Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przechowywanie bagażu
#1 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 284 954
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
W grudniu w dwójkę wybieramy się do Tajlandii na 2 tygodnie. Przy okazji chcemy zobaczyć Angkor Wat, a do Siem Reap dotrzeć samolotem z Bangkoku liniami Airasia. Plan jest taki aby po przybyciu do Bangkoku, zostać tam na jedną noc i następnego dnia polecieć do Siem Reap. Aby nie płacić w Airasia za bagaż rejestrowy, chciałbym go zostawić w Bangkoku. Najlepiej w hotelu.
Szukam takiego hotelu, który przez kilka dni przechowa bagaż. Może ktoś z was już to przechodził i zna taki hotel. A może w Bongkoku to jest powszechna praktyka w hotelach? Może są jakieś inne przechowalnie gdzie za drobną opłatą będę mógł na kilka dni zostawić bagaż.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
luki napisał(a):
W grudniu w dwójkę wybieramy się do Tajlandii na 2 tygodnie. Przy okazji chcemy zobaczyć Angkor Wat, a do Siem Reap dotrzeć samolotem z Bangkoku liniami Airasia. Plan jest taki aby po przybyciu do Bangkoku, zostać tam na jedną noc i następnego dnia polecieć do Siem Reap. Aby nie płacić w Airasia za bagaż rejestrowy, chciałbym go zostawić w Bangkoku. Najlepiej w hotelu.
Szukam takiego hotelu, który przez kilka dni przechowa bagaż. Może ktoś z was już to przechodził i zna taki hotel. A może w Bongkoku to jest powszechna praktyka w hotelach? Może są jakieś inne przechowalnie gdzie za drobną opłatą będę mógł na kilka dni zostawić bagaż.

Jest to bardzo powszechna praktyka, zwłaszcza w hotelach i guest houseach w rejonie Khao San/Rambuttri. Nie będzie problemu :)
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:41 

niebieski
luki napisał(a):

Na lotnisku jest przechowalnia bagażu.
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#4 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:43 
Awatar użytkownika

niebieski
A z drugiej strony skoro do Kambodży możecie lecieć z podręcznymi, to dlaczego by nie spróbować na całego tripa polecieć tylko z małym bagażem? ;)
Nawiasem mówiąc bagaż rejestrowany w Air Asia nie jest specjalnie drogi, a dochodzi potem konieczność kolejnego przebijania się przez Bangkok by bagaż odebrać, a tak można by od razu ruszać dalej - o ile to by Wam pasowało.

-- 25 Wrz 2014 08:45 --

luki napisał(a):

Nie korzystałem z przechowalni na lotnisku, ale na Rambuttri kosztowało to grosze, lotnisko raczej będzie sporo droższe, poza tym Air Asia lata z Don Muang, więc jak już to może przed odlotem do Siem Reap tam zostawić bagaż niż na Suvarnabhumi.

Update - na Don Muang jednak dość tanio: http://donmueangairportthai.com/en/549- ... e-services
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:51 

Polecam wspominany już nie raz:
KC Guest House (+13.762969, +100.496589)
URL: http://www.kc64guesthouse.com
Email: kc64.guesthouse@gmail.com
Phone: +66-2-282-0618.

Hotelik tani, fajny, blisko Khao San. Mają przechowalnię, drobna opłata jest liczona.
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Wrz 2014 10:06 
Awatar użytkownika

niebieski
bonieq2 napisał(a):
A z drugiej strony skoro do Kambodży możecie lecieć z podręcznymi, to dlaczego by nie spróbować na całego tripa polecieć tylko z małym bagażem? ;)
Nawiasem mówiąc bagaż rejestrowany w Air Asia nie jest specjalnie drogi, a dochodzi potem konieczność kolejnego przebijania się przez Bangkok by bagaż odebrać, a tak można by od razu ruszać dalej - o ile to by Wam pasowało.

Z tym przebijaniem przez Bangkok to problemu nie będzie, bo plan jest taki, aby po powrocie z Siem Reap spędzić kolejną noc w Bangkoku i w kolejnym dniu wyruszyć dalej. Wogóle wymyśliłem sobie, że Bangkok zwiedzimy właśnie tak na raty. Jeden dzień po przylocie, jeden dzień po powrocie ze Siem Reap i jeden (może i dwa dni) przed powrotem.
Co do całego tripa z podręcznym to też to rozważamy. Wiem, że są tanie pralnie itp. Zresztą już mamy kilka dwutygodniowych wyjazdów tylko z podręcznym i dawaliśmy radę. A w bagażu u mojej kobiety jeszcze prosownica, suszarka itp:).
Ale skoro mamy lot do Bangkoku z bagażem rejestrowym w cenie to chociaż jeden chcielibyśmy zabrać. Poza tym to będzie grudzień, a do lotniska wylotu mamy ponad 400km, które pokonamy transportem publicznym, więc będziemy mieli na sobie zimowe ciuchy, które też gdzieś trzeba będzie upchać w bagażu.
Dzięki za wszystkie wskazówki i przemyślę każdą.

#7 PostWysłany: 25 Wrz 2014 10:12 

niebieski
bonieq2 napisał(a):

-- 25 Wrz 2014 08:45 --

luki napisał(a):

Nie korzystałem z przechowalni na lotnisku, ale na Rambuttri kosztowało to grosze, lotnisko raczej będzie sporo droższe, poza tym Air Asia lata z Don Muang, więc jak już to może przed odlotem do Siem Reap tam zostawić bagaż niż na Suvarnabhumi.

Update - na Don Muang jednak dość tanio: http://donmueangairportthai.com/en/549- ... e-services

Właśnie DMK miałem na myśli. Korzystałem, było OK.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Wrz 2014 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
No tak, wylot zimą wiąże się z cieplejszymi ciuchami zupełnie niepotrzebnymi w tropiku, zwłaszcza gdy trzeba dojechać na lotnisko 400 km... Wtedy w ogóle najlepiej zostawić to na cały pobyt w przechowalni i po Tajlandii z tym nie jeździć. Jeden rejestrowany jak już jest w cenie może się przydać np. na większe zakupy przed wylotem.
Update - chociaż jakąś bluzę jedną warto sobie zostawić bo miejscowi zdecydowanie przesadzają z klimą, ja często jeździłem autobusami (zwłaszcza nocnymi) w polarze ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Wrz 2014 10:31 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

ćwiczyliśmy to dwukrotnie, w dwóch różnych hotelach w Bangkoku (Century Park i Eastin Makkasan) i było to bardzo dobre, bezpłatne rozwiązanie. Przechowalnie odpłatne są lepsze tylko wtedy, gdy ktoś nie zatrzymuje się choćby na 1 noc w mieście, tylko rusza od razu w dalszą drogę. Na wszelki wypadek, jeśli będziecie wiedzieć jeszcze przed lotem do Tajlandii, gdzie będzie Wasz nocleg, można wysłać tam maila z pytaniem, czy takie bezpłatne przechowanie bagażu będzie możliwe. Problem może wystąpić w jakiś mniejszych obiektach, gdzie po prostu nie mają miejsca na taką "funkcję" (choć myślę, że to raczej sporadyczna sytuacja).

Miłej podróży!
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#10 PostWysłany: 25 Wrz 2014 10:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Z zostawieniem tych klamotów w przechowalni na lotnisku to całkiem niezły pomysł.
http://www.suvarnabhumiairport.com/en/4 ... e-services
Za te dwa tygodnie wyjdzie ok 150 zł i na pewno też rozważę taką opcję.
Co do klimatyzacji to już się o tym naczytałem i wiem, że bluze i długie spodnie trzeba będzie ze sobą wozić.
Pytanie do zmijas:
Na stronie tego hotelu który polecasz są ceny. Bez rezerwacji na miejscu będzie taniej? Czy rezerwować wcześniej? Na agodzie widze nawet taniej niż u nich na stronie. Więc może przez agode?

#11 PostWysłany: 25 Wrz 2014 11:09 

srebrny
Skoro już padł temat przechowalni lotniskowych, to ja zaproponuję tańsza opcję, przechowalnię na dworcu Hua Lamphong - ceny od 20 do 80 THB za dzień w zależności od wielkości i wagi bagażu. Możecie więc zrobić tak - przylot na Suvarnabhumi, łatwy i wygodny przejazd na Hua Lamphong, tam zostawiacie bagaże, nocujecie w Chinatown (vis a vis dworca jest niedrogi hotel Krungkasem Srikrung), a na drugi dzień super tani przejazd pociągiem z Hua Lamphong na Don Mueang.
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 25 Wrz 2014 11:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Mar77 napisał(a):
Skoro już padł temat przechowalni lotniskowych, to ja zaproponuję tańsza opcję, przechowalnię na dworcu Hua Lamphong - ceny od 20 do 80 THB za dzień w zależności od wielkości i wagi bagażu. Możecie więc zrobić tak - przylot na Suvarnabhumi, łatwy i wygodny przejazd na Hua Lamphong, tam zostawiacie bagaże, nocujecie w Chinatown (vis a vis dworca jest niedrogi hotel Krungkasem Srikrung), a na drugi dzień super tani przejazd pociągiem z Hua Lamphong na Don Mueang.

W sumie skoro w Bangkoku będziecie łącznie ze 3 razy, to po co nocować za każdym razem w tym samym miejscu :)
Bangkok to wielkie miasto, fajnie jest pomieszkać w różnych dzielnicach.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Wrz 2014 12:28 

Zbanowany
W hotelu który śmiało moge polecić Tara Place przechowalnia dla gości za darmo (chyba do miesiąca ;) )

W Rambuttri Village Plaza (którego z kolei nie polecam) 20THB za bagaż za dzień

#14 PostWysłany: 04 Lis 2014 22:36 

A moze ktos z Was pamieta jaki jest koszt zostawienia duzej walizki na Don Muang?

#15 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:40 

Luki, sorry, dopiero natknąłem się na Twoje pytanie, szkoda, że nie spytałeś na privie
Wiem, że pewnie trochę za późno, ale odpowiem dla potomności.

Z tego co mi powiedzieli w recepcji, to nie przyjmują gości bez wcześniejszej rezerwacji. Są dosyć popularnym hotelikiem, więc pewnie ciężko z miejscami jak się przyjdzie z buta. Co do Agody, to brać jak taniej. Kiedyś mieli tylko rezerwacje przez swoją stronę.

luki napisał(a):
Z zostawieniem tych klamotów w przechowalni na lotnisku to całkiem niezły pomysł.
http://www.suvarnabhumiairport.com/en/4 ... e-services
Za te dwa tygodnie wyjdzie ok 150 zł i na pewno też rozważę taką opcję.
Co do klimatyzacji to już się o tym naczytałem i wiem, że bluze i długie spodnie trzeba będzie ze sobą wozić.
Pytanie do zmijas:
Na stronie tego hotelu który polecasz są ceny. Bez rezerwacji na miejscu będzie taniej? Czy rezerwować wcześniej? Na agodzie widze nawet taniej niż u nich na stronie. Więc może przez agode?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 17 Cze 2015 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Hotel Rikka Inn *** na Khao San Rd. Za 10thb/ noc przechowamy u nich swój bagaż. Korzystałem, polecam.

Temat postu: Przechowywanie bagażu
#17 PostWysłany: 23 Paź 2016 14:51 

Loty: 1
Kilometry: 562
Krajów: 2 / 0.9%
Witam,

W następnym roku wybieram się do Tajlandii i Kambodży (Bangkok, Chiang Mai, Sukhothai, Phuket, Krabi, Siem Reap, Phnom Penh). Podróżować zamierzam wewnątrz z AirAsia. Aby zaoszczędzić na lotach (wolę wydać na jakieś atrakcję) chcę podróżować tylko z bagażem podręcznym (tak aby nie płacić za bagaż rejestrowany 20 kg). Za każdym razem przejazd będzie przez Bangkok. Czy dałoby radę przechowywać bagaż w jednym miejscu i tylko co 2, 3 dni przyjeżdżać do miejsca przechowywania, przepakować rzeczy i dalej podróżować z nowymi ciuchami, czy czym tam w podręcznym? Ktoś coś takiego praktykował?

Pozdrawiam,

MS
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Paź 2016 15:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A nie lepiej się spakować do podręcznego i robić pranie na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Paź 2016 15:42 

Loty: 1
Kilometry: 562
Krajów: 2 / 0.9%
Nie mówię nie, ale na razie rozważam opcję przechowania.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Paź 2016 03:33 

srebrny
Myślę, że więcej kłopotu z takim rozwiązaniem niż pożytku. Pranie to 30-40 THB/kg, więc tragedii nie ma.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości