Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:00 

michzak napisał(a):
Sądzę, że upominek może trochę przełamać lody, bo jako, że zielony w tym jestem to obawiam się tej niezręcznej ciszy i kompletnego braku tematów do rozmów :P

Dzięki za porady :) zastanawiam się właśnie nad kubkiem ze Starbucksa z Warszawy, jako że stąd pochodzę, sadze, ze to może być dobry prezent. Ale alkohol w bezclowce tez dobry pomysł :)

kubek ze Starbucksa to super sprawa ;) typowo polski prezent. Może jeszcze podkładka z McDonald's + oczywiście koszulka ze Hardrock Cafe.

Przecież jest coś takiego jak Cepelia i mają tam mnóstwo fajnych rzeczy. Księgarnia - jakiś mały album etc
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:17 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Widziałem go, tutaj bardziej opisują możliwość jednorazowej nocy na CS, a mnie chodzi o jakieś porady praktyczne :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:57 

Jak do mnie ktoś pisze na 2-3 miesiące wcześniej to nigdy nie jestem w stanie powiedzieć, co będę akurat robić, więc też doradzam jakieś 2 tygodnie wcześniej, nie więcej.

Jeśli chodzi o prezent - postaraj się doczytać jak najwięcej o osobie, do której jedziesz i dopasować coś do jego profilu. Jeśli ktoś pisze, że lubi kino, przywieź mu polski film, jeśli muzykę - fajną płytę. Pokazujesz wtedy, że jedziesz przygotowany i interesuje Cię osoba, do której jedziesz i nie traktujesz tego tylko jako darmowego noclegu. W kwestii alkoholu - znów zależy, do kogo jedziesz - jak przywieziesz flaszkę Szwedowi będzie zachwycony, jednak Muzułmanin może się obrazić.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:05 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
To zwieksza Twoje szanse, bojestes zweryfikowany przez serwis, czyli naprawde istniejesz. Nie jest to jednak wymagane to korzystania z CS.

#45 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:16 

niebieski
Bez przesady z tymi prezentami. Z CS czesto korzystają backpackerzy i nikt nie mysli o upominkach czy prezentach.
Rzadko kiedy cos przywoze, rzadko kiedy cos dostaje.
Raczej nie takie sa oczekiwania moim zdaniem...
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja osobiście wolałbym być miło zapamiętany, wiec jakiś mały drobiazg chce dać jedynie :) myślałem właśnie dlatego o jakimś kubku czy coś takiego. Poza tym sądzę, że gospodarzowi może być milej po prostu
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

Warto dodać do profilu po prostu większy opis siebie i parę zdjęć zamiast tego
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 19 Lut 2014 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
ok dzięki wielkie, zamierzam wszystko uzupełnić ale wolę zapytać niż dać się złapać na jakiś haczyk;)

#49 PostWysłany: 19 Lut 2014 14:38 

niebieski
To wszystko serio zalezy. Jak sie tulam przez miesiac i pare dni spie tu, kilka tam to nie ma opcji zebym cos komuś dał bo mam tylko mały plecak.
Srednio tez watpię aby ktos kogos poprzez kubek zapamiętał. Liczy sie spędzony czas, rozmowy itd.
Duzo CSow z całego swiata gdzie byłem chce lub juz przyleciało mnie odwiedzić. Tak wiec zdecydowanie stawiam na to, o czym CS jest - czy czesc socjalna. Dla jednych to bedzie ten osławiony seks ;) a dla innych wspólne gotowanie, dyskusje do rana czy wloczenie sie po miescie.

Aha, ja jak juz cos to wlasnie stawiał na ugotowanie obiadu, zwłaszcza w ostatni dzien.
Czasami wspólne zdjecie z Polaroida jeżeli mam ze soba.
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.

#50 PostWysłany: 19 Lut 2014 14:54 
Awatar użytkownika

srebrny
bartek. napisał(a):
Aha, ja jak juz cos to wlasnie stawiał na ugotowanie obiadu, zwłaszcza w ostatni dzien.
.

oczywiście z produktów hosta coby nie nadwyrężać swojego budżetu ;)

może jakąś mapę Polski, niedrogi i niezobowiązujący prezent a przy okazji edukujący
osobiście, jako zbieracz/kolekcjoner map bardzo bym się ucieszył z takiego upominku
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 19 Lut 2014 14:58 
Site Admin
Awatar użytkownika

cypel napisał(a):
oczywiście z produktów hosta coby nie nadwyrężać swojego budżetu ;)

hm, w sumie tak się zapytam jeszcze o to (wiem, że mała dyskrecja i w ogóle, ale lepiej zapytać teraz i się wygłupić wśród swoich forumowiczów i nauczyć się, niż wygłupić tam na miejscu :P ), jak z jedzeniem zazwyczaj jest?
Rozumiem, że mam najlepiej przywieźć swoją walizę jedzenia i później kupować też rzeczy typu chleb lub inne rzeczy potrzebne mi do przyrządzania naszych wspaniałych narodowych dań? :)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:04 

niebieski
Wszystko zalezy. Sa tacy (rzadko ale spotykane) co od razu mowia ze lodówka jest pełna i zeby korzystać. A jak nie to samemu sie trzeba zaopatrywać co jest normalne przeciez. Do rodziców nie jedziesz ;)

Co do gotowania obiadu - niekoniecznie. Czesto proszą mnie samo o ugotowanie czegos tam specyficznego dla mojej kuchni/kultury wiec zazwyczaj i tak czy chce czy nie, musze isc na zakupy ;)
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.

#53 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:07 
Site Admin
Awatar użytkownika

No tak mi się właśnie zdawało, dobrze wiedzieć, teraz już przynajmniej będę wiedział i nie będzie niezręcznych sytuacji :)
z tych opisów to już się nie mogę doczekać wyprawy, brzmi to na świetną przygodę :D
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:10 

niebieski
W którejś relacji czytałem, że ktoś zawsze daje w prezencie hostom 100ml Żubrówki.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:13 
Awatar użytkownika

srebrny
podczas pobytu udajesz, że jesteś na diecie i nic nie jesz, nic nie kupujesz, wszystkiego odmawiasz a wieczorem jak domownicy pójdą kimać defraudujesz fanty z lodówki
uwaga
z każdego produktu bierzesz/odkrajasz po trochę żeby się nie skapnęli ;)
i tym sposobem masz darmo wikt i opierunek ;)

Ostatnio edytowany przez cypel, 19 Lut 2014 15:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
ponchek lubi ten post.

#56 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:19 

niebieski
A hostow mozna miec przeróżnych. Miałem takich jak z bajki i takich ze sie odechciewalo.
Wiec powodzenia zycze zeby ten pierwszy był ok!
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:10 

Loty: 30
Kilometry: 37 264
Krajów: 12 / 5.6%
Z tym alkholoem to rzeczywiście moze byc wtopa. Raz zdarzyło mi sie poleciec do Paryża i tam własnie zabralysmy z kolezanka zubrówke, niestety host okazał się muzułmaniniem, na szczęscie miałysmy jeszcze czekolade wedla:) a co do umawiania się toz mojego doświadczenia to wszystko zależy. u mnie bywało rożnie ale to zazywczaj osoba do tkorej jedziesz zaproponuej:) ja zazwyczaj 2 tygodnie przed wyjazdem szukalam :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:41 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ja swoją drogą chyba będę musiał w końcu zrobić im przelew, ciężko przeliczyć mi na pieniądze, ile zawdzięczam portalowi (i nie chodzi mi o ilość spędzonych nocy - również jako gospodarz) :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:51 
Awatar użytkownika

niebieski
przedmówcy mają rację, alkohol jest dobry, ale nie dla każdego, podobnie słodycze (mi się trafił host, który ani tego ani tego).
może po prostu magness na lodówkę? taniutki, malutki a cieszy.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:52 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Odnosząc się do wypowiedzi w temacie:

Słodycze też zawsze są dobrym pomysłem. Co do alkoholu to jasne, nie wieziesz muzułmaninowi lub abstynentowi butelki wódki - aczkolwiek zazwyczaj można wyczytać takie informacje z profilu. Ja biorę jakiś kolorowy alkohol, bo raz że mamy tego w Polsce różnorodność, dwa - są w miarę lokalne. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby ktoś był zawiedziony. Czasami ktoś schował na inną okazję, czasami spróbował, ostatnio zdarzyło się tak, że wypiliśmy całą butelkę pierwszego wieczoru. Ja sam nigdy nic nie otrzymałem :( i chęć otrzymania jakiegoś podarunku nie jest powodem, dla którego przyjmuję "obcych", wiem jednak z autposji, że byłoby to miłe.

Co do terminów to jest to tylko i wyłącznie gdybanie. Moim zdaniem w większości wypadków na dwa miesiące przed mało kto jest w stanie się określić, kliknie "maybe" tylko i wyłącznie, jeżeli nie skreślił Cię od pierwszego wejrzenia ;) Reguły nie ma, są osoby, które lubią zdecydować się kilka dni przed, z drugiej strony w większych miastach lub atrakcjach turystycznych terminy mogą być już "zajęte". Dla mnie osobiście optymalnie jest jeżeli ktoś napisze do mnie najwcześniej na tydzień przed przyjazdem (żeby było wcześniej musiałby bardzo mnie czymś porwać).

Odbieranie - z pewnością jest miłe, ale przy kolejnym razie raczej przestaje się ludziom chcieć, poza tym mają oni swoją pracę, hobby, zajęcia, życie i przyjmowany danego dnia couchsurfer raczej nie jest na szczycie tej listy ;)

PS dzisiaj wróciłem z Berlina po wspaniałym couchsurfingowym doświadczeniu. Host napisał do mnie sam, po zobaczeniu mojej wiadomości w grupie "last minute", w dzień mojego przyjazdu. Po szybkiej analizie i przekalkulowaniu ryzyka anulowałem zabookowany nocleg i... było świetnie!!!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości