Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lip 2014 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 57 560
Krajów: 10 / 4.7%
Witam.
W zeszłym tygodniu kupowałem w kilku turach 9 biletów z Krakowa do Barcelony. Wszystkie płatności zostały zrealizowane kartą MasterCard przypisaną do konta w PKO BP. Po kilku dniach okazało się ze że z mojego konta zniknęła większa suma niż ta podawana podczas zakupu. Na potwierdzeniu od Ryanair widnieje właściwa kwota poniżej której w nawiasie jest podana kwota w euro).
Podsumowując z konta pobrano o około 430pln więcej. Zgodnie z punktem 4.3 warunków rezerwacji płatność powinna zostać zrealizowana w PLN, ponieważ kraj wylotu to Polska oraz waluta karty płatniczej to złotówki.
Najpierw skontaktowałem się z baniem. Uzyskałem informację, że bank dostał zlecenie na realizację płatności w euro. Następnie skontaktowałem się z Ryanairem gdzie uzyskałem informacje, że karta została rozpoznana jak karta w euro, oraz żeby dokonać reklamacji bo skoro to MasterCard to powinna zostać pobrana właściwa kwota. Pan z ryananir powiedział także, że nadpłata powinna zostać zwrócona
W odpowiedzi na reklamację Ryanair zalecił kontaktować się z bankiem. Oto mail od nich:
Cytuj:
Regarding your recent correspondence please be advised that we acknowledge receipt of your online query.

Ryanair are currently investigating this issue with Visa. We would advise that you dispute this difference through their card issuer to ensure the disputed amount is correctly refunded back to your card.

I hope the above clarifies the situation.

Dodatkowo zamieszczam zestawienie wyciągu z kąta z potwierdzeniem od Ryanair z jednej z rezerwacji:

Image

Myślę, że w tej sytuacji wina leży po stronie Ryananira ale nie wiem w jaki sposób domagać się zwrotu różnicy.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 30 Lip 2014 19:09 
Awatar użytkownika

PKO wydaje debetówki Mastercarda? Myślałem, że tylko VISY.

Sprawa z kantowaniem na przewalutowaniu jest znana już od paru ładnych miesięcy, zapoznaj się z wątkiem:
ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325

Padają m.in. adresy mailowe pod które można pisać z prośbą o pomoc.

PS. Wina jest ewidentnie po stronie Ryanaira bo wysłał do banku żądanie zapłaty w euro [widać na to na obrazku po prawej], bank przewalutował z powrotem na PLN no i przy cenie jaką ty miałeś wyszła już spora sumka.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lip 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Witamy na forum ;)
ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325?start=100
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Lip 2014 19:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest o tym kilka stron wątku pod tytułem "podwójne przewalutowanie Ryanaira" i niektórym udaje się dochodzić swoich praw czy to od Ryanaira a niektórym nawet od poszczególnych banków w Polsce (choć nie wszystkich).

ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325?start=100

Dla uporządkowania, nie odznaczyłeś pewnie "ptaszka" gwarantującego kurs Ryanaira przy płatności Ryanair po kliknięciu niebieskiego napisu "więcej informacji" ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lip 2014 19:43 

złoty
Zgłoś w banku chargeback, po kilku tygodniach lub miesiącach otrzymasz zwrot różnicy.

#6 PostWysłany: 30 Lip 2014 19:55 
Awatar użytkownika

Przeglądałem fora ale wszystkie sprawy jakie znalazłem dotyczyły VISY. Pan na infolinii Ryanair również był zaskoczony, że taki problem powstał z MasterCard. Dlatego właśnie założyłem nowy temat.

kittycate napisał(a):
Dla uporządkowania, nie odznaczyłeś pewnie "ptaszka" gwarantującego kurs Ryanaira przy płatności Ryanair po kliknięciu niebieskiego napisu "więcej informacji" ?

Nie było żadnego ptaszka. Dość często rezerwuje loty i zawsze na to zwracałem uwagę. Dla upewnienia się przelałem nawet pieniądze na inne konto aby nie mogli obciążyć karty i ponownie przechodziłem proces rezerwacji. Ptaszka nie było.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Sie 2014 18:24 
Awatar użytkownika

Witam ponownie. Odświeżam temat ponieważ udało mi się dojść swoich praw i odzyskać pieniądze. Postaram się opisać jakie kroki poczyniłem w tym celu.
Wszytko trwało około miesiąca. Zacząłem od kontaktu z polską infolinią ryanair. Uzyskałem tam informację, że reklamację tego typu należy składać za pośrednictwem specjalnego formularza na stronie ryanair. Znajduje się on tutaj http://frd.ie/help/. W kategorii Contact Reason należy wybrać opcję complaints. Następnie wypełnić formularz i dokładnie opisać swój problem. Opis oczywiście musi być w języku angielskim. Do reklamacji załączyłem pliki z zestawieniami z konta bankowego oraz potwierdzeniami rezerwacji. Po kilku dobrych dniach otrzymałem informację, że problem jest spowodowany przez bank i tam należy dochodzić swoich roszczeń. Oczywiście na maila nie można bezpośrednio odpowiedzieć gdyż nasz kochany ryanair nie daje takiej możliwości. Trzeba ponownie wypełnić formularz reklamacyjny tym razem w komentarzu dodając numer sprawy oraz imię osoby prowadzącej. W odpowiedzi za pośrednictwem właśnie formularza przesłałem potwierdzenie z banku, że waluta konta oraz karty to PLN(koszt takiego potwierdzenia w przypadku banku PKO BP to 20pln :shock: ). Ponownie po kilku dniach była odpowiedź, że sprawa została przekazana do rozpatrzenia przez centralne biuro, którego przedstawiciel skontaktuje się ze mną w przeciągu 7 dni. Po 14 dniach dalej nie było odpowiedzi, dlatego ponownie użyłem wspaniałego formularza od ryanair. W odpowiedzi otrzymałem przeprosiny oraz informację, że ze względu na okres wakacyjny mają sporo zaległości oraz, że niebawem otrzymam jakąś informację. Rzeczywiści po kilku dniach pojawił się mail z prośba o ponownie przesłanie oryginałów potwierdzeń obciążeń konta. Wszystko przesłałem. Tak, za pośrednictwem formularza na stronie ryanair :D . Dzisiaj otrzymałem informację, że cała suma różnicy zostanie zwrócona w ciągu 5 dni.

Podsumowując dochodzenie swoich praw w ryanair jest mozolne i czasochłonne ale opłaca się.
Najważniejsze to nie poddawać się! ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości