Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 06 Maj 2014 19:55 

Loty: 56
Kilometry: 105 428
Krajów: 19 / 8.9%
mam na oku pewien lot z Krakowa do San Francisco przez Rzym, ale mam obawy co do czasu na przesiadkę w NY na JKF. Czy 2 godziny i 28 minut wystarczy? Bilet byłby łączony, obsługiwany przez Alitalię. W biurze podróżnym udzielono mi informacji, że jeżeli nie zdążę na lot do San Francisco z mojej winy, to ten lot przepada. Jeśli z winy przewoźnika, to musi mnie "dostarczyć" do San Francisco. Tyle, że kiedy zapytałam co oznacza z "mojej winy", jako przykład zostało podane ugrzęźnięcie w kolejce do Immigration Office albo do Customs... Więc trochę lipa, bo boję się, że nawet jak lot będzie w NYC o czasie, to kolejki będą tak duże, że 2 h i 28 nie starczy. Co myślicie?

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1102 PostWysłany: 06 Maj 2014 20:13 

Ech... szkoda, bo bardzo atrakcyjnie cenowo to wychodzi. Inne loty prawie 1000 zł droższe, a do tego strasznie długie przesiadki - po kilkanaście godzin :(
Jest jeszcze opcja z Warszawy, która daje 2h 50 min, ale nie wiem czy te 20 min mogą coś zmienić.
No ale to nie bardzo rozumiem czemu takie bilety sprzedają. Bo to jest lot łączony, więc przewoźnik zakłada, że jest to do zrobienia. No chyba, że zakłada, że tylko dla obywateli US.
A co z kombinowaniem lotu jakbym jednak nie zdążyła? Czy to moja broszka, czy przewoźnika? Faktycznie ma znaczenie kto był "winny"? Podkreślam, że nie chodzi o taką sytuację, że się szwendam po lotnisku albo siedzę w knajpce, tylko zwyczajnie ugrzęznę w kolejkach.

#1103 PostWysłany: 06 Maj 2014 20:18 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
santech napisał(a):
witam, przymierzam się do Katowice-Eindhoven przylot 12:05 Wizz i dalej do Porto wylot 13:05 Ryan, czy godzina to nie za mało, mam obawy???

Lotnisko w Eindhoven jest małe, ale zwróć uwagę, że planowany przylot jest dokładnie godzinę przed odlotem następnego samolotu. Trzeba wziąć pod uwagę czas konieczny na opuszczenie samolotu oraz godzinę zamknięcia bramki do Porto. Dodatkowo lotnisko obsługuje FR oraz W6, może się zdarzyć, że w danym czasie będzie kilka wylotów i łatwo można utknąć przy security, nie mówiąc o jakichkolwiek nieprzewidzianych opóźnieniach samolotu z Katowic. Ryzyko jest spore, ja bym się nie zdecydował, zwłaszcza że Eindhoven to miasto w sam raz na jeden dzień, ciężko byłoby mi przeboleć "uciekające" Porto ;)
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 06 Maj 2014 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 113 / 52.8%
srebrny
quille napisał(a):
Ech... szkoda, bo bardzo atrakcyjnie cenowo to wychodzi. Inne loty prawie 1000 zł droższe, a do tego strasznie długie przesiadki - po kilkanaście godzin :(
Jest jeszcze opcja z Warszawy, która daje 2h 50 min, ale nie wiem czy te 20 min mogą coś zmienić.
No ale to nie bardzo rozumiem czemu takie bilety sprzedają. Bo to jest lot łączony, więc przewoźnik zakłada, że jest to do zrobienia. No chyba, że zakłada, że tylko dla obywateli US.
A co z kombinowaniem lotu jakbym jednak nie zdążyła? Czy to moja broszka, czy przewoźnika? Faktycznie ma znaczenie kto był "winny"? Podkreślam, że nie chodzi o taką sytuację, że się szwendam po lotnisku albo siedzę w knajpce, tylko zwyczajnie ugrzęznę w kolejkach.

Jeżeli nie zdążysz bo gdzieś utkniesz to przebukują Ci bilet. Kupuj najtańszą ofertę i nie słuchaj biura podróży, bo to bzdurne gadanie. Powodzenia!
Szyn3k lubi ten post.

#1105 PostWysłany: 06 Maj 2014 21:20 

niebieski
ciacho_majonez napisał(a):
santech napisał(a):
witam, przymierzam się do Katowice-Eindhoven przylot 12:05 Wizz i dalej do Porto wylot 13:05 Ryan, czy godzina to nie za mało, mam obawy???

Lotnisko w Eindhoven jest małe, ale zwróć uwagę, że planowany przylot jest dokładnie godzinę przed odlotem następnego samolotu. Trzeba wziąć pod uwagę czas konieczny na opuszczenie samolotu oraz godzinę zamknięcia bramki do Porto. Dodatkowo lotnisko obsługuje FR oraz W6, może się zdarzyć, że w danym czasie będzie kilka wylotów i łatwo można utknąć przy security, nie mówiąc o jakichkolwiek nieprzewidzianych opóźnieniach samolotu z Katowic. Ryzyko jest spore, ja bym się nie zdecydował, zwłaszcza że Eindhoven to miasto w sam raz na jeden dzień, ciężko byłoby mi przeboleć "uciekające" Porto ;)

dzięki, upewniłeś mnie, sam się wahałem, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#1106 PostWysłany: 06 Maj 2014 21:33 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
quille napisał(a):
mam na oku pewien lot z Krakowa do San Francisco przez Rzym, ale mam obawy co do czasu na przesiadkę w NY na JKF. Czy 2 godziny i 28 minut wystarczy? Bilet byłby łączony, obsługiwany przez Alitalię. W biurze podróżnym udzielono mi informacji, że jeżeli nie zdążę na lot do San Francisco z mojej winy, to ten lot przepada. Jeśli z winy przewoźnika, to musi mnie "dostarczyć" do San Francisco. Tyle, że kiedy zapytałam co oznacza z "mojej winy", jako przykład zostało podane ugrzęźnięcie w kolejce do Immigration Office albo do Customs... Więc trochę lipa, bo boję się, że nawet jak lot będzie w NYC o czasie, to kolejki będą tak duże, że 2 h i 28 nie starczy. Co myślicie?

Jaką linią jest lot z JFK do SFO? Na czyim stosie jest wystawiony bilet?
Przesiadka ponad 2 godziny powinna być wystarczająca jeżeli nie będzie spóźnienia do NYC i jest się już odprawionym na kolejny lot.

#1107 PostWysłany: 06 Maj 2014 21:50 

darekd napisał(a):
Jaką linią jest lot z JFK do SFO? Na czyim stosie jest wystawiony bilet?
Przesiadka ponad 2 godziny powinna być wystarczająca jeżeli nie będzie spóźnienia do NYC i jest się już odprawionym na kolejny lot.

Nie wiem co oznacza "na czyim stosie" :( Lot jest z Krakowa do Rzymu Ailitalią, potem z Rzymu do NYC też Ailitalią, ale samolot Delta Airlines, z NYC do SF też Ailitaią i też samolot Delta Airlines.

Leciałam rok temu do Stanów i miałam pierwszą przesiadkę w Stanach w Philadelphii - wszystko poszło ekspresem - miałam ponad 4h, z czego 3h się wynudziłam porządnie. No ale JFK to ponoć bez porównania z Philadelphią...

#1108 PostWysłany: 06 Maj 2014 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
darekd napisał(a):
Nie wiem co oznacza "na czyim stosie" :(

Jakie są pierwsze trzy cyfry numeru biletu?
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 06 Maj 2014 23:54 

Nie wiem, bo jeszcze nie mam biletu. Widzę tylko to co w wyszukiwarkach, np.

Załączniki:
screenshot.jpg
screenshot.jpg [ 198.98 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

#1110 PostWysłany: 07 Maj 2014 07:41 

niebieski
Jeżeli dolot do NY i przelot dalej jest deltą i w dodatku na jednej rezerwacji to w ogóle nie ma problemu - najwyżej dolecisz pózniej.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#1111 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:05 

Dzięki wielkie! Zadzwoniłam jeszcze do Alitalia - śmieszny pan mówiący po polsku z włoskim akcentem mnie poinformował, że na pewno zdążę, bo mają jakieś algorytmy, które im wyliczają ilość pasażerów itp. i tego dnia potrzeba ok. 1h 45min na przesiadkę, więc mam niby 45 min w zapasie. A jak się lot spóźni i nie zdążę, to mi zapewnią dolot czym innym. W sumie się chyba zdecyduję, chyba, że się znajdzie coś tańszego, ale na lipiec-sierpień to szczerze wątpię.

#1112 PostWysłany: 11 Maj 2014 15:42 

Nigdy nie byłem na lotnisku w Modlinie a znalazłem ciekawe dla mnie połączenie.

Niedziela Bergamo-Modlin 18:50-21:00 i Modlin-Wrocław 21:45-22:40

Wiem, że 45minut to nie za dużo czasu, ale jak duże są szanse na zdążenie na drugi lot?

#1113 PostWysłany: 11 Maj 2014 17:03 

a mnie nurtuje ostatnio jedna kwestia, mając przesiadkę w tanich liniach muszę wychodzić z hali przylotów i jeszcze raz przechodzić przez security?
 PM off  

#1114 PostWysłany: 11 Maj 2014 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 347 423
Krajów: 33 / 15.4%
Anonymous napisał(a):
a mnie nurtuje ostatnio jedna kwestia, mając przesiadkę w tanich liniach muszę wychodzić z hali przylotów i jeszcze raz przechodzić przez security?

W tanich liniach nie ma czegoś takiego jak przesiadka.
 Profil Relacje PM off  

#1115 PostWysłany: 11 Maj 2014 17:10 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Anonymous napisał(a):

Zależy od lotniska. Poszukaj na forum tematu o lotniskach ze strefą tranzytową, w wielu miejscach da się szybko przesiąść.
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 11 Maj 2014 21:05 

Loty: 87
Kilometry: 290 754
Krajów: 24 / 11.2%
Kupiłem bilety WAW - SIN na październik. Planowo mam być na miejscu o godzinie 15:00. Mam możliwość zakupu biletów na dalszy lot na Bali. Wylot miałby być o godzinie 18:35. Czy te 3 godziny i 35 minut wystarczą na przesiadkę? Czy jest duże ryzyko, że godziny lotów jeszcze się zmienią?
 Profil Relacje PM off  

#1117 PostWysłany: 11 Maj 2014 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 509
Kilometry: 854 134
Krajów: 78 / 36.5%
srebrny
Ryzyko jest zawsze ale taki czas to na spokojnie,jeszcze zdarzysz zwiedzic fajne singapurskie lotnisko:)

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

#1118 PostWysłany: 11 Maj 2014 21:23 

srebrny
3h 35min na przesiadkę wystarczy w zupełności, a co do zmiany godziny lotów, to nikt Ci gwarancji nie da. Ja bym mimo wszystko brał.
 Profil Relacje PM off  

#1119 PostWysłany: 11 Maj 2014 21:39 

niebieski
Przy zmianie godzin wylotów większość linii pozwala zmienić dokonaną rezerwację. Jak linia realizuje połączenie WAW-SIN - o tego zależą możliwości zmiany - jak często lata i z jakich miast do SIN - czy da się zmienić trasę i tylko godziny czy trzeba będzie zmienić datę wylotu.
Przy znacznych zmianach godzin można też zrezygnować z biletu.

#1120 PostWysłany: 12 Maj 2014 13:14 

Też taką opcję brałam pod uwagę kupując lot do Indonezji. Naczytałam się wtedy mnóstwo pozytywnych opinii o samym lotnisku, atrakcjach na miejscu, wraz z bezpłatnymi wycieczkami, tanim basenem, fajnymi miejscami do spacerów czy gier :) Pomyślałam, że fajnie i bezpiecznie byłoby spędzić tam kilka godzin między lotami. Nie ma co się śpieszyć :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość