Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lis 2011 09:06 

Cześć!

Szukam niedrogiego lotu (w dwie strony) dla trzech osób (w tym jeden 'senior' powyżej 65 roku życia).

EDYCJA:
Cel:
Miejscowość Courrensan
Pobliskie lotniska to Touluse, Pau, Agen, Tarben.

Wylot:
jedno z polskich lotnisk (kolejność wg preferencji: Katowice, Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań, inne).

Daty:
Wylot - w okolicach 14 grudnia.
Powrót - najpóźniej 21 grudnia.
Czas pobytu - około 7 dni.

Ceny w wyszukiwarkach typu https://sirius.amadeus.com.pl/s3air/KS0 ... Start.aspx , lataj.pl , aero.pl , opodo.pl zaczynają się od kwot 1200-1400 zł.
Ani Ryanair, ani Wizzair z tego co widzę nie latają do Tuluzy.
W sobotę znalazłem loty za zdecydowanie lepsze pieniądze ( http://images39.fotosik.pl/1180/affbaf053f2636fa.jpg ) - niestety pasażerowie, dla których biletów szukałem, nie dali mi odpowiedzi na czas i straciliśmy w ten sposób niezłą ofertę.
EDYCJA: Analizując ceny zerknąłem raz jeszcze na załączony obrazek, świetna cena wyszła przez pomyłkę (powrót w styczniu zamiast w grudniu). Szukam dalej :) ...

Będę wdzięczny za Wasze sugestie, z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowany przez WojtekJ 28 Lis 2011 21:17, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 20 Lis 2011 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Myślę że dobrym rozwiązaniem jest opcja z przelotem do Bordeaux a potem pociąg do Tuluzy.
12XII
Wylot
Katowice (KTW) Bordeaux (BOD) 1 CIA 06:00 11:35 5h 35 35.77EUR
Wizzair Katowice (KTW) Rome (Ciampino) (CIA) 06:00 08:10 2h 10 14.78 EUR
Ryanair Rome (Ciampino) (CIA) Bordeaux (BOD) 09:45 11:35 1h 50 20.99 EUR

lub 14XII
Katowice (KTW) Bordeaux (BOD) 1 CIA 06:00 18:05 12h 05 24.82EUR
Wizzair Katowice (KTW) Rome (Ciampino) (CIA) 06:00 08:10 2h 10 14.82 EUR
Ryanair Rome (Ciampino) (CIA) Bordeaux (BOD) 16:20 18:05 1h 45 10.00 EUR

Pociąg z Bordeaux do Touluzy jedzie około 2,5h, w cenie do 18euro za osobę.
Image

Uploaded with ImageShack.us
powrót
Pociąg
+
Carcassonne (CCF) Wroclaw (WRO) 1 CRL 13:15 18:20 5h 05 46.98EUR
Ryanair Carcassonne (CCF) Brussels (Charleroi) (CRL) 13:15 15:00 1h 45 20.99 EUR
Ryanair Brussels (Charleroi) (CRL) Wroclaw (WRO) 16:30 18:20 1h 50 25.99 EUR

#3 PostWysłany: 20 Lis 2011 19:03 

Dziękuję Ci za odpowiedź i przeanalizowanie sprawy.
Twoja sugestia jest bardzo interesująca - nie znam realiów (lokalizacji stacji i lotnisk) i nie pomyślałem o tym, że można wykorzystać pociąg - rozumiem, że dojazd z lotnisk do stacji pociągu nie jest zbyt kłopotliwy?
Kontaktowałem się już z pasażerami (bilet jest dla członków rodziny, nie dla mnie) i nie mają nic przeciwko podróży łączonej - tym bardziej, że cena całkowita jest naprawdę atrakcyjna (w porównaniu z aktualnymi cenami biletów).
Jutro przeanalizuję temat odległości między stacjami, a lotniskami - chyba, że znasz już temat i możesz podzielić się uwagami? :)
Dziękuję i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lis 2011 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Osobiście nigdy nie byłem na żadnym z tych lotnisk, myślę że trzeba poszukać dokładniej jakim autobusem lub metrem się dostać na lotniska, z Bordeaux do Tuluzy jest dalej (okolo 2,5h pociągiem), w drodze powrotnej z Carcassonne jest bliżej około godziny.

poczytałem trochę:

W Bordeaux są 2 terminale A i B
Low costy lądują na terminalu B, lotnisko jest oddalone od centrum o 10km, można jechać Jetbusem (za 7 euro)lub komunikacją miejską z przesiadką linią 1 a potem np. linia 9 aby dostać się do Gare Saint-Jean.
info tutaj: http://www.bordeaux.aeroport.fr/en/info ... le-service

apropos Carassone:
Transport publiczny:
Taxi: Postój taksówek znajduje się przed wejściem do Hali Przylotów. Podróż z lotniska do centrum Carcassonne kosztuje około 12 Euro.

Autobusy: Przystanek autobusowy znajduje się przed głównym wejściem na lotnisko. Autobusy są skomunikowane z rozkładem lotów. Z lotniska można dojechać do stacji kolejowej w Carcassonne, Place Davilla, Square Gambetta (centrum miasta). Bilet kosztuje około 5 Euro, dzieci poniżej 7 roku życia mają darmowy przejazd. Bilety można zakupić bezpośrednio u kierowcy. Nie ma potrzeby wcześniejszej rezerwacji miejsc.

Ostatnio edytowany przez Skibek, 20 Lis 2011 21:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Lis 2011 20:59 

Skibek napisał(a):
Osobiście nigdy nie byłem na żadnym z tych lotnisk, myślę że trzeba poszukać dokładniej jakim autobusem lub metrem się dostać na lotniska, z Bordeaux do Tuluzy jest dalej (okolo 2,5h pociągiem), w drodze powrotnej z Carcassonne jest bliżej około godziny.

Rozumiem, dziękuję.

W końcu udało mi się dostać nazwę miejsca totalnie docelowego (niespodzianka :/) i jest to jak się okazało ... Courrensan.
Patrząc na mapy Google widzę w pobliżu lotniska: Agen, Pau, Touluse Blagnac.
Wyszukałem też mapę lotnisk we Francji i zaznaczyłem miejsce docelowe gwiazdką: http://img683.imageshack.us/img683/8375/courrensan.png
Wynika z tego, że dostępne jest jeszcze stosunkowo blisko lotnisko Lourdes Tarbes.
Ceny lotów do tych lotnisk wg Amadeusa i https://sirius.amadeus.com.pl/s3air/KS0 ... Start.aspx są zbliżone do cen lotów do Tuluzy, jutro poszukam czegoś w innych serwisach.

Analizując podany przez Ciebie wariant podaję co znalazłem (może przyda się komuś w przyszłości):

Z lotniska Bordeaux można jechać na dworzec "PKP" (St. Jean) Jet'Bus-em, odjazdy co 45 minut od 7:45 (8:30 w łikendy), przejazdy kończą się o 22:45.
Wyjazdy z wyjścia nr 11, koszt to 7 euro za osobę (6 euro za seniora), przejazd trwa 30-40 minut.
Można też jechać taksówką, przejazd spod hali przylotów do centrum Bordeaux to podobno około 25-30 euro.

Z lotniska Carcassonne można jechać na dworzec "PKP" np. taksówką, koszt w jednej z korporacji w przedziale 13-18 euro zależnie od pory dnia i tygodnia ( http://www.taxi-du-minervois.com/ ).

Jutro, jeśli będę miał w miarę luźny dzień w pracy, przeanalizuję sprawę i postaram się coś więcej napisać.

Dzięki,
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Lis 2011 21:12 

Dzięki Skibek za poświęcenie dodatkowego czasu na sprawdzenie sprawy - widzę, że pisałem akurat w tej samej chwili gdy Ty edytowałeś swój post, w efekcie napisaliśmy mniej więcej o tym samym :)
Obawiam się, patrząc na aktualne ceny, że sprawa skończy się na kupnie drogiego lotu z niedługim czasem pomiędzy przesiadkami - to ze względu na pasażerów, wśród nich jednej seniorki (ponad 65 lat, niezbyt chętnie będzie czekać tyle czasu na lotnisku).
Szukam dalej lotów, może trafi się jakaś promocja, dam znać co udało mi się ustrzelić.
W razie gdyby ktoś miał dodatkowe uwagi - chętnie je przeanalizuję.
Dziękuję i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości