Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 19 Maj 2014 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Skorzystałem z poleconej wyszukiwarki http://www.easyterra.com
W interesującym mnie terminie np. mamy Forda Fiestę lub podobne na 3 doby za łącznie 66Euro.
Przy podsumowaniu widzę dwie opcje: Total price: ok. 66E i "No deductible" ok. 94E. Anglista ze mnie żaden, ale chyba tego nie rozumiem. Cena całkowita 66E, a cena bez podatku 94... :roll: :?

I jak czytać info odnośnie ubezpieczeń itd... czym się różni opcja "always inclusive" od "inclusive"?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 22 Maj 2014 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
deductible to "udział własny", czyli w tej droższej opcji jak coś się stanie to nie płacisz nic, a w tej tańszej ubezpieczenie pokrywa OD jakiejś kwoty, czyli np. pierwsze 500 albo 1000 zł płacisz Ty.

ja mam pytanie dot. wjazdu do Jordanii - jest to możliwe samochodem wypożyczonym, czy jedyna opcja to zostawić auto w Eljat i taxi/bus do Petry?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Maj 2014 21:26 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Nie ma takiej możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Maj 2014 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
ja po doswiadczeniach z luty 2014
odradzam Europcar
do chwili obecnej nie zwrocili nienaleznie pobranej kasy z karty

reklamacja zarowno w Europcar jak i w banku w toku .....
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 22 Maj 2014 22:09 

Polecam ELDAN www.eldan.co.il/en/
Miejscowa firma, ubezpieczenie w cenie bez udzialu wlasnego, bardzo dobre opinie w necie.
Ja rowniez nie mialem z nimi zadnych problemow.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Maj 2014 22:11 

luxyfer napisał(a):
ja mam pytanie dot. wjazdu do Jordanii - jest to możliwe samochodem wypożyczonym, czy jedyna opcja to zostawić auto w Eljat i taxi/bus do Petry?

Nie ma takiego miasta jak Eljat. :oops: :?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Maj 2014 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
masz rację oczywiście, już od paru dni czytam m.in. o tym mieście i zawsze myślałem że to Eljat - widocznie nie umiem czytać :)
jeszcze pytanie dot. Palestyny - samochodem Eldan moge jeździć po drogach 6 i 90, czy nawet to nie jest dozwolone? I w sumie co to znaczy że zabronione - wiem, że ubezpieczenie nie działa ale potem sprawdzą na GPS że byłem tam gdzie nie trzeba i mnie obciążą?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 23 Maj 2014 20:13 

HON fly4free
Możesz jechać 90-tką, jest to droga formalnie kontrolowana przez wojsko i jest to klasyczna droga nad Morze Martwe. Sam zobaczysz, że chodzi tylko o to, że przy wjeździe jest punkt kontrolny, ale na turystów nikt nie zwraca uwagi. 6-tką też możesz jechać, ale jest płatna (elektroniczny pobór opłat) lepiej wcześniej się zarejestrować w systemie, sprawdź lub spytaj w wypożyczalni. Jordania - no way.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 23 Maj 2014 20:20 

złoty
Wynająłem auto w Hertz wielkości Skody Fabii za 118 USD z opcją zwalniającą z udziału własnego.
Sądzę że jest to dobra oferta.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 23 Maj 2014 20:42 

HON fly4free
walerek napisał(a):
Wynająłem auto w Hertz wielkości Skody Fabii za 118 USD z opcją zwalniającą z udziału własnego. Sądzę że jest to dobra oferta.

A to zależy od tego na ile dni wynająłeś. Przy okazji, economycarrental ściemnia o pełnym ubezpieczeniu, a gdy się kliknie co to oznacza, to nagle okazuje się, że pierwszy incydent płaci się do wysokości 495 euro z własnej kieszeni (co za absurd).
 Profil Relacje PM off
wiatrucień uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 23 Maj 2014 20:59 

Cześć Drodzy wynajmowacze :)
to mój pierwszy post na forum ale przeczytałem większość z Izraela :)
Mam dylemat związany z wyborem firmy wynajmującej samochody.
No to tak:
1. Na TLV BG Airport jestem 10 czerwca o 20:30 i zaraz po wyjściu chciałbym wypożyczyć autko.
Tylko pierwszy dylemat: Ile trwa wyjście z lotniska, czy są jakieś kontrole, rozmowy itp.? Paszport mam czysty (bez islamskich wiz). Celem wpisania godziny wynajmu.
2. Chcę wynająć auto na 3 dni ze zwrotem w Jerozolimie w piątek (przed szabatem) tuż przed zamknięciem wypożyczalni (12-14). Czy są w Jerozolimie bez problemu czynne stacje benzynowe przed szabatem? I ile około może paliwo kosztować za litr?
3. Najważniejsze: Jaką firmę wybrać??? Hertz - słyszałem, że ludzie z internetu mieli problemy w innych krajach z odblokowaniem wkładu własnego na karcie kredytowej. Na stronie Eldana piszą w warunkach, że prawo jazdy musi być po angielsku - czy tak jest naprawdę? Budget, Avis? Wynajmować przez pośrednika czy bezpośrednio? Czy faktycznie istnieją opcje bez wkładu własnego - jeśli tak, to czy to się opłaca? Jak wyglądały Wasze przygody z wypożyczeniem w Izraelu i zwrotem oraz potem odblokowaniem środków na karcie kredytowej?

Dzięki za pomoc : ) mam nadzieję, że innym też się przydadzą odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 23 Maj 2014 21:48 

HON fly4free
Bakluk napisał(a):
1. Na TLV BG Airport jestem 10 czerwca o 20:30 i zaraz po wyjściu chciałbym wypożyczyć autko.
Tylko pierwszy dylemat: Ile trwa wyjście z lotniska,

Wyjście jest bezproblemowe, nie różni się niczym od wychodzenia z innych lotnisk (w każdym razie, mnie nikt nie zaczepiał). Więcej czasu zajmie pewnie zidentyfikowanie gdzie jest konkretna wypożyczalnia, i pewnie podjechanie do niej jakimś shuttle busem (zwłaszcza że Wizzair, jak się domyślam, to terminal 1 z którego właśnie trzeba podjechać, biura są w głównym międzynarodowym terminalu 3). Nie musisz się martwić żadną konkretną godziną, w dokument masz wpisane faktyczną godzinę gdy będziesz pożyczał / podpisywał.

Cytuj:
Czy są w Jerozolimie bez problemu czynne stacje benzynowe przed szabatem? I ile około może paliwo kosztować za litr?

Stacje to pewnie sam namierzysz przez internet (ja oddawałem na lotnisku), cena benzyny wysoka, podchodzi pod 8 szelki / litr. Najtaniej w okolicach Ejlatu, no ale Ejlat jest dość daleko ;-) więc i tak trzeba zatankować na miejscu.

Cytuj:
3. Najważniejsze: Jaką firmę wybrać???

No ale przecież o tym było w tym wątku.... a zdecydować musisz sam ;-)

Cytuj:
Hertz - słyszałem, że ludzie z internetu mieli problemy w innych krajach z odblokowaniem wkładu własnego na karcie kredytowej.

Praktycznie to o czym piszesz to jest blokada określonej ilości środków na karcie (prawda, czasem bywa zaskakująco wysoka), ale blokady nikt nie ściąga. Jeśli nie jest rozliczona, bank sam automatycznie ją ściąga, najczęściej po 14 dniach. Trzeba to mieć na uwadze, dysponując środkami.

Cytuj:
Na stronie Eldana piszą w warunkach, że prawo jazdy musi być po angielsku - czy tak jest naprawdę?

Nic podobnego. Pożyczałem u nich i miałem zwykłe, polskie prawo jazdy, bez problemów.

Cytuj:
Wynajmować przez pośrednika czy bezpośrednio?

Sprawdź ceny. Jeśli nie są istotnie różne u pośrednika, to bierz w wypożyczalni. Niezależnie od tego, pewnie warto przemyśleć wykupienie dodatkowego ubezpieczenia znoszącego wkład własny. Wypożyczalnia sama zwykle to sugeruje, koszt orientacyjny 10 euro/dzień, więc nie ma co się zastanawiać. Brokerzy też często śpiewają o pełnym ubezpieczeniu, ale nie licz na to (albo poczytaj sobie któryś z wątków gdy opisałem jak to w praktyce działa, a raczej nie działa).

Cytuj:
Czy faktycznie istnieją opcje bez wkładu własnego - jeśli tak, to czy to się opłaca? Jak wyglądały Wasze przygody z wypożyczeniem w Izraelu i zwrotem oraz potem odblokowaniem środków na karcie kredytowej?

Według mnie warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie, nie martwisz się ryskami itd. zarówno tymi na początku, jak i tymi na końcu. Ja zarysowałem na ciasnym parkingu w Masadzie zderzak, dzięki ubezpieczeniu tylko powiedziałem o szkodzie (sami zapytali...) i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Maj 2014 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
jeszcze jedno - w internetach czytam, że przez 90 dni można jeździć po Izraelu na polskim prawku. Ktoś to sprawdzał w praktyce ostatnimi czasy?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 23 Maj 2014 22:36 

HON fly4free
luxyfer napisał(a):
jeszcze jedno - w internetach czytam, że przez 90 dni można jeździć po Izraelu na polskim prawku. Ktoś to sprawdzał w praktyce ostatnimi czasy?

Czy chcesz tam pozostać dłużej niż 90 dni? :roll:

Nigdy tego nie dociekałem, ale dość łatwo znaleźć (cytuję za globtroter.pl) co następuje:

INFORMACJE DLA KIEROWCÓW
Izrael honoruje prawo jazdy wydane przez władze polskie oraz międzynarodowe prawo jazdy przez okres 90 dni od wjazdu. Przy dłuższym (uzasadnionym) pobycie należy uzyskać dokument izraelski. Procedura wymaga tłumaczenia krajowego prawa jazdy na język hebrajski, wniesienia opłat i zdania egzaminu praktycznego. Wydawane są dwa rodzaje prawa jazdy: na samochody z automatyczną skrzynią biegów oraz na samochody z ręczną skrzynią biegów. Aby wynająć samochód lub motocykl, niezbędne jest prawo jazdy oraz (w większości firm wynajmujących samochody) karta kredytowa znanej sieci. Zazwyczaj firmy miejscowe oferują samochody z automatyczną skrzynią biegów. Wypożyczonym w Izraelu samochodem można poruszać się tylko po terytorium tego państwa. Wypożyczalnie nie zezwalają na wjazd ich samochodami na terytorium Zachodniego Brzegu oraz Strefy Gazy, pozostających w kompetencji Palestyńskiej Władzy Narodowej.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 23 Maj 2014 22:56 

Dzięki wielkie za rozjaśnienie :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 23 Maj 2014 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
man4business napisał(a):
Możesz jechać 90-tką, jest to droga formalnie kontrolowana przez wojsko i jest to klasyczna droga nad Morze Martwe. Sam zobaczysz, że chodzi tylko o to, że przy wjeździe jest punkt kontrolny, ale na turystów nikt nie zwraca uwagi. 6-tką też możesz jechać, ale jest płatna (elektroniczny pobór opłat) lepiej wcześniej się zarejestrować w systemie, sprawdź lub spytaj w wypożyczalni. Jordania - no way.

Też myślałem, że na turystów nikt nie zwraca uwagi do momentu, kiedy kazano nam zjechać na wyznaczone miejsce, otworzyć wszystkie drzwi do samochodu, wypakować bagaże i przejść do kontroli ;) Wszystko na checkpoincie koło Beit Shean. Samochód z widocznymi z daleka naklejkami Sixta... Pewnie trafiłem na wyrywkową kontrolę...
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 24 Maj 2014 00:50 
Awatar użytkownika

niebieski
będę oczywiście poniżej 90 dni, stąd pytanie czy z tym polskim prawkiem to prawda, bo gdzieś słyszałem że musi być prawko w języku angielskim, a na polskim jest tylko po polsku
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Maj 2014 07:30 

złoty
man4business napisał(a):
walerek napisał(a):
Wynająłem auto w Hertz wielkości Skody Fabii za 118 USD z opcją zwalniającą z udziału własnego. Sądzę że jest to dobra oferta.

A to zależy od tego na ile dni wynająłeś. Przy okazji, economycarrental ściemnia o pełnym ubezpieczeniu, a gdy się kliknie co to oznacza, to nagle okazuje się, że pierwszy incydent płaci się do wysokości 495 euro z własnej kieszeni (co za absurd).

Oczywiście zapomniałem dopisać że na trzy doby.
118 USD bez dodatkowych kosztów płatne na miejscu.
W związku z tym, że jest to z opcją zwalniającą z udziału własnego blokują mi karcie tylko środki zobligowujące mnie do tego abym oddał im auto i klucze.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Maj 2014 21:27 

Są jakieś inne płatne drogi prócz 6?
I na jakim odcinku 6 jest płatna?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Maj 2014 22:12 

HON fly4free
Bakluk napisał(a):
Są jakieś inne płatne drogi prócz 6? I na jakim odcinku 6 jest płatna?

6-tka jest cała płatna, jest to jedyna droga płatna w Izraelu. Płacisz w zależności od przejechanej liczby segmentów, szczegóły nawet na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Highway_6_%28Israel%29. Najlepiej przy wypożyczaniu auta powiedzieć, że się planuje przejazd tą autostradą i ustalić jak będzie pobrana opłata za nią (auta są identyfikowane poprzez posiadane transpondery lub skanowanie rejestracji). Nawet w przypadku skanowania taniej wychodzi wcześniejsze zarejestrowanie się w systemie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość