Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Jadę na łączony wyjazd do Gdańska i Bergen, najpierw 2 dni w Gdańsku, a potem powrót przez Bergen z jednodniówką na miejscu i z KTW do Wrocławia do domu.

Problem mam taki, że spakowałbym się w miarę normalnie na te 2 dni i nie chciałbym się ograniczać późniejszym małym podręcznym w wizzie. Nawet jak się ograniczę do małego to jednodniówka po górzystym Bergen będzie dużo przyjemniejsza z bagażem koniecznym a nie z ciuchami z 2 dni, ładowarkami, kosmetykami zupełnie nam na miejscu zbędnymi.

W związku z tym wpadłem na mniej lub bardziej genialny pomysł nadania bagażu jako jakiejś paczki. Potrzebowałbym aby można było ją nadać w sobotę (wtedy pewnie dotrze w poniedziałek). Ktoś ma jakieś propozycje z czego skorzystać? Zwykły kurier czy jakieś inne opcje.

Jak kurierem to znacie jakiś wygodny sposób nadanie (tak aby kurier przyjechał pod dom) z minimum formalności? Albo gdzie można nadać przesyłkę stacjonarnie?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Nadanie paczki u kuriera w sobotę to zazwyczaj dodatkowy koszt. Paczka 10-15kg, bo tyle pewnie będzie ważyć to koszt około 20-30zł jak nie masz umowy np.: punktach DPD strefa paczki, albo u różnych brokerów kurierskich typu kurjerzy.pl 2paki, kurierem.pl itp. Nadanie w sobotę to zazwyczaj dodatkowo 50-100% kosztu nadania w normalny dzień. Nie wszyscy kurierzy tez odbierają paczki w sobotę nawet za dopłatą.

Rozważ może wysyłkę konduktorską jeśli masz bezpośredni pociąg i osobę która może go odebrać.
kiew lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:31 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Też nad tym się zastanawiałem (mam w planach Stavanger :) ) i rozważałem wykorzystanie paczkomatów, niestety w pobliżu dworca w Gdańsku nie ma żadnego punktu, ale przy dłuższym pobycie to chyba nie problem.
Plusem jest to że można odebrać o dowolnej porze w ciągu 3 dni od dostarczenia.

EDIT:
może przedłużyć dwukrotnie przedłużyć odbiór, każdorazowo o 48h

Ostatnio edytowany przez adik78 12 Lut 2014 15:37, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
kiew lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:33 

Na www.kurierem.pl można sobie policzyć ile u poszczególnych kurierów wychodzi dana paczka ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:42 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
dobry pomysł
30 zeta i bagaż jedzie :)
http://intercity.pl/pl/site/niezbednik- ... rskie.html

są bezpośrednie TLK z Gdyni do Wrocławia
kiew lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Lut 2014 15:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za szybki odzew. O przesyłce kurierskiej już myślałem, ale teoretycznie to co chcę nadać nie mieście się w wymiarach (bo tam jest 50-40-20) a mi chodzi o nadanie walizki kabinowej 55-40-20. I taka przesyłka już 60 zł. I pociągi też znalazłem, ale nie są w optymalnych godzinach, choć akceptowalne. Jeszcze kwestia angażowania znajomego, ale któryś by pewnie przeżył sobotni wieczór bez piwka, aby odebrać o 23 walizkę.

Ale Paczkomat wydaje się być idealny. Walizka spokojnie mieści się w największym rozmiarze, można nadawać 24/7 i koszt... 14,99 :) A choć często coś odbieram z paczkomatu to nie przyszło mi to do głowy... Pojadę dziś na obdukcję paczkomatu czy aby na pewno na luzie wejdzie walizka.

Także dzięki, brzmi to bardzo fajnie :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Lut 2014 16:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Na wysylajtaniej.pl możesz nadać UPS paczkę do 30kg za 19.42zł. Przy płatności ustalasz przedział czasowy do odbioru, ale zdaje się tylko do 16-tej.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Lut 2014 16:24 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Paczkomat chyba najlepszy i najtańszy sposób - kup w sklepie folię spożywczą za 5zł owiń go żeby nikt nie mógł odpakować i masz paczkę za 20zł :)

#9 PostWysłany: 12 Lut 2014 16:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie, mam jeszcze resztkę roli strechu porządnego z castoramy, więc paczka będzie bezpieczna. A poza tym walizka na kod, ale lepiej ją faktycznie jeszcze owinąć :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lut 2014 17:05 

Zamawiając przesyłkę przez Paczkomaty możesz też skorzystać z brokera - choćby sendit.pl - zawsze wyjdzie choćby trochę taniej.

Jedyny problem może być taki, że potrzebujesz wydrukować etykietę, która jest ważna tylko 24h.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2014 17:09 
Awatar użytkownika

niebieski
15 zł + ewentualne owinięcie to cena mnie w pełni satysfakcjonująca, więc dla kilku złotych nie opłaca mi się rezygnować z elastyczności jaką daje paczkomat (tzn. że moge nadać w każdym, o każdej porze, bez drukowania czegokolwiek).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lut 2014 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Zamyka sie w jednej skrzynce a odbiera potem w innej? Jak magia troche :D

W sumie nawet nie wiedzialem ze jest taka mozliwosc...
 Profil Relacje PM off
kiew lubi ten post.

#13 PostWysłany: 12 Lut 2014 19:23 

@zbyhu

Tak, dokładnie tak to działa ;)
Masz 3 dni od czasu dostarczenia na odebranie paczki z tej puchy, jeśli nie zdążysz to odbierasz w najbliższym oddziale InPost.

W Paczkomatach fajne jest to, że nie ma limitu wagi - 25 kg dla każdego rodzaju przesyłki także wystarczająco.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Lut 2014 13:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Trochę paczkomaty mnie zawiodły, miało być spontanicznie i bez formalności. Okazało się, że nie w każdym można płacić kartą, jeden miał awarię terminala, drugi drukarki itp. itd. W każdym razie dobrze, że miałem auto bo nadałem dopiero w 6 paczkomacie! 1,5h mi zeszło, choć trochę dlatego, że się nie przygotowałem, ale z drugiej strony wszędzie bijące "łatwo, szybko i bezformalności" osłabiło moją czujność. W każdym razie nie wszędzie można płacić kartą (ale mimo to można przejść cały proces aż do płatności i nawet wybrać płatność kartą i dopiero wtedy napisze, że nie można), bo paczkomat weryfikuje do dopiero na końcu... Można załozyć konto i doładować je sobie prepaidowo i wtedy po numerze tel. cię skojarzy i ściągnie z tego konta, no ale to sprawdziłem po fakcie i nie mieściło się w mojej definicji łatwo, szybko i bez formalności.
Dodatkowo okazuje się też, że adnotacja na stronie przy paczkomacie "możliwością opłaty za pobraniem" jest jednoznaczna z możliwością płacenia kartą. Ja takiej implikacji nie dostrzegłem, jak szukałem paczkomatu w którym nadam swoje rzeczy, więc na początku byłem w 2 które takiej opcji nie miały... Potem był były 2 zepsute jeszcze.
I ostatnia wada, nadając z paczkomatu nie można dodać ubezpieczenia do paczki :/

Także podsumowując to wygodne, ale nie aż tak bezformalności, łatwo i szybko jakby się mogło wydawać.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Lut 2014 14:16 

A nie pomyslales o Poczcie Polskiej?
Na Dlugim Targu Poczta Glowna czynna 7 dni w tygodniu,takze w budynku dworca PKP jest urząd pocztowy,w soboty czynny do 14-ej.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Lut 2014 22:11 

@kiew

Z tymi drukarkami jest coś nie tak z zasady.

Mam 3 Paczkomaty w mieście, z dwóch dosyć aktywnie korzystam. Tak jak na samym początku nie było problemu z drukowaniem dodatkowego potwierdzenia, tak od +/- 18 miesięcy nie udało mi się, a próbuję zawsze. Zawsze wychodzi komunikat o zepsutej drukarce.

A w kwestii płatności kartą, na paczkomaty.pl masz pełną listę skrzynek i są wyróżnione te, które umożliwiają płatność kartą.
Nigdy jednak nie nadawałem bezpośrednio w Paczkomacie, zawsze miałem wcześniej list przewozowy także nie pomyślałem żeby Ci o tym napisać ;)

Na przyszłość polecam albo brokera (taniej i bez takich problemów, robisz wszystko z domu) albo Pocztę z poste restante.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lut 2014 23:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kyrtap: Ale ani kurier przez brokera ani Poczta nie przyjmie mi przesyłki w sobotę wieczorem lub nawet po 22 (tak jak to zrobiłem w paczkomacie). A to była jednak duża wygoda. Co do oznaczeń na stronie to zwróciłem uwagę na kolory, ale przeczytałem legendę, a tam napisane "możliwością opłaty za pobraniem", więc nie zgłębiałem, bo raczej to komunikat który nie odnosił się do mojej sytuacji.

Też bym sobie zrobił wcześniej list ale nie wiedziałem kiedy dokładnie nadam, ani z którego paczkomatu. Poza tym nie miałem drukarki pod ręką. Miało być elastycznie i łatwo to uznałem, że nie będę się przejmował. Nawet się nie spodziewałem, że paczkomat może nie mieć terminalu do płatności. W rzeczywistości w której automaty z żarciem, biletomaty w ilości kilkuset w mieście, wszystkie autobusy/tramwaje itd. mają możliwość płatności kartą, nie spodziewałem się, że w paczkomatach jest to tak mało popularne. W owym Gdańsku na 15 paczkomatów najbliższych centrum tylko 2 są na żółto...

P.S. paczka dotarła dzisiaj, nienaruszona (była owinięta strechem i ma zamek na kod) także misja zakończona sukcesem ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lut 2014 00:11 

Rzeczywiście, zapomniałem o tych godzinach.

Jedynym wyjściem są poczty całodobowe - ale te w skali kraju można policzyć na palcach jednej, może dwóch rąk.
Co i tak nie zmienia faktu, że Paczkomaty sprawdziły się lepiej ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:56 

Akurat w Gdansku na Dlugiej poczta jest czynna 24h.
Informacje o godzinach pracy poszczególnych placowek w kraju na stronie Poczty Polskiej.
Nie,nie jestem pracownikiem Poczty :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości