Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 11 Maj 2014 13:10 

Cześć :)
Lecimy z kumplem na Kos w terminie 21-28 maj.

Mam kilka pytanek, będę wdzięczny za pomoc.

Z tego co mogłem wyczytać rozumiem, że będzie możliwość dostania się z lotniska do Mastichari lub Tigaki? Chcemy hotel gdzie będą ładne plaże, a tam chyba jest jedna z lepszych.
Zastanawiamy się też nad Lampi. Piszecie również o Psalidi, gdzie dokładnie się znajduje?
Jakie są plaże w Kardamenie?
Czy ktoś z Was był w rejonach Cavo Beach? Jak wygląda dojazd? Czy udało by się tam dotrzeć na skuterze?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 12 Maj 2014 18:05 

Hej, jestem juz od kilku dni na Kos, miałem miejscówkę przez 5 dni w Tigaki i w sumie przejechałem na rowerze całą północną część wyspy.

Wydajemi się, że Tigaki jest najlepszym wyborem, jezeli chodzi o plaze - jest dluga i piaszczysta - jak i baze wypadowa. Ogolnie miescina nudna - kilka restauracji i plaza, wiec praktycznie codziennie robilismy ponad 30 km na rowerach w roznych kierunkach.

Nocowalismy w Aspyro Spiti - bardzo tanio, bylismy w sumie jedynymi goscmi, wlasciciele przemili.

Obecnie jestem w Kardamenie - na plaze jeszcze nie dotarlem, ale czesc miejska jest wieksza niz Tigaki, jest wiecej knajp i restauracji - choc miasteczko nastawione jest na Brytyjczykow i raczej ich zycie nocne srednio mi sie podoba;)

Aktualnie, jest jeszcze chyba tydzien przed poczatkiem sezonu. Dzisiaj, jak sie przenieslismy z Tigaki do Kardameny, wlasciciel hotelu powiedzial, ze jestesmy jego goscmi #3.

Dojazd z lotniska do Tigaki wygladal tak, ze po wyladowaniu, czekamy az sie zbierze pelny autobus i kierowca pyta, gdzie kogo wyrzucic - i wysadza ludzi z miasteczek innych niz Kos, na Glownej Drodze. O wszystkich pamietal i byl bardzo mily;)

Ja raczej o transport specjalnie bym sie nie martwil. Ludzie wydaja sie i sa uprzejmi. Dzisiaj, przy zmianie miejscowki, zdecydowalismy sie lapac stopa i bez problemu udalo nam sie, na trzy auta, dostac w niecale pol godziny z Tigaki do Kardameny. Jazda na pace zardzewialego pickupa po tutejszej autostradzie byla turbo przygoda;)

Ogolnie, warto gadac z miejscowymi, znaja angielski i sa bardzo mili i pomocni.

Podrozuje z dziewczyna, jestesmy cebulakami wiec szukamy raczej tanich opcji. Jak cos bede mogl pomoc, to prosze o pytania;)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 12 Maj 2014 21:29 

Ja lecę w środe!
Napisz jak pogoda i czy woda ciepła :) bo w prognozie jest, że temp. 20 st.
Ile kosztowało was wypożyczenie rowerków?

#104 PostWysłany: 12 Maj 2014 22:11 

Mnie też interesuje cena wypożyczenia roweru. Dużo jest miejsc, w których można rower wypożyczyć?
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 12 Maj 2014 22:28 

serror napisał(a):
Mnie też interesuje cena wypożyczenia roweru. Dużo jest miejsc, w których można rower wypożyczyć?

Tak ok 5 e na dobe ,za więcej taniej , mus targować się. Jak będą chcieli więcej idż do konkurencji ,w samym Kos do wyboru.
 PM off  

#106 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:18 

Pogoda - sa chmury na przemian ze sloncem. W okolicy linii przegowej wieje chlodny wiatr, ktory uprzyjemnia smazenie, ale czasem moze ochlodzic. Generalnie, pod wieczor juz warto zalozyc bluze. Sroda akurat ma byc wg prognoz mocno sloneczna.

Ceny rowerow - ok 7e za miejski, 9e za gorski. Spotykalismy sie raczej z rowerami bardzo dobrej jakosci, sa raczej nowe. Jest przed sezonem wiec oficjalne ceny mozna sobie ugadac i nam od razu wlasciciel wypozyczalni opuscil do 5e cene wypozyczenia roweru miejskiego.

Gdybyscie probowali jechac rowerami do Zii (wioska polozona jest dosc wysoko) to polecam wjazd od strony miejscowosci Pyli - jadac od glownej drogi. Jest to trasa dluzsza, raz z gorki, raz pod gore, ale do zrobienia z malym wysilkiem. Z powrotem mozna wrocic do drogi glownej serpentyna, na ktorej wciska sie tylko hamulec i daje duzo frajdy, oraz jest ukojeniem po dosc meczacej drodze pod gore;)

Sama Zia jest ladna, choc wita gosci straganami z pamiatkami - ale jak sie podejdzie piechata w gorna czesc miasteczka, mozna tam znalezc trzy tawerny z super widokiem. My trafilismy do "No stress" gdzie urzeduje przesympatyczny wlasciciel, holdujacy nazwie swojej knajpki.

Jezeli jestescie w Zia w miare wczesnie, mozna probowac wejsc w gory - przy wspomnianej tawernie byla informacja, ze tedy mozna podejsc jeszcze wyzej i sama wyprawa zajmuje ok 1h 20 minut, a pewnie im wyzej, tym widok jest lepszy.

Jeszcze jedno miejsce, ktore moge polecic, to winnice: Triantafyllopoulos oraz Hatziemmanouil. Sa polozone obok siebie. Do drugiej trafic mozna bardzo latwo - jest przy glownej drodze, po stronie gor, przy wjezdzie do Tigaki, ok 200m w strone Kefalos. Natomiast do drugiej winnicy mozna dotrzec wjazdem dalszym o ok 300m w strone Kefalos (jest male oznaczenie na zakrecie). Bylismy tylko w tej pierwszej - zostalismy poczestowani kazdym winem, ktore tam jest wytwarzane, mila pani opowiedziala nam o historii winnicy i na wlasna reke moglismy sobie tam chodzic i patrzec na urzadzenia itp. Oczywiscie, mozna na miejscu kupic wino, ktore nie jest dostepne poza Kos. Druga winnica rowniez otwarta jest dla gosci.

Jezdzac na rowerach, zdarzylo nam sie natknac na sklepiki z warzywami i owocami "od chlopa" - polecam, sa naprawde smaczne i tanie, zawsze dorzuca cos ekstra albo zaokragla na korzysc klienta.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:31 

Akurat sam rowera nie wypożyczałem. Ale jestem na peryferiach Marmari ok 1 km od plaży. Tu też jest kilka wypożyczalni. Ceny dużo niższe niż na głównym deptaku. 4 euro za porządny rower bez negocjacji. Małe autko 30 przy jednym dniu. Bez kaucji i kk. Tylko benzyna droga.1,84 za litr. Ale nalałem za 15 ojro i objechałem na tym wyspę wzdłuż i wszerz.
 PM off  

#108 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:37 

Zbanowany
Dzięki za praktyczne informacje, ja lecę już jutro :)

Może się orientujesz ile chcą za wypożyczenie skutera?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:17 

niekasia napisał(a):
pawi, pamiętasz nawę tej restauracji? :) W ogóle gdzie warto jeszcze zjeść na Kosie, żeby nie zbankrutować? :)

Odwiedziłem tą polecaną knajpkę na Artemisas 31 dwukrotnie. Faktycznie jedzenie świetne , ogromne porcje. Za 4 osoby zapłaciliśmy 27 euro, a drugim razem 31 bez napojów.
Skuter obecnie 10-12 euro doba, quad 25-30. Trzeba szukać na uboczu i mocno się targować . Przed sezonem b.skłonni do upustów.
 PM off  

#110 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.0%
srebrny
Anonymous napisał(a):
Akurat sam rowera nie wypożyczałem. Ale jestem na peryferiach Marmari ok 1 km od plaży. Tu też jest kilka wypożyczalni. Ceny dużo niższe niż na głównym deptaku. 4 euro za porządny rower bez negocjacji. Małe autko 30 przy jednym dniu. Bez kaucji i kk. Tylko benzyna droga.1,84 za litr. Ale nalałem za 15 ojro i objechałem na tym wyspę wzdłuż i wszerz.

Ja wypożyczałem rower na obrzeżach Kardameny. Po negocjacjach wyszło jakieś 3,5€/dzień przy wypożyczeniu 3 dniowym. Jak ktoś chce to podlinkuję google mapy.

#111 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
jacakatowice

A możesz coś napisać o Kefalos i okolicach? Będziemy tam w 5 osób od 21 do 24 maja. Też chcielibyśmy pojeździć trochę na rowerach i popodziwiać widoki.

#112 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:33 

Wczoraj tam byłem . Myślę, że Kefalos jest najciekawsze na całej wyspie. Piękne położenie, a jednocześnie nie jest to totalna dziura. Miasteczko, w którym żyją też lokalsi. Baza tam to najlepszy chyba wybór ;)
 PM off
pazur lubi ten post.

#113 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Wczoraj tam byłem . Myślę, że Kefalos jest najciekawsze na całej wyspie. Piękne położenie, a jednocześnie nie jest to totalna dziura. Miasteczko, w którym żyją też lokalsi. Baza tam to najlepszy chyba wybór ;)

Bardzo mnie cieszą takie wieści :) Możesz mi powiedzieć gdzie warto pojechać rowerem w promieniu powiedzmy 15 km ?

#114 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:48 

No niestety :D Rowery to nie moja specjalność.Ale jeździć jest gdzie. Masa ludzi to tutaj robi. Nawet w Kos City są wytyczone ścieżki.
 PM off  

#115 PostWysłany: 13 Maj 2014 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
No niestety :D Rowery to nie moja specjalność.Ale jeździć jest gdzie. Masa ludzi to tutaj robi. Nawet w Kos City są wytyczone ścieżki.

To autem gdzie bys pojechał w promieniu 15 km od Kefalos?:)

#116 PostWysłany: 13 Maj 2014 15:14 

Auto to inna bajka. W jeden dzień objedziesz wszystko. Koło Kefalos masz wspaniałe plaże Camel itd. Obok miasteczka 2 rezerwaty przyrody.
 PM off  

#117 PostWysłany: 13 Maj 2014 15:21 

Jak oceniacie plażę w Kefalos? Mamy plan nocować 3 noce w Tigaki i 4 w Kefalos, skoro tak chwalicie :)
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 13 Maj 2014 15:52 
Awatar użytkownika

Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Słuszny wybór ;) plaże w Tigaki i na półwyspie Kefalos najlepsze na wyspie.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 13 Maj 2014 19:08 

W kos rozumiem nie polecacie plaż?
Chyba ominę to miasto, pojedziemy na jednodniowy trip.

Gdzie znajduje się Camel Beach? Nie mogę jej zlokalizować. Był ktoś w rejonach Kavo Beach i Paradiso? Ciężko tam dojechać?

Zastanawiałem się także nad Kardameną, ale nie przepadam za Brytyjczykami :) i z tego co widzę plaża chyba nie za bardzo? Jak oceniacie?

I jeszcze jedno, gdzie jest ładniejsza plaża, w Marmari czy Tigaki? Obie miejscowości położone blisko siebie więc się zastanawiam.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 13 Maj 2014 19:32 
Awatar użytkownika

Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Plaże w najbliższej okolicy miasta Kos to żwir i kamienie - z jednej strony Lambi, z drugiej Psalidi. Jeśli chodzi o Tigaki/Marmari - moim i lepszej połowy zdaniem w Tigaki plaża lepsza -w Marmari bardzo często dość mocno wieje, plaża jest raczej węższa niż w okolicach Tigaki a woda mocniej faluje. Poza tym Tigaki jest nieco bardziej rozwinięte turystycznie, jest więcej sklepów i knajp.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości