Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:03 

Mój obecny plan to spakować się, polecieć do Tajlandii i tam dokończyć żywota.
Niezależnie od posiadanego budżetu :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:22 

niebieski
Pisaliście o wschodniej Hiszpanii i głównym zarzutem była mnogość Niemców i Anglików. W związku z tym ciekawą opcją wydaje się być hiszpańska Galicja - turystów zdecydowanie mniej, przypuszczam, że także mniej obcokrajowców osiedlających się tam na stałe. Sprawdzałem na szybko ceny nieruchomości i wydają się być tańsze niż w rejonie Alicante. Minusem mogą być gorsze połączenia z Polską (na chwilę obecną, bo za 20-40 lat zapewne wiele się zmieni w tej kwestii) - jedynym międzynarodowym lotniskiem jest to w Santiago de Compostella, aczkolwiek do Porto wcale nie jest aż tak daleko. Klimat też na pierwszy rzut oka fajny - małe amplitudy temperatur, w miarę ciepłe zimy... woda w oceanie co prawda chłodniejsza niż w Morzu Śródziemnym, ale moim zdaniem po sześćdziesiątce i w przypadku mieszkania tam na stałe będzie to miało zdecydowanie mniejsze znaczenie:)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
a gdzie szukać cen nieruchomości w Hiszpanii? możecie polecić jakieś portale ogłoszeniowe ?

#64 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:16 

niebieski
Osobiście zgadzam się ze stanowiskiem tej części osób, które myśląc o "emerycie" mają przed oczami aktywne fizycznie i psychicznie osoby. A co za tym idzie - przynajmniej na dzień dzisiejszy - również chętnie przeprowadzę się w cieplejsze i pogodniejsze miejsce niż Polska.

Patrząc praktycznie, najwygodniej (najmniej formalności) przeprowadzić się w obrębie Unii Europejskiej - gdybym miał decyzję podjąć dzisiaj wybór padłby na Wyspy Kanaryjskie, a konkretnie na Lanzarote (choć nie wszystkie z nich jeszcze odwiedziłem). Status rezydenta również wprowadza dodatkowe korzyści, choć nie weryfikowałem jeszcze wymagań.

Jednocześnie jestem świadomy, że sytuacja globalna przez te 30 lat może jeszcze znacznie ulec zmianie dlatego pozostawiam to póki co w sferze marzeń czy raczej (zgodnie z nazwą działu) luźnej pogawędki. ;)
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#65 PostWysłany: 28 Sie 2014 15:32 
Awatar użytkownika

vivere napisał(a):
a gdzie szukać cen nieruchomości w Hiszpanii? możecie polecić jakieś portale ogłoszeniowe ?

Najprościej tutaj http://www.idealista.com/, a najlepsze ceny można znaleźć na aukcjach organizowanych przez banki :D
 Profil Relacje PM off
vivere lubi ten post.

#66 PostWysłany: 28 Sie 2014 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 156
Kilometry: 375 442
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Zamiast Hiszpanii moze Portugalia?? Na pewno będzie tańsza w sensie życie + mieszkanie.

#67 PostWysłany: 31 Sie 2014 19:11 

karollo napisał(a):
Zamiast Hiszpanii moze Portugalia?? Na pewno będzie tańsza w sensie życie + mieszkanie.

Zawsze wydawało mi się, że Portugalia jest krajem dość drogim - droższym niż Hiszpania.

#68 PostWysłany: 31 Sie 2014 23:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
lami napisał(a):
karollo napisał(a):

Zawsze wydawało mi się, że Portugalia jest krajem dość drogim - droższym niż Hiszpania.

akurat jest odwrotnie.

#69 PostWysłany: 02 Wrz 2014 23:27 

niebieski
przeczytałem wątek; nikt nie wspomniał filmu "Hotel Marigold" (zresztą uroczego)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 02 Wrz 2014 23:46 

W zasadzie to ten wątek powinien mieć tytuł "Gdzie za rok na emeryturę" ;) I m sorry ale kto by chciał do Skandynawii na emeryturę? Przecież tam zimno:D
 PM off  

#71 PostWysłany: 03 Wrz 2014 10:46 
Awatar użytkownika

Ja też marzę o emeryturze w podróży

-- 03 Wrz 2014 10:48 --

Trochę jak Niemcy ;) zawsze spotykam wiele takich wycieczek w polskich górach i nad morzem ;)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 03 Wrz 2014 10:57 

Loty: 2
Kilometry: 3 770
Krajów: 2 / 0.9%
dokładnie, a to nie lepiej być w pl i latać co chwile :)?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 05 Wrz 2014 20:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
lista najtańszych mieszkań na hiszpańskim wybrzeżu. najtańsze od nieco ponad 100 000zl
http://www.idealista.com/news/inmobilia ... or=ad-186-[www.idealista.com/news/inmobiliario/top-idealista/2014/06/19/729181-pisos-nuevos-y-baratos-en-costa]-[]-[0]-[prisa__elpais.com]-[]-[destacado_home_elpais_titulo]&source=101

#74 PostWysłany: 05 Wrz 2014 20:46 

Zakup nieruchomosci(nawet skromnej gabarytowo) na poludniu Europy ze wzglednie bliskim dostepem do morza/oceanu jest wg mnie doskonala inwestycja.Korzystasz kiedy chcesz a pozostale tygodnie sa do rozdysponowania dla wynajmujacych.Mysle,ze nawet tu na Forum wiele osob by reflektowalo na prywatne mieszkanie niz droga oferte hotelu.Ja ze wzgledu na niechec do zimy planuje zakup na jednej z Wysp Kanaryjskich.Ceny sa przystepne a klimat zima bajeczny(no moze poza wiatrem na Fuerte)
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#75 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
A ktoś orientował się może, jak wygląda temat zakupu i prowadzenia pensjonatu np na kanarach? Koszt zakupu i czy da się z tego przeżyć?

Mam coraz częściej myśli żeby to wszystko rzucić w cholerę (w sensie robota na etacie do nie wiadomo kiedy) i zacząć życie z żoną gdzieś w ciekawszym otoczeniu nie czekając na emeryturę.
2 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:51 

Mozesz otworzyc szkole nurkowania lub wypozyczalnie samochodow.To sa profesje, ktorymi czesto trudnia sie Polacy w nadmorskich miejscowosciach.
A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Monty napisał(a):
....A zycie w Polsce na etacie to faktycznie koszmar.

no tak...
a ja słyszałem, że tam na kanarach to ludzie w kolejkach się ustawiają do pensjonatów, szkół nurkowania i oglądania delfinów.
kasę wpychają ci w ręce i pytają się gdzie mój pokój z widokiem na basen?!
nie wiem po co ludzie pracują... na pewno nie dla kasy, bo tam przecież to ona sama do ciebie przychodzi!

#78 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:58 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Monty napisał(a):
Mozesz otworzyc szkole nurkowania lub wypozyczalnie samochodow.To sa profesje,ktorymi czesto trudnia sie Polacy w nadmorskich miejscowosciach.
Z drugiej strony straciłem 5 lat życia żeby się wykształcić, a teraz żałuje że od razu po maturze stąd nie uciekłem.

#79 PostWysłany: 05 Wrz 2014 22:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
04patryk12 napisał(a):
Monty napisał(a):
Mozesz otworzyc szkole nurkowania lub wypozyczalnie samochodow.To sa profesje,ktorymi czesto trudnia sie Polacy w nadmorskich miejscowosciach.

Z drugiej strony straciłem 5 lat życia żeby się wykształcić, a teraz żałuje że od razu po maturze stąd nie uciekłem.

19 lat... 5zł w kieszeni...
tak zaczynał niejeden wielki tego świata! :lol:

#80 PostWysłany: 05 Wrz 2014 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 62 439
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
namteH napisał(a):
04patryk12 napisał(a):
Monty napisał(a):

19 lat... 5zł w kieszeni... tak zaczynał niejeden wielki tego świata! :lol:

Tylko ratio tych którym się udało, a ci którzy wrócili do domu, bo sobie nie poradzili to pewnie jakieś 1:1.000.000

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości