Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#561 PostWysłany: 25 Lip 2014 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Według mnie kręcisz się wokół Emilia Romania to nie wiem czy jest sens kupowania jakichs zbiorczych biletów. Bilety na bliskie odległosci są dość tanie we Włoszech, a jezdza punktualnie i są przyjemne, wiec raczej przed kazda podrożą kupuj bilety na pociagi osobowe i wyjdzie według mnie najtaniej.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#562 PostWysłany: 25 Lip 2014 13:12 

Zbanowany
Próbowałam znaleźć temat o objazdówce w Emilio Romagna i Lombardii, lecz bez skutku. Ktoś pomoże ? Jeżeli chodzi o miasta, które wybrałam, to te chciałabym zwiedzic. Dodam, że wyląduję w Pizie i stąd chciałabym ruszyć w drogę. Jeszcze mogłabym zahaczyć o Firenze, Modenę, Reggio Emilię, Parmę, Piacenzę i wreszcie Mediolan, z którego planuję powrót lotem do PL.

Więc najlepiej za każdym razem kupować bilety na pociągi osobowe ? czy są takie specjalne tygodniowe, na każdą relację w tej okolicy ?
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 25 Lip 2014 13:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Waniliacynamon napisał(a):
Próbowałam znaleźć temat o objazdówce w Emilio Romagna i Lombardii, lecz bez skutku. Ktoś pomoże ? Jeżeli chodzi o miasta, które wybrałam, to te chciałabym zwiedzic. Dodam, że wyląduję w Pizie i stąd chciałabym ruszyć w drogę. Jeszcze mogłabym zahaczyć o Firenze, Modenę, Reggio Emilię, Parmę, Piacenzę i wreszcie Mediolan, z którego planuję powrót lotem do PL.

Więc najlepiej za każdym razem kupować bilety na pociągi osobowe ? czy są takie specjalne tygodniowe, na każdą relację w tej okolicy ?

wydaje mi się, że jeśli chcesz zwiedzać w/w miasta a nie ich okolice to nic tańszego niż zwykle bilety nie znajdziesz.

#564 PostWysłany: 25 Lip 2014 13:58 

Zbanowany
Może ktoś mi przesłać linka do autobusów lokalnych w Italii na tej stronie? Byłabym wdzieczna. Obliczyłam trasę Piza-Bologna-Modena-Parma-Mediolan, z miastami po drodze i wyszło mi 84 zł, ale na bank wezmę autostopy na niektóre trasy i koszty obniżą się o połowę :) Wyjdzie chyba tanio niż pociągiem osobowym na składaka.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: POCIĄGI W ITALII
#565 PostWysłany: 28 Lip 2014 20:26 

Może ktoś miał podobny problem. Kupiłem bilety na pociąg na stronie trenitaila.it W trakcie zakupu dostałem kod potwierdzenia cp, z informacją, że na maila dostanę potwierdzenie i kod .Blokadę mam na koncie .Co robić w tym przypadku, może ktoś mił podobne problemy z biletami. Na stronie trenitalia.it nie widzę żadnego maila do kontaktu. Czy kontakt z nimi jest możliwy tylko przez telefon.
Proszę o pomoc
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: POCIĄGI W ITALII
#566 PostWysłany: 28 Lip 2014 20:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
piter napisał(a):
Może ktoś miał podobny problem. Kupiłem bilety na pociąg na stronie trenitaila.it W trakcie zakupu dostałem kod potwierdzenia cp, z informacją, że na maila dostanę potwierdzenie i kod .Blokadę mam na koncie .Co robić w tym przypadku, może ktoś mił podobne problemy z biletami. Na stronie trenitalia.it nie widzę żadnego maila do kontaktu. Czy kontakt z nimi jest możliwy tylko przez telefon.
Proszę o pomoc

a na czym polega ten problem?

#567 PostWysłany: 28 Lip 2014 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 779 606
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Jeśli przy okazji założyłeś konto na trenitalia to możesz wejść w swoją rezerwację i sprawdzić bilety. Jeżeli podałeś dobrego maila to sprawdź ewentualnie spam.

#568 PostWysłany: 28 Lip 2014 20:54 

Nie zakładałem konta i nie mam także w spamie.Sprawdzałem na "manage travel "i też nic.Co zrobić w tej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 28 Lip 2014 21:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Pisać do kontaktu? Mi odpowiedzieli po 3 dniach wysyłając w pdf bilet.
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 28 Lip 2014 22:32 

Ok dziękuje za podpowiedz i już pisze maila
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 01 Sie 2014 00:12 

dzień dobry wszystkim! wiem, że temat już się pojawiał, ale wciąż mam problem z pewną kwestią. próbuję zarezerwować 2 bilety z Venezia Mestre do Bergamo na 4.09 i system wymaga ode mnie logowania, a przy rejestracji włoskiego adresu do przesłania karty. jak sobie poradzić z tym problemem? czy ktoś z Was może orientuje się czy warto czekać na rozwiązania kolei regionalnych przy tym połączeniu czy lepiej zaklepać bilety wcześniej, biorąc pod uwagę fakt, że ma być to transport na samolot powrotny? z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 01 Sie 2014 07:15 

Zbanowany
mi bez problemu udało się zarezerwować takie połączenie przed miesiącem. trzeba kliknąć na rezerwację bez logowania. i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 01 Sie 2014 09:19 

co źle robię w takim razie? wybieram połączenie, wpisuję imiona i nazwiska pasażerów, wybieram płatność i dostaję komunikat: To continue it is required to enter user name and password :(
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 01 Sie 2014 10:18 

srebrny
semania napisał(a):
co źle robię w takim razie? wybieram połączenie, wpisuję imiona i nazwiska pasażerów, wybieram płatność i dostaję komunikat: To continue it is required to enter user name and password :(

Ja tam jestem słaby z angielskiego, ale jest jak byk, że musisz się zalogować, a oczywiście wcześniej się zarejestrować. Ja to zrobiłem, tyle że potrzebny był włoski adres (choć strona przetłumaczona). I to szczegółowy - powiat, gmina itd. No to wpisałem dane hotelu, w którym się zatrzymam.

Ale kolega Kopciuszek potrafi to obejść, to może rzuci dokładniejsze info.
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 01 Sie 2014 10:39 

no właśnie dla mnie to też jest jasne, ale skoro można to obejść (szczególnie, że mam zamiar rezerwować jeszcze tydzień przed wyjazdem 3 pociągi regionalne: bergamo-desenzano del garda, desenzano del garda-verona, verona-venezia) to chętnie przyjmę info jak. dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 01 Sie 2014 11:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Najprościej podać dowolny włoski adres lub skorzystać ze strony, która generuje fikcyjne dane osobowe - link był podawany na forum, nawet chyba w tym wątku. Ja tak zrobiłem i rejsestracja oraz rezerwacje poszły bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 01 Sie 2014 13:19 

srebrny
semania napisał(a):
no właśnie dla mnie to też jest jasne, ale skoro można to obejść (szczególnie, że mam zamiar rezerwować jeszcze tydzień przed wyjazdem 3 pociągi regionalne: bergamo-desenzano del garda, desenzano del garda-verona, verona-venezia) to chętnie przyjmę info jak. dzięki!

O ile dobrze zrozumiałem to forum, regionalne można kupić w automacie i tak chyba zrobię, ale "strzałkę" kupowałem przez internet, bo kto pierwszy - ten lepszy, a i czasem pierwszą klasę można wyrwać w tej samej cenie.
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 01 Sie 2014 15:32 

Zbanowany
obecnie nie mam dostępu do pc, ale na początku lipca rezerwowałem na dokładnie tą samą trasę (wenecja - mediolan, potem powrót z bergamo do kraju by ryan) na połowę września. I na 100% konta u nich nie mam. Trzeba tylko - po wybraniu pociągu i ceny - kliknąć na 3 zakładkę z rzędu; domyślnie jesteście na 1.
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 01 Sie 2014 15:37 

srebrny
Jak już wspominałem, ta ich strona ogólnie jest okropna (taka typowo w południowym stylu). Pociągów regionalnych w ogóle nie da się sprawdzić tam, gdzie jeżdżą "strzałki". To właśnie po to rejestrowałem konto, bo w pewnym miejscu wyskakiwało, że bilety na regionalne da się kupić tylko po zarejestrowaniu, więc łudziłem się, że to coś da.
Kurde, nawet wyszukiwarka niemiecka tych ich pociągów nie pokazuje. DB się poddało...
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 01 Sie 2014 15:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
obibok napisał(a):
...
Kurde, nawet wyszukiwarka niemiecka tych ich pociągów nie pokazuje. DB się poddało...

coś chyba przekombinowałeś.
sam sprawdziłem i DB jak najbardziej pokazuje te pociągi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość