Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Paź 2011 10:44 

HON fly4free
Jesli styczeń/luty to zdecydowanie lepiej zachodnie wybrzeże niż wschodnie, chociaż pogoda bywa nieprzewidywalna.
 Profil Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 21 Paź 2011 11:44 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.4%
Perhentian i okolice zdecydowanie w tym czasie odpadają (pogoda)

#23 PostWysłany: 21 Paź 2011 12:09 

Kamil napisał(a):
Perhentian i okolice zdecydowanie w tym czasie odpadają (pogoda)

Kamil i Marek2011 dziękuję za odpowiedzi.Łączny czas wyjazdu 3 tygodnie - 2 tygodnie objazdówka i tydzień plażowania, możecie polecić na której wyspie po stronie zachodniej się wybrać na tydzień plażowania ??
Rozumiem że objazdówka min. Taman Nagara i Cameron w tym czasie nie ma przeciwskazań?? Często pada w tym okresie styczeń/luty??
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Paź 2011 12:52 
Założyciel
Awatar użytkownika

Nie tyle chodzi o deszcz, co o wiatr i wzburzone morze. Poza wyspami na wschodzie będzie OK.

Langkawi jest stosunkowo drogie i zatłoczone. To samo okolice Phi-Phi. Ja w lutym będę testował wyspy Tajlandzkie na północ od Langkawi: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... S6r1jwBxmo

Z tego co czytałem, wydają mi się spełniającymi twoje oczekiwania. Jednak osobistych doświadczeń jeszcze nie mam.

#25 PostWysłany: 21 Paź 2011 13:37 

Znalazłem ciekawy opis wysepek. Podrzucam może inni też skorzystają.
http://www.etajlandia.pl/0409.php
Jest też na wykazie opisane Ko Tarutao
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Paź 2011 13:56 

Przy okazji jeszcze jedno pytanie do Kamila :) Orientujesz się może czy w poprzednich latach airasia rzuciła jakieś promocje na loty wewnętrzne po azji , jeżeli tak mniej więcej kiedy ?? w jaki sposób najlepiej się przemieścić z kuala na północ -> Cameron Highlands -> wspomniane wysepki ??
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Paź 2011 17:42 
Awatar użytkownika

air asia co chwile rzuca jakieś promocje na loty wewnątrz. Jezeli chcesz leciec styczeń/luty to to powinien byc czas na kupowanie biletów. Ja lecialem na wschodnie wybrzeze Malezji (wysepki perhentian) air asia z KUL do Kota Bahru. Koszt RT ok. 200 zł/os, ale mozna taniej bo troche przespałem. Natomiast nie masz tam co leciec w styczniu bo prawie wszystko jest zamkniete i codziennie pada

#28 PostWysłany: 21 Paź 2011 17:45 
Założyciel
Awatar użytkownika

Z KUL do Cameron np. pociągiem do Ipoh i dalej busem. Tylko generalnie dla mnie lecenie do Azji, by odwiedzać akurat CH jest średnim pomyslem. To atrakcja krajobrazowa i klimtyczna dla Azjatów, z naszej perspektywy jest 100 ciekawszych i oryginalniejszych miejsc w regionie.

Odnośnie promocji Air Asia to temat na inny wątek w innym dziale: pasazer linii lotniczych

#29 PostWysłany: 21 Paź 2011 18:18 

W takim razie mógłbym prosić o podpowiedź takich miejsc "must see" - to pierwsza wyprawa do malezji więc pospowiedzi mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Paź 2011 18:22 
Założyciel
Awatar użytkownika

- ile masz czasu?
- co widziałeś w regionie?
- jak chcesz rozłożyć czas (aktywnie/relaksacyjnie)?

#31 PostWysłany: 21 Paź 2011 18:31 

przylot i wylot z kuala lampur
czas :trzy tygodnie
nie widziałem tam jeszcze nic.
rozłożenie czasu :dwa tygodnie planowana objazdówka , tydzień stacjonarnie gdzieś na wyspie snoorkowanie.

chce zobaczyć kwintesencje azji, przyrode , kulture, dżunglę :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Paź 2011 18:54 
Założyciel
Awatar użytkownika

Olej Malezję w takim razie. Moim zdaniem jest najnudniejsza w regionie. Oczywiście szanuje inne zdania :).

Plażowanie, relaks (luz, humor, masaże), kuchnia - Tajlandia. Raczej nie Pkuket, Phi-Phi. Piękne ale zepsute turystyką. Moje ulubione regiony to Chang, Kood (zwłaszcza), Mak ale to dość daleka północ. Ko Phangan i Ko Tao - znacznie już bliżej. Myślę też że możesz porozważać, ale jak pisałem wcześniej brak mi doświadczenia, okolice Tarutao - to będziesz miał najbliżej.

Przyroda - Sumatra. Z KUL masz rzut beretem (wiza indonezyjska 25 dolarów). Lecisz do Medan stąd jedziesz do Bukit Lawang. Tu orangutany, spanie w dżungli, spływ wezbraną rzeką na dętkach, relaks w domku nad rzeką. Potem można na chwilę relaksu nad jeziorem Toba.

Architektura: Bangkok ze świątyniami, Angkor Wat, Borobudur, Bali.

Ja bym ci proponował na 3 tygodnie taką trasę: Kula Lumpur -> lot do Medan -> tu jako must be Bukit Lawang i jako opcja Danau Toba -> z medan lot do Bangkoku -> zwiedzanie Bangkoku, przejazd na Ko Chang i Ko Kood (plażowanie) -> stąd przejaz do Kambodży, zwiedzanie Angkoru -> z Siema Reap lub Phnom Phen (ze stolicy będzie taniej) przelot do Kuala Lumpur i do domu.

Koszty dodatkowe w porównaniu z pobytem tylko w Malezji 2x wiza (indonezyjska i Kambodżańska: 50$), trzy loty Air Asia: Kuala Lumpur - Medan, Medan - Bangkok, Phnom Phen - Kuala Lumpur.

Jak ci się taka trasa podoba, mogę podesłać zdjęcia z opisanych miejsc + namiary na ludzi + ceny z notatek.

#33 PostWysłany: 21 Paź 2011 21:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Jako że założyłem ten temat, to może polecę Ci mój miesięczny trip - przyznam, że tempo było szybkie, może nawet za bardzo.

Bangkok - to tu zaczęliśmy i skończyliśmy, koniecznie!
Image
Damnoen Saduak - półdniowy trip z BKK, straszna komercja, ale mimo wszystko warto
Image
Ayutthaya - znowu niedaleko Bangkoku, stara stolica, obecnie niestety w całości pod wodą
Image
Yogyakarta - Borobudur i Prambanan, świątynie robią wrażenie
Image
Bromo - słynny wulkan, sceneria z Mad Maksa, pełno pyłu, ale na żywo trochę rozczarował (fotka to HDR, stąd kolorki)
Image
Ijen - to za to jedno z najbardziej niezwykłych miejsc, jakie widziałem
Image
Bali - świątynie i pola ryżowe, absolutnie nie plaże!
Image
Gili - tu za to plaże i snorkowanie (rafy, pogoń za żółwiem)
Image
Singapur - mix kultur, najbardziej chyba europejskie miejsce w Azji
Image
Melaka - spokojne malezyjskie miasteczko z listy UNESCO, mnie nie zachwyciło
Image
Kuala Lumpur - ogólnie cała Malezja nie obfituje w zapierające dech obiekty, ale jedzenie na Food Street w KL mają wyśmienite
Image
Cameron Highlands - pola herbaty super, jak się ma szczęście, można trafić na okres kwitnienia największego kwiatka na świecie (rośnie w dżungli)
Image

3 tygodnie, a właściwie 2, bo jeden na tajskich plażach? W takim razie darowałbym sobie Malezję, Singapur pewnie też kiedyś zobaczysz. Gili też, bo plaża będzie w Tajlandii. Chyba że nie chcesz się zapuszczać w ogóle do Indonezji (a warto!), to wtedy skupiłbym się na Tajlandii, Kambodży wg tego, co pisał Kamil.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Paź 2011 23:01 

Kamil dzięki za wytyczne, bukit lewang wygląda obiecująco - ale tu mam pytanie na ile to jest bezpieczne miejsce na pierwszy wypad w tereny azjatyckie w miare cywilizowane, chodzi mi o to czy obawiać się węży,pająków czy jadowite?? wśród paru osób są też dziewczyny i to bardziej o nie pytam ?? jak z warunkami noclegowymi??,odnośnie dżungli pewnie warto na początku wziąć jakiegoś przewodnika ?? Pewnie pytania śmieszne trochę, ale mimo wszystko wole wiedzieć na czym stoję :)
Bangkok i Angkor wat do zrealizowania bez większego namysłu, po obejrzeniu "Kac Vegas" kto by niechciał zobaczyć bangkoku :)

Mogę poprosić o podesłanie wspomnianych zdjęć, namiarów , cen??

Shargat dzięki za fotki - mistrz, od razu się humor poprawia :) zastanawiam się czy 'fragmentu' indonezji nie zastąpić czymś trochę mniej hardcorowym np. singapur ale z kolei wtedy nie zobacze prawdziwej przyrody. na ile cywilizowane warunki zastaniemy w bukit lewang??
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 22 Paź 2011 00:00 
Site Admin

Loty: 544
Kilometry: 1 006 168
Krajów: 82 / 38.1%
A ja powiem tak - jak będziesz już na miejscu to wymyślisz co robić - modyfikuj swoje plany w zależności od pogody, bo niekoniecznie, jak już było wspomniane kilka razy, będzie padać/chmurnie/wietrznie tak gdzie "powinno" a gdzie indziej gdzie słońce miało Cię witać powita Cię monsun - sprawdzaj lokalne, rządowe prognozy pogody.

Ale.. jakby akurat się zdarzyło że wszędzie będzie dobra pogoda to ja bym polecał odwrotnie niż przedmówcy - Perhentian, zwłaszcza na snorkling - żółwie, rekiny i inne bajery, codziennie godzinami mogłem się w te cuda wpatrywać, nie trzeba żadnych nawet łodzi wynajmować ani nic - wychodzisz z plaży, podpływasz 50m i zaczynają się rafy :D A na lądzie rzekotki, warany paskowane, gekony, drzewa kauczukowe, liany:) Tajlandia mnie osobiście rozczarowała trochę, według mnie plażowanie nie umywa się do tego właśnie na Perhentianie (byłem w te wakacje na Phi Phi, Ko Tao, Ko Phanganie, więc porównanie tylko takie) - ale kuchnie mają lepszą;) szczególnie me ulubione Pad Thai, najlepsze w całej Azji ma gość w budzie naprzeciwko dworca kolejowego w Bangkoku, tej obok gościa z wiszącym drobiem:P 4zł, mniam :D Bali - nie polecam jako plażowanie/snorkling, chyba że jako punkt wypadowy na Lembongan (gdzie rafy zwłaszcza koło lasów mangrowych są świetne, nawet nie wiem czy nie lepsze niż na Perhentianie, ale trudniejsze warunki są - prąd mocny, ciężko wypłynąć bez łodzi poza uprawy alg nie kalecząc stóp, zimniejsza woda..). Ogólnie Indonezja egzotycznie, ale jeśli to Twoja pierwsza podróż do Azji to lepiej żebyś najpierw spotkał ludzi w Malezji, Tajlandii, Kambodży - co by nie było naciągania dużo, nachalności, brudniej - oczywiście nie są to Indie;) a element brudu jest nieodzowny dla mnie w podróżach po Azji ale wszystko zależy jakim typem podróżnika jesteś, i byś się nie zraził. Jeśli chodzi o architekturę to pałac w Bangkoku jest super, ale lepszy dla mnie był kompleks w Phnom Penie, i ten przykład można przełożyć też na świątynie - te w Tajlandii ociekają złotem ale w kiczowaty (choć piękny) sposób, a te w Kambodży mają to coś w sobie. Angkor Wat, tu zaznaczę, jednak był rozczarowaniem, ale nie jako kompleks tylko sama świątynia, bo w kompleksie są genialne Bayon i słynna świątynia wśród drzew, zresztą na Jawie, w Yogyakarcie świątynie też super - ale tylko jeśli jesteś miłośnikiem starych kamieni;) Jeśli chodzi o dżunglę - to w zasadzie tylko Taman Negra, nie udało mi się jeszcze zobaczyć, czego bardzo żałuję, więc nie poprę tego własnym doświadczeniem, tylko opiniami innych - osobiście najwięcej dzikości spotkałem nie w parkach narodowych tylko znienacka - a prawie 2m waran z krzaków koło plaży przechodzi obok mojego ręcznika, a to wąż morski próbuje dobrać się do stopy w wodzie na popularnej plaży, wracasz do bungalowu a tam pająk wielkości dłoni - i tym podobne;)
A jeśli chodzi o urok/klimat miasta z kolei polecił bym chinatown w Singapurze.

Reasumując - w każdym państwie znajdziesz coś ekstra, jako główne kryterium wybierz pogodę jeśli chodzi o plażowanie/snorkling, a reszta - wedle uznania. Mnie osobiście najbardziej podoba się Malezja, ale kwestia gustu;)

#36 PostWysłany: 22 Paź 2011 08:22 

Kamil napisał(a):
Nie szkoda ci tyle czasu w miastach spędzać? Są na pewno bardzo ciekawe, ale piękno Azjo jest na plażach, w wioskach, dżungli.

gdzie są najlepsze panienki ?

#37 PostWysłany: 22 Paź 2011 08:31 

Witaj mam pytanie jak dotrzeć do tych wysp Perhentian
Czy lepiej z Kuala Lumpur i jak z lotniska ?
ja laduje w Singapurze i zaczynam ukladać sobie plany i te wyspy to ciekawy pomysł
dzięki i PZDR
jaroslaw
jaroslaw.malinowski@vp.pl
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Paź 2011 08:36 
Założyciel
Awatar użytkownika

@Shagrat - widzę, że udało ci się zrealizować plan. Tempo imponujące :). Ten kwiatek to raflezja.

@rupert84 - http://www.fly4free.pl/jedna-noc-w-trop ... w-relacja/ tu masz Bukit. Nie oszukujmy się, to co nam pokazują, to taki spacer dla białasów. Żeby było groźnie musiałbyś już iść na ładnych kilka dni w las. Nie martw się, emocji będziesz miał wystarczająco, ale nie ponad miarę. Ponieważ lecisz w rejon po raz pierwszy nie proponuję ci Kalimantanu (indonezyjska część Borneo), w którym jestem zakochany. To już jednak i duże obciążenie budżetu, i warunki momentami ciężkie.

@washington - gusta mamy podobne. Ja tez jestem zachwycony Perhentians (poza cenami i kuchnią), ale w styczniu szanasa na dobrą pogodę jest minimalna. Masz zdecydowanie rację, że Malezja jest zdecydowanie bardziej grzeczna od Indonezji czy nawet Tajlandii. Szansa, ze tu cię ktoś naciągnie jest minimalna. Ale przez to ceny wyjściowe są już znacznie wyższe. Taniej wyjdzie być lekko naciągnięty w Indonezji niż nie przepłacić w Malezji :). Z jednym się jednak nie zgodzę: Chinatown w Singapurze moim zdaniem ocieka kiczem i brakiem autentyczności.

#39 PostWysłany: 22 Paź 2011 14:13 
Site Admin

Loty: 544
Kilometry: 1 006 168
Krajów: 82 / 38.1%
Może to kwestia tego że akurat odbywał się festiwal lampionów, może bazarów rodem z tv mango (nie mam pojęcia do czego służyły niektóre urządzenia-kup-jedno-a-3-dostaniesz-w prezencie:) zachwalane przez ludzi z mikrofonami i autentycznie zainteresowany tłumek), może rewelacyjnej świątyni buddyjskiej (niestety nazwy nie pamiętam..została oddana do użytku dosłownie ok 3 lata temu) w której modlitwy setek osób wyglądały rewelacyjnie, a może w końcu dlatego że się przełamałem i zjadłem ciastko z durianem czego mój żołądek żałuje do dziś :D ale właśnie w Singapurze chinatown (które uważam za kwintesencje klimatyczności w miastach) podobało mi się bardziej niż w Bangkoku czy Kuala Lumpur ;)
tak btw dzięki za porady w sprawie Perenthianu :) w te wakacje, choć w końcu zdecydowaliśmy się po obejrzeniu obu wysp na Kecil (ceny..), i w sumie nie żałujemy - mieszkaliśmy na Long Beach, gdzie o dziwo prawie nie było turystów:) a w Rock Garden udało nam dostać bungalow za 20zł:)

#40 PostWysłany: 22 Paź 2011 16:33 

Relacja z indonezji naprawdę świetna (zdjęcie teletubiś rządzi :), jednak na pierwszy raz wolę nie ryzykować. scenariusz będzie najprawdopodobniej taki - najpierw kuala i batu caves - > potem wybiorę chyba bardziej komercyjną wersje dżungli - taman negara, po drodze cameron highlands i dalej na północ w stronę bangkoku. Macie może fotki i jakieś wskazówki apropo tych wysp ko chang i bangkoku ?? może jakaś relacja ??. jeżeli starczy czasu po plażowaniu trzeba rozważyć angkor wat bo szkoda by było tego nie zobaczyć.
W przypadku dobrej pogody trzeba bedzie rozważyć wschodnie wybrzeże bo kuszą mnie te żółwie i rekiny na Perhentian.
Washingtom masz może jakieś fotki z tego wypadu ??

Jeszcze pytanie apropo waluty , brać jakieś euro lub usd na początek czy z płatnościami kartą nie ma problemu ??
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości