Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 02 Kwi 2014 18:43 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Sprawdzał ktoś dojazd z Katowic do Bohumina i dalej Leo Express do Pragi ?
Może ktoś napisać jak najlepiej wykorzystać taką kombinację ?

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 02 Kwi 2014 18:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Jedyne na co dotychczas wpadłem to żeby wybierać pociągi niższej klasy a nie EIC. W kategorii D sobie częściej odpuszczają odcinki międzygraniczne niż w EIC.
W PR to już inny temat ale niestety nie dla tego przejścia. :(

A ogólnie to jak powyżej: bilet Katowice - Zebrzydowice (Gr) (upierać się w kasie)
a potem jakaś promocja Leo, np. ta z bonusem za min. 1000 Kč kredytu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:29 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Jak to teraz jest z odcinkiem Bohumin-Zebrzydowice?
Planowałem kupić bilet Praga-Ostrava na pociąg studentagency.cz, a potem wsiąść do TLK SILESIA z biletami na odcinki: Ostrava-Petrovice u Karvine (pociąg się tam nie zatrzymuje, ale jedzie tamtędy) i Zebrzydowice-Kraków.
Jedyny brakujacy element do 5km między Petrovicami a Zebrzydowicami - Czesi sprzedają w końcu jakieś przejściówki? Da się to zrealizować?

Teraz w rozkładzie pociąg figuruje jako PKP Intercity już od Bohumina (międzynarodowy pospieszny), w Zebrzydowicach stając się TLK. Z tego by wynikało, że na odcinek graniczny trzeba bilet międzynarodowy, a to mi się nie podoba...

#44 PostWysłany: 03 Kwi 2014 15:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
panda napisał(a):
mam dla Was złą wiadomość, teraz już w Bohuminie wsiadają polscy Konduktorzy i 'przejściówka' kosztuje u nich 4...8 zł.
plus dychę za wypisanie. już nie te czasy...
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Kwi 2014 16:38 

niebieski
ms993 napisał(a):
Planowałem kupić bilet Praga-Ostrava na pociąg studentagency.cz, a potem wsiąść do TLK SILESIA z biletami na odcinki: Ostrava-Petrovice u Karvine (pociąg się tam nie zatrzymuje, ale jedzie tamtędy) i Zebrzydowice-Kraków.
Jedyny brakujacy element do 5km między Petrovicami a Zebrzydowicami - Czesi sprzedają w końcu jakieś przejściówki? Da się to zrealizować?

Teraz w rozkładzie pociąg figuruje jako PKP Intercity już od Bohumina (międzynarodowy pospieszny), w Zebrzydowicach stając się TLK. Z tego by wynikało, że na odcinek graniczny trzeba bilet międzynarodowy, a to mi się nie podoba...

W Czechach bez problemu można kupić bilet do granicy w Zebrzydowicach. W Chopinie polska załoga wsiadała już wcześniej w Bohuminie, ale jak sprawdzali bilet (teoretycznie przed granicą), to interesował ich polski odcinek (miałem Zebrzydowice-Warszawa i nie było problemu). Oni chyba nie mają możliwości wystawić mandatu za brak biletu na terytorium Czech. Jedyna komplikacja to fakt, że nie da się kupić czeskiego biletu do granicy przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Kwi 2014 16:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
no to dziwne że na moich oczach konduktor (tak, wsiadł w Bohuminie, tak bilety u mnie sprawdzał po polskiej stronie, ale jednak przed Zebrzydowicami) wystawiał bilet za 58 zł... EIC Sobieski, jak dobrze pamietam.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Kwi 2014 16:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A na bilecie co miałeś napiszane? Bohumin? Cy Zebrzydowice?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Kwi 2014 17:02 

niebieski
Pisałem oczywiście o pospiesznych, w EIC trzeba kupić odc międzynarodowy.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Kwi 2014 17:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@p27 i znowu się mylisz - nie trzeba międzynarodowego.
@Zeus - ja nie miałem tego problemu. To było tak że szedłem do restauracyjnego i spotkałem dantejskie sceny, konduktor mnie nie przepuścił do restauracyjnego bo nie wziąłem biletu. Potem go zapytałem ile kosztuje teraz ten odcinek graniczny.
A on: że wystawia Z GRanicy w Zebrzydowicach, a kosztuje 48+10 do stacji, a do Katowic 65+10.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 03 Kwi 2014 18:23 

niebieski
Międzynarodowy na odcinku Bohumin-Zebrzydowice jest tańszy. Konduktor po prostu w tym przypadku wystawił normalne bilety, a nie żadne przejsciówki: do 40 km w EIC jest za 48 zł. Z granicy do Katowic jest 75 km, więc jeżeli już to powinno kosztować 63+10.

Pomijając tę kwestię, ms993 pytał o międzynarodowy pociąg pospieszny. I tu lepiej zrobić tak jak sugerowałem, kupując w Czechach bilet do granicy z Polską, kupowanie do Petrovice u Karvine nie ma większego sensu.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 03 Kwi 2014 18:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@p27:
ad.1 - to trafiłem na zdemoralizowanego :D konduktora
konkretnych sum już nie pamiętam, więc pewnie masz rację.

ad.2 masz 100% racji jak chodzi o kierunek z Czech.
dlatego nie czepiałem się powyższego postu ms993

ale mnie trapi kierunek do Czech, co zrobić w przypadku mieszanki:
zdemoralizowany konduktor+odcinek Zebrzydowice - Bohumin+brak biletu z czeskiej kasy.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 03 Kwi 2014 18:49 

niebieski
panda napisał(a):
ale mnie trapi kierunek do Czech, co zrobić w przypadku mieszanki:
zdemoralizowany konduktor+odcinek Zebrzydowice - Bohumin+brak biletu z czeskiej kasy.

Rozumiem, że pytasz o pospieszny. W kasie polskiej najlepiej kupić do Zebrzydowice granica, ale z doświadczenia wiem, że kasjerka może się uprzeć, że "niedasię". Po przekroczeniu granicy jest kilka opcji:
- dojechać do Bohumina bez biletu i tam kupić (albo kupić przez internet z Bohumina, wtedy nie trzeba wysiadać)
- kupić od czeskiego konduktora bilet od granicy + opłata za wystawienie (w Czechach płaci się ją od każdej osoby, a nie od biletu). zazwyczaj jednak czescy konduktorzy wsiadali w Bohuminie, a polski nie ma prawa wypisać mandatu za brak biletu poza granicami Polski. Nadgorliwy czeski kontroler może się przyczepić po tym jak wsiądzie w Bohuminie, że nie miałeś biletu na odc granica-Bohumin (oni wiedzą, że tak jeżdżą Polacy ;) ), ale nie ma tego jak udowodnić.
- jadąc w weekend można kupić przez internet dla 2 osób grupowy bilet na całe Czechy, wtedy jest ważny na wybrany dzień na wszystkich liniach obsługiwanych przez CD, a więc od granicy. To najwygodniejsza opcja. Koszt 630 kc (315 kc na głowę), a można jeździć na nim też podmiejskimi liniami w Pradze.

Oczywiście to wszystko nie zadziała w EIC (EC).

W EIC jest możliwość kupna biletu relacyjnego Katowice-Ostrava za 13 euro, ale trzeba doliczyć jeszcze 10 zł za wypisanie miejscówki w pociągu. Do kupienia tylko w kasach.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 03 Kwi 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
zgadza się. tak jak wyżej napisałem chodzi mi o kat. D czyli nic innego jak polskie TLK.
1. rozwiązanie mnie nie ratuje w przypadku MKU (mojego konduktora uniwersalnego :P ) który jedzie do Bohumina, ale kontrolę przeprowadza w Polsce (tj. przed realnym przekroczeniem granicy);
3.jeszcze lepszą opcją jest ČD Net Lidl, ale niestety tylko dwukrotnie w roku :( ;
2. - jak sam zauważyłeś, ostatnio już prawie zawsze wsiadają w Bohuminie.

off: Co ciekawe, czesi strasznie starannie kontrolują granice - zarówna na stacji granicznej, jak i w Student Agency zdarzyło mi się być kontrolowanym. Byłem przy tym traktowany od razu jak mrówka/inny przestępca.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 03 Kwi 2014 19:49 

niebieski
ms993 napisał(a):

Nie lepiej jechać bezpośrednim Praha-Kraków? Na https://www.cd.cz/eshop/ możesz kupić nawet na 3 dni przed wyjazdem za 532 kc albo w polskich kasach za 19 euro w ramach SparNight. Jeśli masz zniżkę w Polsce to jeszcze taniej może wyjść za ten sam pociąg. Odcinek Praha-Ostrava jest do dostania już od 200 kc z 60 dniowym wyprzedzeniem na eshopie CD, musisz kupić dodatkowo bilet na odcinek Ostrava hl.n.-Zebrzydowice(gr) za 41 kc i Zebrzydowice-Kraków ze zniżką w taryfie "wcześniej" 15,41 zł. Całość za niewiele ponad 52 zł, dużo taniej się nie da ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 03 Kwi 2014 20:55 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Może Polski Bus? Ostatnio jechałem z przesiadką we Wrocławiu z Krakowa i było bez problemów. Generalnie 20 minut czekania pomiędzy połączeniami. Krk - Wro 5.00 Wro-Praga 8:30 / Powrót: Parga - Wro 23:55 Wro - Kraków 5.00
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 03 Kwi 2014 21:33 

niebieski
Czas podróży zbliżony, ale nie ma to jak pociąg ;)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Kwi 2014 22:14 

Tak dla ciekawości,bo ładnych lat kilka temu jeżdziłem do Pragi z Wrocławia dość często i bilet normalniej na świecie kupowałem w kasie na dworcu. Były to lata dziewięćdziediąte,ale już wtedy bardziej ogarnięci kupowali do Międzylesia w potem z Lichkova do Pragi. Pociąg wtedy stał na granicy sporo czasu.Jednak jak pamiętam to suma biletu w Polsce i w Czechach a do tego opisywana przez was przejściówka wychodziły kosztowo podobnie. Jaki był więc sens w środku nocy,biegać po peronie w Międzylesiu i Lichkowie i kupować dodatkowe bilety do pierwszej Czeskiej stacji ,a póżniej na tej stacji do Pragi. Niestety minęło dużo lat, może teraz wygląda to inaczej??? Ile może kosztować w kasie w Katowicach bilet bezpośrednio do Pragi ?? a ile przy takiej kombinacji?? Myślę że jest duża różnica ,skoro wszyscy tak jeżdżą.
 PM off  

#58 PostWysłany: 03 Kwi 2014 22:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
a wysiliłeś się choć trochę i przeczytałeś choć kilka postów?
bo parę godzin temu p27 napisał dość jasno. 54 zł wobec 19 €.
co jest dzisiaj z Wami? już 3. raz cytuję kogoś z góry...
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 03 Kwi 2014 23:04 

niebieski
Bilet bezpośrednio do Pragi z Katowic w cenie relacyjnej to 49 euro, do tego trzeba jeszcze doliczyć miejscówkę w EIC (3,5 euro lub 10 zł w pociągu). Na nocnego Chopina Warszawa-Praha można kupić bilet w ofercie SparNight za 24 euro, ale pula biletów jest ograniczona i trzeba kupić z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem w kasie międzynarodowej.

Kupując przed samym odjazdem bilet w Katowicach na pośpieszny bez zniżki do granicy to koszt 23 zł, potem w Bohuminie w kasie bilet do Pragi kosztuje 315 koron. Zatem bez specjalnych kombinacji wychodzi za całość 71,2 zł. SparNight to koszt ok. 100 zł za miejsce siedzące, w ofercie relacyjnej ponad 200 zł.
Ze zniżką studencką i pewnym wyprzedzeniem da się całą podróż zamknąć w 50 zł.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Cze 2014 18:47 

Loty: 94
Kilometry: 139 004
Krajów: 27 / 12.6%
Orientuje się ktoś jaka jest punktualność LeoExpress na trasie Bohumin-Praga. Muszę dostać się do Pragi z Krakowa na wylot do DXB o 15:45 i naprawdę nie jest łatwo znaleźć takie połączenie przystępne cenowo. PB przyjeżdża o 13:20, więc za duże ryzyko. Właśnie LeoExpress jest w Pradze o 10:56 lub 12:56. Tylko jak się dostać do Bohumina na 7:17 rano? Jest jeszcze Tiger-Express z wyjazdem z Krakowa o 6:05, jest w Pradze o 12:16, oni mają jakieś promocje? Standardowa cena to 117 zł. Proszę o pomoc w zaplanowaniu tej trasy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości