Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Mar 2014 22:19 

Witam,

Mam głupie pytanie, jakie jest zwykle obłożenie PolskiegoBusa linii P16 do Berlina w weekend (ewentualnie po za)?
Jak ktoś już jechał tą linią to proszę się podzielić ile było ludzi. Sposób z ustawieniem 9 pasażerów i wyszukiwaniu na kilka godzin przed odjazdem nie zawsze się zdaje bo PB lubi przy dużym zainteresowaniu potrafi dołożyć dodatkowy autobus i jednocześnie dołożyć bilety.

Pytanie wynika z tego, ze chcę przetransportować do Berlina coś co jednoznacznie przewyższa wymiarami standardowego bagażu (dokładnie na wysokość). Kierowca z innego kursu powiedział mi, że mogę zaryzykować to wziąć ale zmieści się jedynie jeżeli będzie jeszcze wolne miejsce w bagażniku (a więc autobus nie będzie full pelny).

Z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 29 Mar 2014 22:22 

Loty: 70
Kilometry: 167 826
Krajów: 17 / 7.9%
dokup dodatkowy bilet i tam połóż swój bagaż. Jak bus będzie pełny a ty wyskoczysz z mega dużym bagażem to może być problem ...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Mar 2014 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Chyba jest duże, bo dziś na FB mignęła mi wrzutka, że na jednym kursie o którejś tam godzinie jechały aż 4 autobusy :D

#4 PostWysłany: 29 Mar 2014 22:38 

Nie 4, ale 2 :D Fakt, były 2 zdjęcia z dwoma autobusami, ale jedno z Krakowa, a drugie z Katowic ;)

https://www.facebook.com/PolskiBus/posts/731852763502302
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Mar 2014 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Z komentarzy wynika, że były 3 albo 4. Być może 3, a we Wrocławiu mógł dołączyć czwarty.

Z komentarza Polskiegobusa też wynika że było więcej niż dwa: "BIS-ujemy po wielokroć!"

W sumie to ma to mniejsze znaczenie, fakt jest taki, że kursy do Berlina czy to z Wrocławia czy też z Poznania cieszą się dużym zainteresowaniem, często widzę na stronie komunikat o wyprzedanym kursie nawet kilka tygodni wcześniej...

#6 PostWysłany: 29 Mar 2014 23:27 

Z Wrocławia do Berlina wyjechały wtedy trzy autobusy. Dwa przyjechały już pełne w 100% pasażerami z Opola, Katowic, Krakowa, Zakopanego, trzeci przyjechał z kilkoma pasażerami i do niego wsiedli wszyscy oczekujący we Wrocławiu. Sam byłem w szoku. W dodatku pasażerowie dostawali bułeczkę i soczek, co jest nie spotykane na tej linii. Wydaje mi się, że w Berlinie był jakiś koncert lub inne wydarzenie, bo nie chce mi się wierzyć że aż tyle osób wybrało się tam przypadkowo na weekend :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Mar 2014 23:46 

W takim razie zwracam honor, nie spodziewałem się aż takiego obłożenia :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Mar 2014 00:56 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Dziś wyjechałem z Berlina ZOB o 19 i jestem pasażerem jednego z CZTERECH autobusów oraz szczęśliwym posiadaczem soczku i herbatników :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Mar 2014 08:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
a mnie tylko interesuje jak się ma do powyższego twierdzenie PB, że w KAŻDYM autokarze jest min. 1 miejsce za złocisza.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Mar 2014 09:08 

Loty: 199
Kilometry: 442 858
Krajów: 42 / 19.6%
26.03.2014 godz. 12:05 na trasie ZOB (SFX) - WRO wszystkiego było ze 20 osób, także puchy.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Mar 2014 10:08 

niebieski
panda napisał(a):
a mnie tylko interesuje jak się ma do powyższego twierdzenie PB, że w KAŻDYM autokarze jest min. 1 miejsce za złocisza.

Na moim kursie co najmniej 16 - 17 osób (z dwóch znajomych grup studenckich) miało bilety za 1 + 1 pln, ja również np. z nr rezerwacji 116, choć inni tak samo ale z nr 208, 209 etc.

Czyżby po zapełnieniu autokaru i decyzji o podstawieniu następnego, znów by wracały bilety za 1 + 1 pln :D ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Mar 2014 10:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
:O
a ja myślałem że PB sobie jaja robi z tą zasadą...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 31 Mar 2014 09:16 

niebieski
Nowe info, bo pozbierałem opinie od znajomych:
pod busem koło 30 osób na moim kursie powrotnym miało bilety za 1+1 ------> to chyba była celowa promocyjna akcja z tym "wielokrotnym dublowaniem", stąd też szybkie info na oficjalnym fb PB. Nawet bagażowy dzień wcześniej wspomniał: "Dzisiaj są dwa autokary, jutro to wam współczuję".

I trochę niesmacznie na koniec:
ludzie nie pozwalali się dosiadać do siebie na kolejnych przystankach, tłumacząc: "kupiłem dwa miejsca dla swojego komfortu, to jest więc zajęte dla plecaka." :/
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Mar 2014 09:27 

niebieski
Dlaczego niesmaczne. Skoro ktoś zapłacił za dodatkowe miejsce, to dlaczego nie miałby prawa z niego skorzystać?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Mar 2014 09:30 
Awatar użytkownika

srebrny
ane.wald napisał(a):
ludzie nie pozwalali się dosiadać do siebie na kolejnych przystankach, tłumacząc: "kupiłem dwa miejsca dla swojego komfortu, to jest więc zajęte dla plecaka." :/

to ta słynna polska gościnność !
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#16 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:30 

adamuto napisał(a):
Dlaczego niesmaczne. Skoro ktoś zapłacił za dodatkowe miejsce, to dlaczego nie miałby prawa z niego skorzystać?

Ciekawe jak ta zasada sprawdziłaby się w komunikacji miejskiej? Skasowałem dwa bilety, więc nikt nie ma prawa koło mnie usiąść.
 Profil Relacje PM off
maciek lubi ten post.

#17 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:38 

Loty: 70
Kilometry: 167 826
Krajów: 17 / 7.9%
ane.wald napisał(a):

Nie rozumiem o co ci chodzi?!
Ja sam jechałem z dziewczyną na trasie Katowice-Warszawa. Mieliśmy duży bagaż podręczy więc wykupiliśmy dodatkowe miejsce (czyli jechaliśmy we 2 osoby, a kupiliśmy 3 miejsca - na 3 miejscu jechały nasz bagaż podręczny). Ludzie też chcieli, żebyśmy ustąpili te miejsce bo chcą usiąść na co słyszeli oczywiście odmowę, w pewnym momencie nawet przyszedł kierowca wyjaśnić sytuację. Wtedy pokazaliśmy mu nasze bilety coś burknął pod nosem i poszedł. Dodam tylko, że przed wejściem do autobusu rozmawialiśmy z kierowcą jaka jest sytuacja i powiedział ok no problem - wasze miejsca więc możecie na nich trzymać co chcecie. A dlaczego akurat ludzie chcieli zająć miejsce gdzie leżały nasze bagaże? Bo na innych spali ludzie rozj** na 2 siedzeniach i giry jeszcze wisiały w przejściu.... Skończyło się tak, że wielce urażony kierowca budził ludzi i kazał im usiąść na 1 miejscu...

Na samym końcu powiem skąd przygoda z bagażem. Mieliśmy duże bagaże,więc przed wyjazdem wyjazdem napisałem do Polskiego Busa czy będzie jakiś problem (napisałem dokładne wymiary i że mamy samolot z Warszawy, a nasze walizy mają rozmiar bagażu podręcznego). Pani mi odpisała, że bagaż samolotowy podręczny jest większy niż ich w PB i najlepiej będzie, żebyśmy dokupili jedno miejsce, bo w przypadku gdy będzie pełny autobus nie będzie gdzie trzymać naszych bagaży, a kierowca może odmówić nam wejścia z takim bagażem. Tak więc pojechaliśmy za 5 zł z Katowic do Warszawy a bagaż pojechał za 15 zł :D bo miejsce dokupiliśmy tydzień przed wyjazdem.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Hobbes napisał(a):

Ciekawe jak ta zasada sprawdziłaby się w komunikacji miejskiej? Skasowałem dwa bilety, więc nikt nie ma prawa koło mnie usiąść.

W PB nie sprzedadza wiecej biletow niz jest miejsc siedzacych (pomijamy overbooking), autobusy KM maja raczej nieograniczona pojemnosc, bo nikt nie sprawdza czy jest tylu pasazerow ile wynosi limit dla danego pojazdu.

Ostatnio edytowany przez Pawel_T, 31 Mar 2014 10:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:39 

W komunikacji miejskiej nie ma ograniczonej puli biletów na jeden pojazd.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 31 Mar 2014 10:53 
Awatar użytkownika

niebieski
nie wiedziałem, że przepisy zezwalają na wiezienie bagaży na siedzeniach w autobusie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości