Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#481 PostWysłany: 19 Lut 2014 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 104 976
Krajów: 14 / 6.5%
Czyli pewnie miesiąc klikania i sprawdzania czy wskoczyły nowe terminy :(
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#482 PostWysłany: 19 Lut 2014 23:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
joel22 napisał(a):
Czyli pewnie miesiąc klikania i sprawdzania czy wskoczyły nowe terminy :(

no niestety! oszczędzasz pieniądze ale płacisz czasem! sam zdecyduj co jest dla Ciebie cenniejsze!

#483 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Dotychczas kupowałem we włoszech tylko regionale, a teraz muszę kupić też na inne pociągi i stąd pytania 2.

1. Zakładałem jakiś czas temu konto, tam się podawało adres do wysylki jakiejś karty niby (tylko włoski adres się dało, a było obowiązkowe). Czy ta karta jest do czegoś potrzebna? W sensie zawsze bilet jest w pdfie czy może się zdarzyć, że będzie kodowany na tę kartę?

2. Konto mam dla siebie, ale bilet potrzebuję dla rodziców. Mogę kupić ze swojego konta? automatycznie wpisuje mnie jako pierwszego pasażera. Mogę to wyedytować ale nie będzie potem problemu że to jednak nie ja?
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
kiew napisał(a):
Dotychczas kupowałem we włoszech tylko regionale, a teraz muszę kupić też na inne pociągi i stąd pytania 2.

1. Zakładałem jakiś czas temu konto, tam się podawało adres do wysylki jakiejś karty niby (tylko włoski adres się dało, a było obowiązkowe). Czy ta karta jest do czegoś potrzebna? W sensie zawsze bilet jest w pdfie czy może się zdarzyć, że będzie kodowany na tę kartę?

2. Konto mam dla siebie, ale bilet potrzebuję dla rodziców. Mogę kupić ze swojego konta? automatycznie wpisuje mnie jako pierwszego pasażera. Mogę to wyedytować ale nie będzie potem problemu że to jednak nie ja?

nam za każdym razemj sprawdzali tylko wydruk pdf, chodzilo o to czy dobry pociąg i czy dobre miejsce. w sumie nikt ni pytał czy podane imie nazwisko to czy my... sądzę, że nikt tego nie będzie sprawdzał;) karty żadnej tez nie potrzebujesz do tego;)

#485 PostWysłany: 12 Mar 2014 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Propozycje Trenitalii na najblizszy okres:
http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 17f90aRCRD
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 12 Mar 2014 22:46 
Awatar użytkownika

niebieski
A coś więcej?

Bo albo ja źle patrzę albo z Twojego linku wyświetla się to samo co jak po prostu wejdziemy przez trenitalia.com
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 17 Mar 2014 22:53 
Awatar użytkownika

Też mi się zdaje, że przekierowuje na stronę główną ;)
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 01 Kwi 2014 09:55 

Planuję podróż z Mediolanu do Florencji między 16-17.05.2014 r. Szukam najtańszej opcji, ale ceny wahają się w okolicach 60 Euro w jedną stronę. Z racji, że mam niewiele czasu w grę wchodzą raczej szybkie połączenia, ewentualnie wcześnie rano mogę jechać pociągiem IC.

Czy wyszukiwarka połączeń uwzględnia promocję na sobotę 2w1?
Czy można jeszcze liczyć na jakieś promocje?
Czy są tańsze opcje podróży między tymi miastami?
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 01 Kwi 2014 10:14 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Tak, uwzględnia. Np na 17 maja Frecciarossa o 7.15 z Mediolanu 50€ za 2 os. W szukajce wybierz 2 adults i jak są miejsca to będzie w wynikach cena 2in1.

Ty chcesz w jedną czy w obie strony?
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 01 Kwi 2014 11:06 

Znalazłem. Chciałbym w obie strony, ale poniżej 100 euro chyba nie znajdę?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 01 Kwi 2014 11:20 

pachi1 napisał(a):
Planuję podróż z Mediolanu do Florencji między 16-17.05.2014 r. Szukam najtańszej opcji, ale ceny wahają się w okolicach 60 Euro w jedną stronę.
Czy są tańsze opcje podróży między tymi miastami?
Z małą pomocą przyjeżdża przewoźnik ITALO.
Dla wybranych połączeń RT za 2 os. zapłacisz 89 € [wyjazd w piątek/powrót w sobotę].
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:42 

Dobry wieczór wszystkim:)
Za tydzień wyjeżdżam do Rzymu i planuję podróż pociagiem do Neapolu. Jako, że trenitalią już w życiu trochę pojeździłem - wiem, że bywało tak - kupowałem bilety przez stronę, a na miejscu okazywało się że w automatach są niższe ceny na pociągi regionalne.
Aktualnie ceny na stronie wahają się pomiędzy 20 a 30 euro. Orientujecie się może czy jest jakaś stała stawka za tą trasę w liniach regionalnych (kupowane przez biletomat na stacji)? Jeśli tak to po ile chodzą taki bilety?
Pozdr
M
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:46 

Zobacz na trenitalie, polaczenia regionalne maja stale i takie same ceny w necie jak i na stacji.
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 06 Kwi 2014 20:10 

Tutaj rzeczywiście ceny już dość wysokie:

http://www.italotreno.it/IT/Pagine/default.aspx

choć jak kiedyś kupowałam wcześniej to bilet był za kilkanaście euro, a pociąg jechał godzinę, więc mega szybko ;)

Za to trenitalia też widzę, że już droga, bo same frecce zostały :(

Gdzie te treni regionali? powinny być i wtedy cena rzeczywiście zawsze taka sama niezależnie, kiedy kupi się bilet.
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 06 Kwi 2014 20:28 

trzeba przelaczyc na tutti treni i wtedy pokazuje regionale.
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 06 Kwi 2014 20:57 
Awatar użytkownika

Pociągi regionalne jadą dłużej ale cena dość dobra.
Cena na Reg na necie czy na miejscu taka sama-stała.
Spokojnie kupisz na miejscu w automatach REGIONALE na Terminii.
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 06 Kwi 2014 21:00 
Awatar użytkownika

Aktualnie cena Roma Termini-Napoli Centarle na Regionale 11,20 euro - czas okolo 2,5 h.
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 06 Kwi 2014 23:38 

Od jakiegoś czasu jeździ mniej intercity i regionale, więc zdarzają się walki o miejsca w pociągu, zdarzało mi się stać ponad pół trasy w konkretnym ścisku... radzę być sporo wcześniej na peronie!
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 07 Kwi 2014 00:53 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Patrzę na tę wyszukiwarkę na trenitalia.com i aż kuszą te bilety za 9 Euro. Jakie są szanse je dorwać? Szybko się rozchodzą w wakacje (może to jakaś różnica). Potrzebowałbym Mediolan-Bolonia i Bolonia-Wenecja. Widzę na maj tych biletów jest nawet sporo ale nie wiem jak to potem się odbywa. MAm trochę ograniczony budżet no i te tanie bilety na pociąg byłyby podstawą żeby wyjazd wypalił.
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 07 Kwi 2014 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
chris0o napisał(a):
Widzę na maj tych biletów jest nawet sporo ale nie wiem jak to potem się odbywa.

Nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi w tym pytaniu ale sprawa wydaje się prosta jak drut. Bilety na pociągi szybkie pojawiają się w systemie sprzedaży trenitalia w najtańszych taryfach (zazwyczaj 9 €) na ok. 4 miesiące przed datą podróży. Potem po wyprzedaniu biletów w danej taryfie, systematycznie drożeją. Trzeba szybko kupować bo najtańsze taryfy w ciekawych terminach (np. wakacje) szybko schodzą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości