Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 28 Mar 2014 16:19 

niebieski
Czy taka karta umieszczona w portfelu przejdzie kontrolę?

Załączniki:
Credit-Card.jpg
Credit-Card.jpg [ 61.91 KiB | Obejrzany 3984 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#902 PostWysłany: 31 Mar 2014 21:31 

mała torebka z cukrem w podręcznym?
Czytałam bardzo sprzeczne opinie, że wyrzucają, że rozrywają, że można spóźnić się przez to na lot, aż tak mi na tym nie zależy, ale na pewno fajnie by było po przylocie napić się herbatki w pokoju, a o 21 nie będę szukać po całym mieście otwartego spożywczaka...
 Profil Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 31 Mar 2014 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
leyla91 napisał(a):
Czytałam bardzo sprzeczne opinie, że wyrzucają, że rozrywają, że można spóźnić się przez to na lot, aż tak mi na tym nie zależy, ale na pewno fajnie by było po przylocie napić się herbatki w pokoju, a o 21 nie będę szukać po całym mieście otwartego spożywczaka...

Można bez problemu.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 01 Kwi 2014 10:56 

leyla91 napisał(a):

To weź w kostkach, bratu otwierali saszetke czy co tam miał, ale dostał z powrotem.
Też jestem ciekaw tej karty z nożem powyżej, widziałem takie składane plastikowe.
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 09 Kwi 2014 16:59 

Lecę za tydzień liniami Ryanair na chrzest, więc muszę przywieźć święce - myślicie że będą problemy?
 Profil Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 09 Kwi 2014 17:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie będą
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 15 Kwi 2014 18:48 

To teraz pytanie związne z ilością bagażu - wiem że liczba bagażu podręcznego (Ryanair) się powiększyła o małą torebkę, ale mam pytanie odnoście zakupów w strefie wolnocłowej. Czy reklamówka liczy się jako zamiennik tej małej torebki czy mogę mieć i torbę podręczną i torebkę i zakupy? Szykują się duże zakupy papierosowe, więc mała ta reklamówka nie będzie..
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 15 Kwi 2014 20:03 

Hoglady napisał(a):
To teraz pytanie związne z ilością bagażu - wiem że liczba bagażu podręcznego (Ryanair) się powiększyła o małą torebkę, ale mam pytanie odnoście zakupów w strefie wolnocłowej. Czy reklamówka liczy się jako zamiennik tej małej torebki czy mogę mieć i torbę podręczną i torebkę i zakupy? Szykują się duże zakupy papierosowe, więc mała ta reklamówka nie będzie..

możesz kupić zakupy w sklepie wolnocłowym o ile lecąc na pokład ryanair zmieścisz się i wejdziesz z dwoma bagażami/osoba: 55cmx40cmx20cm oraz 35cmx20cmx20cm
 PM off  

#909 PostWysłany: 15 Kwi 2014 21:50 

Hoglady napisał(a):

to zależy które lotnisko, na niektórych jest informacja, że poza dopuszczalnym bagażem możesz mieć 1 torbę z bezcłówki, jeśli takiej informacji nie ma to musisz zmieścić się w tych 2 ryanowych bagażach
 PM off
Hoglady lubi ten post.

#910 PostWysłany: 16 Kwi 2014 09:10 

A jakiś scyzoryk można zabrać ze sobą? Coś słyszałem, że liczy się długość ostrza. Możecie polecić jakiś konkretny model?
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 16 Kwi 2014 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
bohdan napisał(a):
A jakiś scyzoryk można zabrać ze sobą? Coś słyszałem, że liczy się długość ostrza. Możecie polecić jakiś konkretny model?

na pewno nie ryzykowałbym zabrania na pokład jakiegoś firmowego, drogiego scyzoryka
w Lizbonie doszło do takiego kuriozum, że mi zabrali metalowy, mały pilniczek do paznokci
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 16 Kwi 2014 10:29 

Loty: 54
Kilometry: 92 749
Krajów: 15 / 7.0%
bohdan napisał(a):

granica dopuszczalna to 6 cm długości ostrza

tu masz cała listę http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsume ... locie.html
 Profil Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 16 Kwi 2014 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Hoglady napisał(a):
Lecę za tydzień liniami Ryanair na chrzest, więc muszę przywieźć święce - myślicie że będą problemy?

Powiedziałabym, że to zależy :).
Na lotnisku w Gwatemali tydzień temu mi je próbowali odebrać, miałam jedynie do wyboru albo je wyrzucić albo próbować włozyć do bagażu już nadanego. Poczytałam trochę po powrocie i wygląda, że nie wolno przewozić żelowych...ale jak widać, wszystko zależy od interpretacji danego człowieka. Tyle, że to Ameryka Centralna, więc wszystko jest możliwe :)

#914 PostWysłany: 16 Kwi 2014 22:19 

yoda napisał(a):
bohdan napisał(a):

granica dopuszczalna to 6 cm długości ostrza

tu masz cała listę http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsume ... locie.html

Dzięki za informacje. Chociaż z tego wynika,że scyzoryków zabierać nie wolno, natomiast można noże do 6 cm. Moim zdaniem złożony scyzoryk z krótkim ostrzem jest bezpieczniejszy niż normalny, nawet krótki nóż. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 16 Kwi 2014 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
bohdan napisał(a):
Dzięki za informacje. Chociaż z tego wynika,że scyzoryków zabierać nie wolno, natomiast można noże do 6 cm. Moim zdaniem złożony scyzoryk z krótkim ostrzem jest bezpieczniejszy niż normalny, nawet krótki nóż. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Tak, w Pizie nadgorliwy Wloch zabral mi maly scyzoryk. Mowie mu, ze przeciez ma krotkie ostrze a on na to... uwaga! pokazuje mi narzedzie zbrodni zwane korkociagiem :lol: poddalem sie, bo nie byl to Victorinox ;)
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 21 Kwi 2014 03:28 

Loty: 36
Kilometry: 61 833
Krajów: 10 / 4.7%
Czytałem już na forum, że nie można przewozić zapalniczek. Jako że należę do tych, którzy dymkiem się trują z przyjemnością, zapalniczki używam często. Ostatnio w Ryanair (GDN-RYG) RT przewiozłem bez problemu dwie zwykłe gazowe zapalniczki. Jedna była w kieszeni kurtki, przechodzącej przez skaner (tu mógł ktoś przeoczyć), a druga na tacce z dokumentami, kluczami, paczką fajek i drobnymi monetami - całkowicie na wierzchu.
 Profil Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 21 Kwi 2014 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 8 842
Krajów: 4 / 1.9%
Też przewoziłam kilka razy zapalniczkę i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 21 Kwi 2014 12:55 

Witam,

proszę nie 'krzyczeć' ;) że ponawiam temat.. ale ostatnie znalezione przeze mnie wpisy dotyczące czajnika są z 2011

czy obecnie ktoś z Was podróżuje w podręcznym z czajnikiem elektrycznym lub grzałką ?? czy da radę??

z góry dziękuję i pozdr :)
 Profil Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 21 Kwi 2014 20:23 

Loty: 73
Kilometry: 89 404
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Da radę z grzałką na pewno - ostatnio leciałam i było ok. Wielu użytkowników lata z grzałkami do Norwegii i Szwecji i grzeje wodę na lotniskach :)

Co do zapalniczki - też przejdzie bez problemu.

#920 PostWysłany: 23 Kwi 2014 19:20 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Lecąc do Rosji można zabrać 2 litry alkoholu, prawda? (za pytania na temat sensu wożenia drewna do lasu dziękuję) ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości