Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:17 

Zbanowany
Gdzie szukacie sprawdzonych opinii o hotelach w internecie ? Najbardziej wiarygodne opinie jak do tej pory znajdowałem na bookingu i trip advisorze. Natomiast na cholidaychecku znalazłem już kilka kwiatków jak pretensje o mały i brudny basen na dachu w hotelu, który nigdy takowego tam nie miał :)

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Kamil, 05 Maj 2014 20:32, edytowano w sumie 1 raz
Post/wątek nie na temat - źle dobrany dział na forum.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
czy szukanie takiego wiarygodnego miejsca ma sens? przecież zawsze się znajdzie ktoś jak w/w przykładzie.

#3 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:26 

Chyba Tripadvisor najbardziej wiarygodny. Użytkownicy zarejestrowani to głupot nie piszą. A holidaychec albo co gorsza wakacje.pl to portale ludzi , którzy byli gdzieś z biurem podróży i przeważnie wszystko krytykują.Mają postawę roszczeniową. Fotografują jakiegoś pojedynczego, całkiem miłego karaluszka na Kanarach i umieszczają w opinii.
A przecież bywalcy wiedzą , że ich tam pełno i zawsze jakiś się znajdzie do zdjęcia :D
 PM off  

#4 PostWysłany: 05 Maj 2014 20:27 

Na tripadvisor można również obejrzeć zdjęcia prywatne z hoteli. Jak do tej pory opinie z tej strony zawsze były bardziej wiarygodne niż opinie z innych stron, w tym również ze stron gdzie rezerwowałem hotele. Niestety w kilku przypadkach złe opinie się bardzo potwierdziły :(
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Maj 2014 20:35 

HON fly4free
Nie ma w pełni wiarygodnych opinii, bo każda recenzja czy opinia jest subiektywna - dla mnie dość wiarygodne (w skali globalnej) są opinie na booking.com - przede wszystkim dlatego, że tam można dodać opinię tylko wówczas, gdy nocowało się w danym hotelu (oczywiście - na podstawie rezerwacji z b.com). Po akcjach rozdawnictwa mil i punktów w tripadvisorze i holidaycheck jest sporo (dużo więcej niż kiedyś) opinii wymyślonych.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Maj 2014 20:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie, też chciałam napisać o bookingu. U mnie do tej pory raczej sie sprawdzały i też uważam, że najlepszym kryterium jest możliwość dodawania opinii wyłącznie przez gości.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Maj 2014 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja czytam opinie na Booking.com i TripAdvisor, ale filtruje je na wlasne potrzeby. Jak Amerykanin pisze, ze pokoj jest maly, to nie znaczy, ze dla Europejczyka jest maly. Tak samo jak komentarze, ze hotel jest fajny, bo za rogiem jest Starbucks (kwiatek z recenzji hotelu w Hong Kongu). A opinie typu: najlepszy hotel w jakim bylem, od razu dyskwalifikuje.

Z tymi opiniami jest bardzo roznie. Np wedlug TripAdvisora Intercontinental w Wawie jest najlepszym hotelem. A tymczasem ja trafilam na brudny recznik, co nie zdarzylo mi sie w zadnym innym hotelu do tej pory. W zwiazku z tym dalam negatywna ocene i malo punktow. Jestem krytykantem i pieniaczem czy nie?

#8 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Krajów: 11 / 5.1%
Jak poprzednicy, zazwyczaj zaglądam na Tripadvisor i Booking. Skrajne opinie traktuję z rezerwą, jeśli jakiś zarzut czy stwierdzenie powtarza się w kilku to wtedy uznaję, że coś jest na rzeczy. No i na tripadvisor większe znaczenie mają dla mnie opinie osob, które są bardziej aktywne, a nie takich, które napisały 1 post i to akurat wychwalający dany hotel pod niebiosa lub absolutnie mieszający go z błotem. Do tej pory się raczej sprawdzało :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:19 

Żaczek napisał(a):
Ja tam zawsze czytam opinie w internecie... [cut]

???
Żaczek napisał(a):
Ale najlepiej samemu sprawdzić, bo jak nie sprawdzisz - nie przekonasz się, jak jest naprawdę.

A co to za popis logiki? Po to ludzie szukają opinii, żeby wiedzieć czego mają się na miejscu spodziewać a nie po to żeby fundować sobie samemu niespodzianki w postaci syfu w łazience i robaków w pokoju.
 PM off  

#10 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Krajów: 20 / 9.4%
ciri napisał(a):
Jak poprzednicy, zazwyczaj zaglądam na Tripadvisor i Booking. Skrajne opinie traktuję z rezerwą, jeśli jakiś zarzut czy stwierdzenie powtarza się w kilku to wtedy uznaję, że coś jest na rzeczy. No i na tripadvisor większe znaczenie mają dla mnie opinie osob, które są bardziej aktywne, a nie takich, które napisały 1 post i to akurat wychwalający dany hotel pod niebiosa lub absolutnie mieszający go z błotem. Do tej pory się raczej sprawdzało :)

Ja też tak robię z Tripadvisor, na własnych błędach nauczyłam się niestety słuchać recenzji tam i dlatego sama teraz tam właśnie je piszę ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:35 

niebieski
Ważna jest chyba też liczba opinii. Nowe obiekty wchodzące do systemu zazwyczaj są ... nowe albo wyremontowane. Pierwsze kilka opinii, a w zasadzie punktacji obiektu, zazwyczaj jest bardzo wysoka. Potem w miarę upływu czasu standard obiektu i obsługi się pogarsza i ludzie obniżają oceny. Tak na prywatny użytek przyjąłem, że ocena zbliżona do obiektywnej zaczyna się od 80-100 opinii ;-) Jeśli obiekt przy 100 opiniach i ocenach utrzymuje wysoką punktację, to chyba jednak naprawdę musi być dobry ;-)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Z tymi opiniami jest bardzo roznie. Np wedlug TripAdvisora Intercontinental w Wawie jest najlepszym hotelem. A tymczasem ja trafilam na brudny recznik, co nie zdarzylo mi sie w zadnym innym hotelu do tej pory. W zwiazku z tym dalam negatywna ocene i malo punktow. Jestem krytykantem i pieniaczem czy nie?

jesteś pedantką i czepialską
powinnaś wyczyścić nim buty, wziąć prysznic a następnie się nim wytrzeć ;)

Grzegorz40 napisał(a):
Ważna jest chyba też liczba opinii. Nowe obiekty wchodzące do systemu zazwyczaj są ... nowe albo wyremontowane. Pierwsze kilka opinii, a w zasadzie punktacji obiektu, zazwyczaj jest bardzo wysoka. Potem w miarę upływu czasu standard obiektu i obsługi się pogarsza i ludzie obniżają oceny. Tak na prywatny użytek przyjąłem, że ocena zbliżona do obiektywnej zaczyna się od 80-100 opinii ;-) Jeśli obiekt przy 100 opiniach i ocenach utrzymuje wysoką punktację, to chyba jednak naprawdę musi być dobry ;-)

zgadzam się po części, ale ja np. ustrzeliłem kiedyś bardzo fajny hotel za śmiesznie małe pieniądze na Maderze prawdopodobnie tylko dlatego, że była to nowość i nie miała w ogóle żadnych opinii
po jakimś czasie jak do niego zaglądałem to cena była dużo wyższa, bo hotel zyskał dużo dobrych komentarzy i pewnie w związku z tym cena poszybowała w górę

najlepiej bazować na opiniach z kilku miejsc,
też booking głównie czytam, ale bardziej przywiązuję uwagę do konkretnych komentarzy osób wystawiających opinię niż do średniej oceny hotelu,
z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że hotele 4* i 5* zazwyczaj mają rzetelną średnią ocenę, natomiast 3* i budżetowe spanie nie pokrywa się w moim subiektywnym odczuciu ze śr. oceną wystawioną przez ludzi, choć bywają też mocno zaniżone
czyli wychodzi na to, że nic nie wiadomo
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja czytam recenzje rowniez po to, zeby znalezc informacje o parkingu czy inne przydatne wskazowki. Czasami w opisie hoteli info o parkingu jest enigmatyczne, a w recenzjach ludzie podaja ceny albo, ze na ulicy obok mozna zaparkowac za darmo czy na jakims parkingu obok jest tanio. Sama staram sie umieszczac podobne informacje w moich recenzjach.

#14 PostWysłany: 07 Maj 2014 13:10 

niebieski
Na hotels.com tez sa dobre , tzn. wiarygodne opinie: kierowalem sie nimi przy wyborze noclegow w Tajlandii i sie sprawdzily (ale to jest tez chyba uzaleznione od odpowiedniego czytania informacji w nich zawartych:)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Maj 2014 14:26 

niebieski
Chciałem sobie darować pisanie w tym temacie, ale zachwyty nad booking.com nie dają spokoju.
Nie chcę wylewać na nich pomyj (sam mam tam konto i regularnie korzystam), ale opinie z booking.com traktuję z dystansem.
Wg mnie http://www.holidaycheck.com/ oraz http://www.tripadvisor.com/ również w polskich wersjach językowych są zdecydowanie bardziej miarodajne.

Niezbyt zorientowanym podpowiem, że jeśli w hotelu jest coś nie tak, powiedzmy uciekasz od nich z powodu syfu, fałszywych zdjęć, odmowy zakwaterowania, to hotel może anulować twoją rezerwację na booking.com skutecznie uniemożliwiając wystawienie zasłużonej negatywnej opinii...
josue lubi ten post.

#16 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:30 
Awatar użytkownika

Ja zwykle czytam opnie na bookingu i tripadvisorze. tripadvisora bardzo sobie cenię za zdjęcia od gości hotelowych :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Krajów: 5 / 2.3%
Ja osobiście czytam opinie na booking, tripadvisor dlatego, że jest ich tam najwięcej - ale w zasadzie czytam tylko te negatywne. Powtarzające się wady na temat jakiegoś elementu w negatywnych opiniach mogą sugerować się, że z danym elementem jest coś nie tak - pojedyncze to zwykle pedanci i pieniacze :P
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Maj 2014 15:21 

booking zaczyna cos kombinować. Na majówkę rezerwowałam przez ich stronę 4 hotele (w 4 różnych miastach). Po powrocie wszystkim wystawiłam opinię, dla 2 bardzo dobrą, dla 2 złą. Te dobre zostały opublikowane następnego dnia, negatywnych do dziś nie ma a minął już tydzień.
 PM off  

#19 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje negatywne zawsze byly publikowane po takim samym czasie jak pozytywne.

#20 PostWysłany: 02 Cze 2014 19:39 

Loty: 46
Kilometry: 97 019
Krajów: 18 / 8.4%
Ja zazwyczaj czytam komentarze na hostelworld i booking, żeby wiedzieć czego tak naprawdę się spodziewać i zazwyczaj trafiamy w fajne miejsca.
Niemniej jednak ostatnio zdarzyło mi się, że zabookowałem przez booking.com nocleg w Izraelu (w Tiberias). Komentarze na obu portalach pozytywne, standard pokojów wychwalany. Na stronie booking.com napisane, że każdy pokój ma wliczone śniadanie, że jest wspaniała lokalizacja, że blisko do jeziora, że tylko 2 km od dworca etc. Po przyjeździe okazuje się, że może i są to 2 km, ale pod bardzo stromą górę, do jeziora jest jakieś 3 km (40 min. na piechotę z górki), a o śniadaniu nic nie wiadomo i nasz pokój go nie ma, ale zamiast tego na ścianie znajdujemy karaluchy.
Wystawiłem negatywną opinię na booking.com, ale nie została opublikowana. W tym samym czasie wystawiłem pozytywną opinię innemu hostelowi i ta została umieszczona na stronie.
A dzisiaj złożyłem oficjalną reklamację i czekam na rozwój sytuacji. Pierwsza odpowiedź już przyszła "...Centrum Obsługi Klienta Booking.com niezwykle poważnie podchodzi do wszelkich uwag naszych Gości. Abyśmy mogli w pełni zbadać Państwa sprawę, potrzebujemy 7 dni."

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 3 gości