Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Wrz 2014 09:31 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Witajcie,

przybyła do mnie pewna refleksja, ale Google niewiele mówi (a raczej pewnie fakt braku moich umiejętności wymyślania haseł do przeszukiwania internetu). Czy istnieje w Polsce (pytam najpierw o Polskę, bo chodzi o walutę PLN) jakaś forma konta, wirtualnej portmonetki, wirtualnej karty płatniczej czy czegokolwiek finansowego, do których to istnieje możliwość zasilenia poprzez płatność kartą?

Na przykładzie Entropay, możemy zasilić wirtualną kartę przelewem lub właśnie poprzez płatność, oczywiście za pewną prowizję. Wirtualne środowisko płatnicze jest zasilane, a gotówka pozostaje do dyspozycji - można korzystać z niej jako środki do płatności kartą lub wypłacić na wskazany rachunek. Entropay jest tylko przykładem, gdyż przelicza od razu do USD albo EUR, a tego chcemy uniknąć, chodzi głównie o PLN.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 14 Wrz 2014 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 375 135
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
skrill lub neteller.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Wrz 2014 09:52 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Proszę bardzo:Paypal, v-me, karta pre-paid wzwbk, nieraz można zrobić przelew bezpośrednio z karty (mbank, city, inne nie wiem bo nie mam). Myślę, że można coś też pokombinować z kontorami internetowymi (można zyskaćkilka złotych lub stracić-prowizja) tak samo ze stronami bukmacherskimi( to mi przyszło teraz do głowy, może można wpłacić kartą i potem wypłacić, oczywiście jest prowizja od wypłaty, znam tylko połączenie bet365 + skrill).

Trochę tego jest.
A jak drobne kwoty to słyszałem, że w pepko można kupić płacąc kartą i oddać ze zwrotem gotówki. Tylko tam nie ma za drogich rzeczy.

Rozumiem, że chcesz nabić transakcji kartą?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:04 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
mahalnet napisał(a):
Proszę bardzo:Paypal, v-me, karta pre-paid wzwbk, nieraz można zrobić przelew bezpośrednio z karty (mbank, city, inne nie wiem bo nie mam). Myślę, że można coś też pokombinować z kontorami internetowymi (można zyskaćkilka złotych lub stracić-prowizja) tak samo ze stronami bukmacherskimi( to mi przyszło teraz do głowy, może można wpłacić kartą i potem wypłacić, oczywiście jest prowizja od wypłaty, znam tylko połączenie bet365 + skrill).

Trochę tego jest.
A jak drobne kwoty to słyszałem, że w pepko można kupić płacąc kartą i oddać ze zwrotem gotówki. Tylko tam nie ma za drogich rzeczy.

Rozumiem, że chcesz nabić transakcji kartą?

PayPal - trzeba kombinować z dwoma kontami, do tego wysoka prowizja.
V.me - to chyba działa tylko w płatnościach internetowych, chyba nie można robić dowolnych przelewów
Karta pre-paid - da się ją zasilić tylko przelewem, więc zupełnie nie pasuje do tego tematu
Kantory internetowe - tylko przelewy, znowu nie na temat

W Żabce można płacić rachunki kartą (prowizja 1,89zł lub 0,4%), teoretycznie tylko rachunki, ale w praktyce można zrobić dowolny przelew.
http://zabka.pl/pl/uslugi/drobne-rachunki,4

Jeśli chodzi o zwroty, to w Decathlonie spokojnie można kupić jedną kartą, a potem zwrócić towar i odebrać pieniądze na inną.

#5 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:13 
Awatar użytkownika

srebrny
PayPal - trzeba kombinować z dwoma kontami, do tego wysoka prowizja.
V.me - to chyba działa tylko w płatnościach internetowych, chyba nie można robić dowolnych przelewów
Karta pre-paid - da się ją zasilić tylko przelewem, więc zupełnie nie pasuje do tego tematu
Kantory internetowe - tylko przelewy, znowu nie na temat

PayPal może działać na zasadzie przelewów typu MoneyGram
v-me fakt nie wiem do końca
Karta prepaid. Ja swoją zasilałem poprzez cinkciarz.pl który ściągał mi z kk.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie tak czytam o tych rozmaitych promocjach Miles&More i średnio chcę subskrybować jakieś czasopismo biznesowe za 300€ żeby dostać 15000 punktów... ale gdyby tak co tydzień zrobić sobie transakcje na jakieś 20000zł., to tych mil by się po dwóch latach na podróż dookoła świata uzbierało... :)

Dzięki - poczytam o tym.

PayPal najbezpieczniejszy, ale tam widziałem tylko opcję wpłaty przelewem :/

Z kartami prepaid w Polsce nie mam doświadczenia, ale ta karta (jaka, Mahalnet?) zasilana z kk brzmi chyba dobrze? :)

I o Żabce poczytam. 0.4% od np. 10000zł., to raptem 40zł. (=2000 Miles&More) :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:29 

niebieski
w żabce limit transakcji to 3000 PLN. Po kilku przelewach na to samo konto prywatne blokują możliwość dokonanie płatności na nie - opłacałem czynsz za wynajem mieszkania.

Jeżeli komuś zależy niech kupi sobie terminal mobilny SumUp.pl - jednorazowy zakup Terminala i środki bezpośrednio lądują na koncie osobistym/prywatnym
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:41 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Krajów: 2 / 0.9%
tomasz.tomczuk napisał(a):
w żabce limit transakcji to 3000 PLN. Po kilku przelewach na to samo konto prywatne blokują możliwość dokonanie płatności na nie - opłacałem czynsz za wynajem mieszkania.

Jeżeli komuś zależy niech kupi sobie terminal mobilny SumUp.pl - jednorazowy zakup Terminala i środki bezpośrednio lądują na koncie osobistym/prywatnym

Limit to 1000 zł. Mi po 4 transakcjach nic nie blokuje.

-- 14 Wrz 2014 09:43 --

Limit to 1000 zł. Mi po 4 transakcjach nic nie blokuje.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Limit wpłat przez terminal w żabce to 2000. Jaki jest górny limit przy wpłacie gotówkowej za przelewy to nie wiem. Można zrobić dwie, trzy transakcje dziennie przecież. Niektóre fresh market'y przyjmują płatności żabki tzw zielone okienko.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Wrz 2014 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny

I 1.95% od każdej płatności.

Co do płatności w Żabce (bo każdy podaje inną kwotę, ja płacę 5 x 980 w miesiącu na jedno konto i jest ok), regulamin:
( § 3 pkt.13 e mówiący o 5000 na 30 dni )

http://zabka.pl/files/regulaminy/drobne_rachunki.pdf

Edit: Nie wiem czy czytałeś, temat o płazie itp.: karta-citi-wizz-mastercard-i-zabka,181,23714

#11 PostWysłany: 14 Wrz 2014 11:21 

niebieski
tyle, że w przypadku sumup jest to terminal płatniczy, który też mamy do innych płatności od klientów.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Wrz 2014 11:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten terminal jest fajną opcją, a ponieważ mój wujek prowadzi mały sklep i od dawna zastanawia się nad tańszą formą możliwości zaoferowania swoim klientom płatności kartami. Przesłałem mu link. Dla mnie samego chyba się nie opłaca kupować takiego urządzenia, ale zacząłem się rozglądać za serwisami wirtualnych płatności kartą w internecie. Przecież kupując ubezpieczenie np. OC na samochód płacimy przez telefon kartą - autoryzują ją. Sam spotkałem się kilka razy, że płatność była dokonywana poprzez wpisywanie przez pracownika numeru karty do jakiegoś tam serwisu czy programu. Może w taki sposób będzie to opłacalne? Jestem skłonny do zapłacenia spokojnie tej 2-3% prowizji, wszak nie ma nic za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Wrz 2014 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
KyokoMai napisał(a):
(...) Jestem skłonny do zapłacenia spokojnie tej 2-3% prowizji, wszak nie ma nic za darmo.

Czemu jesteś skłonny płacić te 2-3% prowizji? Przecież cashback z karty Wizz jest właśnie 2%, wartość mil z mbanku wyjdzie pewnie ciut mniej. No chyba że musisz wyrobić obrót kartą, no ale to dalej 2% z 60000 M&M Premium to 1200 zł, a karta kosztuje raptem 600 jak się tego limitu nie wyrobi...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Wiem, że w żabce przechodzą płatności typu: codziennie 2x2000 przez miesiąc. Umiejętne stosowanie nie wywołuje blokady.
Potem popatrzę poważniej na kantor internetowy, niby bezpłatne zasilanie portfela i upróżnianie go za tyle samo.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Są sposoby by nabijać mile nawet na dużych kwotach z pomijalnymi kosztami, ale to jak z najlepszymi okazjami na loty - nikt Ci tu nie poda na tacy.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zbychu, chyba nie rozumiem. Używam kart CITI od kilku lat - przedtem Wizz, teraz M&M. Te 2-3% to z racji przelania środków na jakieś konto i prowizja od transakcji. Założyłem te dwa konta, czekam na weryfikację i zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce.

@Mareckipl - to właśnie smutne. Ja rozumiem, że nie wszyscy powinni wiedzieć, ale jeśli ktoś udziela się tu na forum od kilku lat i ładnie prosi z zastrzeżeniem, że nie będzie głośno upubliczniał informacji wszem i wobec, wiedzący mogliby podesłać co nieco na priv. To chyba nic złego, prawda? :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:53 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Chodzi mi o to że wydając 1000 zł kartą Wizzair dostajesz 20 zł na loty. Jeżeli masz za taką transakcję zapłacić 2-3% prowizji to to się nijak nie opłaca. No chyba że chodzi Ci tylko o wybicie limitu.

Tak samo z milami - 1 mila za 5zł, czyli dostałbyś 200 mil wydając 1000zł. 200 mil jest warte dajmy na to 10zł (przeliczając 5gr za milę) - a zapłaciłeś za taką transakcję te 20-30 zł. Też się nie opłaca, no chyba że brakuje Ci trochę mil do biletu-nagrody i inaczej nie uzbierasz.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Wrz 2014 14:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Żabka: płatność kartą 1000 pln + prowizja dla żabki 0,4% czyli w tym wypadku 4 pln. Na "czysto" na konto wizz 16 pln. Czyli za 20% masz złotówkę w Wizz.
Nie opłaca się?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Wrz 2014 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
KyokoMai napisał(a):
@Mareckipl - to właśnie smutne. Ja rozumiem, że nie wszyscy powinni wiedzieć, ale jeśli ktoś udziela się tu na forum od kilku lat i ładnie prosi z zastrzeżeniem, że nie będzie głośno upubliczniał informacji wszem i wobec, wiedzący mogliby podesłać co nieco na priv. To chyba nic złego, prawda? :)

Pytałeś czy istnieją sposoby, więc Ci odpowiadam: tak, istnieją.
Co do udostępniania - z tego co widzę to tutaj wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale to jest wiedza bardzo cenna, a jednocześnie balansująca na granicy prawa, dlatego nie będę jej podawać osobom których nie znam dłużej.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Wrz 2014 14:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@mahalnet - z tą Żabką także spróbuję. Zawsze coś, żeby nie był podejrzane, że tylko jednorakie obciążenia są na karcie.

@zbychu - to prawda. Ale inaczej mil nie uzbieram. Przy promocjach hotelowych można dostać +500 czy +1000 mil, ale hotele kosztują dużo drożej niż inne o podobnej ilości gwiazdek. Przy tradycyjnej płatności kartą (za wszystko) dostaję miesięcznie około 1000 mil (czyli wydaję do 5000zł.), co daje 12000 mil rocznie. Żeby uzbierać np. 60000 mil na jakiś bilet-nagrodę, będę sumiennie i intensywnie zbierał 5 lat. A żeby dostać jakiś bilet dookoła świata, trzeba mieć chyba ponad 100000 = "przed emeryturą" (kolokwializując) na coś ta karta mi się przyda. Dlatego chciałbym ponabijać trochę po trochę, aby za jakieś kilkanaście miesięcy móc rzeczywiście dostać jakiś fajny bilecik. Nawet jeśli miesięcznie będę wydawał jakieś tam nieznaczne kwoty z tytułu prowizji. Inaczej mil nie nabiję (no chyba, że napiszę na FB, aby wszyscy znajomi jeździli ze mną na zakupy i w zamian za gotówkę, będę płacił za nich kartą).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: igiko oraz 9 gości