Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Mar 2011 16:11 

Mam pytanie: czy osławioną kartą BZ WBK Mastercard PrePaid można płacić także za rezerwacje hosteli? Działa ona np na hostelbookers czy booking.com? Ktoś korzystał? :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 25 Mar 2011 16:15 

Loty: 88
Kilometry: 221 788
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Tak, 3 dni temu na hostelbookers zarezerwowałem BZ WBK MC Prepaid, jako nazwisko z karty wpisałem oczywiście Karta Premium :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Mar 2011 16:28 

Super :) A czy tą kartą zapłacę za granicą? Np resztę w hostelu? Wiem, być może głupie pytanie, ale sposobie się do skorzystanie 1 raz :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Mar 2011 17:55 

niebieski
Przecież to jest NORMALNA karta płatnicza. :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Mar 2011 12:36 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
To normalna karta, tyle że z pewnymi ograniczeniami: max. 500 zł dla pojedynczej transakcji , a do tego 3000 zł maksymalne saldo w danym momencie.

Trzeba też pamiętać (tak na wszelki wypadek) o opłacie za wypłatę kasy z bankomatu zagranicznego - 10 zł.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Mar 2011 13:31 
Awatar użytkownika

srebrny
w sumie to jestem ciekaw....

w Hiszpanii w wiekszosci [nie wiem - 90%] przypadkow dokonywania tranzakcji karta nalezy okazac jakies ID ze zdjeciem

ciekawe co w przypadku prepaidow ? czy da sie przekonac kasjera ze jest cos takiego jak prepaid czy sie nie da ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Mar 2011 14:25 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
W Hiszpanii nią nie płaciłem, ale np. we Włoszech nie było żadnego problemu. W Szwecji i Norwegii przy płaceniu kartą bardzo rzadko ktoś w ogóle bierze kartę do ręki, sam wkładasz ją do terminala i wprowadzasz PIN.

Przypomniałem sobie, że płaciłem kartą (ale nie prepaidem) za bilety kolejowe w Maroku i wtedy faktycznie kazali pokazać paszport.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Mar 2011 15:10 

W Hiszpanii faktycznie kontroluja. Miejmy tylko nadzieje ze wiedza czym jest prepaid :) Ale moze byc ciezko..no chyba ze kasjerki w hiszpanii sa bardzie wyedukowane niz u nas panie w banku ktory prowadzi sprzedaz takich kart a nie wiedzia co to jest :P I czytalem na forum ze nei tylko ja sie z tym spotkalem :)
W najblizszym czasie sprawdze jak to jest w Niemczech i wloszech.
Jednak ja wole brac swoja osobista karte z mbanku. Delfinek mi towarzyszy na kazdej wyprawie :)
No i bankomaty za granica darmowe :]

#9 PostWysłany: 26 Mar 2011 16:23 

niebieski
snooka napisał(a):
W Hiszpanii nią nie płaciłem, ale np. we Włoszech nie było żadnego problemu. W Szwecji i Norwegii przy płaceniu kartą bardzo rzadko ktoś w ogóle bierze kartę do ręki, sam wkładasz ją do terminala i wprowadzasz PIN.

W Polsce też się wkłada samemu, jeśli jest czip :D

snooka napisał(a):
Przypomniałem sobie, że płaciłem kartą (ale nie prepaidem) za bilety kolejowe w Maroku i wtedy faktycznie kazali pokazać paszport.

Dokładnie. W Hiszpanii chcą ID albo paszportu przy płatności kartą, co mnie zdziwiło, kiedy byłem tam pierwszy raz.

Z kolei we Włoszech zaszokowało mnie to, że w automatach sprzedażowych nie trzeba nawet wpisywać PIN-u, żeby dokonać płatności kartą :o

#10 PostWysłany: 19 Mar 2014 01:21 
Awatar użytkownika

Loty: 412
Kilometry: 627 172
Krajów: 57 / 26.6%
Co trzeba wpisać w polu IMIĘ I NAZWISKO oraz ADRES kiedy chcę tą kartą kupić bilety Ryanair? Zostawić te pola puste? Czy można wpisać cokolwiek?

#11 PostWysłany: 19 Mar 2014 01:29 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
herki99 napisał(a):
Co trzeba wpisać w polu IMIĘ I NAZWISKO oraz ADRES kiedy chcę tą kartą kupić bilety Ryanair? Zostawić te pola puste? Czy można wpisać cokolwiek?

Można na przykład wpisać imię i nazwisko oraz adres... Nic lepszego mi do głowy nie przychodzi:p
xyrxis lubi ten post.

#12 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:05 
Awatar użytkownika

Ok, też na to wpadłem. Konkretniej chodzi mi o to czy dane mogą być dowolne?
Jakieś konto zakładałem poprzez stronę WBK i podawałem tam swoje dane. Jednak przy płatności chciałbym podać inne dane. Czy płatność przejdzie?

Wyjaśnię że nie chodzi mi o zakup biletu Ryanair, tylko konkretniej biletu na koncert przez stronę, która wymaga by BILLING ADDRESS był taki sam jak SHIPPING. A wysyłka zagranicę jest znacznie tańsza, dlatego nie chcę podać swoich danych tylko dane kolegi, który mieszka zagranicą. Czy zatem taka płatność przejdzie? Muszę to wiedzieć wcześniej, przed dokonaniem płatności, bo jak nie przejdzie to trochę lipa z doładowywaniem karty...

#13 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:15 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Często jest tak, że sprawdzają czy się dane podane zgadzają z danymi z karty, jak nie to blokują transakcję.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:18 
Awatar użytkownika

Czyli jak rozumiem jeśli zakładałem konto na stronie BZ WBK i podałem tam swoje prawdziwe dane to są one automatycznie "przypisane" do karty? Czy zatem zmiana danych konta WBK na dane kolegi da dobry efekt?

Ewentualnie czy jest gdzieś możliwość zapłacenia przez internet kartą na kwotę max 2 zł? (bo tyle teraz mam na karcie :D). To bym sobie sprawdził czy przejdzie płatność. Na Allegro za zakup na kwotę 1 zł nie ma opcji płatności kartą :(

Ostatnio edytowany przez herki99, 19 Mar 2014 02:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:22 

niebieski
herki99 napisał(a):
Czyli jak rozumiem jeśli zakładałem konto na stronie BZ WBK i podałem tam swoje prawdziwe dane to są one automatycznie "przypisane" do karty?

Tak.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:24 
Awatar użytkownika

A co z tą zmianą danych konta? Bo widzę że jest taka możliwość, ale nie chcę próbować bo nie wiem czy to nie zablokuje karty czy coś takiego.

#17 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Z tymi prepaidami dowolne dane przechodzą.

Ze zwykłymi może też, ale nigdy nie próbowałem. I btw próba transakcji z innymi danymi po prostu jeżeli już to by nie przeszła, ale bez konsekwencji i blokowania karty.
 Profil Relacje PM off
herki99 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:27 

niebieski
A to nie możesz żeby kumpel zapłacił swoją kartą, a Ty mu oddasz?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Mar 2014 02:29 
Awatar użytkownika

Super to już konkretna odpowiedź :) Czyli ewentualnie płatność zostanie odrzucona w momencie płacenia? Nie będzie takiej opcji że pobierze mi kasę z konta karty, sprawdzą dane po kilku dniach i anulują transakcje zwracając pieniądze?

@Filek - nie mogę, bo nie jest to bliski kumpel. Znajomy znajomego, który zgodził się aby bilety zostały wysłane do niego, bo mieszka w Niemczech akurat :) Poza tym sprawa jest dość bardziej skomplikowana, nie chcę mu zajmować dużo czasu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości