogą podróżować w osobnym fotelu, lecz muszą siedzieć na kolanach osoby dorosłej, personel pokładowy zapewni dla nich pasy bezpieczeństwa. Opłata za przewóz niemowląt wynosi £30/€30 (lub ekwiwalent w krajowej walucie) za niemowlę/za przelot w jedną stronę (maksymalnie 1 niemowlę na 1 osobę dorosłą). Niemowlęta powyżej 1 roku życia mogą zajmować samodzielnie miejsce w samolocie, w przypadku użycia szelek AMSAFE. Prosimy o kontakt z Centrum Rezerwacji, aby zarezerwować tę usługę.

I widać, że dziecko w wieku do 12 m-cy nie może siedzieć na osobnym fotelu, czyli dla takiego dziecka nie wolno mi wykupić osobnego miejsca. I to akurat przeczytałem przez założeniem tego wątku i moja Ada pod ten fragment nie podpada. Za to podpada pod fragment o samodzielnym miejscu, więc zgodnie z tym regulaminem Ada przed ukończeniem 2 lat może siedzieć na osobnym fotelu, czyli mieć osobny bilet/miejsce. Co więcej, według mnie, żeby skorzystać z tej możliwości, musi mieć bilet typu "dziecko", bo bilet typu infant nie rezerwuje miejsca, i zwyczajnie na infant nikt mi nie zagwarantuje, że znajdę dla malucha osobny fotel.

Drugi fragment cytowany wcześniej też jest wyrwany z kontekstu, bo dotyczy opłat za bagaże dla niemowlaka, w przypadku gdy ten ukończy wiek 2 lat w czasie podróży, ale nic to nie wnosi do mojego pytania.

Tak więc sprawa jak dla mnie jest otwarta i nie jest to żadne oszustwo. Proszę zauważyć, że przy wyborze typu pasażera dziecko jest oznaczone (<16 lat) a nie (od 2 do 16 lat).

R.

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Wrz 2014 20:58 

zawiert, zapętliłeś się i kombinujesz jak koń pod górę, ale jak dla mnie nic nie wykombinujesz bo zapis regulaminu jest prosty:

Kod:
Opłata za przewóz niemowląt wynosi £30/€30 (lub ekwiwalent w krajowej walucie) za niemowlę/za przelot w jedną stronę (maksymalnie 1 niemowlę na 1 osobę dorosłą)

i co byś nie napisał, to generalnie tylko potwierdzi, iż ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem.

Ciągle te same kombinacje, przewóz wózka za darmo dla np. 4-latka, teraz bilet dla niemowlęcia do lat 2 ale na rezerwacji 2-16 lat itp, itd.
 PM off  

#13 PostWysłany: 26 Wrz 2014 21:36 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Wózek dla 4 latka w ryanair bez problemu mozna brać (trzeba tylko podejśc do odprawy i poprosic o oznaczenie go) przerabiane w tym roku na krajówkach FR.
Co do dziecka bym nie ryzykował, czasem prosili o dokument czasem nie - może byc różnie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Wrz 2014 22:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Cóż. Zawsze coś nie tak. Dziękuję wszystkim za troskę i odradzanie ryzyka, przemyślę to sobie.
Tłumaczenia gorny77 niestety mnie nie przekonały, jak znajdziesz gdzie na rezerwacji jest 2-16 lat to podeślij screeny dla potomnych, ja tymczasem sprawdzę to w praktyce najpewniej i jak to dojdzie do skutku zdam relacje. Z pewnością będzie to więcej wnosiło do sprawy niż jałowa dyskusja o oszustach i kombinatorach. A tak btw. w wątkach o błędach cenowych, lancuszkach polecajacych czy innych sprawach związanych z tanim podrozowaniem też dopatrujecie się ciągłych kombinacji i oszustw, czy tylko ja sobie czymś zasluzylem?
Większość z nas jest dorosła i ma swój rozum i pieniądze. Nie pytam w tym wątku jak za darmo polecieć z trzylatkiem do Chin, tylko rozmawiamy o trasie Wro-WMI. Jak mnie nie wpuszczą to trudno, wielokrotnosc 20 zł stracona - bilety dla całej rodziny kosztują tyle co jeden infant, więc no risk. Liczyłem na rzeczowa analizę regulaminu, ale skoro się nie da to trudno.
EOT

Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Wrz 2014 23:03 

Nie wiem dlaczego moja poprzednia wiadomosc zniknela.

Nie ma tutaj miejsca na rozne interpretacje regulaminu, skoro jest napisane, ze "Dla komfortu niemowlęcia, można wykupić dodatkowe miejsce, korzystanie z niego będzie możliwe, gdy samolot osiągnie pełną wysokość. W czasie startu, lądowania lub na specjalne polecenie personelu pokładowego, niemowlę musi siedzieć na kolanach osoby dorosłej. Prosimy o kontakt z Centrum Rezerwacji, aby zarezerwować tę usługę."

Dla mnie jest tylko jedna mozliwa interpretacja zapiskow Ryanaira: nalezy kupic bilet dla infanta (zgodnie z wiekiem, nie wygladem, nawet jesli bilet dla dziecka kosztuje duzo taniej, ale tutaj niestety klania sie ich antyinfantowa i antydziecieca polityka), i jesli ktos sobie zyczy dodatkowego miejsca dla infanta, musi wowczas zadzwonic na infolinie i takowe miejsce dokupic."

Tak samo dziala to w liniach regularnych, gdzie przy kupnie biletu dla infanta zaznaczasz "in lap" or "in seat". Infant zawsze pozostanie infantem z racji wieku, nawet jesli nikt tego nie sprawdza (przynajmniej tak mi sie zawsze wydawalo).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Wrz 2014 23:48 

srebrny
zawiert napisał(a):
Z pewnością będzie to więcej wnosiło do sprawy niż jałowa dyskusja o oszustach i kombinatorach.

To nie jest jałowa dyskusja.
Jeśli dziecko ma mniej niż 2 lata, a kupujesz mu bilet jak dla starszego po to by mniej zapłacić, to w zależności od interpretacji:
- poświadczasz nieprawdę
- działasz na szkodę Ryanaira
- kombinujesz
- oszukujesz

Nie mnie oceniać to ze względów etycznych, ale z tego, że nie jest to prawidłowa sytuacja oraz z ryzyka powinieneś zdawać sobie sprawę.
I tak naprawdę nie rozumiem na co liczyleś tworząc ten wątek? Reguły Ryanaira i innych linii są w przypadku infantów i ich wieku dość dokładne.
Jeśli Ci się nie podoba to, że w przeciwieństwie do wielu innych linii Ryanair każe słono płacić za infanta, to po prostu lataj innymi liniami, a jeszcze często zniżkę dostaniesz. ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Wrz 2014 09:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jak powiedziałem, daleki jestem od chęci okradania kogokolwiek, tudzież oszukiwania. Dla mnie ten regulamin jest nieczytelny, przy czym mam świadomość jaka jest polityka FR względem dzieci najmniejszych.
Wszystkich zatroskanych o moją kondycję etyczną i problemy z prawem zapewniam, że nie pozostawię nikomu pola do interpretacji i jeśli coś jest zakazane, tego nie zrobię ;) Tym bardziej ja żuczek nie będę działał na szkodę Ryanaira, tak samo jak nikt z tego forum kupując bilety OJ albo z błędów cenowych nie działa na szkodę nikogo innego...

Śmierdzi mi to mentalnością Kalego, bo nie przypominam sobie żebym w dziale promocje/tani bilet czytał o kombinatorach, ale z pewnością tutaj też nie jestem obiektywny broniąc swoich racji i swojego widzimisię.

Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Wrz 2014 10:05 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Powinieneś korzystać, że masz "prawdziwego" infanta, a nie FR latać :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Wrz 2014 10:56 

srebrny
Zawiert po co jeszcze dyskutujesz...?
W pierwszym poście zadałeś proste pytanie, czy masz się obawiać że podanie nieprawdziwego wieku dziecka może spowodować problem.
Na to jest prosta odpowiedź - tak, MOŻE spowodować problem.
Podobnie jak kupno biletów OJ, FD, innych wynikających z błędów cenowych itp. Może się czasem udać, a może nie.
Co z tym zrobisz - Twoja sprawa, ale nie rozumiem po co ciągniesz nadal ten wątek - chcesz się sam przed sobą usprawiedliwić, czy co?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 27 Wrz 2014 11:53 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Podsumowując, polityka Ryanaira względem biletów dla niemowlaków może budzić sprzeciw. Tak jak sprzeciw może budzić kwota, jaką trzeba uiścić, jeżeli zapomnisz wydrukować sobie kartę pokładową. Jednak pogląd, wedle którego kupno biletu dla niemowlaka zamiast dla dorosłego to przywilej, a nie obowiązek jest w mojej ocenie chybiony. W Ryanair dzieci do 2 roku życia podróżują na innym bilecie.

Jest duża szansa, że się powiedzie. Jest też duża szansa, że ktoś zrobi problem i trzeba będzie sporo dopłacić lub zrezygnować z lotu. Gorzej, jak będzie to w przypadku lotu powrotnego.
Generalnie jak z rozmiarem małego podręcznego w Wizzair. Sprawdzą, albo nie sprawdzą :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości