Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Mar 2014 22:06 

Witam
Mam problem wyszukala hotel w Grecji bezpisrednio u wlasciciela,zaliczka to 50% ceny w euro. I teraz mam pytanie w jaki sposob mam przelac te pieniadze. Hotel zaproponowal karte muaze im podac dane i przeslac fax auroryzacje karty-ze zgadzam sie na obciazenie mijej karty dana kwota. Moge tez zaplacic przelewem ale z mojego banku pko inteligo to kosxt ok 180zl.Prosze o rade jak wy to robicie,nie mialam problemu przy zamawianiu hoteli przez alpharooms czy doyouspain,ale teraz nie wiem.Nie posiadam konta walutowego.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 21 Mar 2014 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Przelew SEPA?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Mar 2014 06:54 

To znaczy ze kartą nie warto?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Mar 2014 02:53 

srebrny
Zdecydowanie karta jest najlepszym wyjściem (najlepiej jeśli masz użyć karty do konta walutowego w EUR - unikniesz przewalutowania)

#5 PostWysłany: 23 Mar 2014 07:45 

Karty walutowej jeszcze nie posiadam,ale wyczytalam ze bardzo fajnie sprawdza sie konto walutowe wraz z kartą w alior banku i chyba tym tropem pójdę.Przelewy sa tam za darmo a karta walutowa i tak będzie mi potrzebna na wyjazd.
Czyli jezeli hotel poprosil mnie o dane karty i 3cyfrowy nr CVV oraz autoryzacje to nie mam sięczego bac,wykorzystają te dane tylko raz do ustalonek kwoty euro?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Mar 2014 08:02 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
oligrako napisał(a):
Czyli jezeli hotel poprosil mnie o dane karty i 3cyfrowy nr CVV oraz autoryzacje to nie mam sięczego bac,wykorzystają te dane tylko raz do ustalonek kwoty euro?

A znasz tę osobę której podasz te dane i ufasz jej? Bo ja głowy nie dam sobie uciąć (mam tylko jedną). Wiem, że w niektórych krajach podawanie tych danych jest "normalne", ale czy odpowiedzialne?
Ja bym zapłacił kartą prepaid (nawet w PLN, bo przewalutowanie może się okazać najmniejszą stratą), gdzie jest tylko odpowiednia kwota za hotel i nic więcej.

#7 PostWysłany: 23 Mar 2014 10:47 

srebrny
Podanie kodu CVV wraz numerem karty i Twoich danych umożliwia dokonanie *dowolnych* transakcji internetowych . Jak już było pisane trzeba mieć naprawdę dużo zaufania, żeby takie dane komuś wysłać. A jeśli już zdecydujesz się, to nie wysyłaj wszystkich danych w jednej korespondencji.

#8 PostWysłany: 23 Mar 2014 16:48 

srebrny
novart napisał(a):
Podanie kodu CVV wraz numerem karty i Twoich danych umożliwia dokonanie *dowolnych* transakcji internetowych . Jak już było pisane trzeba mieć naprawdę dużo zaufania, żeby takie dane komuś wysłać. A jeśli już zdecydujesz się, to nie wysyłaj wszystkich danych w jednej korespondencji.

Bez przesady - przy takim podejściu od razu wyrzuć kartę, bo te super tajne dane ma każda kasjerka w supermarkecie.
Nawet gdyby doszło do wykorzystania karty w taki sposób, bez problemu odzyskasz środki w procesie reklamacji. Ważne, aby mieć więcej niż jedną kartę, aby w razie nieoczekiwanej przygody za granicą nie pozostać bez środków.

#9 PostWysłany: 23 Mar 2014 22:40 

180 pln prowizji za przelew? Niemożliwe, zleć przelew SEPA (funkcjonuje w krajach EU). Koszt przelewu SEPA to tylko 5 pln, niezależnie od banku i kwoty przelewanej.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Mar 2014 22:56 

180 zł za przelew zagraniczny brzmi niewiarygodnie nawet jak na pko:) Zgodnie z tabelą opłat konta inteligo przelew SPEA to 5-8 zł. Skoro hotel jest w grecji to właściciel pewnie ma konto w grackim banku i będzie można taki przelew wykonać. I chyba to jest najprostsze i niedrogie rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Mar 2014 23:01 

SPLDER napisał(a):
Bez przesady - przy takim podejściu od razu wyrzuć kartę, bo te super tajne dane ma każda kasjerka w supermarkecie.

Bez przesady:) - kasjerka nie ma cvv, ani nawet całego numeru karty chyba że jest mega spostrzegawcza i ma super pamięć albo robi zdjęcia kart ukrytym aparatem:) ale to na pewno nie każda kasjerka.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Mar 2014 23:35 

srebrny
Każda nie i w ogóle w dużym sklepie to ciężko, ale pamiętam np. cichy hotel w Czechach, gdzie pani siedziała za wysokim kontuarem. A dziwnym zbiegiem kartę mi potem obrobili jacyś Czesi... Najlepszy był policjant, który nie mógł pojąć, czemu się upieram, że zakup na stronie easyjet.com to musi być bilet lotniczy.
Ale wracając do tematu, było tu już pisane, że prawdopodobnie booking.com podaje hotelom numery kart, więc szyfrowane połączenie to bujda. No i dziś byłem nieco zniesmaczony, gdy pani w hotelu w Amsterdamie, widząc że płacę kartą inną niż wpisana w rezerwacji, uczynnie postanowiła mi z niej zdjąć blokadę. I jakby nigdy nic, wklepała w terminal numer mojej karty, który jej się wyświetlił na ekranie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Mar 2014 23:41 

Zbanowany
Cytuj:
I jakby nigdy nic, wklepała w terminal numer mojej karty, który jej się wyświetlił na ekranie.

Co Cie w tym dziwi?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: f0ku5 oraz 3 gości