Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Drogo w Ryanair
#1 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:22 

niebieski
porównując z rokiem poprzednim, w tym nie ma promocji i jest widocznie drożej, jaki jest wasz pogląd?

próbuje coś kupić na czerwiec na południe i lipa
mam latać za 39zł nad Bałtyk?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Drogo w Ryanair
#2 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 206 956
Krajów: 15 / 7.0%
Spróbujmy obalić tę tezę:) Podaj miasto/a wylotu, preferowane kierunki i widełki dat. Spróbujemy coś wybuszować.

Info sprzed chwili:
http://www.fly4free.pl/barcelona-i-majorka-w-jednej-podrozy-z-poznania-za-317-pln/

#3 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Ryanair miał stratę w zeszłym roku - to nie instytucja charytatywna i musi zarabiać
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:45 

niebieski
polska - malta
gdzie promocje? jest połowa maja prawie
354pln RT czy to promocja?

poważnie miał stratę? nie wiedziałem ale na sprzedaży czy wynik netto?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 206 956
Krajów: 15 / 7.0%
lukas63 napisał(a):
Ryanair miał stratę w zeszłym roku - to nie instytucja charytatywna i musi zarabiać
Stratę zanotowali w Q3 bodajże, cały rok skończyli +13%.

http://www.ryanair.com/doc/investor/present/quarter4_2013.pdf

#6 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:48 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Ryanair nauczył ludzi, że latać warto i można latać w dalekie zakątki Europy. Teraz będzie odcinał kupony ;)
bronek40 napisał(a):
mam latać za 39zł nad Bałtyk?

Jeżeli zmiękniesz i skusisz się na drogi bilet będzie znaczyło, że przyjęcie powyższej strategii było zasadne ;) Uważam zresztą, że przy obecnych cenach za sam bilet (podkreślam) i tak ogromnej liczbie tras latają na granicy rentowności.

PS Ja osobiście uważam, że cena poniżej 100 PLN OW to cena promocyjna.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:48 

niebieski
promocje były przez cały rok 2013, rok na plus +13 ,
więc co jest grane w tym roku?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:49 

Polityka cenowa zmieniła się już w zimie i ewidentnie jest drożej niż rok temu tak z 100 zł RT. Widać jednak popyt jest nawet na takie ceny, choć moim zdaniem za te. 350-400 w maju, czerwcu dużo lepsze są chartery, choćby ze względu na większy bagaż. Z tego co czytałem strata w zeszłym roku nie wynikała ze złych zasad sprzedaży/czy polityki cenowej tylko z manewru księgowego związanego z zakupem samolotów.
 PM off  

#9 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:53 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Polityka cenowa zmieniła się już w zimie i ewidentnie jest drożej niż rok temu tak z 100 zł RT. Widać jednak popyt jest nawet na takie ceny, choć moim zdaniem za te. 350-400 w maju, czerwcu dużo lepsze są chartery, choćby ze względu na większy bagaż. Z tego co czytałem strata w zeszłym roku nie wynikała ze złych zasad sprzedaży/czy polityki cenowej tylko z manewru księgowego związanego z zakupem samolotów.

co nie zmienia faktu, że nakupowali samolotów i teraz na to oszczędzają
albo oszczędzają na loty za 10 eur za ocean
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:54 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Nie ma co się dziwić Ryanarowi, że chce zarobić więcej. To nie jest organizacja charytatywna. ;)
Skoro mimo wyższych cen i tak obłożenie samolotów na większości tras ma przynajmniej 80-90%, to dlaczego ma z tego nie korzystać?

Jak ludzie przestaną nimi latać i np. obłożenie spadnie do 50%, to się wtedy zastanowią i pewnie obniżą ceny, bądź częściej będą wrzucać promocje.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Maj 2014 11:57 

niebieski
czyli niedobrze
żeby się zaraz nie okazało, że landryna z walizką będzie tańsza niż franca
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:05 

bronek40 napisał(a):
czyli niedobrze
żeby się zaraz nie okazało, że landryna z walizką będzie tańsza niż franca

Tylko gdzie ta landryna lata w dobrych cenach? Oslo, Bergamo? Zobacz kierunki typowo wakacyjne, Grecja, Bułgaria jeszcze drożej niż Ryanair i do tego jeszcze WDC.
 PM off  

#13 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:06 

HON fly4free
sranda napisał(a):
Jak ludzie przestaną nimi latać i np. obłożenie spadnie do 50%, to się wtedy zastanowią i pewnie obniżą ceny, bądź częściej będą wrzucać promocje.
lub bardziej prawdopodobne - zlikwidują połączenie, a samolot przerzucą na trasę bardziej rentowną
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
marudzącym proponuje poszperać po forum jest tu kilka sposobów jak obnizyć cenę lotów, nawet w FR,
nawet w tej chwili

#15 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:16 
Redaktor F4F

Z Krakowa zawsze było "drogo", jednak w tej chwili to co można upolować najtaniej to Dortmund za 84 PLN OW. Czytałem gdzieś, że jest to wynik nie tylko braku konkurencji (Wizzair najbliżej w Katowicach, EasyJet lata praktycznie w jednym kierunku), ale faktu, że bilety w Mieście Królów Polskich po prostu świetnie się sprzedają i to w takich cenach, jakie zaproponują. Więc, jak ktoś napisał zresztą wyżej, nie jest to instytucja charytatywna i po co ma sprzedawać bilety taniej, skoro może drożej.
:(
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ryanair zaczął ostro ciąć koszty(czyli kończyć z prawie darmowymi biletami) bo wie, że najbliższe lata będą bardzo trudne jeśli nie zabójcze. przecież już ponoć są prowadzone jakieś poprawki w prawie uniemożliwiające zarabianie właśnie na tych promocjach miast, regionów itp z czego przecież żyje ryan.
fakt, że chyba w zeszłym roku ryan na plus miał właśnie tyle ile dostał z tych promocji(chyba 300M €/$) więc niby i tak wyszedłby na zero ale im chyba o to nie chodzi...

dziwi mnie podejście niektórych osób, szczególnie tych które na forum nie są od wczoraj.
przecież w tej branży wszystko się zmienia i ciężko mówić o jakiejś stałości. obecnie tradycyjne linie robią co mogą żeby nadążyć za LCC(np płatny bagaż na krótkich trasach, zatrudnianie ludzi z zewnątrz) więc liczenie na to, że za rok albo dwa będzie tak samo jak dziś jest zniżaniem się naiwnością do poziomu dziecka :)

i jeszcze te pytania czy 350zlRT na malte to promocja...
albo czy latać za 39zlRT nad bałtyk...
rozpędź się, zrób wyskok, ląduj telemarkiem a to wszystko wyjdzie zawsze za 0zl! :geek:
Tomek Zien lubi ten post.

#17 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 770
Kilometry: 1 123 624
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
2 lata temu moja średnia cena biletów Ryanair to było ok 9 zł. W ubiegłym 59. W tym roku dzieki roznym dostępnym dealom bardziej mi się opłaca LOT (za wyjątkiem jednego wyjazdu do Eindhoven skupionego w 2013 w ramach promocji apki mobilnej) choć usługa LO powoli zaczyna przypominać FR. No i niestety ten Modlin. Niby niezbyt daleko z Warszawy, ale nawet z moich Bielan podróż do WAW jest znacznie łatwiejsza.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pabien napisał(a):
2 lata temu moja średnia cena biletów Ryanair to było ok 9 zł. W ubiegłym 59. W tym roku dzieki roznym dostępnym dealom bardziej mi się opłaca LOT..

te bilety za 9 i 59 tez kupowałeś dzięki rożnym dostępnym dealom czy bez większego kombinowania?

#19 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:44 
Redaktor F4F

Ja też nie mogę wybaczyć Ferrari, że nie produkuje samochodów na kieszeń przeciętnego Kowalskiego. :?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 770
Kilometry: 1 123 624
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Namteh, Bezpośrednio na stronie Ryanair. Nietrudno było dostać bilety za 1 zł do Budapesztu czy 9 do Bergamo. A w ubiegłym roku za 39 - 59 bez problemu można było polecieć do Rzymu czy Bolonii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości