Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Paź 2011 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Ostatnio miałem problem ze swoimi zdjęciami z wypadów - robie ich sporo, znajomi również, a dysk twardy ma ograniczoną pojemność. Owszem, można kupić przenośny, ale fajnie byloby miec kopie w conajmniej dwóch miejscach, a najlepiej dostęp online - ostatnio elektronika pada bardzo szybko/często i szkoda byłoby stracic tak cenne pliki!

Tak rozpocząłem poszukiwania serwisów, gdzie za free dostane sporo miejsca i łatwy dostęp online. Poniżej lista z moimi wnioskami, mam nadzieję, że komus sie przydadza ;)

1. Gmail + dodatek Gmail drive (wtedy nasze 7GB wygląda jak dysk sieciowy i dostępne jest z poziomu 'mojego komputera').
Generalnie odradzam - trzeba pokombinowac z filtrami, etykietami, na dodatek nie ma mozliwosci przegladania zdjec online inaczej niz pojedynczo - wszystko co tam wrzucimy przychodzi po prostu jako mail. Do wiekszych plików (nie-zdjęć) za to moze byc ok, ale są chyba lepsi.

2. Picassa. W zasadzie sama przychodzi na mysl, kiedy wiekszosc mysli o archiwizacji zdjec. Wada? Tylko 1GB, co przy moich zbiorach dyskwalifikowało ją z miejsca..

3. Dropbox - pewnie niektórzy z was o nim słyszeli. Działa na zasadzie synchronizacji. Instalujemy oprogramowanie, zaznaczamy co ma sie synchronizowac i.. tyle. Po przeslaniu plików bedziemy miec do nich dostep zarówno na swoim komputerze, jak i przez przegladarke (zdjecia mozna przegladac jak na facebooku). Nalezy pamietac ze kazda zmiana na dysku/zdalnie powoduje zmiane w drugim miejscu.
Pojemnosc? 2GB.

4. Mój faworyt: Sugarsync. Odpowiednik dropboxa, ale dający za free całe 5GB. Po kompresji zdjęć (o której za chwile) mozna tam zmiescic ok 9000 - 10000 plików w rozdzielczości 5mpx. Parenaście wypadów, czyli całkiem przyzwoicie.

A teraz niespodzianka - jeśli polecicie komus dropboxa/sugarsync, dostajecie dodatkowe 250/500MB. Co ciekawe, zarówno osoba polecana, jak i polecająca dostaja bonus!! Czyli na starcie mamy odpowiednio 2250MB w przypadku dropboxa, lub 5500MB w przypadku sugarsync. Dlatego polecam oba ;-)

Co do kompresji - ostatnio przekonalem sie, ze warto 'przeleciec' wszystkie zdjecia jakimś programem, dzięki czemu ich waga znacznie spadnie (często 5-6 razy!) a ich wygląd praktycznie się nie zmieni. No chyba, że jesteśmy profesjonalistami i ogladamy kazdy pixel pod luba, ale wtedy raczej używa się plików raw niz jpg wiec to osobny temat..

Ze swojej strony polecam High Quality Photo Resizer i ustawienie ok 60-70% kompresji, bez zmniejszania i efektów. Dodajemy folder i po paru minutach mamy te same zdjęcia o dużo mniejszej wadze.

Powyższa zabawa nic nie kosztuje, a mamy przynajmniej pewność, że żadna awaria nie skasuje nam 'cyfrowych wspomnien' ;) No i zawsze mozna pokazac komus fotki, nie majac przy sobie dysku/pendriva itp - wszystko online :)

Gdyby były pytania to chetnie na nie odpowiem - chwile juz sie tym bawie ;)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 27 Paź 2011 13:22 

Loty: 116
Kilometry: 177 182
Krajów: 27 / 12.6%
a jak macie konto w domenie *.edu to wasz darmowy drop może osiągnąć 16GB i to wszystko za darmo https://www.dropbox.com/edu

#3 PostWysłany: 27 Paź 2011 13:31 
Awatar użytkownika

Przydać się może też https://storino.pl/ oraz https://minus.com/ (na minusie mam 14GB) 8-)
Zawsze to kilka GB za free.

Image

Ostatnio edytowany przez bart_breslau, 27 Paź 2011 13:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Paź 2011 13:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Picasa teraz ma nielimitowane miejsce dla fotek do 2048x2048, jeśli masz konto Google+.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Paź 2011 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
shagrat napisał(a):
Picasa teraz ma nielimitowane miejsce dla fotek do 2048x2048, jeśli masz konto Google+.

ale wtedy niestety musze zmniejszac je do tego rozmiaru, a jednak wole oszczedzac za pomoca kompresji niz zmienie rozdzielczosci ;) Czasem sie bawie PSem, wiec wieksza rozdzielczosc mi sie przydaje.
HadrianKubasiewicz napisał(a):
a jak macie konto w domenie *.edu to wasz darmowy drop może osiągnąć 16GB i to wszystko za darmo https://www.dropbox.com/edu

szkoda tylko, ze edu.pl nie przechodzi.. :(
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Paź 2011 14:55 

www.empikfoto.pl

nie wiem jaka ma pojemnosc, ale mam juz wgrane prawie 6gb zdjec i moge dodawac kolejne. no i latwo mozna zamowic papierowe odbitki :) serwis oferuje takze podstawowe funkcje obrobki zdjecia

#7 PostWysłany: 27 Paź 2011 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Swoja droga widze ze w sugarsyncu jest tez opcja powiekszenia o kolejne 750MB na podstawie wykonywanych zadan startowych (typu zainstalowanie klienta, wyslanie pliku z maila itp) - wiecej: https://sugarsync.com/gettingstarted
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Paź 2011 20:01 
Awatar użytkownika

to samo jest w dropboxie. https://www.dropbox.com/gs niektóre pakiety 250mb można dostać praktycznie od ręki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości