Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Sty 2014 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
rwronas napisał(a):
W Oneworld ja od siebie moge polecic Executive Club w British Airways albo Avios jestem z nimi od lat maja dlugi okres waznosci mil co jest chyba najwazniejsze bo nie zawsze musisz albo chcesz akurat siegnac po mile przy rezerwacji jak do tej pory jeszcze nigdy nie przepadla mi zadna mila a w rezerwie zawsze sa :D
A po drugie naprawde duzo mozliwosci na dorzucenie mil do swojej puli co tez jest bardzo wazne:
http://www.britishairways.com/en-gb/exe ... k=main_nav
http://www.avios.com/gb/en_gb/collect

Jesli ktos mieszka w UK, to szczerze polecam korzystanie z roznych kart kredytowych, ktore daja mile lotniczne. Najlepsze sa karty Amex. Z samego latania, to za duzo bym nie uzbierala, ale z kart kredytowych zbieram po pare tysiecy mil co miesiac.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 21 Mar 2014 17:38 

A ja mam takie pytanie, moze troche glupie, ale dopiero wdrazam sie w temat i nurtuje mnie to. Czy mozna sie zapisac do wiecej niz jednego programu? tzn. zbierac mile i punkty np. w BA i Air Berlin jednoczesnie?

PS. testowal ktos katarski program?

#23 PostWysłany: 21 Mar 2014 17:40 

niebieski
Mozna byc w wielu programach, punkty za konkretny lot zbiera sie w jednym.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Kwi 2014 12:57 
Awatar użytkownika

Shadow napisał(a):
A ja mam takie pytanie, moze troche glupie, ale dopiero wdrazam sie w temat i nurtuje mnie to. Czy mozna sie zapisac do wiecej niz jednego programu? tzn. zbierac mile i punkty np. w BA i Air Berlin jednoczesnie?

PS. testowal ktos katarski program?

Korzystam programu QR, ale póki, co to jestem na etapie zbierania a nie wydawania :) Do tej pory wszystko bez problemów.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Kwi 2014 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 18.4%
niebieski
Magaa napisał(a):
Widze, ze OneWorld nie jest specjalnie popularny na forum, ale moze ktos podpowie.

Fakt, OW nie jest popularny na forum. Możliwe, że po ostatnich mega dobrych cenach Iberii więcej osób dołaczy do OW i sytuacja się zmieni :)

#26 PostWysłany: 15 Kwi 2014 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 53.6%
srebrny
Na stronie http://www.flysmiles.com/ napisane jest, że SriLankan Airlines wejdzie w skład OneWorld. Czy mając loty na przełomie kwietnia i maja będzie mozna naliczyć mile do jednego z programów OneWorld?

#27 PostWysłany: 15 Kwi 2014 13:45 

niebieski
przemos74 napisał(a):
Na stronie http://www.flysmiles.com/ napisane jest, że SriLankan Airlines wejdzie w skład OneWorld. Czy mając loty na przełomie kwietnia i maja będzie mozna naliczyć mile do jednego z programów OneWorld?

Mysle, ze nie wypelniajac pola FF# pewnie bedziesz mogl kredytowac te loty po powrocie.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Maj 2014 17:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki, chyba rzeczywiście tak będzie.
Nadal nie wiem gdzie je kredytować. Mam po kilka lotów w QR i AF, jednak czytam, że najlepszy jest program BA i IB. Co robić :)?

#29 PostWysłany: 08 Maj 2014 17:52 
Awatar użytkownika

niebieski
przemos74 napisał(a):
Dzięki, chyba rzeczywiście tak będzie.
Nadal nie wiem gdzie je kredytować. Mam po kilka lotów w QR i AF, jednak czytam, że najlepszy jest program BA i IB. Co robić :)?

Zobacz jakie masz klasy lotów i dodaj program, który będzie najbardziej korzystny (w sensie ilościowym :)
Leciałem LAN do Ameryki Południowej. Ucieszyłem się, że LAN jest w One World (zbieram punkty w BA)... że wpadnie mi spora liczba mil. Radość trwała krótko ponieważ okazało sie, że za loty w mojej klasie w BA dostanę tylko 25%. Ostatecznie zapisałem sie do LANPASS, gdzie dostałem 100%

#30 PostWysłany: 08 Maj 2014 17:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko czy jest sens być w kilku programach naraz nawet kosztem mil? W końcu wygasną i mało z nich będzie pożytku :(

#31 PostWysłany: 08 Maj 2014 18:14 
Awatar użytkownika

niebieski
przemos74 napisał(a):
Mam po kilka lotów w QR i AF.

Ale AF to przecież SkyTeam, a nie OneWorld. :?:
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Maj 2014 18:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Miałem napisać AB :)

#33 PostWysłany: 08 Maj 2014 18:34 
Awatar użytkownika

niebieski
przemos74 napisał(a):
Tylko czy jest sens być w kilku programach naraz nawet kosztem mil? W końcu wygasną i mało z nich będzie pożytku :(

Oczywiście, ze nie ma sensu być w pięciu programach i mieć wszędzie po 3000 mil
Ja bez problemu zapisałem się do LAN ponieważ ilość mil, którą dostałem (ponad 20 000) wystarczy mi na dwa odcinki.

Są dostępne kalkulatory milowe, naprawdę łatwo to przeliczyć. Przy obecnych możliwościach otrzymywania mil z dodatkowych źródeł chyba trudno stracić mile z powodu przedawnienia :-)

#34 PostWysłany: 15 Cze 2014 14:48 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 37.2%
niebieski
Czy ktoś się orientuje jak to jest z naliczaniem mil w takim oto przypadku:
- lot Paryż-Londyn-Singapur (British Airways) zarezerwowany na stronie przewoźnika,
- opóźnienie lotu Paryż-Londyn (warunki pogodowe),
- w związku z powyższym spóźnienie na lot Londyn-Singapur,
- British Airways zapewnia nocleg oraz przebookowuje na następny dzień,
- lot następnego dnia wykonywany jest przez Singapore Airlines (linia nie jest członkiem oneworld),
- powrót z Singapuru normalnie liniami British Airways.

Po sprawdzeniu swojego konta okazuje się, że mile zostały naliczone wyłącznie za odcinek Paryż-Londyn oraz Singapur-Londyn. Czy zatem faktycznie jest tak, że mile za lot Londyn-Singapur mi nie przysługują?

#35 PostWysłany: 15 Cze 2014 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
scomin napisał(a):
Po sprawdzeniu swojego konta okazuje się, że mile zostały naliczone wyłącznie za odcinek Paryż-Londyn oraz Singapur-Londyn. Czy zatem faktycznie jest tak, że mile za lot Londyn-Singapur mi nie przysługują?

Niestety tak jest, nie przysługują Ci. Możesz je naliczyć wstecznie do któregoś programu *A jeżeli jesteś członkiem. Na przyszłość jeśli miałbyś podobną sytuację poproś żeby zmiana była na metal któregoś z przewoźników OW. Czasami warto poczekać nawet te kilka godzin dłużej i dostać mile, szczególnie, że za LHR-SIN w BA trochę ich wpada.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 22 Cze 2014 10:36 

Dopiero zaczynam swoją przygodę z programami lojalnościowymi. Czy może ktoś bardziej obcykany doradzić gdzie się zapisać? Jedno już ustaliłem że, któraś z linii OneWorld. Moje loty na najbliższy czas:
AGP-MAD-GRU oraz RIO-MAD-ORY - Iberia
HAM-AGP - Vueling ale na kodach Iberii

3 krajówki po Brazylii - TAM Airlines

ORY-TXL - AirBerlin

mam jeszcze Buenos-Iguazu ale to SkyTeam.

oraz ze 3 krajówki LOTowskie w ostatnim czasie no ale to - StarAlliance

Dziękuję za porady.

#37 PostWysłany: 22 Cze 2014 10:41 

HON fly4free
Najlepiej do BA - loty BA i IB dostają 100% odległości w każdej klasie rezerwacyjnej, mile nie przepadają o ile kredytuje się konto raz na jakiś czas, możliwości wymiany nawet małej liczby aviosów (od 2,5 k!) całkiem interesujące.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Cze 2014 10:59 

A ile lat wstecz można naliczyć loty w programie BA?

#39 PostWysłany: 22 Cze 2014 11:53 
Awatar użytkownika

niebieski
marek2011 napisał(a):
mile nie przepadają o ile kredytuje się konto raz na jakiś czas, możliwości wymiany nawet małej liczby aviosów (od 2,5 k!)

Dokładnie - jakiekolwiek naliczenie LUB zużycie (po prostu ruch na koncie) raz na 36 miesięcy. Co do wymiany to myślałam, że to jest minimum 4,5k za najkrótszy przelot OW, ale może się mylę. Chyba, że piszesz o wymianie na coś innego niż lot.

subway napisał(a):
A ile lat wstecz można naliczyć loty w programie BA?

LAT..?? Do 3 miesięcy przed przyłączeniem się do programu.

Jeżeli jest się już w programie tylko nie podało się przy rezerwacji/odprawie numeru to loty można naliczać do 6 miesięcy po ich odbyciu.

To i tak mało regorystycznie w porównaniu z innymi programami.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Cze 2014 13:21 

niebieski
Ja cały czas analizuje i porównuje programy BA i IB i dalej za bardzo nie wiem ktory wybrac. W przeciągu pol roku bedzie dwa razy Ameryka Południowa IB i raz USA Zachodnie Wybrzeże BA.
Ktoś ma doświadczenie w temacie? Jaka jest dostępność "lotów nagród" w tych programach?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość