Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
bedac na emeryturze nie "zacumujemy" w jednym miejscu
wiecej optymizmu - o ile nas onkolog nie ukrzyzuje wiadomoscia
to wymieniajac deale na F4F bedziemy spac i latac za free
z miejsca w miejsce ;)
 Profil Relacje PM off
lukas63 lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Marzy mi się starość w jakimś miłym, ciepłym miejscu. Podejrzewam, że większość z Nas na starość odrobinę "zdziadzieje", osiądzie. Będą rodziny, dzieci, wnuki, pra... Mimo tego jakaś część z Nas mimo osiągniętego wieku czuje się wciąż bardzo młodo i raczej nie będzie im się to zmieniać. Mówię tutaj o stanie umysłu.
Na swoim przykładzie:
Mając blisko 30 lat, wymarzoną pracę, w której będę działał aż do emerytury czuję się wciąż jak licealista!
Mam nadzieję, że będzie tak zawsze.
W takiej sytuacji opuszczenie kraju (nie posiadając rodziny) będzie łatwe i przyjemne (tak sądzę).
Oby poziom naszych emerytur był wysoki!

#23 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:26 
Awatar użytkownika

srebrny
rozczaruje Cie ale nie będzie naszych emerytur -a raczej będą na poziomie minimalnym, ze nie starczy nawet na opłaty za mieszkanie
jak w stanach

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:30 

Loty: 213
Kilometry: 455 727
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Do tego czasu chyba powinno powstać już emeryt4free z kodami zniżkowymi na jakieś Druskienniki czy Baden-Baden. ;)
Byle bez przesiadek i spania na lotniskach. :lol:
4 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:36 

Ja bym celował w Amerykę Południową. Cieplejsze rejony Chile, Argentyny, Urugwaju... Najlepiej nad jakąś rzeką żeby łowić sobie świeży obiad.

Będąc w ubiegłym roku nad rzeką Paragwaj widziałem mnóstwo ludzi którzy wynajmowali pokoje w pływających hotelach i relaksowali się łowiąc ryby. Nocleg jest, woda w rzece gorąca, jadło na miejscu, piękna dzika przyroda... Czego chcieć więcej : )
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 160 156
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
becek napisał(a):
rozczaruje Cie ale nie będzie naszych emerytur -a raczej będą na poziomie minimalnym, ze nie starczy nawet na opłaty za mieszkanie
jak w stanach

Smutne, ale prawdziwe.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:46 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Ja się przypadkiem (młody i naiwny byłem i "doradca finansowy" mnie namówił) wplątałem się w program systematycznego oszczędzania. Męczy mnie to straszliwie, bo zamiast przeznaczać wolne środki na podróże muszę 500 zł miesięcznie na przyszłą emeryturę oszczędzać. W przyszłym roku mija 6 lat od momentu rozpoczęcie odkładania i będę mógł zlikwidować polisę bez większych strat. Plan jest taki żeby kupić jakąś ruderę na południu Europy (myśleliśmy o Sycylii), wyremontować, coś tam zarabiać w sezonie na wynajmie a na emeryturę mieć mieszkanie w ciepłym klimacie :) zobaczymy co jak życie zweryfikuje plan.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Sie 2014 10:56 
Awatar użytkownika

srebrny
akurat Sycylia jak i teren od campanii w dol to moim zdaniem kiepski interes dla obcych

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:06 

Ja chcę spędzić jesień życia we Lwowie.
 PM off  

#30 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Drodzy moi o czym my mówimy, jaka emerytura :)

Zakładam, że większość tu piszących to przedział wiekowy 20-40 lat, więc do emerytury bardzo daleko. Zwykli etaciarze nie mają co marzyć o emeryturce w wieku 67 lat. Wiek emerytalny konsekwentnie będzie zwiększany wraz z rosnącym deficytem ZUS spowodowanym starzeniem się społeczeństwa i wzrostem długości życia. Najlepsza inwestycja to dzieci, które będą staruszków utrzymywać, na nasze Państwo nie ma co liczyć :)

Jedynie służby mundurowe lub specjalne, mogą liczyć na emeryturę w rozsądnym wieku.
jobi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:35 
Awatar użytkownika

Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Niestety, ale ze swoimi 38 latami na karku muszę się zgodzić z powyższym. Ja już na Zakład Utylizacji Składek nie liczę a co mają powiedzieć młodsi.... A spodziewam się wieku emerytalnego w swoim przypadku w granicach 70-75 :evil:
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:56 

W temacie przyszłych emerytów......
Umiesz liczyć?
To licz na siebie :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:57 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Pamiętajcie, że rozsądny człowiek w swoim życiu zgromadzi jakiś tam majątek tj. oszczędności i nieruchomości. Ponadto na świecie są i wciąż będą kraje, w których życie jest/ będzie tańsze niż w Polsce.
Reasumując jeśli w Polsce będziesz w stanie wegetować, to znajdą się na świecie miejsca gdzie będzie Ci się żyło lepiej... o ile zdrowie dopisze! :lol:

#34 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Wszyscy, macie rację, jak dla mnie jeśli nie będziesz miał w skarpecie/lokacie/polisie/nieruchomości to od państwa nie dostaniesz NIC, kierunek jest jeden, zmniejszać wypłaty, łatać dziury i wcześniej wysyłać dzieci do szkoły, a potem do płacenia składek.

Emeryturę każdy może sobie sam zafundować, wtedy kiedy będzie go na to stać i żaden pAN w okienku nie powie, że masz czekać na to kolejny rok czy pięć.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 27 Sie 2014 12:22 

live fast, die young

zycie po 70 to w wiekszosci przypadkow siedzenie w domu i ogladanie telenowel.. nie ma znaczenia czy to sie odbywa na czarnobialym CRT przy filiznace herbaty, czy na poteznym projektorze z lampka dwustuletniego szampana, a wszystkie hobby jakie mamy teraz jak podrozowanie, sex badz sporty extremalne beda wspomnieniem ktore kiedys moglismy zrobic.. a cale zgromadzone miliony bedziemy wydawac na chrupki i ciatska wnukow

ten post zawiera moj poglad, nie namawiam nikogo do niego, nie uwazam ze wasze sa niesluszne itd. - kazdy robi to co lubi, ja tez :)
 PM off
jacek96 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 27 Sie 2014 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Nie jest tak źle. Wbrew pozorom dzisiejszy emeryt nie jest takim samym emerytem jak 15 czy 20 lat temu. Ludzie starsi dziś nie chcą czuć się odsunięci na boczny tor i wielu z nich (a to jest przede wszystkich kwestia chęci i stanu umysłu) robią na emeryturze dziś to na co kiedyś nigdy nie mieli czasu lub nie wiedzieli że tak można.

Masa starszych ludzi (o ile mają taką możliwość) uczestniczy w zajęciach uniwersytetów III wieku. Tam się integrują, uczestniczą w zajęciach, spotkaniach, do tego dochodzi basen, gimnastyka, wycieczki, uczą korzystać z netu itd. itp.

Wyobrażacie sobie emeryta nawet 10 lat temu z komórką i internetem ? Dziś telefon ma każda babcia a część sprawdza np. rozkład jazdy na przystanku autobusowym w necie korzystając z telefonu. Technika idzie do przodu a z nim i ludzkie przyzwyczajenia.

Co do Zakładu Utylizacji Szmalu - na pewno nie ma co na niego liczyć.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Sie 2014 13:07 

A co powiecie na Bułgarię? :D
Słońce, pyszne jedzenie, bałkańskie klimaty, tanio i blisko do ukochanej Polszy :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 27 Sie 2014 13:27 

Anonymous napisał(a):
live fast, die young

zycie po 70 to w wiekszosci przypadkow siedzenie w domu i ogladanie telenowel.. nie ma znaczenia czy to sie odbywa na czarnobialym CRT przy filiznace herbaty, czy na poteznym projektorze z lampka dwustuletniego szampana, a wszystkie hobby jakie mamy teraz jak podrozowanie, sex badz sporty extremalne beda wspomnieniem ktore kiedys moglismy zrobic.. a cale zgromadzone miliony bedziemy wydawac na chrupki i ciatska wnukow

ten post zawiera moj poglad, nie namawiam nikogo do niego, nie uwazam ze wasze sa niesluszne itd. - kazdy robi to co lubi, ja tez :)

Ciekawe są te wyobrażenia "młodzieży" o życiu ludzi starszych "trochę" od siebie.
Tylko weż pod uwagę, że masa tych "dziadków" też ma kupę energii i nie najgorsze zdrowie.
Odchowane dzieci , pospłacane kredyty, komfort finansowy., wolny czas. A te wszystkie "wspaniałości", prawdopodobnie jeszcze przed Tobą. ;)
Nie muszą węszyć za lotem tańszym o 20 zł, za to z 4 nockami na lotnisku. :D
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 27 Sie 2014 13:41 
Awatar użytkownika

Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
KarolinaKarolina napisał(a):
A co powiecie na Bułgarię? :D
Słońce, pyszne jedzenie, bałkańskie klimaty, tanio i blisko do ukochanej Polszy :)

Jeśli już marzymy, to ja zadowoliłbym się niewielka posiadłością w Toskanii. Kamienny domek i winnica :)

Przy okazji mógłbym dać zarobić rodakom przy zbiorach winogron :P

#40 PostWysłany: 27 Sie 2014 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
To dwa przykłady z otoczenia moje babcie mieszkają w Warszawie, obie ponad 85 lat, aktywne, każda jest w pełni wystarczalna, robi zakupy, pielęgnuje działkę...
Drugi biegun, tata kolegi 63 lata i zażądał od syna domu opieki z wiktem i opierunkiem na poziomie.
I niby każde "zdrowe".

A jakim emerytem będziesz Ty?

Kierunki europejskie za 30 lat będą zdecydowanie droższe, nawet Bułgaria, Albania... Polska nie będzie już tak szybko leciała w górę, a tańsze kraje będą nas goniły.

Osoby mające rodzinę pewnie będą wolały mieszkać 2 tysiące km niż kilkanaście dalej. I spotkać się na Święta po 2 godzinach lotu niż po całodziennej męczącej eskapadzie, no i cena lotu inna. Chociaż przy obecnych promocjach to może za 30 lat będziemy na prawdę latać 4free.
 Profil Relacje PM off
sive lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości