Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Lut 2014 13:33 

niebieski
To ja sie moze wylamie.
Moim zdaniem wyciąganie dzieci na wakacje w trakcie roku szkolnego jest dla dzieci krzywdzące.

Nie dosc ze uczy to lenistwa, braku szacunku do pracy itd. To wcale tak nie rozwija cudownie dzieci. Języki? Jasne. Juz widze jak 8mio latek siedzi na ławce i rozmawia z hinduskim dzieckiem. Po pierwsze to sami rodzice nie pozwoliliby na takie kontakty ze względu bezpieczeństwa. To ze w sklepie na pytanie "how old are you?" potrafi odpowiedzieć w 3 językach to nie jest powód do dumy.
Pozna kulturę? Owszem. Jako młody człowiek na 100% bedzie zainteresowany muzeami, z przewodnikami w obcym języku :)

Prawda jest taka, ze jedyne co dzieci interesuje w takich wyjazdach to:
- ucieczka od szkoły
- basen, morze czy inne zabawy

Ani jedno, ani drugie nie jest rozwijające.

W Polsce jest obowiązek szkolnictwa nie bez przyczyny. Wciaz mamy dobre szkolnictwo mimo ze z roku na rok podupada. M.in. dlatego ze dzieci uczone AA dyscypliny i obowiązku. Rodzice sa najcześciej przeszkodą w tym. Bo wczasy, bo nie potrafią zaakceptować faktu ze np ich syn wagaruje.

Wczasy w trakcie przerw wakacyjnych/zimowych? Jak najbardziej jest za. To kształtuje podział na obowiązki i czas wolny - zasłużony. A tak to mamy rozbicie wszystkiego i sluszymy pozniej "nie chce wracać do szkoły".

Robimy wiecej krzywdy dzieciom niz przysługi. I nie ma znaczenia czy dziecko nadrobi materiał w 4 minuty czy 4 dni.

PS. Pomijam kwestie ze wiekszosc osob i tak bedzie leżało na basenie all-inclusive czy plazy. To juz w ogole jest karygodne :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 22 Lut 2014 14:09 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Zgodzę się z powyższym, małe wakacje, które robię sobie około raz w miesiącu są bardzo krzywdzące dla mojej szkoły. Ale nie mam zamiaru przestać 8-)
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#23 PostWysłany: 22 Lut 2014 18:33 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
Jeszcze raz w temacie UK - tam wakacje trwaja jedynie 6 tygodni. Wiele firm nie moze sobie pozwolic, aby kazdy pracownik dostal w tym czasie 2 tygodnie urlopu.

#24 PostWysłany: 22 Lut 2014 19:38 
Awatar użytkownika

heh no tak ale masz October break, prawie 3 tyg Xmas break i 2 tyg Easter break. Więc nie jest to mało...tez lubię korzystac z promocji ale zgadzam się że nie powinno się opuszczać szkoły także z szacunku dla nauczycieli. Marzy mi się wyjazd z dzieckiem na kilka miesięcy dlatego kiedys tam pomyslę o edukacji domowej - narazie nie moge sobie na to pozwolic.

#25 PostWysłany: 22 Lut 2014 22:13 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
vamamama napisał(a):
heh no tak ale masz October break, prawie 3 tyg Xmas break i 2 tyg Easter break. Więc nie jest to mało...tez lubię korzystac z promocji ale zgadzam się że nie powinno się opuszczać szkoły także z szacunku dla nauczycieli. Marzy mi się wyjazd z dzieckiem na kilka miesięcy dlatego kiedys tam pomyslę o edukacji domowej - narazie nie moge sobie na to pozwolic.

Zapomnialas jeszcze dodac ze jest tydzien wolnego w lutym i w maju... Chodzi mi raczej o to, ze poza latem i jesienia troche zimno np. na plazowanie, wiec na wodne harce juz tak wiele czasu nie ma. Oczywiscie nie jestem za tym, zeby zabierac dziecko w czasie roku szkolnego. Niemniej wczesniej obowiazywal przepis, ze dziecko z bardzo dobra frekwencja mozna bylo 'wypisac' ze szkoly na kilka dni. Obecnie formalnej mozliwosci nie ma. Ostatnio w trakcie inicjatywy spolecznej zebrano ponad 300 tys podpisow pod petycja do parlamentu o przywrocenie poprzednich rozwiazan.

#26 PostWysłany: 22 Lut 2014 23:13 

Bartek.
Masz najwyraźniej przykre doświadczenia z dziećmi. Moje i z hindusem porozmawiają po angielsku i meksykańskim sprzedawcą czy kelnerem po hiszpańsku. I to bez obawy. Tępe zakuwanie wiedzy w ławce to ostatnia rzecz jaką chciałabym dla moich dzieci.
Pewnie sie zdziwisz, ale niektóre 10-latki potrafią w upale spędzić kilka godzin na aktywnym poznawaniu zabytków z przewodnikiem.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 22 Lut 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Caffe napisał(a):
...Moje i z hindusem porozmawiają po angielsku i meksykańskim sprzedawcą czy kelnerem po hiszpańsku. I to bez obawy. Tępe zakuwanie wiedzy w ławce to ostatnia rzecz jaką chciałabym dla moich dzieci.
...

i gdzie się tak ładnie nauczyły mówić? w oczekiwaniu na kontrole bezpieczeństwa?
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 22 Lut 2014 23:34 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 62 439
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Ja sam jestem przeciwny opuszczaniu lekcji. Jestem teraz w 2 klasie liceum (witaj nowa podstawo programowa) i po tym jak straciłbym tydzień w szkole, to przez następny miesiąc bym się nie odnalazł. Wiem, że czasami wystarczy opuścić jeden dzień, aby potem nic nie umieć przez kilka dni, dlatego naprawdę nie warto. Co innego jeżeli leci się na weekend, ale środek tygodnia raczej odpada.

#29 PostWysłany: 22 Lut 2014 23:34 

Z pewnością nie w szkole
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Lut 2014 00:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Macieqx napisał(a):
..... Wiem, że czasami wystarczy opuścić jeden dzień, aby potem nic nie umieć przez kilka dni, ...

tu trochę uogólniasz. wiadomo, są osoby które potrafią same/z pomocą rodziców nadrobić zaległości a są osoby, które wola zachować ciągłość. wszystko się w sumie sprowadza do tego czy dane dziecko będzie potrafiło przysiąść do książek czy nie.

#31 PostWysłany: 23 Lut 2014 00:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Caffe napisał(a):
Z pewnością nie w szkole

no to gdzie?

#32 PostWysłany: 23 Lut 2014 11:55 

Po za szkołą - kursy. I właśnie wyjazdy.

Poza tym, wg. mnie ten wątek nie ma sensu.
Pierwszy post dotyczył porady czy warto zabrać dziecko ze szkoły (by odbyło się to bez szkody dla dziecka). Rozumiem, że nie dotyczył on licealisty, lecz ucznia podstawówki. Nie sposób na nie odpowiedzieć, bo zależy ona od konkretnych warunków:
- dziecka:
a) inteligentne i ambitne
b) przeciętny uczeń
c) słaby uczeń

- rodziców (tu nie będę mnożyć wariantów):
a) potrafiących (mających wiedzę i umiejętności) nauczyć dziecko,
b) nie potrafiących

Jeżeli Twój przypadek to: a, a czy b,a - spokojnie możesz.
Jeżeli Twój przypadek to: c,b - podaruj sobie.

Pozostałe - jedź na krótko i wyciągnij wnioski na przyszłość.

Dla licealisty jest właściwie jeden warunek:
a) jesteś bardzo dobrym uczniem - jedź,
b) jesteś słaby - podaruj sobie.
Opcja pośrednia - na własne ryzyko, a przy decyzji na tak - wnioski na przyszłość.
 Profil Relacje PM off
jakub.m lubi ten post.

#33 PostWysłany: 23 Lut 2014 13:02 

niebieski
Ale to chodzi o inteligencje a przygotowanie dziecka do kultury obowiązku, samowystarczalnosci itd.

Moj chrzesniak w wieku 3 lat całkiem niezle radzi sobie z angielskim (komunikatywnie), niemieckim i japońskim (podstawy). I to nie powód aby mogl nie chodzi na kursy/lekcje.

Ja ze swojej wrodzonej skromności ;) nie powiem jak wygladała moja inteligencja i nauczanie, ale powiedzmy ze były jeszcze o wiele wiele wyższe. Owszem zawdzięczam to nie tylko szkole, ktora była nudna i w 6 klasie podstawówki zacząłem juz rozwiązywać zadania na egzamin wstępny na studia. Ale dzieki wpajanej determinacji i woli mogłem osiągnąć i osiągnąłem bardzo dużo. Jednym z powodów osiągnięcia tego wszystkiego była motywacja. Ktorej brakłoby mi gdyby rodzice co 4 miesiące zaburzali rytm rozwoju mojego mózgu poprzez odbywanie go od pracy/szkoły, a wszystko podane byłoby na tacy.

Oczywiscie wszystko zalezy od własnych ambicji. Dla jednych najważniejsze jest szczęście rodziny i harmonia, inni mają ambicje mieć wpływ na ten swiat.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Lut 2014 13:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
czyli dziecko chodzi na kursy albo korki bo rodzice nie pozwalają by spokojnie się tego nauczyło w szkole. brawo!

#35 PostWysłany: 23 Lut 2014 13:25 

niebieski
Chyba jednak troche naciagnales ten argument ;) jak dziecko ma mniej niz 6 lat to jedyna możliwość nauki języka to przez kursy. W szkole tez zazwyczaj jest tylko angielski i cos tam. Trzeba dobierać kursami jak mamy taką potrzebę
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Lut 2014 16:23 

HON fly4free
Pozwolę sobie na wypowiedź jako że mam takie szkraby, 6 i 7 lat. Ostatnio wlokłem się z nimi, w trakcie ferii zimowych po USA, doświadczając, po raz kolejny, że dzieciom kompletnie to jest niepotrzebne. Nie chodzi o "siedzenie w zaścianku", ale o to, że dzieci bardziej bawi odrobina śniegu niż Grand Canyon, karuzela, niż Empire State Building itd. A jednak uważam, że jak się ma rodzinę to właśnie z rodziną powinno się podróżować, a nie upychać dzieci gdzieś tam... (babcia itd).

Generalnie to rodzice powinni decydować, jak postąpić. Z drugiej strony - wpajanie systematyczności, obowiązkowości i staranności jest ważniejsze, niż "korzystanie z okazji" i nie powinno się wyrywać dzieci ze szkoły na tego typu eskapady. Automatycznie daje się im przekaz, że "szkoła nie jest taka ważna jak okazja na balangę". I to się potem rozwija i ciągnie, widzę to po studentach jak totalnie zlewają wszystko, bo ważniejsza jest rozrywka, wyjazdy gdzieś tam itd. Opowiadanie o "kształcącym wpływie podróżowania kilkulatków po świecie" kosztem szkoły, jest tylko mydleniem sobie oczu. Powtórzę jednak poprzednie zdanie: "to rodzice powinni decydować, jak postąpić."
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 24 Lut 2014 07:49 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
man4business napisał(a):

Generalnie to rodzice powinni decydować, jak postąpić. Z drugiej strony - wpajanie systematyczności, obowiązkowości i staranności jest ważniejsze, niż "korzystanie z okazji" i nie powinno się wyrywać dzieci ze szkoły na tego typu eskapady. Automatycznie daje się im przekaz, że "szkoła nie jest taka ważna jak okazja na balangę"

I z tych systematycznych i obowiązkowych dzieci wyrastają systematyczni i obowiązkowi dorośli, którzy nie wezmą dnia wolnego, bo firma się bez nich zawali. A na forach jęczą kłamliwie: "pojechałbym chętnie, ale szef nie dał mi urlopu"...

Dyskusja zaczęła prowadzić w kierunku: masz dzieci to siedź w domu. Wypoczynek ci się nie należy, a jak już pojedziesz na wczasy, to mają zawierać się w najdroższych i najbardziej "zatłoczonych" miesiącach lipiec-sierpień. Dodatkowo masz jeszcze dwa tygodnie w styczniu czy lutym, więc nie marudź. Ewentualnie upchaj u babci dziecko. Babcia na pewno tęskni za wnukami i o niczym innym nie marzy tylko o długoterminowej opiece nad małolatami i odrabianiu z nimi zadań domowych;-)

Jestem dorosła i odpowiedzialna. Ale gdybym miała jechać na wczasy tylko wtedy gdy wszystkim w rodzinie pasuje, czyli mi w pracy, mężowi w pracy i dzieciom w szkole, to podejrzewam, że udałoby się tak raz na trzy lata. A ja szybko się męczę i chcę wypoczywać częściej;-)

#38 PostWysłany: 24 Lut 2014 10:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
elwirka napisał(a):
man4business napisał(a):

Generalnie to rodzice powinni decydować, jak postąpić. Z drugiej strony - wpajanie systematyczności, obowiązkowości i staranności jest ważniejsze, niż "korzystanie z okazji" i nie powinno się wyrywać dzieci ze szkoły na tego typu eskapady. Automatycznie daje się im przekaz, że "szkoła nie jest taka ważna jak okazja na balangę"

...
Jestem dorosła i odpowiedzialna. ...

aż cisną się na usta słowa jednej z piosenek Kazika:
Jestem kobietą wyzwoloną
Nie matką, nie żoną, kobietą wyzwoloną

#39 PostWysłany: 24 Lut 2014 11:00 
Awatar użytkownika

srebrny
w Norwegii to by elwirka poszła pierdzieć w pasiaki a wcześniej pozbawiliby praw rodzicielskich :lol:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 24 Lut 2014 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Córka znajomej ostatnio oświadczyła, że bierze rok dziekanki, bo musi sobie porządnie odpocząć i jeszcze trochę pojeździć. Gdy usłyszała, że w takim razie będzie musiała podjąć pracę i się sama utrzymywać, była wręcz oburzona tym faktem. Wcześniej też dużo jeździła z mamusią, więc się zdążyła przyzwyczaić, że należy jej się to jak psu kiełbasa :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość