Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Overbooking LOT
#1 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Prośba o szybką odpowiedź.
Jutro miałem mieć Lot Lotem do Stambułu, jest overbooking. Zaproponowali mi zmianę na godzinę wcześniejszą turkish airlines z przesiadka + odszkodowanie .
Ok i teraz do meritum czy odszkodowanie jest fakultatywne czy obligatoryjne i w jakiej wysokości. Zaproponowali 100 euro. Czy czasem nie bylo tam 250 euro?
Nie wiem czy to 100 euro ma być za pewne straty czy to ich forma odszkodowania. W każdym razie czy mogę ubiegać się o 250 euro? Mimo przyjecia zmiany lotu i tego 100 euro w ramach zadośćuczynienia.

Ostatnio edytowany przez Robaku, 11 Lip 2014 19:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Overbooking LOT
#2 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:36 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Niby należy, ale w takich przypadkach często jest kto pierwszy ten lepszy i zaczynają od niskiego pułapu licząc że ktoś się tym zadowoli. Jak nikt się na stówkę nie zdecyduje to będą dawać 150, potem 200 itp ;)

Ale pewnie się ktoś znajdzie, bo stówka na ulicy nie leży, a jak lot zastępczy godzinkę wcześniej, to licząc z przesiadką pewnie nie wiele później doleci niż pierwotnie zakładano.

Jak przyjmiesz to raczej zrzekasz się odszkodowania.

Ale nie martw się nie ty jeden dostałeś pewnie taką ofertę ;) Jak się uprzesz to polecisz tym samolotem którym chciałeś, a ktoś inny weźmie 'odszkodowanie'.

#3 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:41 

niebieski
Przede wszystkim przeczytaj to: http://www.fly4free.pl/uniwersalny-pora ... -pasazera/ i sprawdź, czy odszkodowanie Ci się należy. Jeśli nie, to bierz tę stówkę jeśli Ci ich propozycja odpowiada.
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:46 

Loty: 119
Kilometry: 272 798
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
zależy jaką przesiadkę masz bo opcja + 100 euro może być fajna w twoim wypadku
i w Turkish fajnie nakarmią :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:48 
Awatar użytkownika

srebrny
ogólnie moja rezerwacja liczy 3 osoby,wiec pewnie overbooking nie dotyczy tylko 1 osoby, ale przyjmuje,ze wlasnie minimium 3 a moze i wiecej.
Poza tym z ww. poradnika wynika, iz:
1) o overbookingu dowiedziałem sie o 19.00 ( lot jutro o 12.20),
2) lot do Stambułu ( to chyba wiecej niz 1,5 tys. km),
3) zamiast wylotu o12.20 mam wylot 7.10 z przesiadka albo Wieden albo Frankfurt, wiec pewnie bede o podobnym czasie.
Turkish przesiadka Wieden albo Lufa i Frankfurt, nie znam szczegółow bo trzeba sie bylo skontaktowac z innymi osobaim co do zgody.

#6 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
A tak w ogóle (z czystej ciekawości) to stówka w keszu czy bon na lot nieLOTem?

#7 PostWysłany: 11 Lip 2014 20:07 

niebieski
Miałam overbooking 3 lata temu w locie do Madrytu (6 osób zostało przed bramką). Propozycje LOT-u: przelot z przesiadką,wieczorem tego samego dnia; przelot nazajutrz o zwykłej porze i nocleg w W-wie lub odszkodowanie. Wybrałam 3 wersję i po godzinie dostałam do ręki równowartość 250€. Nawet się nie zmartwiłam specjalnie, tego samego dnia kupiłam przelot czarterowy na Teneryfę i spędziłam świetny tydzień. A Madryt zaczekał do tego roku :)

Może to już nieistotne, ale przypomniałam sobie, że chyba otrzymałam więcej niż 250€, bo ponad 1600 zł.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 12 Lip 2014 08:13, edytowano w sumie 1 raz
mamy magiczne "zmień" treść poprzedniego postu
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lip 2014 20:17 
Awatar użytkownika

srebrny
z tego co sie dowiedizałem kesh od razu na lotnisku. Nie chcieli negocjować. Jesli jutro nie zmuszą mnie do podpisania swistka o zrzeczeniu sie wszelkich roszczen to powalcze - cwiczeniowo o 250 euro po powrocie.
7.10 Wieden potem turkish do Stambułu ( 2 h oczekiwania) taki był plan i takie info od Lotu.

#9 PostWysłany: 24 Lip 2014 09:46 
Awatar użytkownika

napisz po powrocie co udało się wynegocjować :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości