Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 06 Maj 2014 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
elwirka napisał(a):

W naszej szkole oficjalnie, by uzyskać zwolnienie od nauki inne niż z powodu choroby należy napisać prośbę do dyrekcji z odpowiednią argumentacją. Stąd moje podchody. Bałam się, bo wczasy wykupione, ja napiszę list do dyrekcji, a ona prośbę odrzuci. I co wtedy?
Tak więc dziwię się, iż masz możliwość ustnego zwolnienia na tak długie okresy....
Z drugiej strony jest tak jak napisałeś. Dziecko choruje 2 lub 3 tygodnie i wtedy wystarczy usprawiedliwienie od rodzica. A jak dziecko zdrowe, tylko rodzice mają fanaberię, by go gdzieś zabrać, to już kłody pod nogi....

A w jakim państwie Twoje dziecko chodzi do szkoły, „że takie dziwy"? ;)

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#62 PostWysłany: 07 Maj 2014 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
W Polsce;-) Wystarczy poczytać regulaminy szkolne...

#63 PostWysłany: 07 Maj 2014 09:40 

Może Twoja szkoła ma jakieś niedobre doświadczenia w tej materii? Są też ludzie, którzy życie układają według regulaminów i to jest dla nich sprawa nadrzędna, żal mi ich, ale... im też pewnie żal mnie, że tak nie potrafię (nie chcę).
Wszyscy wiemy czego szkoła w większości przypadków obecnie uczy - zdawania testów, to nie ma wiele wspólnego z wiedzą jako taką.
Korzyść jaką dziecko może w tym czasie odnieść z poznawania świata, często ginącego, jest dla mnie bezdyskusyjna.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
elwirka napisał(a):
W Polsce;-) Wystarczy poczytać regulaminy szkolne...

elwirka, nie chcę tu promować postawy czysto roszczeniowej, ale to nie jest tak, że my/dzieci jesteśmy dla szkoły, to raczej szkoła jest dla nas i mamy z nią współpracować, a regulaminy szkolne powstają i są zmieniane (u nas co najmniej raz roku ;) ).

Żadnej anarchii, tylko zdrowy rozsądek, nie dajmy się zwariować bo ktoś, coś napisał, bo uważał, że tak będzie dla nas najlepiej (może jemu najwygodniej).
A władza im została dana od nas :D

Zawsze powtarzam dzieciom takie powiedzonko z historią w tle: "Musi, to na Rusi, a w Polsce, jak kto chce", no niech ktoś mnie zmusi ;)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:43 

Zbanowany
Ja mimo wszystko staram się tak planować wakacje żeby dzieci nie musiały opuszczać zajęć, ucze moje dzieci obowiązkowości i odpowiedzialności i nie chce żeby od małego wiedziały że szkoła to nic takiego i jak nie pójdzie się kilka razy to nic się nie stanie
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:43 

HON fly4free
mashacra napisał(a):
Zawsze powtarzam dzieciom takie powiedzonko: "Musi, to na Rusi, a w Polsce, jak kto chce", no niech ktoś mnie zmusi ;)
tylko nie zdziw się, gdy któregoś dnia dzieci tak ci odpowiedzą ;)
no niech ktoś je wtedy zmusi...
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#67 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:48 

A to już prywatna wycieczka.
Przynajmniej z założenia ponosimy konsekwencje wychowywania swoich dzieci, w każdym aspekcie.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 07 Maj 2014 11:14 

A ja wczoraj rozmawiałam z wychowawczynią córki - 1 klasa, o naszym wyjeździe 14.06 i powiedziała, że wszystko zależy od nauczyciela. Ona jest ZA podróżami i do końca 3 klasy, dopóki będzie Ami wychowawczynią, nie będzie sprawiała problemów. A później nie wiadomo na kogo trafi i jakie relacje nawiążemy z wychowawcą. Liczę po cichu na moje umiejętności przekonywania i wierzę, że później też problemów nie będzie. Okaże się za 2 lata :-D

Wniosek z tego jest taki, że co szkoła to inne opinie, inne zwyczaje. Nie ma co panikować tylko przyjacielsko podejść do wychowawcy i grzecznie poprosić o wyrozumiałość :)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 07 Maj 2014 11:21 
Awatar użytkownika

srebrny
pemat napisał(a):
tylko nie zdziw się, gdy któregoś dnia dzieci tak ci odpowiedzą ;)
no niech ktoś je wtedy zmusi...

Nice :D droga wolna świat jest szeroki.

Uczę je tego, żeby miały świadomość podejmowanych decyzji, jak coś zrobią/powiedzą wiedzą, że to pociąga za sobą jakieś konsekwencje.

Jak daję im wybór to odpowiedź pociąga konsekwencje.
Jak nie pytam, to robimy to co ja zaplanowałem, na tym polega wychowanie. :D
Nigdzie nie pisałem, że korzystam z warcholskiego "Wolnoć Tomku w swoim domku".

Koniec OT

Ostatnio edytowany przez mashacra, 07 Maj 2014 13:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
mashacra napisał(a):

Uczę je tego, żeby miały świadomość podejmowanych decyzji, jak coś zrobią/powiedzą wiedzą, że to pociąga za sobą jakieś konsekwencje.

Jak daję im wybór to odpowiedź pociąga konsekwencje, jak nie pytam, to robimy to co ja zaplanowałem, na tym polega wychowanie. :D

Dokładnie tak. Konsekwencje. Jedziemy na wczasy, ale godzinę dziennie będziesz musiał odrabiać lekcje. Nic cię nie ominie.
Wolisz zostać w domu i chodzić do szkoły?! Zapytamy babcię, czy ma siłę i ochotę się tobą opiekować w trakcie naszej nieobecności. Jeśli nie i tak jedziesz z nami.

Ja też staram się tak planować wakacje, by dziecko nie opuszczało zajęć. Ale słabo mi to wychodzi;-)

#71 PostWysłany: 07 Maj 2014 14:54 

Ja uważam, że zawsze można przed planowanym wyjazdem porozmawiać z nauczycielami i wychowawcą i nie będzie problemu żeby dziecko nadrobiło opuszczone zajęcia. Coraz częściej korzysta się w szkołach z sieci. Zawsze dobry kolega, koleżanka może podesłać notatki i dawać dziecku do nauki podczas wypoczynku.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 08 Maj 2014 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Dziś kiedy dzieci uczą się z takich "podręczników" - zeszytów ćwiczeń można odrobić lekcję w przód. Trzeba przysiąść z dzieciakiem i po prostu go wesprzeć. Jak kumaty da sobie radę (oczywiście nie mowie o całkowicie nowym materiale)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 26 Maj 2014 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Nasza starsza córka chodzi teraz do trzeciej klasy, przez nasze ostatnie wyjazdy (Izrael, Azerbejdżan, Kreta) opuściła w szkole 5 tygodni.
Ale wszystko było uzgodnione, zabieraliśmy ze sobą podręczniki i odrabianki były prawie codziennie, czasem z marudzeniem przez chwilę, ale jakoś udawało się przekonać córkę, że nie ma nic za darmo, jesteśmy za granicą, ona nie chodzi do szkoły, ale obowiązki nadal są. I okazało się, że nie stało się nic złego, co dla mnie było oczywiste, ale dla ludzi z otoczenia już nie ;)

Zaznaczam przy tym, że my z żoną nie jesteśmy wyjątkowo systematyczni, podejście do życia mamy zdecydowanie południowe. Więc jeśli nam się udaje, to znaczy że każdy tak może.

Załączniki:
1660739_763443887029334_1793875887570163662_n.jpg
1660739_763443887029334_1793875887570163662_n.jpg [ 121.34 KiB | Obejrzany 2051 razy ]
 Profil Relacje PM off
casper.slonina lubi ten post.

#74 PostWysłany: 26 Maj 2014 12:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Biedne dziecko, ja rozumiem, po plaży kazać rozwiązać kilka zadań, ale żeby utrudniać naukę prze zakładanie ABC :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 26 Maj 2014 14:03 

złoty
Dziecko musiało poczuć że jest na wakacjach ;).

A moja córka jest obecnie w pierwszej klasie. Jeździ z nami i oczywiście opuszcza (w sumie około 3 tygodnie w tym roku szkolnym). Wychowawczyni nie ma nic na przeciwko. Wymaga żeby uzupełnić i po każdym wyjeździe każe młodej (i innym dzieciom oczywiście) zrobić minirefereat (ma pokazać kilka zdjęć z wyjazdu i opowiedzieć co widziała).
Jakieś pisma do dyrekcji o których było pisane wyżej to totalna głupota. Każdy rodzic ma prawo usprawiedliwić nieobecność swojego dziecka. Nie ważne czy to choroba czy inny powód. Jak się wychowawczyni nie podoba to zagrozić skargą do kuratorium. Nie popadajmy w paranoje.

#76 PostWysłany: 26 Maj 2014 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
mashacra napisał(a):
Biedne dziecko, ja rozumiem, po plaży kazać rozwiązać kilka zadań, ale żeby utrudniać naukę prze zakładanie ABC :mrgreen:

Teraz jak napiszę, że sama chciała, to będzie że się tłumaczę, a wiadomo, kto się tłumaczy... Ech. ;)
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 30 Cze 2014 23:35 

Zbanowany
Ja osobiście wolę nie przyzwyczajać i nie uczyć swoich dzieci tego że szkołę można opuszczać bez większych powodów ... moim zdaniem nie powinno być problemu na wakacje z dzieckiem w ciągu 2 miesięcznych wakacji
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 05 Lip 2014 12:34 
Awatar użytkownika

niebieski
extratiara93 napisał(a):
Ja osobiście wolę nie przyzwyczajać i nie uczyć swoich dzieci tego że szkołę można opuszczać bez większych powodów ... moim zdaniem nie powinno być problemu na wakacje z dzieckiem w ciągu 2 miesięcznych wakacji

Tak, pod warunkiem, że oboje rodzice mogą pozwolić sobie na 2 miesiące urlopu.
Często jest tak, że mają 10 dni, w dodatku nie zawsze nawet w tym samym czasie...
Szanuję Twoje podejście, ale ja akurat uważam, że wyjazdy nie tylko nie dewastują dziecku podejścia do nauki (jeżeli rodzice zachowają minimum dyscypliny dotyczącą uczenia się), ale mogą być z dodatkową korzyścią, w końcu mówi się, że podróże kształcą ;)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 11 Lip 2014 10:03 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Z przerażeniem czytam o szkołach (tych w PL) w których funkcjonują kary finansowe za nieobecności. Do jakich patologii musiało tam dochodzić wcześniej, że trzeba było sięgnąć po takie środki.
Osobiście nie widzę nic złego w opuszczaniu szkoły, pod warunkiem że nie ma problemów z nauką i zaległości są nadrabiane. Dużo zależy od rodziców by takie nieobecności stały się impulsem do nauki samodzielności, dyscypliny, poczucia obowiązku, a nie stały przyzwoleniem na lenistwo i lekceważący stosunek do nauki.
Jestem w dość specyficznej sytuacji, gdyż obydwaj synowie (10 i 13 lat) trenują żeglarstwo. Od kwietnia do października dzieci mają różnego rodzaju regaty i zgrupowania. Bardzo często nie ma ich w szkole 1-2 dni i 3 razy w roku do 3 tygodni. Starszy syn sam wie że po dłuższym wyjeździe ma max. 2 tygodnie na nadrobienie materiału (niepisana reguła szkoły sportowej). Młodszy chodził do zwykłej podstawówki, ale mieliśmy na tyle szczęście że jego wychowawczyni rozumiała jego pasje. Mieliśmy przyzwolenie na nieobecności w każdą środę (treningi z uczniami szkoły sportowej) oraz sporo piątków (wyjazdy). W zamian dzieci nie mają typowych wakacji, gdyż to w tym okresie odbywa się najwięcej regat. Ich letni odpoczynek to 3-4 tygodnie bez obowiązku trenowania. Obydwaj synowie mają świadomość, że jeżeli zaczną się problemy z nauką automatycznie kończą się wyjazdy, na szczęście nie musieliśmy wprowadzać zakazu, ani my, ani trener.
Pomimo tak wielu nieobecności w szkole (na 190 dni nauki ok 90 opuszczonych) zdecydowaliśmy się zabrać dzieci na dodatkowy wyjazd, typowo turystyczny, w listopadzie na 2 tygodnie. Mieliśmy sporo obaw czy dobrze robimy, czy nie będzie za dużo zaległości (szczególnie u starszego), ale jak się okazało w przewidziane 2 tygodnie wszystko było nadrobione. Synowie byli bardzo zadowoleni, a ja uważam, że każda podróż daje dziecku bardzo dużo.

#80 PostWysłany: 31 Lip 2014 10:05 

niebieski
SAUNDRAEU1039 napisał(a):
Ja wolę nie pokazywać swoim dzieciom, że lekcje można opuszczać nawet z tak błahych powodów jak wakacje, a urlop najlepiej smakuje faktycznie wtedy kiedy wypada w lipcu albo w sierpniu więc nie warto kombinować chyba że dzieci nie chodzą jeszcze do szkoły

Oferowane przez polskie szkoły testowe podejście do nauki powoduje jedynie zidiocenie młodego pokolenia. Wyjazd za granicę (zwiedzanie, aktywny wypoczynek) przyniesie dziecku wielokrotnie więcej niż gnicie w ławce. Nie mam z tym żadnego problemu, a w szkole do której chodzą moje dzieci kadra jest na tyle rozsądna, że nie robi problemu. Na każdy wyjazd mają zadanie - prezentację do przygotowania - którą potem przedstawiają w klasie. Może ona mieć charakter przyrodniczy, historyczny, społeczny. W trakcie wyjazdu dokumentują miejsca odwiedzane zdjęciami i zbierają materiały do swoich prezentacji. Co więcej dzięki temu widzą sens w nauce języków.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości