Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kraków-Balice
#121 PostWysłany: 12 Cze 2014 20:49 

Mi się rzadko zdarza jeździć 292, ale jeżeli już jadę, to kontrola jest zawsze. Gnębią biednych obcokrajowców.

-- 12 Cze 2014 19:49 --

Mi się rzadko zdarza jeździć 292, ale jeżeli już jadę, to kontrola jest zawsze. Gnębią biednych obcokrajowców.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#122 PostWysłany: 29 Cze 2014 15:54 

Zbanowany
niebieski
Przede wszystkim ja pisałem o osobach, które mają kupiony bilet np. miesięczny, półroczny, roczny na wszystkie linie miejskie w Krakowie. I im nie opłaca się kupować nowego biletu za bodajże 4 zł na dosłownie minutę jazdy z lotniska w strefie podmiejskiej, gdzie praktycznie nigdy nie zdarzają się kanarzy (jeśli już to pojawiają się bliżej miasta).
Inna sprawa, że samo MPK w Krakowie nie umożliwia takim osobom kupna biletu dojazdowego do granicy strefy miejskiej, nawet niekoniecznie za te 0,20 zł, ale np. za 0,50 czy 1 zł, wtedy to by inaczej wyglądało. A jeśli mają właściwie płacić drugi raz za całość przejazdu, mając i tak wykupiony bilet na wszystkie linie w Krakowie, to jest to trochę nieuczciwe.
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

#123 PostWysłany: 29 Cze 2014 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
flus napisał(a):
Przede wszystkim ja pisałem o osobach, które mają kupiony bilet np. miesięczny, półroczny, roczny na wszystkie linie miejskie w Krakowie. I im nie opłaca się kupować nowego biletu za bodajże 4 zł na dosłownie minutę jazdy z lotniska w strefie podmiejskiej, gdzie praktycznie nigdy nie zdarzają się kanarzy (jeśli już to pojawiają się bliżej miasta).
Inna sprawa, że samo MPK w Krakowie nie umożliwia takim osobom kupna biletu dojazdowego do granicy strefy miejskiej, nawet niekoniecznie za te 0,20 zł, ale np. za 0,50 czy 1 zł, wtedy to by inaczej wyglądało. A jeśli mają właściwie płacić drugi raz za całość przejazdu, mając i tak wykupiony bilet na wszystkie linie w Krakowie, to jest to trochę nieuczciwe.

No właśnie, mają bilet na wszystkie linie miejskie, a nie na wszystkie linie aglomeracyjne. Ja też mam bilet na wszystkie linie miejskie i kiedy jadę na lotnisko to albo kupuję bilet jednoprzejazdowy aglomeracyjny albo jeśli mam czas wysiadam na ostatnim przystanku miejskim i robię sobie krótki spacer... Dziwi mnie skąpstwo i nieuczciwość niektórych w imię zaoszczędzenia 4 złotych :shock:
marek2011 lubi ten post.

#124 PostWysłany: 29 Cze 2014 18:34 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Sam też jadąc autobusem do Balic kupuję bilet aglomeracyjny.
Natomiast zgodzę się z tym, że nie jest to do końca w porządku, że osoby mające wykupione bilety sieciowe, za odcinek miejski (czyli de facto 95% trasy autobusu 292) muszą płacić MPK podwójnie, zamiast dopłacić tylko za odcinek aglomeracyjny.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 29 Cze 2014 22:48 

sranda napisał(a):
Natomiast zgodzę się z tym, że nie jest to do końca w porządku, że osoby mające wykupione bilety sieciowe, za odcinek miejski (czyli de facto 95% trasy autobusu 292) muszą płacić MPK podwójnie, zamiast dopłacić tylko za odcinek aglomeracyjny.

ZIKiTowi a nie MPK. MPK czy Mobilis są jedynie przewoźnikami,a kasę zbiera właśnie ZIKiT czyli mega niewydolna instytucja miejska.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 29 Cze 2014 23:03 

sranda napisał(a):

Równie nie w porządku -by nie napisać dosadnie-j jest polowanie na Bogu ducha winnych turystów, gdyż zgodnie z rozkładem ląduje w Krakowie, a w automacie biletowym pierwszym wyborem jest bilet miejski za 3,80 zł mimo, że przystanek przy lotnisku nie znajduje się w tej strefie (chluby nam to nie przynosi i jest źle postrzegane, zwłaszcza jeśli wzmożone kontrole biletów w tej strefie są faktem)

ps. wracałem tydzień temu i żadnych plakatów ja akurat nie widziałem, ale też się nie rozglądałem, ale kupując bilety przede mną dwóch turystów chciało kupić bilety po 3,80 zł
 PM off  

#127 PostWysłany: 29 Cze 2014 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Na przystanku jest MEGA plakat z wytłumaczeniem jaki bilet należy kupić jadąc z lotniska, ale wracając na lotnisko 3 osoby pytały się mnie jaki bilet najlepiej kupić.
Zresztą tacy są ludzie, nie czytają (często nie ma czasu bo autobus zaraz rusza...) jedna para zatrzymała ruszający już autobus ponieważ "musiała" kupić bilet w automacie na przystanku za bilon, gdy w autobusie stał nawet ładniejszy automat biletowy :D :D :D
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 30 Cze 2014 00:21 

mashacra napisał(a):
jedna para zatrzymała ruszający już autobus ponieważ "musiała" kupić bilet w automacie na przystanku za bilon, gdy w autobusie stał nawet ładniejszy automat biletowy :D :D :D

A nie jest tak że ten na przystanku przyjmuje płatność kartą i papierem? A niestety trik z podejściem do kierowcy i kupieniem dwóch biletów "ratunkowych" za 5PLN nie działa, bo te na strefę są wtedy za 6PLN.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 30 Cze 2014 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Kupowali bilonem i dlatego nie rozumiem po co pani trzymała drzwi a pan wrzucał nerwowo monety skoro to samo można było zrobić w autobusie.
A odnośnie biletu za 5 PLN, to na pętli na lotnisku kierowca sprzedał Anglikom takie bilety, oni nie mieli bilonu na automat, on nie miał biletów 1+2 i czasu bo już ruszał.
Jeden dzień w Krakowie i cyrk z biletami.
W Rzeszowie też są niezłe cyrki z kupnem i rodzajami biletów z lotniska, a dodatkowo rozkład wzięty z kosmosu.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 30 Cze 2014 08:02 

złoty
Na ok. 20 kursów z lotniska do dworca w ciągu ostatniego roku, kontrole były może 5-6 razy i prawie zawsze kanarzy wsiadali na przedostatnim przystanku przed dworcem.

#131 PostWysłany: 30 Cze 2014 09:08 

HON fly4free
Nie bardzo rozumiem z czym jest problem - po prostu taka jest cena za przejazd z/na lotnisko i tyle. Odmienna od zwykłej miejskiej taryfa w KRK nie jest absolutnie niczym wyjątkowym, w wielu (powiedziałbym nawet, że w większości) miast w Europie czy na świecie komunikacja publiczna na lotnisko ma swoją taryfę albo dopłaty do zwykłej. Nowy automat na przystanku na lotnisku pozwala na zakup biletów kartą płatniczą i banknotami, to że ktoś się spieszy i nie ma czasu na zakup, to już jego sprawa. Za 20 minut jest kolejny autobus. Nie uważam, że krakowskie MPK jest idealne, ale nie popadajmy w przesadę, bo na całym świecie turyści przyjeżdżając gdzieś muszą się zorientować co, gdzie i za ile kupić. Takie uroki podróżowania :D
 Profil Relacje PM off
scomin lubi ten post.

#132 PostWysłany: 30 Cze 2014 09:54 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Po moim ostatnim pobycie w Trojmiescie naprawde nie ma co narzekac na krakowska komunikacje. Tutaj wszystko jest czytelne i przejrzyste jesli chodzi o bilety. Zreszta w Warszawie jest podobnie. Wybrzeze to jakis ewenement :) Sorki za OT.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 02 Lip 2014 00:09 

sranda napisał(a):

Klasyczne zawyżanie cen z/na lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 02 Lip 2014 00:16 

jok napisał(a):
sranda napisał(a):

No nie klasyczne. Bilet miejski obowiązuje na terenie miasta Krakowa. Bilet aglomeracyjny - poza miastem (dokładniej to chyba miastem na prawach powiatu) Kraków. Lotnisko zaś znajduje się na terenie gminy Zabierzów (z którą to gminą jakieś ostatnio wojny są o podatek od nieruchomości). Stąd też zamawiając taksówkę "na Medweckiego" dodajcie, że chodzi o Balice :)
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 02 Lip 2014 01:07 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
jok napisał(a):
sranda napisał(a):

Nie ma żadnego zawyżania cen z/na lotnisko! :twisted: Taryfa jest mega prosta, bilety są tanie jak na połączenie lotniskowe, ale bez narzekania się nie obejdzie, bo żal wydać 4 złote jak się jedzie na lotnisko raz na ruski rok! Zatem tłumaczę po raz kolejny: Lotnisko nie znajduje się na terenie miasta Krakowa w związku z czym obowiązuje bilet aglomeracyjny, który kosztuje tyle samo co do Szczyglic, Skawiny, Łososkowic, Wieliczki, Bibic, Zakamycza, Trojanowic, Czernichowa, Będkowic, Owczar, Krzęcin, Rzeszotar, Kleszczowa, Wołowca, Burowa, Zelkowa, Nielepic, Balic oraz wszystkich innych miasteczek i wsi, które nie należą do gminy miejskiej Kraków.

#136 PostWysłany: 04 Lip 2014 09:32 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Czy w nocnym autobusie 902 płaci się dodatkowo za bagaż? Czy niezależnie od ilości i rozmiarów jest on 'podręcznym' i nie podlega dodatkowej opłacie? :)
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 04 Lip 2014 09:38 

niebieski
Intchy napisał(a):
Czy w nocnym autobusie 902 płaci się dodatkowo za bagaż? Czy niezależnie od ilości i rozmiarów jest on 'podręcznym' i nie podlega dodatkowej opłacie? :)

Nigdy nie płaciłem w Krakowie za bagaż. Nawet mi to do głowy nie przyszło;) W automatach nie zauważyłem by było coś o bagażu. Tyle, że Kraków opuściłem 3 lata temu (niestety), i sporo mogło się zmienić.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 04 Lip 2014 09:39 

Loty: 253
Kilometry: 464 746
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Cała siatka połączeń krakowskiego MPK nie wymaga kupowania biletu na bagaż, więc na 902 także nie trzeba go kupować ;)

#139 PostWysłany: 13 Lip 2014 21:01 

niebieski
mashacra napisał(a):
Na przystanku jest MEGA plakat z wytłumaczeniem jaki bilet należy kupić jadąc z lotniska, ale wracając na lotnisko 3 osoby pytały się mnie jaki bilet najlepiej kupić.
Zresztą tacy są ludzie, nie czytają (często nie ma czasu bo autobus zaraz rusza...) jedna para zatrzymała ruszający już autobus ponieważ "musiała" kupić bilet w automacie na przystanku za bilon, gdy w autobusie stał nawet ładniejszy automat biletowy :D :D :D

Na potwierdzenie - zdjęcie ogromnego plakatu w 3 językach.

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1405278101.795297.jpg
ImageUploadedByTapatalk1405278101.795297.jpg [ 247.57 KiB | Obejrzany 1488 razy ]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 13 Lip 2014 21:35 

Loty: 5
Kilometry: 2 493
Krajów: 2 / 0.9%
apropo kanarów kiedys jechałem w sobote to ich spotkałem
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości