Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: jacakatowice ?
#81 PostWysłany: 04 Mar 2014 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Osobiste prawa autorskie są niezbywalne więc albo wynagrodzenie albo usunięcie. Autor ma jak najbardziej do tego prawo i żadne regulaminy nic tu nie zmienią. A czy to jest fajne dla społeczności forum to już inna kwestia. Na forum gdzie moderuję też były takie przypadki, dziwnie to potem wygląda bo dyskusje często tracą sens ale wola autora jest święta.
 Profil Relacje PM off
pazur lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#82 PostWysłany: 04 Mar 2014 16:14 

A tak z ciekawości - nie żebym się opowiadał za jakąś ze stron bo akurat w tym przypadku się nie opowiadam:

skoro autor ma prawo do usunięcia swoich wpisów, to przecież może je usuwać samemu ręcznie, jeden po drugim. Czy moderacja musi je usuwać za niego? :)
 PM off  

#83 PostWysłany: 04 Mar 2014 17:32 

Zbanowany
Mimo tego, że staż na forum mam krótki, też się wypowiem.
Uważam , że bez względu na wszystko, posty są własnością ich autora. Powinien mieć prawo do usunięcia ich. A technicznie sprawa jest bardzo prosta.Admin robi to jak już pisał @jacek69 paroma kliknięciami.
Zmuszanie autora postów do ich ręcznego usuwania byłoby chyba tylko żałosną zemstą.
A jak na razie to chyba idzie ku dobremu.Po tym wątku widać , że administracja wyciąga wnioski z niezadowolenia userów. Swoboda wypowiedzi w rozkwicie ;)
A porządku pilnują już sami użytkownicy :D @cypel jako "cerber". Niebywałe ;)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 05 Mar 2014 01:09 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
kiew napisał(a):
1. 4 osoby o zauważalnym wkładzie w to forum usunęła wszystkie swoje wypowiedzi. I wszystko to w przeciągu kilku tygodni. To powinno skłonić do poważnych przemyśleń, bo gdzieś musiał zostać popełniony błąd.

Uwierz, że skłoniło o czym już pisałem.
kiew napisał(a):
2. Spoiwem wszystkich społeczności internetowych jest jakaś forma hermetyczności i emocji. Dobrym objawem są luźne dyskusje, humor. Dlatego każde popularne forum internetowe ma działy w stylu hydepark (nie raz popularniejszy niż działy merytoryczne). Walka z tym nie ma sensu. Najlepiej wyłączyć zliczanie postów w luźnych gatkach i niech się tam dzieje co chce, skoro zagrożenie nabijania postów zniknie.

Nie walczymy z hydeparkiem w dziale luźne gadki ale nie chcemy by ten hydepark był wszędzie, szczególnie w temtach podróżniczych! Z tym chcemy walczyć. Zastanawiamy się jak to zrobić najlepiej.
kiew napisał(a):
A druga rzecz to humor w tematach merytorycznych. Podam swój przykład. Był temat o darmowych apteczkach z jakiejś żydowskiej organizacji. Potem okazało się, że jednak nie wysyłają do PL i ktoś napisał czemu, czy tylko jemu i czy coś wiadomo. To odpisałem "Może zorientowali się, że nie jesteś żydem? ;)" czy coś takiego. W ciągu jakiś 30-40 minut, które ten post przetrwał zdążył zebrać 3 czy 4 lajki. Wniosek z tego, że to był objaw poczucia humoru, lekko hermetycznego, sytuacyjnego który buduje takie społeczności (wnioskuje z ilości lajków w krótkim czasie). Mimo to został usunięty, a temat zamknięty. Co by szkodził taki wpis w zamkniętym temacie? Że kilka osób by się uśmiechęło pod nosem. Nikogo nie obrażał, niczego nie prowokował, w mojej ocenie był humorystyczną puentą całego tego wątku. Warto dodać, że w tym wątku 90% to były wpisy szydzące z zamawianie apteczek. I to jest mój najpoważniejszy zarzut. Jeśli coś nie obraża, nie łamie prawa, nie psuje merytorycznej dyskusji, to dajcie temu żyć, dajcie żyć forum. Podobnych przykładów znalazłbym kilka...

Wielu moderatorów zrozumnie taki żart jedank część użytkowników nie zrozumie. Zgłosi nam post z prośbą o usunięcie i pewnie rozpocznie się psykówka. Proszę patrzcie szerzej na probemy.

kiew napisał(a):
3. Gaszpar pisał, że wbrew temu co tutaj kilka osób sugeruje forum i strona nie umiera, a wręcz przeciwnie, ilość odwiedzin rośnie. To jest największy błąd popełniany przez autorów, właścicieli, administratorów. Strony, społeczności internetowe posiadają bardzo dużą inercję. Dzisiejsze wzrosty popularności są tak naprawdę efektem zawartości i działań sprzed kilku miesięcy. To że dzisiaj forum i strona lekko zamiera i traci wartość w moich oczach (a niestety tak jest, pierwszy raz od rejestracji zdarza mi się cały dzień nie wchodzić na forum, bo od 2-3 dni nie znalazłem tu nic interesującego dla siebie) efekty w statystykach przyniesie za kilka miesięcy, ale wtedy będzie już za późno na działania.

Nie jest to dla Nas jedyny wyznacznik. Podałem tylko przykład. Widzimy co się dzieje ale znowu patrzymy szerzej niż tylko przez pryzmat zniknięcia kilku doświadczonych, zarejestrowanych użytkowników.
kiew napisał(a):
4. Tak aby zadbać o zawartość merytoryczną forum i wątku zwrócę jedną, drobną uwagę. Słowo "MERYTORYCZNOŚĆ" zostało odmienione w tym wątku przez wszystkie przypadki. Problem jest jeden. Takie słowo NIE ISTNIEJE! Przymiotnik "merytoryczny" pochodzi od rzeczownika "meritum", a nie nieistniejącego "merytoryczność".

Myślę, że każdy wie o co chodzi a to najważniejsze

Pabloo napisał(a):
Powtórzę propozycję, o której również pisałem już kilkukrotnie, i która pojawia się z ust różnych użytkowników, a działa na każdym dużym i szanującym się forum - niekasowanie postów użytkowników przy kasowaniu konta. Czy to po ich banowaniu, czy po obrażeniu się - nie ma żadnego uzasadnienia dla kasowania takich wpisów. Konto - owszem, jeśli użytkownik tego sobie życzy należy skasować, ale nie posty.
Tak w ogóle to po usunięciu konta w miejsce nicku pojawia się jakieś hasło typu „nieznany"/„usunięty", tak?

Na razie przyjęliśmy taki model. Wiadomo i jeden i drugi wariant ma plusy i minusy. Zwróciliśmy się z prośbą do prawników o opinię i sporządzenie bardzo profesjonalnego regulaminu forum. Czekamy na efekty. Niestety trudno jest mówić tutaj o konkretnych terminach z kilku obiektywnych powodów- między innymi urlopy administratorów.
Jednocześnie apelujemy o nie podejmowanie pochopnych decyzji i nie kasowanie swoich postów. Tak jak mówiłem najwięcej szkody przynosi to innym użytkownikom i forum a nie administracji.

Ogólne wrażenie z dyskusji od mojego wczorajszego postu.
Po rzeczowym zwracaniu uwagi na różne sprawy dzisiejsze 2 strony postów to w większości wycieczki osobiste i sprzeczki dość doświadczonych użytkowników nic nie wnoszące poza zniechęceniem do czytania kolejnych postów.

#85 PostWysłany: 05 Mar 2014 10:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jacek69 napisał(a):
...
Czy dobrze rozumiem, że czynicie starania prawne, by uniemożliwić odchodzącym userom, skasowanie swojej dotychczasowej pracy?!
...

9 rano i już prawie sraczki dostajesz z powodu jakichś głupot na forum.
nie chcesz to nie pisz. świat się nie zawali o ludzkość jakoś to przeżyje.

czy ktoś tu kogoś trzyma na siłę?
kisio lubi ten post.

#86 PostWysłany: 05 Mar 2014 10:26 
Awatar użytkownika

złoty
Nadinterpretujecie. Zlecilismy napisanie profesjonalnego regulamin. Chcemy mieć przekonanie, że jest on zgodny z obowiązującym prawem. Prży okazji poprosiliśmy również o opinie w sprawie kasowania postów na prośbę użytkownika jest to dla forum problem i rozważamy co z tym zrobić.

pozdrawiam Gaszpar
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#87 PostWysłany: 05 Mar 2014 10:44 
Awatar użytkownika

Gaszpar napisał(a):

Na razie przyjęliśmy taki model. Wiadomo i jeden i drugi wariant ma plusy i minusy. Zwróciliśmy się z prośbą do prawników o opinię i sporządzenie bardzo profesjonalnego regulaminu forum. Czekamy na efekty. Niestety trudno jest mówić tutaj o konkretnych terminach z kilku obiektywnych powodów- między innymi urlopy administratorów.
Jednocześnie apelujemy o nie podejmowanie pochopnych decyzji i nie kasowanie swoich postów. Tak jak mówiłem najwięcej szkody przynosi to innym użytkownikom i forum a nie administracji.

Ogólne wrażenie z dyskusji od mojego wczorajszego postu.
Po rzeczowym zwracaniu uwagi na różne sprawy dzisiejsze 2 strony postów to w większości wycieczki osobiste i sprzeczki dość doświadczonych użytkowników nic nie wnoszące poza zniechęceniem do czytania kolejnych postów.

Może jestem tutaj nowa, ale po przeczytaniu powyższego wpisu zadaję sobie pytanie, co faktycznie jest grane na F4F

Zastanawiam się, czy będzie wiele osób, które będą chciały pozbyć się swoich praw autorskich do prywatnych fotografii lub tekstów będących efektem podróży lub poświęconego czasu na przekazywanie wiedzy ?
...widząc taką postawę Gaszpara, wydaje mi się, że prościej będzie ogłosić konkurs "szydełkowanie na lotnisku" lub "haftowanie w Polskim Busie" :lol: proponując atrakcyjniejsze nagrody niż Niva w konkursie "szydełkowanie w samolocie" - np. mogą być 3 piwa Tyskie, a tym samym nie tworząc OT nabić sobie postów bez ryzyka utraty czegokolwiek.

NP. Na jednym z niemieckich blogów od wczoraj wiszą kody rabatowe BA i Havana z dzisiejszej głównej F4F, ale po zobaczeniu jaka jest postawa jednego z Adminów tego forum, to ręce mi opadły i nie miałam wewnętrznej motywacji by to wklepać

Ostatnio edytowany przez bobo77, 05 Mar 2014 10:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:14 
Awatar użytkownika

złoty
To, że poprosiliśmy o opinie nie jest jednoznaczne z tym,że zmienimy swój stosunek do tego!
Zdrowo rozsadkowo szanujemy własność intelektualną i uznajemy prawo do zarządzania nim. Takie jest.nasze stanowisko i się go trzymamy.
Dwie kolejne osoby jacek69 i |...o...| poprosily o skasowanie konta i te prośby zrealizujemy.

#89 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:23 
Awatar użytkownika

srebrny
jacek69 i |...o...|, też mam nerwowy PESEL, ale niepotrzebnie się obrażacie :(
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:39 

niebieski
jacek69 napisał(a):
Apele nic nie pomogą, jak również "ubezwłasnowolnienie". Apele powinny być kierowane do osób, które słabo się udzielają, by poczuwały się bardziej do dzielenia wiedzą, gdyż wkrótce same staną sie ofiarą swego egoizmu.
Nie mam na myśli osób, które dopiero zaczynają zabawę na forum, bo one mają ograniczoną wiedzę, ale starą gwardię, która posiada wiedzę i tę podstawową, którą mogłaby się dzielić z nowicjuszami, jak i zaawansowaną, którą mogłaby się dzielić z bardziej wtajemniczonymi. Na zasadzie non-profit!!! Bywa czesto tak, że podstawową dzielić im się nie chce, bo nie mają czasu, albo uważają to za zbyt banalne, a czas swój bardzo cenią, przeznaczając go np. na rozkminianie deali w wąskim gronie.
Każdemu tak wolno czynić, tylko rodzi się pytanie:po co tu są, te osoby?
Coraz częscięj wystepuje tu zjawisko: dam, ale za coś wymiernego. A jeśli jesteś już doświadczonym forumowiczem, a nie masz deala w kieszeni, nie licz na to, że znajdziesz coś interesującego na tym forum. Jesteś w 90%wyłacznie dawcą, swego czasu innym.
Pozdrawiam, powodzenia...

@jacek69
zgadzam sie, wlasnie taka postawa zabije to forum: dam za cos wymiernego, moje posty sa moje - nie czytac bez pisemnej zgody. Zgadzam sie z klaytonem, mamy prawo zachowac wiedze dla siebie, jesli nie chcemy pomoc innym - trudno. Ale juz prezentowanie swoich rad publicznie a potem kasowanie ich po jakims czasie bo zdenerwowalem sie na moda albo userow jest moim zdaniem zwyklym kastrowaniem forum, ktore bedzie w efekcie nieuzyteczne! Jakas wiedze juz posiadlem, dzieki wam, waszej beziteresownej pomocy i cerpliwosci do, czasem takze banalnych dla starych wyjadaczy, pytan. Ale musicie pamietac o jednym - znajdujac juz jakas informacje na forum, nie powtarzam jej w swoich wpisach (przykladowo, bylem w Dosze, troche zaktualizowalem co tam sie obecnie dzieje, ale nie pisalem ponownie przewodnika, by zwyczajnie nie zasmiecac forum. Teraz, czytajac wasze bunczuczne pokrzykiwania o prawach autorskich, wnioskuje, ze albo trzeba najwartosciowsze wpisy cytowac gdzie popadnie, albo moderatorzy powinni kompilowac z tego przewodniki, bo nikt nie wie czy za dwa dni autor sie nie obrazi i nie pokasuje swoich wpisow.

Nie popadajmy w paranoje, cywilizacja rozwija sie dzieki kumulacji wiedzy - opowiadajac kawal, ubierajac pierwszy raz adidasy do garniaka, robiac mema, tez "zrzekam sie praw autorskich", i wrzycam to do puli wiedzy ogolnej. A ze ktos potem moze na tym zarobic... no coz - teraz wlasciciele tego forum tez zarabiaja, ale nie jest to okradanie userow! Nie jest kradzieza korzystanie z czyichs rad, poniewaz "wlascicielowi" nic nie ubywa!

|...o...| napisał(a):
Czy mam kasowac dalej posty recznie czy zastosujecie sie do mojej prosby?

Mysle, ze powinienes rowniez wykasowac sie z rzeczywistosci, bo jeszcze ktos cie zapamieta na ulicy bez twojej zgody i nie zapomni, mimo ze tego ci sie zachce.
BTW. pocieszny szantaz na poziomie pieciolatka, ale nie Jacusiu, nie dostaniesz cukierka, mimo ze nadal tupiesz stojac w srodku kaluzy.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 153
Kilometry: 255 179
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
źle się dzieje, stara gwardia odchodzi...
może i forum się rozwija ale tylko i wyłącznie ilościowo a nie jakościowo :(

#92 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:52 
Awatar użytkownika

|...o...| napisał(a):
Kiedys bylem w srodku walki portali o sprzecie komputerowym na poczatku wszyscy wlasciciele portali byli bardzo mili w stosunku do siebie byly linki do innych portali konkurencyjnych az do czasu jak sie okazalo ze za tym co robia moga stac zyski wtedy zaczelo sie tepienie konkurencji kasujac jakiekolwiek odnosniki do konkurencji czyli walka o ogladalnosc swojego portalu a nie konkurencji.
Tylko ze to jest blad bardziej klienta przyciagnie zaufanie i solidnosc niz to co tutaj sie dzieje, nie widze celu chodzenia po pieciu polskich portalach i czytania tam nowosci jak moge to przeczytac na jednym ktory zbierze je na swoim i poda linki skad to zostalo zaczerpniete.

Zgadam się z tobą w 1000%, bardzo dobrze wiem o czym piszesz, gdyż mój przyjaciel @ADarte dostał dożywotniego bana na F4F z przyczyny ujawniania źródła deali będących bardzo często wynikiem pracy innych blogerów... i za szczery komentarz na PW do jednego z moderatorów, gdzie nazwał taką postawę "komercyjną hipokryzją"
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 05 Mar 2014 11:58 

Zbanowany
Szkoda, że większość nie rozumie przepisów prawa. Dobrze, ze admini uzyskają opinię prawną i przestaną kasować posty userów likwidujących konta. Uważam również, że powinno się umożliwiać edycje i usuwanie własnego tekstu jedynie przez określony czas - np. 15 czy 20 minut. A potem treść zostaje już na stałe na forum.

Kasowanie jest jedynie ze szkodą dla tego forum,w necie i tak wszystko zostaje - oto przykład:

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl

{edit: nie wiem, dlaczego skrypt wycina długość linku. Wklepcie zatem Maris83 i w wynikach wybierzcie kopie}
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 05 Mar 2014 12:03 

|...o...| napisał(a):
cypel napisał(a):
jacek69 i |...o...|, też mam nerwowy PESEL, ale niepotrzebnie się obrażacie :(

Ja sie nie obrazam, tylko nie popieram tego co sie na forum dzieje.

dziecinada i tyle, rezygnujący nie tylko wnosili wiele czego nie neguję, ale też wiele skorzystali i nadal będą korzystać tyle, że wchodząc na forum anonimowo (tak najłatwiej, a wystarczy pochylić się nad pracą moderatorów, bo zmagają się z ogromem popularność tego forum, do tego co drugi z doświadczeniem jak tylko śmiesz zwrócić uwagę, że delikatnie czasami mija się z prawdą to wszczyna trzecią wojnę światową patrz "frei" napisał kilka kłamstw co do jednego konta i karty do niej przypisanej nie mając racji, po czym zaczął obrażać innych delikatnie go naprowadzających jak jest faktycznie, a na końcu obrażony zrezygnował DZIECINADA!)
 PM off  

#95 PostWysłany: 05 Mar 2014 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
wrzucilem wczoraj info na forum wroc-kreta-wroc trafilo na glowna f4free.
naturalne ze jeden serwis zerka na drugi, nie wiem czy jest jakakolwiek informacja na f4free ktora nie pojawila sie wczesniej lub pozniej w innym miejscu
okaze sie ze X zacytowaly Y ktory zacytowal Z itd. Ze swej strony podziwiam zapal ludzi piszacych sprawozdanka z podrozy - ja jestem leń, gdy poznikaja tego bedzie mi brakowalo.

Warto na pare dni dac sobie luz od forum, glowy ostygna - jak czlowiek wk@#$!%$@! to czasem cos na szybko wypali..... wiem po sobie ;)

Ostatnio edytowany przez Hubert, 05 Mar 2014 13:22, edytowano w sumie 1 raz
zakaz reklamy innych stron kodowaniem. pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 05 Mar 2014 12:31 
Awatar użytkownika

srebrny
correos napisał(a):
Warto na pare dni dac sobie luz od forum, glowy ostygna - jak czlowiek wk@#$!%$@! to czasem cos na szybko wypali..... wiem po sobie ;)

święte słowa, należy powtarzać jak mantrę
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 05 Mar 2014 13:05 

co Maris83 miał na myśli?

"Aha - i jeszcze jedno, na forum istnieje poza Twierdzą Szyfrów jeszcze jedno forum zamknięte - cenzura maksymalna."
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 05 Mar 2014 13:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Nie istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 05 Mar 2014 15:50 

Zbanowany
Też mam wrażenie , że to teoria spiskowa i żadne "tajne" forum nie istnieje.
Co niby miałoby w nim być ?
@gorny77 chyba za ostro oceniasz userów.
ludzie mają różne charaktery.Jedni są bardziej emocjonalni inni mniej.
Myślę , że jak emocje opadną, forum się trochę ;) zreformuje to stara gwardia wróci i będzie OK.
A to było coś w rodzaju strajku ostrzegawczego :D

@gorny77
[url]wystarczy pochylić się nad pracą moderatorów, bo zmagają się z ogromem popularność tego forum, do[/url]

Myślę , że aż tak im roboty nie przybyło.Wpisów jest tyle co wcześniej, jeśli nie mniej. A goście tylko oglądają. Nie trzeba moderować
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 05 Mar 2014 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
pazur napisał(a):
Też mam wrażenie , że to teoria spiskowa i żadne "tajne" forum nie istnieje.
Co niby miałoby w nim być ?

Nie rozgłaszam tu żadnej teorii spiskowej, ale tok rozumowania, że skoro o czymś nie wiem, to znaczy, że to nie istnieje jest niemądre. Jeżeli coś jest tajne, to dlaczego miałbyś o tym wiedzieć? :) To taki krótki offtop z mojej strony :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości