Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:55 

Loty: 70
Kilometry: 167 826
Krajów: 17 / 7.9%
lukas63 napisał(a):
nie wiedziałem, że przepisy zezwalają na wiezienie bagaży na siedzeniach w autobusie

Nie wiem czy zezwalają - prawdopodobnie NIE. Ale taką informację dostałem z biura PB - zresztą tego maila miałem ze sobą i pokazałem go kierowcy.
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 31 Mar 2014 11:05 

niebieski
Witam. Chyba ludzie powariowali. Bagaż jedzie w luku. Myślałem, że Polski Bus świadczy usługi transportowe dla ludzi a nie jako bagażówka. Opamiętajcie się. Przez takie postępowanie ktoś może nie mieć możliwości zakupu biletu i podróżowania, nie mówiąc już o tym że podnosi to ceny biletów dla ....pasażerów. Pozdrawiam

#23 PostWysłany: 31 Mar 2014 16:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
To inaczej - tak trochę nie w temacie, ale tylko trochę - jechał ktoś ostatnio inną linią-BISem w którym było więcej biletów za 2 PLN?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 01 Kwi 2014 18:49 

Dziękuję za wszystkie informacje. Postanowiłem zakupić dodatkowy bilet na bagaż, dla pewności i jechać po za weekendem.

irekzzzzz napisał(a):
ane.wald napisał(a):
I trochę niesmacznie na koniec:
ludzie nie pozwalali się dosiadać do siebie na kolejnych przystankach, tłumacząc: "kupiłem dwa miejsca dla swojego komfortu, to jest więc zajęte dla plecaka." :/

Nie rozumiem o co ci chodzi?!
Ja sam jechałem z dziewczyną na trasie Katowice-Warszawa. Mieliśmy duży bagaż podręczy więc wykupiliśmy dodatkowe miejsce (czyli jechaliśmy we 2 osoby, a kupiliśmy 3 miejsca - na 3 miejscu jechały nasz bagaż podręczny). Ludzie też chcieli, żebyśmy ustąpili te miejsce bo chcą usiąść na co słyszeli oczywiście odmowę, w pewnym momencie nawet przyszedł kierowca wyjaśnić sytuację. Wtedy pokazaliśmy mu nasze bilety coś burknął pod nosem i poszedł. Dodam tylko, że przed wejściem do autobusu rozmawialiśmy z kierowcą jaka jest sytuacja i powiedział ok no problem - wasze miejsca więc możecie na nich trzymać co chcecie. A dlaczego akurat ludzie chcieli zająć miejsce gdzie leżały nasze bagaże? Bo na innych spali ludzie rozj** na 2 siedzeniach i giry jeszcze wisiały w przejściu.... Skończyło się tak, że wielce urażony kierowca budził ludzi i kazał im usiąść na 1 miejscu...

Na samym końcu powiem skąd przygoda z bagażem. Mieliśmy duże bagaże,więc przed wyjazdem wyjazdem napisałem do Polskiego Busa czy będzie jakiś problem (napisałem dokładne wymiary i że mamy samolot z Warszawy, a nasze walizy mają rozmiar bagażu podręcznego). Pani mi odpisała, że bagaż samolotowy podręczny jest większy niż ich w PB i najlepiej będzie, żebyśmy dokupili jedno miejsce, bo w przypadku gdy będzie pełny autobus nie będzie gdzie trzymać naszych bagaży, a kierowca może odmówić nam wejścia z takim bagażem. Tak więc pojechaliśmy za 5 zł z Katowic do Warszawy a bagaż pojechał za 15 zł :D bo miejsce dokupiliśmy tydzień przed wyjazdem.

Wydaje mi się że to efekt tego oblężenia w lutym jak wrzucali bilety. Efekt był taki że system nie rejestrował tych biletów z początku więc bilety za 1zł potrafiły bardzo długo wisieć mimo że ich już tam nie powinno być.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Kwi 2014 11:26 

Jest zroche nieetyczne zwalszcza gdybys kupil bilet dla siebie i bagazu za 1 zl. Zaraz ktos wyskoczy ze umowa sprzedazy bla bla bla...ale jezeli chcesz miec komfort to trzeba zaplacic wiecej. Juz nie jezdze od dluzszego czasu PB przez cebulactwo co niektorych
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Kwi 2014 12:15 

Nieetyczne jest nie stosowanie się do regulaminu PB i wnoszeniu ogromnego plecaka lub torby jako bagaż podręczny.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Kwi 2014 16:15 
Awatar użytkownika

niebieski
lukas63 napisał(a):
nie wiedziałem, że przepisy zezwalają na wiezienie bagaży na siedzeniach w autobusie

chyba wielu z was zapomina ze mieszkamy w PL ;) przepisy też nakazują zapinanie pasów, flaszka dla tego który się do tego stosuje.
Tydzień temu miałem okazję jechać po raz pierwszy PB , Megabusem , Flibco i Modlibusem ,może wkrótce zrobię jakieś szybkie porównanie plusów i minusów.

Co do bagażu na siedzeniu, jeśli na górnym pokładzie (Waw-Wro 13.30) jedzie 15 osób to chyba logiczne ze plecak można rzucic na siedzenie.Trudniej było w druga stronę, był cały nabity wiec leżał w nogach,jak wiadomo było mi przez to ciasno.Chyba ze mowa tutaj o jakiś mega plecakach,mój był średni i do tego wypełniony w połowie.

W Megabusie musiał jechac w luku, gościu od razu mi powiedział, na góre idą tylko te małe.Tylko akurat w MB miejsca nad głowa masz spokojnie na 3 plecaki (nawet 1 duży by wlazł) a w PB wejdzie tylko kurtka :) Już nie wspomnę o debilnym systemie wpuszczania (ale tylko w waw) ,kierowca stanął sobie w środku autobusu (po co na zewnątrz jak w cywilizacji) obok niego jak to w PL kłębiło się pełno ludzi,walka jakby miał odjechać bez nich :) mega chaos, ktoś niby wszedł na mój nr rezerwacji, ale kierowca i tak mnie wpuscił , sami sobie robią burdel w tym PB. Oczywiście skutkowało to opóznieniem 15min (a końcowym 30) .

podsumowując, to kierowca powinien decydować czy wpusci czy jednak do luku, aczkolwiek w tych 2 przypadkach nie zauważyłem żeby ktoś wbijał z takim 50-60L wypchanym po brzegi na góre :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:58 

dexMorgan napisał(a):
lukas63 napisał(a):

chyba wielu z was zapomina ze mieszkamy w PL ;) przepisy też nakazują zapinanie pasów, flaszka dla tego który się do tego stosuje.

Ja zawsze zapinam !!! :) Tak samo w aucie, jak ktoś chce ze mną jechać i nie chce zapiąć pasów to go uprzejmie wypraszam lub nie ruszam dopóki nie zapnie pasów.
A co do kultury w PB - Sami sobie dajemy świadectwo...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Kwi 2014 14:49 

Co do zapinania pasów, z moich obserwacji 90% tego w PB nie robi.
Jednak za skrajną głupotę uważam nie zapinanie ich siedząc w przednich siedzeniach, z przodu. Przy mocniejszym hamowaniu można bardzo mocno uderzyć się w głowę w przednią szybę (byłem tego świadkiem, skończyło sie na siniaku), nie wspominając o tym co mogłoby się stać w przypadku stłuczki.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 08 Kwi 2014 20:55 

Pytanie do osób korzystających często z PB na trasie P16 z Berlina do Wrocławia i dalej do Katowic.
1. Czy jest możliwość wysiadki w Bytomiu lub gdzieś blisko, na trasie z Wrocławia do Katowic ?
2 . Czy jest mozliwość wysiadki gdzieś na A4 w ok. węzła Krzywa blisko Chojnowa, lub Legnicy na trasie z Berlina?
Wiem że wszystko zależy od kierowcy, ale w ub roku jadąc z Krakowa do Wrocławia ,dwa razy zatrzymywał się za Opolem na A4
 PM off  

#31 PostWysłany: 08 Kwi 2014 23:36 

Zbanowany
niebieski
Anonymous napisał(a):
Pytanie do osób korzystających często z PB na trasie P16 z Berlina do Wrocławia i dalej do Katowic.
1. Czy jest możliwość wysiadki w Bytomiu lub gdzieś blisko, na trasie z Wrocławia do Katowic ?
2 . Czy jest mozliwość wysiadki gdzieś na A4 w ok. węzła Krzywa blisko Chojnowa, lub Legnicy na trasie z Berlina?
Wiem że wszystko zależy od kierowcy, ale w ub roku jadąc z Krakowa do Wrocławia ,dwa razy zatrzymywał się za Opolem na A4

Chyba czas zrobic liste najdurniejszych pytan na forum :)
Mysle, ze pytanie nr 2 byloby w czolowce :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Kwi 2014 23:57 

ane.wald napisał(a):
I trochę niesmacznie na koniec:
ludzie nie pozwalali się dosiadać do siebie na kolejnych przystankach, tłumacząc: "kupiłem dwa miejsca dla swojego komfortu, to jest więc zajęte dla plecaka." :/

Jako, że w PB nie funkcjonuje możliwość rezerwacji konkretnego miejsca, to każda osoba ma prawo zająć dowolne, niezajęte przez innego pasażera miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 09 Kwi 2014 00:19 

Komornik, jeżeli uważasz że pytanie należy do najdurniejszych to chociaż wysil się i uzasadnij je, jak przystało. Na trasie przejazdu jest wiele stacji paliw i zajazdów i na takich wysiadały osoby jadące kursem z Krakowa. Nikt tu nie myśli o wysiadce na środku autostrady na wężle komunikacyjnym. Pytałem ,o to czy osoby jadące częściej doświadczyły takich sekundowych postojów. Jeżeli spałeś w tym czasie lub nigdy nie jechałeś tą trasą nie wypowiadaj się.
 PM off  

#34 PostWysłany: 09 Kwi 2014 00:45 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Anonymous napisał(a):
Komornik, jeżeli uważasz że pytanie należy do najdurniejszych to chociaż wysil się i uzasadnij je, jak przystało. Na trasie przejazdu jest wiele stacji paliw i zajazdów i na takich wysiadały osoby jadące kursem z Krakowa. Nikt tu nie myśli o wysiadce na środku autostrady na wężle komunikacyjnym. Pytałem ,o to czy osoby jadące częściej doświadczyły takich sekundowych postojów. Jeżeli spałeś w tym czasie lub nigdy nie jechałeś tą trasą nie wypowiadaj się.

Nigdy nie doświadczyłem sytuacji, gdy kierowca zatrzymał się poza oficjalnym przystankiem (może raz gdy zepsuła się toaleta). Z tego co mi wiadomo kierowcy mają zakaz zatrzymywania się poza oficjalnymi przystankami.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 09 Kwi 2014 01:29 

Artykuł w temacie z branżowego portalu:
http://infobus.pl/text.php?from=main&id=63316
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 09 Kwi 2014 06:07 

ciacho_majonez napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Nigdy nie doświadczyłem sytuacji, gdy kierowca zatrzymał się poza oficjalnym przystankiem (może raz gdy zepsuła się toaleta). Z tego co mi wiadomo kierowcy mają zakaz zatrzymywania się poza oficjalnymi przystankami.

To chyba nigdy zimą nie jechałeś. :D Zresztą latem też postoje się zdarzają, zwłaszcza na długich trasach.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 09 Kwi 2014 10:47 

Poza oficjalnymi przystankami jest to pełna loteria czy,kiedy i gdzie ewentualnie się zatrzyma - wtedy jak masz wolę to wysiadasz, ale zapomnij o wydaniu poza przystankiem bagażu z luku bagażowego bo im tego pod groźbą kary robić nie wolno
 PM off  

#38 PostWysłany: 09 Kwi 2014 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Sporo jeżdżę PB i jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją, kiedy kierowca zatrzymuje się w niewyznaczonym miejscu, żeby wypuścić pasażera.
Jedyne postoje jakie się zdarzały to:
- w przypadku gdy toaleta nieczynna,
- kiedyś regularny jeden postój na trasie Warszawa - Wrocław,
- drugi kierowca wysiada,
- trasy międzynarodowe - jakiś jeden postój na stacji benzynowej.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 09 Kwi 2014 11:19 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
często jadący z Gdańska do chociażby Krakowa, mają postój na stacji benzynowej za Łodzią
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Kwi 2014 07:44 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 756 713
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Czy ktoś z was jechał ostatnio na trasie WRO-BER i może potwierdzić punktualność i obecną ilość autobusów na tej linii?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 12 gości