Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Trapani
#1 PostWysłany: 16 Lut 2014 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
Krajów: 12 / 5.8%
niebieski
W kwietniu wracam do Trapani na kilka dni (w październiku spędziłam tam szybki weekend). Tym razem chcę zrobić z Trapani bazę wypadową i jeden dzień poświęcić na Favignanę, drugi na Levanzo, a trzeci na Erice i Trapani. Wiem, że Favignanę można zwiedzić rowerem - pytanie: czy ktoś wie ile kosztuje wypożyczenie takiego wehikułu i gdzie można to zrobić? I co z Levanzo, czy tam też są wypożyczalnie rowerowe? A może lepiej zamienić Levanzo na Marettimo? Będę wdzięczna za porady :)

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Trapani
#2 PostWysłany: 16 Lut 2014 22:58 

Byłem na Favignanie pod koniec kwietnia jakieś 3 lata temu,wyspa przepiękna.Rowery wypożyczaliśmy w porcie za 5 E, bezproblemowo ,bez zostawiania paszportów czy dowodów.Wysepkę objechaliśmy w 6 godzin,ale z przerwami na "plażing". Naprawdę polecam szczególnie na wiosne.Na pozostałych wyspach nie byliśmy,ale podejrzewam że będzie podobnie. Erice też robi wrażenie. My odwiedziliśmy jeszcze San Vito la Copo, ładna mieścinka z piękną plażą.
PS. Polecam streetview na Favignanie ;)
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 18 Lut 2014 14:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktos jeszcze moglby sie wypowiedziec na temat pozostalych wysp? ;)
Czytalam tez jakis czas temu o Trapani Welcome Card - czy to nadal dziala?

#4 PostWysłany: 23 Lut 2014 22:57 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 1.0%
niebieski
Bylismy w Trapani 2 dni we wrześniu 2012, w drugi dzień była burza więc zrezygnowaliśmy z Erice a wjazd kolejką był zaplanowany na ten właśnie dzień, 3 dzien to już było Palermo a ostatnie 5 dni na Wyspach Eolskich kolejno Alicudi-Vulcano-Panarea-Stromboli.
Teraz jak przeczyta\lem Twój post uswiadomiłem sobie, że Erice oraz Egady ciągle czekają na mnie gdyż tamten pobyt w Trapani nie był spełniony - być w Trapani i nie wjechać na Erice ?!
Aktualnie planuję wyjazd na majówkę.Kupiłem już jeden lot do Bolonii. Chciałbym po raz pierwszy wylądować na Malcie ale teraz widzę,że mam jeszcze możliwości przelotu z Bolonii nie tylko na Maltę ale również do Trapani lub Bari.
Do Trapani najwygodniej byłoby lecieć bez przesiadek ale ja mam wolne tylko ścisłe terminy 1 - 4 maj.
P.S.Przy okazji dziekuję za info o komunikacji z Bugibba na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Lut 2014 23:15 

Też byliśmy w zeszłym roku w październiku w Trapani.Na jeden dzień wyskoczyliśmy na Favignanę z racji że byliśmy z dziećmi, objechaliśmy wyspę takim małym pociągiem dokładnie to traktor z wagonami który objeżdżał też całą wyspę robił małe postoje ale nie można było z niego wychodzić. Polecam wyspę naprawdę spokojny sielankowy klimat.

#6 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:49 

niebieski
Czy posiadacie rozkład jazdy autobusów miejskich w Trapani - jakim autobusem mógłbym dojechać z Porto do kolejki linowej wjeżdżającej na Erice ? a pieszo to byłoby daleko? czy łatwo trafić z Porto na start tej kolejki ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lut 2014 23:23 
Awatar użytkownika

Loty: 594
Kilometry: 1 010 827
Krajów: 78 / 37.7%
niebieski
orchidea04 napisał(a):
Czytalam tez jakis czas temu o Trapani Welcome Card - czy to nadal dziala?

wulkan napisał(a):
Czy posiadacie rozkład jazdy autobusów miejskich w Trapani - jakim autobusem mógłbym dojechać z Porto do kolejki linowej wjeżdżającej na Erice ? a pieszo to byłoby daleko? czy łatwo trafić z Porto na start tej kolejki ?

Za Trapani Welcome Card (12 euro) nieźle się nabiegałem w listopadzie. Jest biuro widmo, a w innych punktach nikt o tym nie słyszał. W końcu trafiłem do informacji, w której gość po namyśle zaczął grzebać w jakiś pudłach, ale ostatecznie stwierdził, że już nie ma. Skierował mnie do innej informacji, a ta z kolei była zamknięta (bodajże remont). Wtedy spasowałem i do kolejki po prostu poszedłem. Droga jest prosta i całkiem przyjemna, a wjazd razem ze zjazdem to wydatek 9 euro. Samo Trapani nie jest duże i można obejść się bez autobusów, więc jeżeli komuś potrzebna jest karta, aby udać się do Erice, to zdecydowanie polecam spacer.

Główną Via Giovanni Battista Fardella przechodzącą w Corso Piersanti Mattarella, tuż przed końcem skręcamy w lewo w Via della Rinascita i jesteśmy na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Mar 2014 09:21 
Awatar użytkownika

niebieski
wulkan napisał(a):
Bylismy w Trapani 2 dni we wrześniu 2012, w drugi dzień była burza więc zrezygnowaliśmy z Erice a wjazd kolejką był zaplanowany na ten właśnie dzień, 3 dzien to już było Palermo a ostatnie 5 dni na Wyspach Eolskich kolejno Alicudi-Vulcano-Panarea-Stromboli.
Teraz jak przeczyta\lem Twój post uswiadomiłem sobie, że Erice oraz Egady ciągle czekają na mnie gdyż tamten pobyt w Trapani nie był spełniony - być w Trapani i nie wjechać na Erice ?!

Racja, Erice to takie "must see" - w październiku gdy byłam to akurat tego dnia kolejka nie działała ze względu na wiatr, więc pojechałam autobusem - widoki niezapomniane. Ale mam jednak nadzieję, że w kwietniu uda mi się wstrzelić w kolejkę ;)
Mój pobyt też nie był spełniony bo miałam w sumie tylko jeden dzień na zwiedzanie, który podzieliłam właśnie na Erice i wieczorem Trapani. Teraz mam zamiar zobaczyć chociaż dwie z wysp Egadzkich i ponownie Erice bo to miejsce jest niesamowite.

#9 PostWysłany: 04 Mar 2014 16:55 

niebieski
Czy podróżowaliście z Trapani do Castellammare del Golfo i San Vito lo Capo przed sezonem a dokładnie na poczatku maja ?
Dotychczas dowiedziałem sie,że mozna dojechać pociagiem do Castellammare del Golfo nastepnie autobusem do San Vito lo Capo
a stamtad powrót również autobusem do Trapani. Czy to byłoby najlepsze rozwiązanie ( poza wynajęciem auta oczywiscie) ?
Czy taka podróż jest warta dla podziwiania tych naturalnych krajobrazów? Jak to jest w Castellammare del Golfo - czy ze stacji kolejowej do zatoki jest daleko ? Proszę o ewentualne relacje, opinie, porady odnosnie tej trasy .
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Mar 2014 08:10 

niebieski
dawq_napisz,proszę,coś więcej o Waszej wyprawie i pobycie w San Vito.Najbardziej interesują nas rejsy wzdłuż rezerwatu Zingaro ale samym miasteczku i plaży też chcielibyśmy wiedzieć jak najwięcej.Lecimy na majówkę do Trapani.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:58 

3 maja jest polski event w Erice, takie świętowanie Majówki na Sycylii. Piknik, pokaz krótkich filmów (po polsku) i koncert polskich piosenek, plus występ zespołu Katedra oraz miejscowego Sunrises.
Więcej informacji --> http://www.easytrapani.com/2/maja_wka_3130603.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Mar 2014 23:38 

Co do Trapani, to znalazłem ciekawą ofertę na kwiecień, maj i czerwiec.
Ceny noclegów zaczynają się od 79 zł od osoby za noc.
http://www.easytrapani.com/2/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Kwi 2014 07:25 

niebieski
Będziemy 3 dni w Trapani. Jeden dzień to Favignana, drugi to Erice i Trapani. Trzeci dzień chcielibyśmy przeznaczyć na rezerwat Zingaro (półdniowy spacer wzdłuż wybrzeża) i San Vito (3 godz.na plaży) - czy jest to możliwe do spełnienia? Dojazd autobusem z Trapani ( wynajem samochodu wykluczone). Nie mogę znaleźć połączenia z San Vito lub z Castellammare do rezerwatu Zingaro. Proszę osoby, które tam były, o poradę lub podzielenie się doświadczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Kwi 2014 12:26 

Czy ktoś wypożyczył auto w Trapani z kartą debetową VISA? W Portugalii nie miałem z tym problemu, ale już w bergamo zażadali kradytowej. Jak jest w Trapani, orentuje się ktoś?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Maj 2014 08:21 

A byl ktos z Was moze w drugiej polowie pazdziernika? Temperatura ok ale czytalem ze wtedy lubi czesto-gesto padac.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Maj 2014 08:26 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
Krajów: 10 / 4.8%
W pierwszej połowie to mieliśmy taką plażę bez wiatru. Tyle diesla na żaglach mi nigdy nie poszło.

Ale pogoda jak pogoda dokładnie się nie przewidzi.

Darek
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Maj 2014 13:29 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 9.2%
hienobiusz napisał(a):
A byl ktos z Was moze w drugiej polowie pazdziernika? Temperatura ok ale czytalem ze wtedy lubi czesto-gesto padac.

Ostatni tydzien pazdziernika 2013 - goraco, slonecznie, ciepla woda.

#18 PostWysłany: 08 Sie 2014 11:15 

Mam podobne pytanie co kolega "wulkan", te włoskie strony przewoźników autobusowych albo mi nie działają albo są ak zrobione że za Chiny nie mogę tam nic znaleźć,
Wie ktoś może czy jest jakieś połącznie z Trapani do Castellammare del Golfo,a doclowo do Scollpelo i Zingaro. Wiem że powinien być bus AST ale strona oczywiście mi nie działa i nie mam jak tego zweryfikować.

Inna sprawa może ktoś polecić jakąś tanią wypożczalnie skuterów w Trapani?

Trzecie pytanie czy jeździ jakiś inny przewoźnik niż Segesta z lotniksa w Palermo do Trapani (mają tylko dwa kursy przy czym jeden wyjeżdza akurat wtedy gdy ląduje)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Sie 2014 01:42 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 126 865
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
Może nie za bardzo pomogę w kwestii przewoźników autobusowych, ale mogę za to powiedzieć, że zmierzasz w dobrym kierunku ;-) Mieszkałam w Scopello 2 noce, jako baza do przejścia rezerwatu Zingaro, a jednego z wieczorów pojechaliśmy na kolację do Castellammare del Golfo - bardzo urokliwy porcik, szczególnie wieczorem fajnie zjeść kolacje przy migoczących światełkach ;-)

Moja koleżanka jechała z lotniska w Trapani do Palermo i z powrotem autobusem, podpytam co to za przewoźnik, może się Wam przyda :)

#20 PostWysłany: 20 Sie 2014 22:19 

Shavo napisał(a):
czy jeździ jakiś inny przewoźnik niż Segesta z lotniska w Palermo do Trapani (mają tylko dwa kursy przy czym jeden wyjeżdza akurat wtedy gdy ląduję)

Z lotniska w Palermo do Trapani odjeżdżają 4 autobusy dziennie: 9:30, 12:30, 15:30 i 19:30.
W drugą stronę, z Trapani o 7:45, 10:45, 13:45, 16:45

Przejazd to około 1h 15'. Cena ok €10.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości