Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 05 Wrz 2014 22:08 

04patryk12 napisał(a):
Monty napisał(a):
Mozesz otworzyc szkole nurkowania lub wypozyczalnie samochodow.To sa profesje,ktorymi czesto trudnia sie Polacy w nadmorskich miejscowosciach.
A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.

Z drugiej strony straciłem 5 lat życia żeby się wykształcić, a teraz żałuje że od razu po maturze stąd nie uciekłem.

To po co się tak męczysz ?
Pakuj podręczny i w świat.
Zwłaszcza na Kanarach czeka na Ciebie złoty róg.
Jeśli nie znasz z autopsji to poczytaj chociaż trochę o realiach na tych wyspach. Bezrobociu itp. Nawet rodowici Hiszpanie nie mają pracy, a pełno lokali pod geszefty stoi pustych, bo padły.

http://www.poloniacanarias.com
 PM off
invasion lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#82 PostWysłany: 05 Wrz 2014 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Anonymous napisał(a):
04patryk12 napisał(a):
Monty napisał(a):
Mozesz otworzyc szkole nurkowania lub wypozyczalnie samochodow.To sa profesje,ktorymi czesto trudnia sie Polacy w nadmorskich miejscowosciach.
A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.

Z drugiej strony straciłem 5 lat życia żeby się wykształcić, a teraz żałuje że od razu po maturze stąd nie uciekłem.

To po co się tak męczysz ?
Pakuj podręczny i w świat.
Zwłaszcza na Kanarach czeka na Ciebie złoty róg.
Jeśli nie znasz z autopsji to poczytaj chociaż trochę o realiach na tych wyspach. Bezrobociu itp. Nawet rodowici Hiszpanie nie mają pracy, a pełno lokali pod geszefty stoi pustych, bo padły.

http://www.poloniacanarias.com

A ja nie mam na myśli tylko przenosin na kanary (osobiście nie są one dla mnie jakimś rajem na ziemi) po prostu to jest przykład, który w wątku przejawia się najczęściej.

Chodzi mi generalnie o problem życia od weekendu do weekendu, od podróży do podróży...

Pracuję zawodowo 3 lata, wiedzie mi się nie najgorzej, ale czujemy z żoną że życie nam przecieka przez palce... i zastanawiamy się nieraz co zmienić w życiu, żeby na łożu śmierci stwierdzić że wykorzystałem dany mi czas na maxa.

-- 05 Wrz 2014 22:57 --

Za miesiąc będziemy W USA może zostaniemy na nielegalu :lol:
Monty lubi ten post.

#83 PostWysłany: 08 Wrz 2014 07:21 

Z pomyslem na zostanie w USA na nielegalu spozniles sie o jakies dobre 20 lat. :D

Teraz wyrobic SS, ID, prawo jazdy, konto w banku dla nielegala jest praktycznie niemozliwe.

A bez tych rzeczy nie da sie normalnie funkcjonowac.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 08 Wrz 2014 11:18 

Znajomy był na nielegalu w USA ponad 6 lat. Zastanawiał się co robić dalej, bo w USA coraz gorsze pensje, żadnych perspektyw. Zastanawiał się nad powrotem do PL, w końcu wylądował w Norwegii i tam jest zadowolony:))
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 08 Wrz 2014 12:19 

niebieski
04patryk12 napisał(a):
A ja nie mam na myśli tylko przenosin na kanary (osobiście nie są one dla mnie jakimś rajem na ziemi) po prostu to jest przykład, który w wątku przejawia się najczęściej.

Wątek wysp kanaryjskich wspomniałem w tym wątku również ja, dlatego spieszę zaznaczyć, że odnosiłem się do tytułu wątku czyli życia w czasie emerytury.

Faktycznie widać sporo pustych lokali z tabliczkami "se vende" (lub podobnie jeśli przekręciłem pisownie), natomiast do czasu "emerytury" sytuacja na rynku pracy / turystycznym w tamtym rejonie może zmieniać się jeszcze kilkukrotnie.

Z kolei odnosnie nieruchomości, to jeżeli już miałbym ją tam kupić, to wolałbym wybrać mniejszą, ale na własne potrzeby niż większą i podnajmować w okresach mojej nieobecności.
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

#86 PostWysłany: 08 Wrz 2014 15:01 

Fakt,Kanary nie sa fantastyczne ale mikroklimat przez caly rok jest tam bliski idealowi.I co najwazniejsze-ceny nieruchomosci sa wzglednie konkurencyjne:-)

-- 08 Wrz 2014 15:06 --

namteH napisał(a):
Monty napisał(a):
....A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.

no tak...
a ja słyszałem, że tam na kanarach to ludzie w kolejkach się ustawiają do pensjonatów, szkół nurkowania i oglądania delfinów.
kasę wpychają ci w ręce i pytają się gdzie mój pokój z widokiem na basen?!
nie wiem po co ludzie pracują... na pewno nie dla kasy, bo tam przecież to ona sama do ciebie przychodzi!

Niestety kolego nie znasz pewnych ukladow pomiedzy biurami podrozy a szkolami nurkowania czy wypozyczalniami samochodow prowadzonych przez naszych rodakow.To wlasnie na tej zasadzie czerpia zyski placowki o tym charakterze.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 08 Wrz 2014 15:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Monty napisał(a):
Fakt,Kanary nie sa fantastyczne ale mikroklimat przez caly rok jest tam bliski idealowi.I co najwazniejsze-ceny nieruchomosci sa wzglednie konkurencyjne:-)

-- 08 Wrz 2014 15:06 --

namteH napisał(a):
Monty napisał(a):
....A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.

no tak...
a ja słyszałem, że tam na kanarach to ludzie w kolejkach się ustawiają do pensjonatów, szkół nurkowania i oglądania delfinów.
kasę wpychają ci w ręce i pytają się gdzie mój pokój z widokiem na basen?!
nie wiem po co ludzie pracują... na pewno nie dla kasy, bo tam przecież to ona sama do ciebie przychodzi!

Niestety kolego nie znasz pewnych ukladow pomiedzy biurami podrozy a szkolami nurkowania czy wypozyczalniami samochodow prowadzonych przez naszych rodakow.To wlasnie na tej zasadzie czerpia zyski placowki o tym charakterze.

opowiedz nam o tym bo to bardzo interesujące.

#88 PostWysłany: 08 Wrz 2014 15:39 

Wykup wycieczke z biura podrozy i na miejscu Ci opowiedza :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 30 Wrz 2014 09:38 

Wszędzie byle nie w Polsce, chyba, że ktos lubi głodować. Po przeliczeniu całkiem dobrze można żyć w Indiach :D
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 04 Sty 2015 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Specjaliści z International Living, potwierdzają typ z pierwszego postu i stawiają na Ekwador:

http://www.tvp.info/18305778/w-tych-kra ... ego-ladnie
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 10 Mar 2018 20:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Od 3 lat nikt tu nie zagladal. Sytuacja jest dynamiczna. Powazny ranking, powaznego portalu, w powaznej kwestii:
https://www.gobankingrates.com/saving-m ... ive-in/#51
BrunoJ lubi ten post.

#92 PostWysłany: 10 Mar 2018 20:33 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Czyzbys sie przygotowywał ? ;)

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#93 PostWysłany: 10 Mar 2018 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
szkoda, że jesteśmy tak wysoko w tym rankingu
 Profil Relacje PM off
01ERES lubi ten post.

#94 PostWysłany: 10 Mar 2018 20:46 

Ten ranking jest tylko teoretycznie poważny. Nie chce mi się wierzyć, że Polska jest droższa niż taki Czad albo Sudan - kwestia dostępności cen wymaganych w excelu, który odpowiada za miejsce na liście.
Są kraje, takie jak nasz, gdzie nie ma dual pricing i nieważne skąd jesteś to płacisz tyle samo. A są takie, że jak pojechał ekspert od rankingu, to za białą skórę wystającą spod czapki z daszkiem dostał cenę x20, wpisał ją w ankietę i wyszło jak wyszło. Dlatego tak niewielka reprezentacja Afryki, brak kilku krajów Azji i Am. Płd.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#95 PostWysłany: 10 Mar 2018 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest ranking dla Yankesow, wg metodologii ktora tamze zostala opisana. Zgadzam sie, ze Polacy powinni miec swoj. Kiedys mialem taka fantazje by na stare lata osiasc na Krymie, teraz Gruzja wydaje sie byc sensowna. ;)

#96 PostWysłany: 10 Mar 2018 21:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Na pewno do tych stystyk nalezy podchodzic z duuuza rezerwa i przede wszystkim wziasc pod uwage wskaznik bezpieczenstwa. 8-)
Polska na 22 miejscu, Bialorus 27, Albania 30, Wegry na 50, a np. Equador 48.
Poza tym inne koszty i oplaty moga obowiazywac lokasow, a inne obcokrajowcow. ;)

01ERES napisał(a):
Kiedys mialem taka fantazje by na stare lata osiasc na Krymie, teraz Gruzja wydaje sie byc sensowna. ;)

Wg. tej statystyki zastanawiam sie nad Arabia Saudyjska. :D

Załączniki:
Live.JPG
Live.JPG [ 74.82 KiB | Obejrzany 1146 razy ]

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 10 Mar 2018 21:59 
Awatar użytkownika

srebrny
filipiny - jeszcze katolicki kraj z pięknymi wyspami

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 11 Mar 2018 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 201 600
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
O ile pierwsze kilka lat na emeryturze upływają we względnym zdrowiu, to końcówka, nieraz nie krótka, to zemsta Boga na ludziach. I tu bezwzględnie potrzebna jest rodzina. Wiec może, zamiast kupować dom na drugim końcu świata, zainwestować w swoją nieruchomość tak, aby kiedy przyjdzie (może nie przyjść, albo szybko minąć) chęć wyjechać na pół roku do ciepłego, wynająć ją za przyzwoite pieniądze. Albo jak robi pół europy i ameryki wsiąść w kampera i jechać, jechać, jechać. A później wrócić. Do domu.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#99 PostWysłany: 11 Mar 2018 19:45 

niebieski
@cccc Zastanawia mnie brak Tajlandii w tym rankingu. Przecież jedzenie kosztuje tam śrubki. Hotele też po taniości, zatem koszt wynajmu mieszkania też nie powinien być duży. Transport tani jak barszcz. Aaa, już wiem! Piwo stosunkowo drogie (porównując z Polską)!
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 11 Mar 2018 19:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@d-t-x, dokladnie tak jak zauwazyles, przykladowo Vietnam niby 2 x drozszy od PL. :o
Od razu widac, ze ta statystyka to dzielo Amerykanina. :D
Tutaj, bardziej plausible:

https://www.independent.co.uk/life-styl ... 58091.html

Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości