Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Kwi 2014 10:23 

Witam, Potrzebuję rady na tem zwiedzania Chorwacji. Wiem że większość podróżuje tam własnym samochodem. Ja postanowiłem wykorzystać tanie loty i lecę samolotem do Zadaru. Stamtąd chcę zwiedzić Jeziora Pitwickie oraz wodospady Krka i być może okoliczne atrakcje. Wylatuję z Rijeki i tam w okolicy też chciałbym coś zwiedzić (nie wiem jeszcze co). I tu mam nie lada problem i proszę was o radę.
Co się bardziej opłaca wynajęcie samochodu czy transport publiczny do wyżej wymienionych miejsc? Jest nas 2 osoby
czy ktoś z was orientuje się ile kosztują autobusy do wyżej wymienionych miejsc? Ile kosztują wycieczki z miejscowych biur?
Wynajęcie samochodu się nieco boje ponieważ nigdy tego nie robiłem.
Za autobusami przemawia to że niczym bym się nie martwił (wynajęcie auta, trasa, opłaty za autostradę), za autem to że jadę kiedy chcę oraz zwiedzę na pewno więcej, ale tak jak mówię nieco się lękam wynajęcia auta
Sądzę że nocleg byłby tańszy z autem ponieważ nie musiałbym w centrum miast wynajmować kwater.
Są w Zadarze oraz Rijece jakieś miejskie autobusy?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś kto zna realia Chorwacji przemyślał taką podróż i pomógł mi podjąć decyzję albo chociaż podał orientacyjne ceny.
Dzięki wielkie
Kamil
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 29 Kwi 2014 10:35 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.8%
No i jak prowadzisz to się nie napijesz, dla wielu podróżników to ważny aspekt wycieczki ;) Ale też jestem ciekawy jak jest z ewentualnym transportem publicznym w Chorwacji.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Kwi 2014 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.8%
srebrny
Poczytaj tematy z promocji z poprzedniego roku i z działu Chorwacja.

Też chciałem transportem, ale byłem 2 razy w tamtym sezonie i nie wyobrażam sobie tych wyjazdów bez samochodu.
Zobaczysz o wiele więcej, zatrzymasz się na dodatkowych plażach itp.

Tylko samochód.

P.S. Też pierwszy raz wypożyczałem samochód ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Kwi 2014 11:58 

Powiem tak jak poprzednik. Tylko samochód. Dojedziesz wszędzie, zatrzymasz się na podziwianie widoków też. Wykąpiesz się na dzikiej malowniczej plaży.
Jeździliśmy własnym samochodem 6 razy i nie wyobrazam sobie by zwiedzać ten kraj bez samochodu. Autostrady można uniknąć. Nawet lepiej bo stara droga przebiega obok Plitwickich Jezior (tam juz masz kila godzin zwiedzania). Zjedziesz nad Jardan i wzdłuż morza polecisz na południe. Spokojnie dojedziesz do Dubrownika (polecam).

Ostatnio edytowany przez Washington, 29 Kwi 2014 20:36, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź łamiąca prawo, bądź namawiająca do łamania polskiego prawa.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Kwi 2014 13:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Doprecyzuję, lecieliśmy ze scandjetem, a na miejscu samochód.
Jak lubisz góry polecam NP Paklenica, a zamiast jezior pojechałbym do Sibenika i nad wodospady Krka (bliżej, taniej i Sibenik zobaczycie), jak jedziecie na dłużej to wzdłuż wybrzeża do Splitu lub Dubrownika po drodze Trogir, można dojechać ze wspaniałymi widokami, na autostradę bym nie wjeżdżał nawet jakby mi dopłacili. :D

A i jeszcze można zrobić pętlę, Zadar-Biograd-Zadar (2x prom + dwie wyspy wzdłuż), ale wypłynąć promem z samochodem z Biogradu, a powrót do Zadaru (wycieczka na jeden dzień).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Kwi 2014 13:42 

niebieski
Rozkłady jazdy autobusów różnych kompanii autobusowych z głównych miast Chorwacji (czasami podają też ceny), w tym Zadar-Plitvice (Jeziora Plitvickie) i Zadar-Sibenik (Wodospady Krka):

http://www.buscroatia.com/timetable-bus-croatia/

Informacja turystyczna Rijeki:

http://www.visitrijeka.eu/

Foldery i mapki Rijeki i okolic do pobrania:

http://www.visitrijeka.eu/Useful_Inform ... _Brochures

Transport publiczny w Zadarze:

http://www.liburnija-zadar.hr/index.php?lang=en

Mapa transportu publicznego w Zadarze:

http://www.liburnija-zadar.hr/karta/index.php

Transport publiczny w Rijece:

http://www.visitrijeka.eu/Useful_Inform ... _Transport

Transport publiczny w Rijece, dzienny, nocny, podmiejski na stronie przewoźnika, znaczy tylko po chorwacku ;-)

http://www.autotrolej.hr/default.asp?ru=90&sid=&jezik=1

Mapa transportu publicznego w Rijece:

http://www.visitrijeka.eu/documents/Mre ... 2_29_5.pdf
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Kwi 2014 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
W Zadarze i tego typu bardzo turystycznych miejscowościach bez problemu wynajmiecie auto. Uważam, że to najlepszy sposób, dlaczego to pisali już przedmówcy, więc nie będę dublował. Zero problemu jest także ze znalezieniem zorganizowanej wycieczki. W Zadarze w okolicach mostu łączącego miasto ze Starówką kłębi się mnóstwo naganiaczy na wycieczki...zorientujcie się na miejscu, jedno co doradzę to sprawdźcie ceny w kilku miejscach i solidnie się potargujcie (cenę wyjściową można zbić nawet o połowę !!!) Co do transportu publicznego, to jest, funkcjonuje, ceny są bardzo różne w zależności od firmy, która obsługuje autobusy (kolej odradzam, rzadko jeździ i słaby komfort jazdy w porównaniu z autobusami). Autobusy mają bardzo różny stan i poziom komfortu, ceny mniej więcej od tego zależą. Przykładowo za połączenie Split - Zagrzeb płaciłem ok. 120 kun, ale ceny za to połączenie oscylują między 100 i 250 kun, więc jak widać są baaaardzo różne.

#8 PostWysłany: 29 Kwi 2014 14:17 

dzięki grzegorz za masę przydatnych linków, ja chyba nie umiem szukać ;)
zdaje sobię sprawę że pewnie na miejscu można wypożyczyc auto ale pewnie drozej niz przez neta?
jak teraz patrzę na ceny autobusów z Zadaru do Plitvickich to w obie strony od osoby ponad 100 zł, to dla dwóch osób ponad 200 zł...
A orintujesz się może ile ksoztują te wycieczki organizowane przez biura na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Kwi 2014 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Ja bym wynajela auto przed wyjazdem. Ostatnio bralam w Dubrowniku na 3dni i zaplacilam 36 funtow (180zl) za calosc. 2 lata temu kolega placil po 45 funtow (225zl) za dzien przy wypozyczeniu na miejscu.

Nie zdziw sie tylko jak trafisz auto o nie najwyzszym standardzie, ale z drugiej strony i tak nie da sie jezdzic szybko, wiec da rade przezyc.

#10 PostWysłany: 29 Kwi 2014 17:09 

Aga,

a możesz wskazać w jakim biurze korzystałaś z wynajmu? Wiem, że dużo tego jest. Chciałbym takie najbardziej zaufane, z najbardziej klarownymi warunkami jesli możesz wskazać?
Pewnie w innych wątkach wyczytam na co zwracać uwage przy wynajmię
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Kwi 2014 17:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jak pisałem, zajrzyj do tematów z poprzedniego sezonu.
Temat wypożyczalni w Zadarze był też poruszany.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Kwi 2014 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.6%
srebrny
Cześć, nie zwiedzałem jeszcze Chorwacji nie samochodem ale znam forum stricte o Chorwacji. www.cro.pl
Jest tam dużo informacji. Ogólnie na niekorzyść jeszcze zwiedzania komunikacja wpływa pogoda a raczej upały.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Kwi 2014 23:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Potwierdzam, ilość relacji, miejscówek, tipów jest ogromna. Sam się mocno inspirowałem, ale jak tam tanio dolecieć i samochód wynająć to nie znajdziesz ;)
99% osób wali swoimi autami z Polski.

Pierwsze wypożyczenie robiłem http://www.rentacarsplit.net/ (nie sugeruj się nazwą split ;) obsługują Chorwację )

Drugie było przez carjet, choć rozpatrywałem economycarrenatls.

Moje cytaty z maja:

Cytuj:
piątek: NP Paklenica pogoda ok, jak w Tatrach w sierpniu, w drodze powrotnej złapała nas mega ulewa, buty suszyliśmy do niedzieli ;) ale kto przy takiej prognozie bierze jedną parę ten ma problem , my go nie mieliśmy.
Wieczorem port w Zadarze i iluminacja z lamp solarnych, organy nie chciały dla nas grać :(

sobota: NP Krka rejs do wodospadów w cenie biletu, lekko mżyło przez ok 30 min. pod koniec "zwiedzania", można kupić bilet dopiero przy wodospadach, nikt nie sprawdza na statku (na upartego można mieć rejs w dwie strony gratis bez kupowania biletu, tylko po co, skoro wodospady tuż za rogiem).
W drodze powrotnej, po południu, na 1,5 h Szybenik: port + "starówka" (w katedrze co chwila ślub i wtedy zwiedzać nie można, ale były przerwy ok. 0,5h dzieci za free). Na Split nie starczyło czasu ;)
W połowie drogi do Zadaru ulewa i tak do wieczora.

niedziela: od rana leje, ok. 11 przejaśnia się, wbijamy się w samochód i na starówkę w Zadarze (parkingi w niedzielę za free więc można zaparkować przy starówce), słońce świeci pięknie, o 15 wyjazd na lotnisko i ok. 19 w Warszawie.

Brakuje czasu, bez samochodu nie zobaczycie nic, oprócz Zadaru.

Cytuj:
Z poziomu samochodu pogoda nie jest taka straszna, może dlatego mieliśmy inne co do niej odczucia.

To może z innej strony: samochód daje poczucie niezależności, i elastycznie można planować czas i atrakcje, które zmienialiśmy w zależności od warunków pogodowych (w Polsce samochodu nie mamy, tylko rowery, komunikację miejską i pociągi/samoloty, to tak, żeby nie było, że lubimy się wozić).

Przy 4 osobach "zwraca się" szybko, 3 dni 70,50 euro + benzyny wlaliśmy za 200 HRK.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Kwi 2014 10:03 

Po waszych radach chyba odważę się wynająć auto.
Czy ta ubezpieczalnia http://www.rentacarsplit.net/ jest cywilizowana, mają "normalne" warunki ubezpieczenia? NIe ma haczyków? przeczytałem regulamin ale mój angielski pewnie wszystkiego nie wyłapał :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Kwi 2014 10:12 
Awatar użytkownika

srebrny
skoman napisał(a):
Czy ta ubezpieczalnia http://www.rentacarsplit.net/ jest cywilizowana

To jest wypożyczalnia nie ubezpieczalnia ;)

Ja pierwsze wypożyczenie popełniłem bez dodatkowego ubezpieczenia.
Są dwie szkoły wypożyczania: bierz bez "pełnego" ubezpieczenia, będzie taniej, zależy jak jeździsz, gdzie bierzesz itp. lub "bez udziału własnego" choć to też nie jest 100% zabezpieczenie (kupuj je w pakiecie w wypożyczalni , u pośrednika lub w firmie zewnętrznej).

I jak to w życiu bywa jest dobrze jak się nic nie dzieje :D jak się coś wydarzy masz po prostu większe lub mniejsze kłopoty.
To jest ŻYCIE.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Kwi 2014 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
Co do samochodu sprawdź sobie ofertę na http://www.travelsupermarket.com lub http://www.kayak.de

Przykładowo na tej pierwszej stronce Zadar - Airport, 3 dni w połowie maja za około 130zł. Do tego możesz dokupić sobie za około 25-35zł/za dzień ubezpieczenie SCDW.

#17 PostWysłany: 30 Kwi 2014 13:44 

dzięki, rzeczywiście auta nie są bardzo drogie. Chyba pokuszę się o brak ubezpieczenia, w Poslce nigdy stłuczki nie miałem...
a po Rijece pojeżdze busami
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Kwi 2014 13:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
w Poslce nigdy stłuczki nie miałem...

Tu bardziej chodzi o obcierkę na parkingu przez innego uczestnika ruchu co jest dość częste w krajach południowych, gdzie jest mało miejsc parkingowych
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Kwi 2014 13:58 
Awatar użytkownika

srebrny
skoman napisał(a):
dzięki, rzeczywiście auta nie są bardzo drogie. Chyba pokuszę się o brak ubezpieczenia, w Poslce nigdy stłuczki nie miałem...
a po Rijece pojeżdze busami

Ja akurat stłuczki miałem, ale jak zobaczyłem po pierwszym wyjeździe, że większość miejscowych samochodów jest poobcierana, to kolejny wziąłem z ubezpieczeniem ;)

Co ciekawsze ten kolejny, na starcie był już poobcierany ze wszystkich stron i przy oddawaniu koleś nawet nie oglądał rysek szukał tylko wgnieceń i stłuczeń.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Kwi 2014 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
skoman napisał(a):
Aga,

a możesz wskazać w jakim biurze korzystałaś z wynajmu? Wiem, że dużo tego jest. Chciałbym takie najbardziej zaufane, z najbardziej klarownymi warunkami jesli możesz wskazać?
Pewnie w innych wątkach wyczytam na co zwracać uwage przy wynajmię

Pierwsze auto, to drogie, to chyba byl Sixt, bo akurat taka wypozyczalnia byla w hotelu, a to co ostatnio bralam, to Budget. Zawsze dokladnie czytaj warunki umow. Byl oddzielny watek o wypozyczaniu samochodow i na co uwazac.

jak-wypozyczyc-samochod-i-nie-zbanrutowac,135,43710

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości