Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2014 20:39 

Hej,
po zeszłorocznym wypadzie na Filipiny zauroczyła na Azja SE.
W tym roku wybieramy się na 3 tygodnie w kilka miejsc, ale nie możemy ułożyć części planu.
Przylatujemy do Bangkoku 11.12 - chcemy przeznaczyć na niego 3-4 dni, skosztować jedzenia tajskiego, pochodzić po mieście i pozwiedzać -co polecacie zobaczyć?
Następnie 14 planujemy wyruszyć dalej z BKK.
Chcieliśmy jechać na Perhentian, ale w tym czasie są tam monsuny, więc niestety odpada.
I tu pojawia się pytanie dokąd?
Chcemy polecieć na 7-8 dni w miejsce z piękną białą plażą, czystą wodą i ciekawymi miejscami do snorkelingu, ew. spróbować nurkowania (właśnie coś w stylu perhentian).
Koh Phangan? Koh Tao? czy tam też będzie brzydko w tym okresie?

Od 22 do 28 jesteśmy na Bali, żeby pozwiedzać i spróbować surfingu. 30 wracamy do Polski.

Proszę, doradźcie

pzdr,
Bartek

@edit Raczej budżetowo ;)
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 21 Sie 2014 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.4%
niebieski
Koh Tao, Koh Phangan czy też Koh Samui w tym okresie nie koniecznie, bo to jeszcze pora deszczowa w tym rejonie. Lepiej zachodnie wybrzeże lub też północna część Zatoki Tajlandzkiej (np. Koh Samet, Koh Chang) - tam jest inna pora monsunów, niż na południowym wschodzie.
Na zachodzie miejsc od groma, na przykład:
Similiany - jeszcze nie byłem, ale słyszałem sporo dobrego, nie wiem jak z opcjami budżetowymi
Krabi i okolice np. Railay, Koh Phi Phi itp. -snorkowanie z brzegu moim zdaniem słabe, trzeba płynąć łodzią.
Phuket - nie jest zły, ale co kto lubi, jak ma być tanio, to raczej nie ma co liczyć na spokojny i tani nocleg na pustej plaży.
Koh Lanta - nie byłem, ale podobno też jest fajnie, nie wiem jak ze snorkowaniem.
Koh Ngai i Koh Mook - mój faworyt - snorkowanie dobre i z plaży. Nurkowanie też.
Koh Lipe - zaczyna się robić coraz tłoczniejsza, ale i tak dalej jest pięknie.
W 7-8 dni można spokojnie ogarnąć powiedzmy 2-3 miejsca.
Ważne też skąd macie wylot na Bali, bo jeśli dotrzecie na dalekie południe to można pomyśleć o powrocie do Bangkoku czy skąd tam macie dalszy lot samolotem np. z Air Asia.
3-4 dni na Bangkok to sporo, było już na forum sporo wątków, podobnie jak o plażowaniu. Pewniaki moim zdaniem to:
Kompleks pałacowy i świątynie, dzielnice nocnych rozrywek (chociażby z ciekawości, bo to już w sumie atrakcja dla turystów ;) ), napić się piwka w wesołych barach, można pomyśleć o floating market, można też skoczyć na jeden dzień do Ayutthaya.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sie 2014 11:27 

DZieki za odpowiedz.
Przelotu na Bali jeszcze nie mamy co ułatwia sprawę.
A jak z wyspami Malezji czy Indonezji? Jakieś propozycje?
A co do Bali, próbował ktoś surfingu? Gdzie mozna niedrogo wziąć lekcje i wypożyczać deskę?

Bartek
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sie 2014 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
No to można jeszcze pokombinować przelot z Kuala Lumpur i dołożyć je do planu :) Może to być lepsza i ciekawsza opcja niż wracać się do Bangkoku.
Można skoczyć na Langkawi, ale snorkowanie tam nie za bardzo, chyba że droga eskapada łodzią. Za to ładne plaże, mili ludzie i można się tam dostać z Koh Lipe w pół dnia. Na Langkawi jest lotnisko, a z niego często i tanio Air Asia do KL, są też chyba połączenia TigerAir do Singapuru i dalej na Bali. Można też dojechać do miasta Hat Yai w Tajlandii i stamtąd Air Asia do KL lub też autobus.
Wysp wschodniej Malezji raczej nie polecam na grudzień z uwagi na monsun. Na zachodzie poza Langkawi można zahaczyć o Penang.
Całkiem fajnie jest też na Pangor, ale polecałbym jednak jakieś wyspy Tajlandii i potem przedostać się do Malezji by stamtąd lecieć na Bali. Np. z Bangoku na Koh Lipe (z przelotem Air Asia), potem prom na Langkawi, potem przelot do KL i potem na Bali.
Opcja prostsza i raczej tańsza - z Bangkoku na Koh Chang, poleniuchować trochę i potem do Bangkoku na samolot. Na Koh Chang jeszcze nie byłem, więc nie znam go z doświadczenia, ale wybieram się tam w listopadzie ;)
Opcji i kombinacji jest sporo, w tym tańsze z przejazdami po Tajlandii autobusami, jak coś to pisz, chętnie pomogę.
W Indonezji można skoczyć na Gilis, są one mniej deszczowe nawet w monsunie niż Bali czy Lombok. Snorki bardzo fajne i to z plaży, szkół nurkowych też sporo. Na surfingu się nie znam, widziałem sporo surferów w Kucie na Bali, ale Kuty absolutnie nie polecam, chyba że na jedną noc po/przed wylotem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sie 2014 11:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie nurkuję, ale na Koh Lancie rozmawiałam z osobami, które to robią i podobno do nurkowania to teraz najlepsze miejsce. Sama wyspa zresztą bardzo ładna (dla mnie chyba najładniejsza ze zwiedzanych). Można sobie zrobić wycieczkę longtailem albo kajakiem przez las namorzynowy (mnóstwo skoczków mułowych, małp, pływająca farma ryb), można pieszo pozwiedzać Park Narodowy, wynająć skuter i pozwiedzać wyspę itp. Ceny ok - zarówno noclegów (piękne bungalowy bezpośrednio na plaży), jak i jedzenia. Woda czysta, plaże cudowne (co do jednego tylko nie mam pewności - Wy będziecie tam w sezonie, więc nie wiem, jak z ilością turystów). Z Koh Lanty odchodzi prom na Koh Phi Phi (350 bathów) i tam faktycznie snorkowanie jest niesamowite, ale z łodzi. Przy brzegu natomiast można karmić ryby z ręki :)

#6 PostWysłany: 21 Sie 2014 11:56 

Ciekawa opcja z ta Koh Lipe, zdecydowanie bardziej mi sie podoba niż północ Tajlandii, a pozniej wracać przez BKK.
Na Bali raczej polecimy z KL, a noclegi mamy niestety na obrzeżach Kuty, kupione po kilka zł w promocji z przed kilku dni na hotels.com. Ale planujemy codziennie rano gdzies wyruszyć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sie 2014 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Bartq napisał(a):
Ciekawa opcja z ta Koh Lipe, zdecydowanie bardziej mi sie podoba niż północ Tajlandii, a pozniej wracać przez BKK.
Na Bali raczej polecimy z KL, a noclegi mamy niestety na obrzeżach Kuty, kupione po kilka zł w promocji z przed kilku dni na hotels.com. Ale planujemy codziennie rano gdzies wyruszyć.

Poważnie zatem bym się zastanowił nad zmianą miejsca zamieszkania z Kuty na coś innego ;) Oczywiście jak już zapłacone to trochę po herbacie, ale jak za kilka zł... Można sprawdzić jak Wam się nie spodoba to wtedy zmienić na inną lokalizację.
Na codzienne wyprawy najlepiej wypożyczyć skuter - kosztuje grosze, a daje pełną swobodę.

-- 21 Sie 2014 11:26 --

Odnośnie trasy BKK-Lipe:
1. Opcja najłatwiejsza, Air Asia Island transfer - w cenie przelot do Hat Yai, busik, prom. Ceny 14.12.2014 od 200 do 240 pln (z bagażem).
2. Trochę taniej może być na własną rękę - przelot do Hat Yai lub Trang Air Asia i potem na Lipe samodzielnie - tak czy siak trzeba się dostać do przystani w Pak Bara
3. Autobus z Bangkoku - od 600 bhat, ale 15 h jazdy, kurs jest do miasta Satun, ale trzeba się przesiąść wcześniej na minibus/tuk tuk do Pak Bara. Można też dojechać do Trang ok. 12 h bus, lub ok 15 h nocny pociąg. Potem minibus do Pak Bara (ok. 300 Bhat). Cenowo wyjdzie pewnie ok. połowy ceny za Air Asia Transfer...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Sie 2014 12:43 

Tak jak mówisz, jak sie nam nie spodoba w Kucie to przeżyjemy te parędziesiąt zł i sie przyniesiemy.
Jest tez opcja zeby po bkk lecieć na Borneo, podobno genialnie, tylko jeszcze nie wiem jak tam bedzie z pogoda.
Ehh im wiecej opcji tym trudniej sie zdecydować...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sie 2014 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Na Borneo nie byłem, ale generalnie ma mniej więcej ten sam okres monsunów co wschód Malezji "kontynentalnej", a więc pewnie będzie częściej padać. Zresztą w tym rejonie świata zawsze może padać, nawet w porze "suchej" ;) I zawsze będzie gorąco, tylko czasem bardzo gorąco, a czasem tylko gorąco :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sie 2014 17:27 

Najprawdopodobniej zdecydujemy się na Koh Lipe i Koh Ngai,
jednak byłbym wdzięczny za więcej opinii, szczególnie o Malezji i zachodniej Indonezji.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2014 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Poza wymienionymi, które sprawdzałem osobiście, to ostatnio czytałem o Pulau Weh, to już taki zachód Indonezji, że dalej trudno. Opinie są super, my na pewno spróbujemy ją zahaczyć podczas następnej eskapady.
Są loty z Air Asia z KL do Banda Aceh.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sie 2014 16:20 

Zbanowany
Może jednak Phuket lub Krabi jako baza wypadowa? Stamtąd jedno- lub kilkudniowe tripy na okoliczne wyspy. http://www.phukettoursdirect.com/ Nie patrz na ceny, na miejscu będą one 2 x niższe. Polecam Similany, rewelacyjny snorkeling z łodzi.
Co do Malezji to w grudniu monsun będzie wisiał nad wschodnim wybrzeżem, więc Perhentiany to nienajlepszy pomysł. Może zamiast tego Langkawi. Byłem, spróbowałem, wróciłem i mogę powiedzieć, że ta wyspa trochę przypomina tajski Phuket tyle, że bez tłumu turystów i bez transportu lokalnego. Poza tym leży blisko Ko Lipe dokąd kursuje bezpośredni prom.
Jeśli chodzi o Bali to najwięcej surferów widziałem na plaży w Kucie. Plaża ta jest, co tu dużo mówić, brzydka i jedynie tłumy surferów chętnie tam ciągną ze względu na wysokie fale. Jeśli komuś marzy się plażing/smażing to Bali jest złym wyborem. Plaże tam są co najwyżej przeciętne, ale jednocześnie Bali to moja ulubiona wyspa Azji Południowo - Wschodniej, bo o jej pięknie decyduje coś zupełnie innego. Pojedź, przekonasz się sam.
Wiele osób zachwala pobliskie wysepki Gili. Ja powiem tak - byłem tam raz i nie ciągnie mnie, żeby odwiedzić je ponownie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2014 17:58 

Potwierdzam, że Pulau Weh przepiękne! Z Aceh prom i w 2h jesteś na wyspie, byliśmy w Iboih i Sabang - tu genialne miejsce u Freddiego (!) i rajska plaża. Zero tłumów. Absolutny reset i kuchnia fusion serwowana przez właściciela, okraszona obłędnymi historiami. Samo Pulau Weh w sam raz do zwiedzenia skuterem, odbudowane po tsunami z 2004r, ma sporo atrakcji. Wciąż na uboczu masowej turystyki, i świetnie.

Czy Bali to obowiązkowy punkt programu? Skąd macie powrót? Nas absolutnie zauroczyła Sumatra, a z Bali uciekaliśmy po 1 dniu... Świetny surfing jest na pięknych Mentawajach (do sprawdzenia w Google) - zachodnie wybrzeże Sumatry, mekka Austarlijczyków w Indonezji. No i kultura plemienna - na pewno jest co zobaczyć, póki jeszcze cywilizacja do reszty nie pochłonie tych rejonów. Jeśli lecielibyście do Medan np, można zobaczyć wulkan Sinabung, po wybuchu na przełomie 2013/2014, wulkaniczne jezioro Toba. I obowiązkowo orangutany - do wyboru mniej i bardziej wymagające trekkingi po dżungli w okolicach Bukit Lawang - ogólnie centralna Sumatra. Odległości na tyle duże, że trzeba opracować lotnicze poruszanie się między większymi miastami, w każdym jest lotnisko, bilety na szczęście tanie.
Jeśli chcecie się ograniczyć do Pulau Weh zachęcam, i na wspaniały wypoczynek, i snorkeling, i nurkowanie. Dotarliśmy tam właśnie z Tajlandii, wcześniej odpoczywaliśmy chwilę na Koh Lanta - bez porównania. Trasa z Bangkoku przez Koh Lantę do Georgetown, Cameron Highlands, Kuala Lumpur, stamtąd Sumatra - wyspa Weh w pierwszej kolejności.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Sie 2014 20:26 

Powrót mamy 30.12 z Bandar Lampung czyli Sumatra, jak do tej pory nie kupiliśmy jeszcze żadnych lotów wewnętrznych. Co do Bali to opinie sa tak podzielone, ze chcemy sami wyrobić sobie zdanie na jej temat. Oczywiście nie oczekujemy pięknych ani ładnych plaż. A co do wyspy weh, orientujecie sie czy jest tam szansa na naukę nurkowania / surfingu w grudniu - to dopiero początek wiec duże fale sa wręcz niewskazane.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Sie 2014 09:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Na Bali, a już zwłaszcza na sąsiednim Lombok bywają na prawdę ładne plaże, ale nie Kuta. Co do łączenia nurkowania z surfingiem, to najczęściej miejsca te w sensie plaży się wykluczają lekko. Jak są fale to raczej kiepsko z przejrzystością i odwrotnie. Oczywiście na nurkowania często się płynie się łodzią/statkiem w wyznaczone miejsca i wtedy jest ok.
Praktycznie każde centrum nurkowe na świecie ma opcje Discover Scuba Diving lub Intro - jedno nurkowanie "w plenerze" dla zapoznania się z tematem jak również pełny kurs Open Water (2-3 dni). Na Pulau Weh zapewne też, zwłaszcza, że to dość popularna destynacja nurkowa z tego co słyszałem.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:51 

Na Weh nurkowanie jak najbardziej, Iboih to główne centrum nurkowe/snorkellingowe, położone w zasadzie przy całej rozciągłości plaży. Wszystko dość niewielkie, z 10 firm może, klilka sklepów i restauracji, nie ma mowy o masówce, raczej przyjacielskie, prawie rodzinne klimaty, gdzie po 2 dniach każdy zna każdego. Na nurkowanie wypływa się najczęściej w okolice nieodległej wyspepki Rubiah, jakieś 15-20 minut łodzią. Trzeba pamietać, że na Weh i całym Aceh obowiązuje szariat, więc żadnego chodzenia w bikini czy opalania w stroju na plaży, niemniej na Rubiah już tak :).
W Sabang u Freddiego plaża już 'bikini-friendly', Freddie organizuje i nurkowanie i snorkelling. Musisz pamiętać, że grudzień to sezon sztormowy zasadniczo, z nierówną pogodą - są większe fale, więc może łatwiej o naukę surfingu niż pływanie z rurką. My byliśmy na Weh 2 tygodnie na samym początku lutego, teoretycznie ten sam sezon, fale fajne, ale w Iboih już spokojnie, tam zresztą rafa bardzo bogata i dość płytko, więc miejsce raczej nie na surfing, ale mogę się mylić. Zawsze można spróbować do Freddiego napisać z zapytaniem, przefajny i niezwykle życzliwy gość z RPA, czy to przez stronę Freddies Santai Sumurtiga czy profil na Fb.
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości