Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Noclegi w schroniskach
#1 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 258 593
Krajów: 34 / 15.9%
Z kolegą planujemy w niedalekiej przyszłość przejechać rowerem nasze góry od zachodu do wschodu. Chcemy robić po ok. 80km dziennie i spać w schroniskach. I teraz pytanie, polecacie jakieś schroniska, i jakich cen powinniśmy się spodziewać?

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nosaltres napisał(a):
Z kolegą planujemy w niedalekiej przyszłość przejechać rowerem nasze góry od zachodu do wschodu. Chcemy robić po ok. 80km dziennie i spać w schroniskach. I teraz pytanie, polecacie jakieś schroniska, i jakich cen powinniśmy się spodziewać?

spałeś kiedyś w schronisku?

#3 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:39 
Awatar użytkownika

Właśnie nie. Słyszałem jedynie, że można zarezerwować pokój.

#4 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nosaltres napisał(a):
Właśnie nie. Słyszałem jedynie, że można zarezerwować pokój.

pytam bo wiem co znaczy zmęczenie po dniu na rowerze i jak ważny jest dobry wypoczynek.
zdzierżysz chrapanie innych noclegowiczów?
może warto dopłacić parę złotych i przespać się w lepszych warunkach?

#5 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Jak mówię, słyszałem, że w niektórych schroniskach można dopłacić i mieć pokój 2,3,4-osobowy. Właściwie tylko taka opcja wchodzi w grę. No i wiadomo, że nie wszędzie uda się coś "lepszego" znaleźć.

#6 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:52 

Niektóre schroniska są dziś jak hostele i pensjonaty i schronisko mają tylko w nazwie. Inne wciąż po staremu. Jeśli jesteś w tym temacie zielony to najlepiej skontaktuj się z lokalnym oddziałem PTTK, jakiś pasjonat na pewno opowie i o schroniskach i o wycieczkach rowerowych.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:59 

nosaltres napisał(a):

20 - 100PLN. W zależności od standardu i ilości osób w pokoju. Rezerwacja pokoju może być w wielu miejscach ciężka, bo schroniska zazwyczaj nie pozwalają na zabookowanie całości. Co więcej - jesli się gdzieś nie pojawicie do określonej godziny, rezerwacja może przepaść.
Jest istotna różnica między schroniskami PTTK a prywatnymi. Udzielenie noclegu zalezy u prywatnego właściciela od jego "dobrej woli" ,schronisko PTTK ma obowiązek przyjąć turystę który nie jest w stanie zejść w doliny (z powodu deszczu, zmęczenia, etc). Zwróćcie jednak uwagę iż "nie chce mi się jutro wracać na grzbiet" słabo działa jako wytłumaczenie i możecie zostać wysłani na dół i staniecie przed koniecznością podjazdu z doliny z powrotem na grzbiet górski (szczególnie to może być zauważalne w Beskidzie Żywieckim).
Schroniska PTTK w atrakcyjnych miejscach są zazwyczaj bardzo mocno obłożone i często schornisko udziela jedynie "noclegu zastępczego", zwanego potoczne "glebą". Lata 90te, gdzie chodzenie po górach było obciachem kojarzącym się z przepoconą flanelą minęły i w wakacje wszędzie spotkacie grupy turystyczno-imprezowe. W zależności od tego jak gospodarze pilnują porządku może to nie być żadną przeszkodą, ale też zdarza się że cięzko przez całą noc oko zmrużyć.

Nie wiem jaki jest wasz budżet, ale polecam Wam zrobienie "przekładańca" - czyli po 2,3 dniach noclegów w schroniskach zaplanujcie noclego w pensjonacie. Planując długie trasy noc w wygodnym łóżku jest na wagę złota. Jeśli chodzi o Beskidy to pokrótce tłoku można się spodziewać na Stożku, przysłopie pod Baranią Górą, Wielkiej Raczy, Przegibku, Rycerzowej, Krawców Wierchu. Trochę luźniej może być na Rysiance z uwagi na to że 500m dalej jest drugie schronisko - Lipowska. Podobnie luźniej może być pod Pilskiej (Hala Miziowa) - z uwagi na wyższe ceny. Dalej Markowe Szczawiny są zawsze pełnene. Ciąg Maciejowa, Stare Wierchy i Turbacz w miarę rozsądnie rozprowadza ruch turystyczny i megatłoku nie ma. Przehyba będzie raczej tłoczna, Hala łabowska juz mniej. Dalej na wschód jest Beskid Niski i generalnie ludzi mniej, ale i infrastruktura turystyczna gorsza. Bieszczady to zatłoczone schroniska ... bo to Bieszczady :)

Generalnie planujcie z głową, dawajcie sobie luz żeby w razie czego mieć siłę pojechać jeszcze godzinę do następnego punktu, poszukajcie sobie alternatyw noclegowych i... pięknej pogody życzę :) Widoki będziecie mieć wspaniałe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:03 
Awatar użytkownika

Nie, nie. Trasę byśmy sami opracowali. Tylko noclegi chcielibyśmy zarezerwować przed wyjazdem.

#9 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:14 
Awatar użytkownika

smok1 napisał(a):
20 - 100PLN. W zależności od standardu i ilości osób w pokoju. Rezerwacja pokoju może być w wielu miejscach ciężka, bo schroniska zazwyczaj nie pozwalają na zabookowanie całości. Co więcej - jesli się gdzieś nie pojawicie do określonej godziny, rezerwacja może przepaść.
Jest istotna różnica między schroniskami PTTK a prywatnymi. Udzielenie noclegu zalezy u prywatnego właściciela od jego "dobrej woli" ,schronisko PTTK ma obowiązek przyjąć turystę który nie jest w stanie zejść w doliny (z powodu deszczu, zmęczenia, etc). Zwróćcie jednak uwagę iż "nie chce mi się jutro wracać na grzbiet" słabo działa jako wytłumaczenie i możecie zostać wysłani na dół i staniecie przed koniecznością podjazdu z doliny z powrotem na grzbiet górski (szczególnie to może być zauważalne w Beskidzie Żywieckim).
Schroniska PTTK w atrakcyjnych miejscach są zazwyczaj bardzo mocno obłożone i często schornisko udziela jedynie "noclegu zastępczego", zwanego potoczne "glebą". Lata 90te, gdzie chodzenie po górach było obciachem kojarzącym się z przepoconą flanelą minęły i w wakacje wszędzie spotkacie grupy turystyczno-imprezowe. W zależności od tego jak gospodarze pilnują porządku może to nie być żadną przeszkodą, ale też zdarza się że cięzko przez całą noc oko zmrużyć.

Już ponad 13 lat ja gram w piłkę, a on biega, więc z kondycją nie będzie u nas problemów.

smok1 napisał(a):
Nie wiem jaki jest wasz budżet, ale polecam Wam zrobienie "przekładańca" - czyli po 2,3 dniach noclegów w schroniskach zaplanujcie noclego w pensjonacie. Planując długie trasy noc w wygodnym łóżku jest na wagę złota. Jeśli chodzi o Beskidy to pokrótce tłoku można się spodziewać na Stożku, przysłopie pod Baranią Górą, Wielkiej Raczy, Przegibku, Rycerzowej, Krawców Wierchu. Trochę luźniej może być na Rysiance z uwagi na to że 500m dalej jest drugie schronisko - Lipowska. Podobnie luźniej może być pod Pilskiej (Hala Miziowa) - z uwagi na wyższe ceny. Dalej Markowe Szczawiny są zawsze pełnene. Ciąg Maciejowa, Stare Wierchy i Turbacz w miarę rozsądnie rozprowadza ruch turystyczny i megatłoku nie ma. Przehyba będzie raczej tłoczna, Hala łabowska juz mniej. Dalej na wschód jest Beskid Niski i generalnie ludzi mniej, ale i infrastruktura turystyczna gorsza. Bieszczady to zatłoczone schroniska ... bo to Bieszczady :)

Póki co, chcemy się zorientować w cenie, ale myślę, że w naszym przypadku to kwestia odłożenia pieniędzy 2-3 miesiące wcześniej.

smok1 napisał(a):
Generalnie planujcie z głową, dawajcie sobie luz żeby w razie czego mieć siłę pojechać jeszcze godzinę do następnego punktu, poszukajcie sobie alternatyw noclegowych i... pięknej pogody życzę :) Widoki będziecie mieć wspaniałe.

Jeszcze jest plan alternatywny, żeby zacząć jazdę w okolicach Krakowa i zrobić kółko po Słowacji, Czechach.

#10 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:19 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
Krajów: 13 / 6.1%
Ja polecam historyczne schronisko Samotnia, w drodze na Śnieżkę. Pokoje 1,2,3,4 osobowe i więcej. Umywalka w pokoju, łazienki na korytarzu. 30-40zł(sezon) od osoby w pokojach 2,3,4 os, taniej w większych. Widoki piękne :) http://www.samotnia.com.pl/?d=4
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2014 11:06 

nosaltres napisał(a):
Już ponad 13 lat ja gram w piłkę, a on biega, więc z kondycją nie będzie u nas problemów.

To jest dla Was jak najbardziej do zrobienia. Z własnego (pieszego) doświadczenia powiem tylko, że problemem może nie być tyle kondycja, ile długoterminowa wytrzymałość. O ile zrobienie piechotą w górach z dużym garbem 40km nie jest jakąś filozofią, to jednak przejście w 7 dni 260 km daje mocno w kość. Analogia biegowa - co innego o 8 rano, w południe, o 16 i o 21 przebiec po 10 kilometrów, a co innego przebiec maraton. Oczywiście zachęcam Was do podjęcia wyzwania.

Co do kosztów to jak już mówiłem ceny między 20 a 100PLN. Przy czym ta stówka to opcja pt jedziemy do najbliższego hotelu (oczywiście nie jakieś SPA ale zwykły hotel). Schroniska w złym stanie biorą 20PLN, te lepsze koło 40 - 60PLN. Ceny w dolinach bywają często niższe, stąd za 60PLN w dolinach można mieć sensowny nocleg. Bądźcie elastyczni (na rowerze to przecież łatwiej, dodatkowy kilometr na rowerze nie boli jak dodatkowy kilometr z buta). W wieeeeelu miejscach gospodarze obiektów noclegowych o 20 zaczynają być skłonni do negocjacji bo się okazuje że im goście nie przyjechali. Załóżcie sobie średnią jaką planujecie wydać, wtedy nawet opcja awaryjna pt hotel nie będzie bolała. Bo może się okazać że lepiej wydać 100PLN na hotel niż przerywać wycieczkę.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2014 22:35 

Z niezłymi trasami rowerowymi i dobrym spaniem np. Turbacz (schronisko ma część hotelową i schroniskową) i Magura Małastowska. Zapalony rowerzysta obok poleca sprawdzić na traseo.pl, jeśli jeszcze nie trafiliście na tę stronkę ;).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2014 23:30 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
Jeśli zawitacie w okolice Ustrzyk Górnych (nie mam pojęcia jak tam jest ze szlakami rowerowymi), to z czystym sumieniem mogę polecić schronisko Koliba:

http://koliba.bieszczady.pl/oferta/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości