Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lip 2014 10:32 

niebieski
Witam, w związku z tym, że najtańszą destynacją lotniczą od dłuższego czasu pozostaje Skandynawia, pomyślałem o odwiedzeniu tej części Europy. Wiem jednak, że koszty transportu z lotniska, noclegu czy po prostu życia wielokrotnie przewyższają tam koszt lotu. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć, gdzie w Skandynawii można spędzić najtańszy weekend (rozumiem oczywiście, że w tym przypadku "najtańszy" wcale nie musi znaczyć "tani")? Chodzi o miasto lub jego okolice warte zobaczenia - z oczywistych względów w grę wchodzą miejsca w Norwegii, Szwecji lub Finlandii, do których latają tanie linie z Poznania/Gdańska/Warszawy.
Chciałbym wziąć pod uwagę następujące czynniki:
1. Koszt dojazdu z lotniska do centrum;
2. Koszt transportu w mieście lub do najciekawszych lokalizacji w jego pobliżu;
3. Koszt noclegu w hotelu/hostelu z niższej półki;
4. Koszt wyżywienia na miejscu (ze względów cenowych prędzej hipermarkety niż restauracje);
5. Ogólna atrakcyjność miejsca (wiem, że dla każdego coś innego, ale chodzi zarówno o ewentualne zabytki, jak i o walory przyrodnicze czy inne atrakcje).

Ps. Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego tematu w stylu "sprawdź sobie na numbeo koszty życia w danych państwach a nie d... tzn. głowę zawracasz" - jak widzicie nie chodzi mi tylko o koszt podróży, ale także o to czy i gdzie po prostu warto pojechać. Myślę, że dużo osób może mieć podobne rozterki jak ja, więc takie zbiorowe zestawienie dla Skandynawii może pomóc nie tylko mi. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#2 PostWysłany: 30 Lip 2014 10:44 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Skavsta i dojazd i zwiedzanie Sztokholmu, resztę na pewno poczytasz na tym forum. :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 524
Kilometry: 922 129
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Ja polecam Bergen w Norwegii. Dojazd z okolic lotniska do miasta autobusem miejskim to koszt ok. 30zł w dwie strony. Miasto zwiedzisz spokojnie w jeden dzień, a na nockę najlepiej wrócić na lotnisko, gdzie wyśpisz się w dosyć komfortowych warunkach, za darmo oczywiście.
Bergen to piękne miasto, a jedynym minusem może być pogoda (deszcz pada średnio 270 dni w roku), chociaż mi w maju udało się trafić na piękny słoneczny dzień.

Na zachętę fotka mojego autorstwa :-)

Image

#4 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:11 
Awatar użytkownika

srebrny
mnowakrgw napisał(a):
Witam, w związku z tym, że najtańszą destynacją lotniczą od dłuższego czasu pozostaje Skandynawia, [...]Chodzi o miasto lub jego okolice warte zobaczenia - z oczywistych względów w grę wchodzą miejsca w Norwegii, Szwecji lub Finlandii

Gwoli scislosci Skandynawia to Norwegia, Szwecja i Dania, a to w tym kraju, ktory pominales, jest generalnie najtaniej ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:46 

niebieski
m3lm4k napisał(a):
mnowakrgw napisał(a):
Witam, w związku z tym, że najtańszą destynacją lotniczą od dłuższego czasu pozostaje Skandynawia, [...]Chodzi o miasto lub jego okolice warte zobaczenia - z oczywistych względów w grę wchodzą miejsca w Norwegii, Szwecji lub Finlandii

Gwoli scislosci Skandynawia to Norwegia, Szwecja i Dania, a to w tym kraju, ktory pominales, jest generalnie najtaniej ;)

Mój błąd, aczkolwiek często popełniany nie tylko przeze mnie:) tak czy inaczej, niewiele zmieniający w tej kwestii - zależało mi, aby w zestawieniu zostało ujęte Turku, a do Danii nie ma lotów za 78 zł RT (jeśli nie liczyć Malmo i transportu stamtąd). Oczywiście jeśli jest to fajną opcją to chętnie przyjmę informacje i na ten temat:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:55 

Z tych ktore wymieniles, to zdecydowanie Finlandia. Z Turku Onnibus do Helsinek, Lahti i innych miejsc, ceny od 1EUR (realnie na sierpien trzeba liczyc 3EUR). Helsinki ladne i ciekawe, bilet dzienny co prawda EUR15 (na jeden przejazd EUR3), ale duzo mozna zwiedzic piechota. W okolicach Helsinek zdecydowanie polecam Nuuksio National Park - godzina drogi, bilet chyba ok EUR3.5. Piekne miejsce na 2-3 dni trekkingu. Dalej, promy z Helsinek do Tallina, tez fajna opcja. Co do noclegu to widzialam ze na airbnb mozna mieszkanie z sauna wynajac ponizej EUR50 (ale nie korzystalam, bo zatrzymuje sie u zajomych zawsze). Co prawda okolicznosci przyrody raczej nie da sie porownac do norweskich fjordow na przyklad, ale jest tez mniej turystow w zwiazku z tym. Ceny w sklepach gdzies w polowie drogi miedzy PL i NOR.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lip 2014 11:59 
Awatar użytkownika

ja polecam jednodniówki, wychodzą mega tanie :) ewentualnie spanie pod namiotem lub na lotnisku, nie wiem taki komfort Tobie odpowiada, ale proponuję dwa miejsca Bergen i Sandefjord

BERGEN
1. Koszt dojazdu z lotniska do centrum - 29NOK (ok 15pln) w jedną stronę
2. Koszt transportu w mieście lub do najciekawszych lokalizacji w jego pobliżu - wszędzie dojdziesz z buta
3. Koszt noclegu w hotelu/hostelu z niższej półki - polecam komfort zone na lotnisku!
4. Koszt wyżywienia na miejscu - swój prowiant, cheesburger menu w McDonaldsie (cheesburger, średnie frytki, napój) 44NOK (ok. 22pln)
5. Ogólna atrakcyjność miejsca - 10/10!

zdjęcia i relacja:
http://babska-robinsonada.blogspot.com/ ... bel/BERGEN

SANDEFJORD
1. Koszt dojazdu z lotniska do centrum - free, spacer 5km do miasta lub pociąg 40NOK w jedną stronę (ok 20pln)
2. Koszt transportu w mieście lub do najciekawszych lokalizacji w jego pobliżu - to bardzo małe miejsce, spokojnie można je obejść bez komunikacji
3. Koszt noclegu w hotelu/hostelu z niższej półki - namiot, lotnisko
4. Koszt wyżywienia na miejscu - swój prowiant, cheesburger menu w McDonaldsie (cheesburger, średnie frytki, napój) 44NOK (ok. 22pln)
5. Ogólna atrakcyjność miejsca - 8/10, bardzo fajne miejsce, ale niewielkie :)

zdjęcia i relacja:
http://babska-robinsonada.blogspot.com/ ... SANDEFJORD

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sie 2014 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 533
Kilometry: 866 547
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
To jak już tak lecimy to ja dopiszę Nykoping:

1. Koszt dojazdu z lotniska Skavsta do Nykoping - 25 SEK (ok. 12pln) w jedną stronę (tylko karta), spokojnie można zrobić spacerek do miasta (6 km), po drodze ciekawy cmentarz do obejrzenia.
2. Koszt transportu w mieście lub do najciekawszych lokalizacji w jego pobliżu - wszędzie dojdziesz z buta.
3. Koszt noclegu w hotelu/hostelu z niższej półki - lotnisko lub namiot.
4. Koszt wyżywienia na miejscu - swój prowiant, McDonald, Storgatan jest spory market.
5. Ogólna atrakcyjność miejsca - 6-7/10

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sie 2014 15:32 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
To jak juz to ja polecam Goteborg - 4dni

1. Koszt wylotu z Gdańska - 39PLN WizzAir
2. Dojazd do miasta (bilet w dwie strony) - 129SEK (ok. 60PLN)
3. Zwiedzanie z karta Goteborg City Card (289PLN) - wstep do muzeow, galerii, akwarium, wypozyczalnia rowerow, galerie, park rozrywki, przejadzka kolejka, jeden dojazd do miasta,wejscia do parków, ogrodu botanicznego, wycieczki na wyspy Vinga, przejazdzka po miejscie busem z przewodnikiem, twierdze i inne za darmo, upusty i wiele wiele innych...
4. jedzenie - jak w Polsce lub taniej (Lidl, Netto, Ica, Coop, itd), obiady - 20-30PLN lub 100PLN i jesz ile chcesz
5. spanie - airbnb - 100PLN/noc, hostel taniej - 40PLN/noc
6. atrakcyjnosc miejsca - 9/10
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: cyberpunk64 oraz 4 gości