Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:03 

Cześć,

od połowy września do końca stycznia, w ramach programu międzynarodowego będę studiował w Pekinie - dlatego chciałbym wykorzystać tę okazję na odwiedzenie ciekawych miejsc w Azji. Planuje poruszać się koleją oraz AirAsia, a za wstępne cele podróży obrałem sobie Malezję, Hong Kong, Tajwan, Singapur, a w samych Chinach Szanghaj, Kanton i Shenzhen. Oprócz 7dni wolnych podczas święta narodowego (1-7.10), Nowego Roku (1-4.01) jest bardzo duża szansa, że w każdym tygodniu będę miał całkowicie wolne 3dni (sobota-poniedziałek).

Będę Wam niesamowicie wdzięczny za wskazówki jakie kraje warto odwiedzić (oczywiście także miasta w samych Chinach) oraz wszelkie porady. Jeśli chodzi o podróżowanie mam już trochę doświadczenia (USA*2, Kanada, większość krajów europejskich), ale będzie to mój pierwszy wyjazd do Azji. Wymienione wyżej azjatyckie państwa wybrałem trochę po omacku, dlatego chętnie przygarnę każdą informację!

Podsumowując, proszę o praktyczne informacje dot. życia oraz podróżowania po Azji, a w szczególności:

1. jakie środki lokomocji polecacie? Z jakim wyprzedzeniem kupować bilety na Air Asia, czy to w ogóle ma znaczenie? Czy jest jakiś inny tani przewoźnik lotniczy?
2. czy warto się szczepić przed wyjazdem?
3. co zabrać ze sobą z Polski, bo jest drogie lub trudno dostępne w Chinach? Z jakich europejskich/polskich prezentów najbardziej cieszą się Chińczycy?
4. i NAJWAŻNIEJSZE: jak wykorzystać wolny czas? tzn. które miejsca/kraje/ew. wyspy warto zwiedzić w pierwszej kolejności? Z jakich serwisów korzystać przy rezerwacji tanich noclegów (do tej pory zawsze wykorzystywałem booking.com i airbnb ale nie wiem jak to funkcjonuje w Azji)? w ile osób podróżowanie jest najbardziej optymalne?

Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 12 Sie 2014 17:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Z linii lotniczych to po samych Chinach i do Japonii mogę polecić Spring Airlines - nie jest to typowy LCC, ale ceny mają konkurencyjne. Do rezerwowania hoteli itp. zdecydowanie http://english.ctrip.com ewentualnie http://www.asiarooms.com

Poniższe stanowi moją osobistą opinię i każdy ma swoje gusta, miejsca i rzeczy, które lubi, ale:
na mnie Malezja nie zrobiła specjalnego wrażenia. Co innego to np. Tybet - byłam tam dawno temu, w 2006 i nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie, ale wtedy można było za stosunkowo nieduże pieniądze wynająć samochód z kierowcą (nie było i nadal nie ma opcji bez) i pojechać do granicy z Nepalem (niecałe 2 dni podróży), tam przejść granicę i stamtąd do Kathmandu. Pozwolenie na wjazd do Tybetu dostałam wykupując bilet na samolot w biurze podróży w Chengdu. W obecnej chwili, mając więcej czasu - chętnie przejechałabym tą trasę pociągiem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Sie 2014 11:04 

Dziękuję za odpowiedź. Czy ktoś jeszcze mógłby służyć poradami/wskazówkami?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Sie 2014 11:15 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Tajlandia, Kambodża i Birma zdecydowanie! Wietnam i Laos można sobie odpuścić w porównaniu do tych trzech
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Sie 2014 11:19 
Awatar użytkownika

srebrny
z pekinu koleja do tybetu-akurat na weekend
w chinach jest duzo do zobaczenia, poza chinami staraj sie obejrzec jak najwiecej
nie bede pisał co,wystarczy mapa, checi i pieniadze

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Sie 2014 11:32 

super, dzięki!
orientujecie się jak to jest z promocjami w AirAsia? teraz do 18.08 jest -20% na wszystkie loty; trafiają się jakieś większe promocje, jeśli tak to jakoś cyklicznie?

Na pewno wolałbym podróżować z innymi osobami biorącymi udział w moim programie międzynarodowym a nie samemu, dlatego kupno biletów za 1-1,5msc byłoby rozsądniejsze, ale oczywiście zależy mi na skorzystaniu z możliwie dużej ilości promocji.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Sie 2014 22:25 

za wikipedią http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolej_tybeta%C5%84ska podróż w jędną stronę Pekin - Tybet trwa dwie doby, więc na pewno nie jest to wycieczka na weekend.

Czy możecie polecić coś ciekawego w samych Chinach? na razie planuje Szanghaj, Tianjin, Shandong, Xi'an,
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości